Отит - симптоми у дітей і дорослих. Причини отиту

Дане захворювання є запалення вух, яке може проявитися у дитини або дорослої людини. Патологія здатна розвинутися в будь-який час року, але пік звернень до лікарні припадає на осінь і зиму, коли люди ще не встигають перебудуватися з тепла на холод. Щоб не виникло ускладнень, необхідно знати ознаки отиту.

Отит – симптоми у дорослих

У дорослому віці випадків цієї недуги реєструється значно менше, ніж у дитячому. Як правило, причиною прояви стає переохолодження, яке запускає запальний процес, порушення правил гігієни або ускладнення після простудних захворювань. Розпізнати ознаки недуги самостійно дорослому набагато простіше, ніж дитині. Свідома людина здатна точно описати симптоми, дати їм характеристику. Це допомагає лікарю точніше визначити ступінь і серйозність патології.

Для підтвердження діагнозу та складання курсу лікування лікар повинен провести дослідження вуха і вушної раковини за допомогою спеціальних інструментів. Симптоми отиту у дорослих:

  • головний біль, запаморочення;
  • закладеність вух;
  • зниження слуху;
  • нудота, блювання;
  • больові відчуття, що віддають в зуби, шию, лоб, віскі;
  • ниючий, гострий біль у вухах;
  • загальне нездужання, слабкість;
  • підвищення температури (не обов'язково).

Отит - симптоми у дитини

Симптоми отиту у дітей зустрічаються набагато частіше, але будуть проявлятися таким же чином, як у дорослих. Підвищений відсоток захворювання цією недугою пов'язано з неповним розвитком будови частин органа слуху, окремих тканин. Ймовірність захворіти вище у дітей, що мають знижений імунітет після недавніх простудних хвороб, вірусних інфекцій, грипу. Отит стає ускладненням даних патологій.

Середній отит – симптоми

Це найпоширеніший тип захворювання. Отит середнього вуха – симптоми типові для цієї патології, діагностуються відносно легко. Виникає у дітей частіше, люди дорослі страждають їм рідше. Як проявляється отит середнього вуха:

  • висока температура;
  • біль у вухах (пульсуючий або ниючий);
  • зниження слухової функції, яка, як правило, відновлюється через кілька днів після перших проявів симптомів;
  • нудота, загальне нездужання, блювання;
  • гнійні виділення з вух.

Зовнішній отит – симптоми

Якщо ви не знаєте, як визначити отит, то нижчеописані ознаки допоможуть у цьому. Даний тип захворювання вважається найлегшою і поширеною формою. Відбувається інфекційне зараження зовнішнього слухового проходу. Типові симптоми зовнішнього отиту:

  • приглухуватість;
  • дзвін у вухах;
  • у деяких випадках підвищується температура;
  • біль у вусі, може мати різну інтенсивність, часом гостра, іноді тупий, у рідкісних випадках дуже сильна, посилюється при натисканні;
  • у важких випадках може почати виділяти гній.

У дітей у багатьох випадках захворювання викликає підвищення температури, загальну слабкість. Малюки, які ще не можуть розповісти про те, що у них болить, часто зачіпають себе за вуха. Діти часто доторкаються до різних частин свого тіло, тому даний симптом актуальна тільки при наявності інших проявів патології. Якщо інфекція, що викликала захворювання, проникла в ШКТ, то будуть присутні нудота, блювання. У дітей це може пропасти апетит, дитина стає млявим, сонним, погано засинає з-за болю і часто прокидається вночі.

Внутрішній отит – симптоми

Даний вид ще називають лабіринтит, його симптоми можуть бути змінені за ступенем вираженості (від легких до яскраво виражених). Отит внутрішнього вуха – симптоми: запаморочення, нудота, погіршення слуху. Іноді хворий може скаржитися тільки на легку нудоту і проблеми з рівновагою, інший буде говорити про серйозні проблеми з вестибулярним апаратом, сильних запамороченнях і не здатності стояти на ногах. Це ж стосується погіршення слуху: у кого-то майже повністю він пропадає, в інших – трохи падає.

При внутрішньому типі недуги запаморочення буде посилюватися при русі головою, сильної втоми, в темряві або під час місячних. З цієї причини людям, які не проводять лікування на лікарняному слід в період загострення відмовитися від водіння машини, взаємодії з технікою, яка може являти небезпеку вашому життю або оточуючих. Не рідко при внутрішній формі патології пацієнти скаржаться і на інші ознаки захворювання:

  • нудота, блювання, жар;
  • біль, дзвін, шум у вухах;
  • виділення;

Гострий отит – симптоми

Цей вид захворювання характеризується проявом ознак різного ступеня. Іноді біль незначна, але частіше вона інтенсивна і поступово посилюється. Гострий отит – симптоми захворювання мають певну стадію розвитку:

  1. Спочатку виникає зниження слуху, відчуття закладеності, шум або дзвін.
  2. Потім біль поширюється на скроневу область, іноді на зуби, може жування (людина не може повністю розкрити щелепа). У деяких випадках цей симптом заглушає інші і хворий помилково звертається до стоматолога.
  3. Характер больових відчуттів різний: пульсуюча, колючий, ниючий біль. Може посилюватися при чханні, ковтанні.
  4. Один з ознак – підвищення температури, у важких випадках з'являється запаморочення, сильна головний біль, блювота.
  5. Утворюється гній, який створює тиск на барабанну перетинку і прориває її через деякий час.
  6. З слухового проходу витікає рідина з домішкою слизу і крові, поступово кількість виділень зменшується, біль стихає, температура нормалізується і людині стає легше.

Хронічний отит – симптоми

Хвороба небезпечна не тільки погіршенням самопочуття, але і можливими ускладненнями, якщо не почати лікувати недугу і не закінчити курс терапії. Якщо патологія перейде в хронічну форму, вилікувати її буде набагато складніше. При ускладненнях може настати повна глухота, виявляться порушення роботи вестибулярного апарату. Хронічний отит – симптоми збігаються з вищеописаними, але пацієнт їх ігнорує чи не лікує за схемою лікаря.

При даному ускладненні людина буде відчувати постійні незручності, якість життя знизиться. У пацієнта постійно буде боліти вухо (або вуха), періодично запалення буде переходити в гнійні виділення з домішкою крові. Рекомендується не запускати процес і вчасно почати лікування, тому що в подальшому терапія буде проходити набагато важче і довше.

Гнійний отит – симптоми

Даний вид захворювання характеризується запаленням вуха, яке супроводжується накопиченням в барабанної порожнини гнійних мас. Головними факторами, які можуть спровокувати розвиток патології, виступають інфекційні захворювання слизових оболонок вушної порожнини, зниження імунного захисту в даній області. При гострій формі хвороби можуть бути залучені в патологічний процес всі відділи вуха. Симптоми гнійного отиту мають млявий перебіг, явну схильність до рецидивів.

Якщо не почати повноцінне, адекватне лікування даної форму хвороби, вона може перейти в хронічну форму, яка була описана в попередньому розділі. Це буде призводити до регулярної, вираженої перфорації барабанної перетинки, періодичному гноетечению. Згодом у хворого буде все сильніше розвиватися приглухуватість, яку вилікувати вже не вдасться.

Відео: симптоми отиту у дитини

Ознаки отиту у дитини - Доктор Комаровський

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!