Гній з носа: причини і як лікувати

У фізіологічній нормі виділення з носових ходів повинні бути відсутніми. Виділяється слизовий секрет потрібен для зволоження потрапляє в дихальні шляхи повітря. Його освіта характеризується як нежить або ринотечение. Виділення гною з носа відбувається з різних причин і є серйозним симптомом, який може вказувати на безліч різних захворювань, які вимагають негайного лікування

Що таке гній з носа

Виділення мають вигляд в'язкої рідини коричневого або жовто-зеленого кольору. Для гною характерний смердючий запах слабкої вираженості. Рідина може виділятися з носоглотки з різних причин і свідчити про наявність серйозних патологій у людини. Як правило, такі виділення вказують на розвиток гнійного гаймориту, є ускладненням інфекційних і простудних захворювань.

Як виглядає

Хвороботворні мікроорганізми атакуючи слизову оболонку носоглотки, виробляють токсини, які стають причиною активних запальних процесів. Останні призводять до закладеності носа, при цьому в придаткових пазухах накопичується слиз – ідеальне середовище для розмноження бактерій. Носові канали у хворого забиті, відтік секрету порушений, внутрішні тканини і мікрофлора органу дихання пошкоджені.

Гнійні виділення з носа складно переплутати з простими соплями. Рідина має жовто-зелений або темно-жовтий колір, відрізняється густотою, може містити в'язкі грудочки і, як правило, неприємно пахне. Якщо з носових пазух починає текти гній, можна припустити початок запального процесу. Більш густі, злиплі, в'язкі частинки вказують на запущену форму бактеріального запалення.

Причини виділень

Гнійні процеси в носоглотці можуть бути спровоковані інфекціями, грибками і бактеріями. Як правило, основною причиною виділення з носа гною є синусити – гострі запальні процеси в навколоносових пазухах. Вони часто бувають викликані ГРВІ, алергією, переохолодженням носоглотки, карієсом, пульпітом. В залежності від розміщення запалення розрізняють кілька типів патології:

  1. Етмоїдит. Запалення і набряк слизової оболонки гратчастого лабіринту. Етмоїдит викликає набряклість очей, біль навколо і між ними. При цьому у хворого спостерігається закладення носових шляхів, частково він втрачає нюх.
  2. Гайморит. Запалення слизової гайморових пазух виникає при недолеченном нежитю, застуді, карієсі. Внаслідок закладеності носових проходів в пазухах накопичується слиз і починає перетворюватися в гній. Захворювання супроводжується болем в щоках, скронях, яка посилюється при нахилах голови, підвищенням температури, слабкістю.
  3. Гнійний фронтит. Запалення лобових пазух, яка супроводжується сильними головними болями, тяжкістю в області чола.
  4. Сфеноидит. Запальний процес у зоні клиновидних синусів. Хвороба діагностується рідко і характеризується больовим синдромом з локалізацією на шиї, вухах, верхньої частини голови.

З запахом

Якщо з носа тече гній з запахом, ймовірно розвиток озена – небезпечної хвороби, яка виникає на тлі патологій слизової оболонки носа. У народі це захворювання називають смердючим нежиттю, у медицині вона визначається як атрофічний риніт. Соплі з запахом гною мають в'язку текстуру і часто супроводжуються утворенням сухих кірок у носі. Явище, крім того, супроводжується втратою нюху. Зазначені симптоми проявляються через хронічних атрофічних змін у слизовій носоглотки.

Досі лікарі не знають, чому з'являється запах гною в носоглотці. Тим не менш, медики виділяють кілька можливих факторів, що провокують озен. Так, запах може виникати внаслідок:

  • серйозних інфекцій в організмі (краснуха);
  • травми слизової, зміщення носової перегородки;
  • спадковість (якщо хтось з рідних страждав смердючим нежиттю, ризик розвитку хвороби сильно зростає);
  • аномалії розвитку носової порожнини;
  • ендокринних порушень.

Найпоширенішою причиною появи небезпечного захворювання носоглотки служить гострий риніт, який не був вилікуваний належним чином. У зв'язку з цим вкрай важливо при перших ознаках хвороби звертатися до лікаря, а не проводити самолікування. Наслідком неграмотного використання ліків можуть обернутися серйозними негативними ефектами. Крім скупчення гною хворі атрофічним ринітом скаржаться на стомлюваність, головні болі, ускладнене дихання, хропіння, зміна голосу, втрату нюху.

