Фурункул на оці у дитини або дорослого - причини появи та стадії розвитку, методи лікування, профілактика

Гнійник на оці, званий фурункулом, виникає із-за попадання в пошкоджену шкіру або волосяні фолікули патогенної мікрофлори. Нагноєння супроводжується сильним набряком, і при відсутності своєчасного лікування може стати причиною розвитку важких ускладнень, наприклад, гнійного кератиту. При появі класичних симптомів захворювання краще звернутися за консультацією до офтальмолога – лікар допоможе підібрати ефективний антибактеріальний препарат.

Що таке фурункул

Освіта, що виникає внаслідок запального процесу у волосяних мішечках вій або брів, або в розташованих біля них шкірних сальних залозах, називають фурункулом. Запалення, як правило, супроводжується нагноєнням і активізацією життєдіяльності патогенної мікрофлори. Місцями локалізації фурункула, званого так само чиреем, може бути брову або простір під нею, нижню або верхню повіку.

При попаданні збудника інфекції в волосяні фолікули брів утворюється чиряк над оком. Гнійник на столітті (нижньому або верхньому) має народну назву «ячмінь» і виникає запалення війчастих фолікулів. Бактерії, що активно розмножуються всередині новоутворення, здатні, у разі неправильного лікування та ускладнень, зробити негативний вплив на роботу органів зору, патологія може поширитися на слизові оболонки носоглотки.

Причини появи фурункула на оці

Фурункул під оком може утворитися в результаті мікротравм або серйозних пошкоджень (порізів, подряпин, саден), при попаданні в ранку хвороботворних бактерій. Алергічна реакція, що виникає під впливом зовнішніх подразників (укус кліща або іншої комахи, вплив забрудненого повітря, хімічних сполук, пилу, неякісної косметики) провокує активне розмноження патогенних мікроорганізмів під впливом таких провокуючих факторів:

  • переохолодження;
  • недотримання правил особистої гігієни;
  • відсутність правильного постійного догляду за чутливою шкірою навколо очей;
  • знижений імунітет;
  • інфекційні захворювання різних систем організму, наприклад, шлунково-кишкові інфекції;
  • цукровий діабет та інші збої роботи ендокринної системи;
  • надлишковий рівень повсякденного стресу.

141 Причини фурункула

Стадії

Фурункул на оці у дитини і дорослого розвивається поступово, проходячи через кілька стадій «дозрівання» новоутворення. Лікарі виділяють три основних етапи зростання чирея з характерними клінічними симптомами:

  1. В галузі освіти спостерігається невеликий набряк і почервоніння. У хворого виникає відчуття наявності чужорідного тіла в оці, виявити яке при візуальному огляді не вдається. Стан триває від кількох годин до 2 діб.
  2. Починається свербіж в області росту новоутворення, що супроводжується сльозотечею. В куточку ока починають утворюватися густі гнійні виділення, почервоніння посилюється.
  3. Через два-три дні фурункул досягає значних розмірів, на його поверхні утворюється жовта або білувато-жовта голівка. Її поява свідчить про інтенсивний запальний процес усередині освіти.

Причини та стадії фурункульозу

Лікування

Фурункул на оці лікується за допомогою комплексної консервативної терапії, що поєднує застосування місцевих або системних антибактеріальних препаратів і народних антисептичних засобів. У важких запущених випадках розвитку чирея близько брови може рекомендуватися хірургічне видалення. Під час лікування слід дотримуватися наступні принципи:

  1. Не допускається самостійне передчасне розкриття гнійника, загрозливе приєднанням вторинної інфекції та іншими ускладненнями.
  2. Самостійний підбір антибіотиків не гарантує досягнення необхідного терапевтичного ефекту.
  3. Перед будь-якими лікувальними маніпуляціями з фурункулом (компрес, накладення антибактеріальної мазі та ін) слід помити руки продезінфікувати прилеглі до новотворення області.
  4. При лікуванні компресами необхідно дотримуватися обережності, тому що процедура може спровокувати посилення нагноєння.