З кров'ю

Причиною такого симптому може бути поява фурункула. Фурункульоз – небезпечне системне захворювання, яке розвивається через зниження імунітету і носійства піогенною мікрофлори (стафілококів, стрептококів, тощо). Якщо гній в носоглотці містить кров'яні вкраплення, це може вказувати на те, що фурункул дозрів і мимоволі розкрився. Найчастіше при фурункульозі у людини формується відразу кілька вогнищ запалення: на тілі можна виявити численні гнійнички на шиї, спині, обличчі.

Фурункули може локалізувати в тій частині слизової носа, де ростуть волоски. Волосяна цибулина запалюється в області носової перегородки, у верхніх відділах порожнин. При відсутності лікування небезпечні бактерії розмножуються і захворювання прогресує. Крім цього, після закінчення якогось часу патологія може перейти в генералізовану форму, причому розвивається бактеріємія і піємія, абсцес, сепсис, тромбоз, інші ускладнення.

Жовті

Якщо виділення має вигляд жовтої слизу зі смердючим запахом, в організмі з великою часткою ймовірності розвивається серйозний запальний процес. В даному випадку потрібно прийняти терапевтичні заходи. Гній в носових пазухах жовтого кольору, як правило, свідчить про гострому або хронічному гаймориті, гнійному синуситі. Причиною таких захворювань є перенесені раніше респіраторні інфекції, які були не долікувати.

Гнійні виділення у дитини

Нежить є надлишковою продукцією секрету оболонками носових ходів. Найпоширенішими у дітей причинами даного явища служать вірусні інфекції респіраторних шляхів. У відповідь на потрапляння збудників патологій організм активізує процес вироблення слизу імунними клітинами, що пригнічують віруси. Останні прекрасно справляються зі своїм завданням, поки залишаються рідкими.

Густий слиз утворюється при знаходженні дитини в приміщенні з сухим повітрям і стає оптимальним середовищем для розмноження бактерій. У підсумку до вірусної інфекції додається бактеріальне запалення, внаслідок чого утворюється гній у пазухах носа. Разом з респіраторною інфекцією спровокувати розвиток бактеріального запального процесу у дитини можуть:

  • ослаблення імунітету;
  • переохолодження;
  • відсутність або неправильне лікування гострого вірусного нежиті;
  • грип, кір, скарлатина, інші інфекційні недуги;
  • наявність хронічного синуситу та інших вогнищ інфекції в ЛОР-органах.

Діагностика

Для запобігання негативного результату інфекційної хвороби, що є причиною вироблення гною з носа, при перших симптомах потрібно пройти огляд у отоларинголога. Навіть при тимчасовому зникнення гнійних виділень не можна судити про те, що патологія зникла, оскільки запалення могло перейти в хронічну форму. Початок терапії передує ЛОР-діагностика, що включає:

  • бакпосів мокротиння з пазух;
  • риноскопию;
  • аналіз крові та сечі;
  • рентген носових пазух;
  • МРТ і КТ (у важких випадках).

Лікування

Якщо причиною утворення гнійних виділень послужив синусит будь-якої етіології, пацієнту потрібно бути готовим до тривалого комплексного лікування. Бактеріальні запалення такого типу, як правило, дуже стійкі до антибіотиків, тому вкрай важливо впливати безпосередньо на вогнище скупчення бактеріальної флори. З цією метою лікар підбирає найбільш ефективні препарати і розробляє схему їх прийому.

Крім антисептичного лікування хворому показане промивання пазух розчином Мірамістину або Фурациліну, які сприяють видаленню гною, що утрудняє носове дихання. Після промивання слід закопування пазух судинозвужувальну засобом. Через півгодини після перерахованих процедур пацієнт застосовує антибіотик місцевої дії. Крім цього, при гнійних виділеннях з нома використовуються антигістамінні ліки, що знімають набряк зі слизової оболонки.

При ускладнених формах гаймориту лікар призначає анальгетики від головного болю. У випадках, коли консервативне лікування не допомагає позбавитися від гною і запального процесу в носі, застосовують малоінвазивну хірургічну операцію. З допомогою пункцій і проколів відкривається вихід для гнійної слизу. Після цього здійснюється промивання носових пазух спеціальним розчином. Ці процедури проводяться в умовах стаціонару.