Консервативна терапія

У більшості неускладнених випадків хороший терапевтичний ефект при лікуванні чиреев близько око робить своєчасно призначена медикаментозна терапія, прописаний лікарем-офтальмологом. Залежно від місця локалізації призначаються такі форми антибактеріальних препаратів:

  1. На початковій стадії захворювання і формуванні фурункула на столітті застосовуються краплі з бактеріостатичною дією (Альбуцид, Ципрофлоксацин, Ципролет, Тобраміцин, Левоміцетин, Тобрадекс та ін). Їх закопують від 4 до 6 разів на добу (у перші дні хвороби – кожні дві години) не тільки в хворе око, але і здоровий (для запобігання зараження), по 2 краплі. Тривалість терапії залежить від ступеня тяжкості зараження, може досягати двох тижнів.
  2. При ускладнених випадках більшу клінічну ефективність показують антибактеріальні мазі (Эритромициновая, на основі антибіотиків з групи макролідів (Еритроміцину); мазь Вишневського з комплексним бактерицидну, протизапальну та імуномодулюючу дію; тетрациклінова і гидрокортизоновая антибактеріальні мазі). Засоби підходять для фурункулів на століттях і на бровах, їх наносять на поверхню новоутворення 2-3 рази за день. Лікування продовжують до розкриття чирея.

Хірургічні методи

Хірургічне втручання застосовують при неефективності консервативного лікування або у разі утворення множинних фурункулів. Операцію проводять під загальним наркозом – гнійник розкривається, рана очищується від гнійного вмісту, промивається, дезінфікується, після чого накладається дренаж. Процес загоєння і реабілітації триває кілька днів, проведена маніпуляція ніяк не відбивається на якості зору.

Народні засоби

Фурункул на верхньому столітті або в інших областях очі лікується з застосуванням народних методів. На ранніх стадіях утворення чиреев (до інтенсивного розвитку нагноєння) офтальмологи рекомендують застосування компресів за такими рецептами:

  • Сік алое. Середнього розміру лист алое подрібнюють, заливають 200 мл теплої води, настоюють протягом години. Змочена в рідині марля або тканина накладається на фурункул на 15-30 хвилин. Необхідно остерігатися попадання розчину в очі щоб уникнути подразнення рогівки або слизової оболонки.
  • Календула. 2 ст. л. сухого рослинного сировини настоюють у склянці окропу. Компрес з отриманою рідиною роблять на 10-15 хвилин, 2-3 рази за добу.
  • У склянці молока розмішують 100 г хлібного м'якушки і 1 ст. л. подрібнених листків подорожника. Суміш на паперовій серветці прикладають до ураженого ока 2-3 рази за день.
  • Змішують по одній столовій ложці тертого на крупній тертці господарського мила, меду і борошна. Суміш слід розтопити на водяній бані до однорідної консистенції, ще теплою закріпити на пошкодженому оці за допомогою марлевої пов'язки і залишити на ніч.

Лікування фурункула на оці у дитини

Чиряк на оці у дитини лікують із застосуванням антисептичних розчинів (саліцилової кислоти або перекису водню) та антибактеріальних засобів, які підбираються відповідно до віку малюка. Перед використанням антибіотика уважно вивчається інструкція по застосуванню. У дитячому віці дозволено використання наступних препаратів:

  • Метронідазол;
  • Диклоксацилін;
  • Оксацилін;
  • Еритроміцин;
  • Метицилін;
  • Флемоклав Солютаб;
  • Амоксицилін;
  • Флемоксин;
  • Цепорін;
  • Левофлоксацин;
  • Цефалексин;
  • Моксифлоксацин;
  • Ванкоміцин.

Народне лікування і профілактика фурункульозу Фурункул у дитини

Профілактика

Профілактичні заходи в області навколо очей ґрунтуються на дотриманні гігієнічних правил і заходів. Офтальмологи рекомендують пацієнтам дотримуватися наступних принципів:

  • уникати використання неякісних косметичних засобів;
  • не доторкатися до очей, особливо немитими руками;
  • користуватися гіпоалергенними засобами гігієни та особистим рушником;
  • уникати переохолодження;
  • підвищувати природний імунітет.

Відео

Як швидко прибрати фурункул на столітті?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!