Лікарські препарати

Під час терапії важливо виконувати всі приписи лікаря. Незалежно від причини виділення гною з носа, зволікати з візитом до лікарні не можна. Своєчасна діагностика і терапія хвороби є запорукою успішного одужання. Специфіка лікування гнійного нежитю безпосередньо пов'язана з патологією, яка його викликала:

  1. Гнійний синусит. Обов'язково проводиться прийом антибіотиків, які призначаються лікарем на основі результатів мікробіологічного дослідження. Крім цього, хворому призначаються антисептичні склади і промивання пазух сольовим розчином (вода з морською сіллю). Для усунення больового синдрому можуть використовуватися знеболюючі препарати. З метою увлажить слизову застосовуються судинозвужувальні мазі і краплі. Якщо запалення відрізняється високою інтенсивністю, єдиним оптимальним способом лікування є прокол гайморових пазух і механічне видалення гною.
  2. Фурункульоз. При такому захворюванні показана антибактеріальна терапія у відношенні стафілококової інфекції. При неефективності лікування призначається хірургічне втручання, при якому лікар розкриває фурункул під місцевою анестезією.
  3. Тонзиліт, фарингіт. Лікуються за допомогою прийому антибіотиків і регулярних промивання пазух. При цьому важливу роль в терапії відводять дієті: всі продукти, що подразнюють слизову оболонку носоглотки, необхідно виключити з раціону до одужання.
  4. Гнійний риніт. Лікування патології включає антибактеріальну терапію, видалення гною шляхом промивань, використання місцевих засобів для зниження набряку, закладеності пазух, сухих кірок.

Судинозвужувальні засоби

Принцип дії таких крапель для носа полягає у швидкому звуження судин слизової порожнини органу дихання. Як результат, до пацієнта приходить відчуття полегшення: слизу стає менше, спадає набряк, покращується процес дихання. До числа судинозвужувальних препаратів відносяться:

  1. Полидекса. Комбінований медикамент, що містить фенилэфедрин, полимицин, неоміцин і дексаметазон, завдяки чому здійснює антисептичну, протизапальну дію і швидко знімає набряк. Краплі застосовуються при затяжних ринітах і синуситах, нежиті бактеріальної природи. Плюсом препарату є швидкий ефект, мінусом – наявність побічних ефектів з-за наявності в складі гормону і антибіотика.
  2. Виброцил. Антигістамінний засіб містить речовину, завдяки чому його можна застосовувати для лікування алергічного нежитю. Препарат використовують для зменшення набряклості тканин носа. Виброцил не порушує функціонування війок епітелію і не викликає подразнення слизової – це його велика перевага. Недоліком препарату є великий список протипоказань.
  3. Ксиліт. Випускається розчин в різній концентрації. Ксиліт має середньо тривалий ефект (близько 8 годин) і практично не потрапляє в кров, тому побічні реакції можуть зустрічатися виключно при передозуванні. Недоліком крапель є заборона на застосування діабетикам і страждають стенокардією людям, крім того, тривале використання засобу може порушити сон, викликати зорову дисфункцію та інші негативні наслідки.

Антибіотики

Ключовим завданням антибактеріальної терапії є придушення патогенної флори, попередження ускладнень і трансформації патології у хронічну форму, зменшення інтенсивності симптомів запалення. При цьому призначаються системні або місцеві кошти. Перші обов'язкові при наявності високої температури, рясного виділення гною з носа, погіршення загального стану хворого.

  1. Флемоксин. Препарат на основі амоксициліну чинить системну дію і після застосування повністю всмоктується в кров. Медикамент ефективний проти більшості патогенних бактерій. Перевагою Флемоксина є висока ефективність, недоліком – відносна дорожнеча.
  2. Сумамед. Це перший засіб нового класу макролидный азалідів, які проявляють антимікробну активність по відношенню до багатьох збудників інфекційних патологій ЛОР-органів і дихальних шляхів. Великим плюсом Сумамеда є те, що він має вкрай низький алергічний показник і в мінімальній мірі може зашкодити флорі кишечника, як часто буває з аналогічними препаратами. Недолік ліки – можливість прояву побічних ефектів – нудоти, діареї, шкірних реакцій.
  3. Амоксиклав. До складу препарату входить калієва і клавуланова кислоти, амоксициліну тригідрат. Препарат відноситься до групи пеніцилінів. Препарат викликає загибель клітин бактерій шляхом зв'язування їх поверхневих рецепторів. Перевага Амоксиклаву полягає в хорошою засвоюваності і переносимості засобу організмом. До недоліків варто віднести відносно високу ціну.

Промивання носоглотки

Дана процедура допомагає видалити з поверхні слизової носа скупчення грибів, бактерій, гною. Домогтися якісного очищення носоглотки від в'язкого слизу вдається, якщо не порушена прохідність гайморових пазух, інакше спочатку застосовуються судинозвужувальні краплі, які знімають набряк. Промивати ніс можна самостійно вдома або в кабінеті отоларинголога. Професійне промивання краще, оскільки здійснюється в стерильних умовах і з використанням спеціальних пристроїв і розчинів.

Якщо ви вирішили проводити очищення пазух носа будинку, порожнину органу дихання можна промитий з допомогою шприца, спринцівки, чайника або спеціального пристосування, яке продається в комплекті з розчинами для полоскання. Для очищення носа можна застосовувати Фурацилін, морську сіль, Діоксидин або фізрозчин, при цьому рідина повинна бути близько 36 градусів. Коли засіб буде залито в спринцівку або інше пристосування, потрібно:

  • нахилитися над раковиною;
  • вдихнути повітря, затримавши дихання;
  • приставити отвір флакона до ніздрі і стиснути ємність;
  • коли рідина заповнить половину носа і витече з іншої ніздрі, слід висякатися і повторити все для іншої ніздрі.

Прокол пазухи

Це малоінвазивна операція, при якій з пазух носа повністю видаляється гній, після чого звільнене місце наповнюється ліками. Існує ряд випадків, коли єдиним правильним лікуванням буде прокол, до них відносяться:

  • якщо гнійний риніт триває довше 2 тижнів і поліпшень не спостерігається;
  • якщо призначені препарати, включаючи антибіотики, не дають позитивного ефекту;
  • якщо хворого турбують інтенсивні болі в області гайморових пазух;
  • якщо підвищена температура (38,5 градусів або вище) і тримається довше 3-5 днів;
  • якщо гній не виходить з носа, тобто спостерігається повний застій;
  • якщо лікар на знімку побачив горизонтальний рівень в пазухах.

Народні засоби

Гнійний риніт можна лікувати за допомогою нетрадиційних методів медицини, які, тим не менш, не повинні бути єдиним способом терапії. Такі кошти можна використовувати додатково до основного медикаментозному лікуванню. Найбільш ефективними рецептами від гнійного нежитю є такі:

  1. Цибульний сік. Компонент розбавляють персиковим маслом 1:1, після чого суміш капають в кожну ніздрю по парі крапель. Процедуру проводять 2-3 рази за добу.
  2. Буряково-морквяний сік. Свежевыжатую рідина 4 рази за день капають в ніздрі.
  3. Відвар звіробою. 1 ст. л. трави заливається склянкою окропу, настояти до повного охолодження, проціджують і використовується для промивання та закапування носових пазух.
  4. Ментолове масло. Їм змазують область перенісся і скронь, щоб усунути набряклість і стимулювати вихід слизу.
  5. Інгаляція з цибулею. Одну цибулину слід подрібнити за допомогою блендера або м'ясорубки. З отриманої кашкою роблять інгаляцію, вдихаючи пари протягом 3-4 хвилин. Під час процедури потрібно закривати очі, щоб не дратувати кон'юнктиву. Цей засіб допомагає не тільки при нежиті, але і кашлі, болю в горлі.

Профілактика

З метою запобігання і прогресування рецидиву гнійного риніту можна використовувати рослинні та гомеопатичні препарати типу Циннабсина або Синупрету. Ці кошти зміцнюють місцевий імунітет, попереджаючи розвиток хронічного запалення. Крім цього, для профілактики гнійного нежиті рекомендується:

  • приймати вітамінні комплекси, імуностимулятори;
  • уникати переохолоджень;
  • своєчасно і правильно лікувати будь-які ЛОР-захворювання та хронічні інфекції;
  • підвищувати імунітет з допомогою загартовування, збалансованого харчування, регулярних занять спортом.

Відео

Олена Малишева. Неприємний запах з носа

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!