Болить горло у дитини - можливі причини і лікування

Більшість респіраторних і вірусних інфекцій верхніх дихальних шляхів супроводжуються хворобливими відчуттями в гортані. У випадках, коли болить горло у дитини, потрібно виміряти температуру хворого і звернутися до лікаря для виявлення причини стану малюка і вибору відповідного методу лікування основного захворювання. Самостійні заходи можуть погіршити ситуацію і привести до погіршення здоров'я дитини.

Що таке біль у горлі у дитини

Симптом простудного або вірусного захворювання, що викликає у дитини хворобливі відчуття при ковтанні, називають болем у горлі. Він може супроводжуватися почервонінням слизових оболонок гортані, появою на ній білого або безбарвного нальоту. Висока температура і кашель, супутні цього стану, свідчать про гострому запаленні і початку інтоксикації організму малюка, які необхідно починати лікувати. Неприємні відчуття в горлі можуть викликатися механічними причинами або бути наслідком алергічної реакції.

Причини болю

Виникнення болю в горлі відбувається в результаті процесів, пов'язаних з потраплянням на слизові оболонки глотки хвороботворних бактерій або механічних подразників. Тканини набрякають, запалюються, здавлюють гортань, викликаючи неприємні відчуття. У дитини часто болить горло під час таких захворювань і станів:

  • вірусні інфекції верхніх дихальних шляхів (вірусний фарингіт, тонзиліт, ларингіт, ангіна);
  • респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ);
  • інфекційні захворювання, перебіг яких супроводжується гострою ангіною (скарлатина, кір);
  • алергічна реакція.

Постійно болить горло

Тривалі болі в горлі можуть бути свідченням перебігу хронічного запального процесу, регулярних переохолоджень, порушення правил гігієни або санітарних норм, постійного впливу алергену (пилу, шерсті тварин). Встановити точну причину того, що відбувається може тільки лікар, до якого слід звернутися у випадках, коли дитині боляче ковтати і при цьому спостерігаються наступні симптоми:

  • підвищення температури тіла;
  • почервоніння слизової;
  • запалення мигдаликів, поява на них білого нальоту;
  • збільшення лімфовузлів;
  • поява нежитю;
  • кашель.

У дитини болить горло і температура

Підвищення температури тіла, що супроводжується першіння, біль у горлі свідчить про початок запального процесу вірусного, бактеріального або простудного характеру. Починати його потрібно лікувати негайно. Призначити лікування і дати рекомендації по режиму, коли болить горло у дитини, може терапевт, якого при підвищеній температурі краще викликати додому. У якості першої допомоги хворому рекомендується постільний режим і рясне пиття.

Без температури

Сильний біль в горлі у дитини, не супроводжується підвищенням температури, може говорити або про алергічний характер запалення, або про відкладену симптоматикою (при фарингіті або скарлатині), коли запальний процес розвивається повільно, і поява кашлю, підвищення температури і інші ознаки захворювання з'являються пізніше, на третій-четвертий день. Напад алергії супроводжується нежиттю, підвищенням сухості слизових оболонок гортані. Для встановлення точної причини болю в горлі необхідно звернутися за допомогою до лікаря.

Чим лікувати горло дитині

Засоби і методи, що допомагають лікувати болю в горлі у дитини, залежать від викликають їх причин. Якщо основним діагнозом є вірусне або бактеріальне запалення, призначаються протизапальні препарати, полоскання або інгаляції з антисептичними розчинами. У випадку серйозної важкої інфекції, що супроводжується загальною інтоксикацією організму, призначають антибіотики, засоби для підвищення імунітету. Практикується поєднання медикаментозних і народних засобів лікування у вигляді полоскання відварами лікарських трав.

Медикаментозні препарати

Від болю в горлі дітям призначають лікарські препарати з різним механізмом дії і формою застосування – пероральної (всередину) і місцевої (локально, зовнішньо). Для швидкого зняття неприємних відчуттів призначають спреї або пастилки для розсмоктування. Їх активні компоненти безпосередньо впливають на осередок інфекції, пом'якшують запалені слизові оболонки і тканини. Залежно від причини і тяжкості запалення, це можуть бути антисептичні, протизапальні або антибактеріальні препарати з хімічним або натуральним рослинним складом.

Лікувальні спреї

Препарати у формі спреїв за механізмом дії класифікують на протизапальні, анальгетические, антисептичні, антибактеріальні засоби. Перш ніж використовувати будь-який медикамент, уважно ознайомтеся з інструкцією по застосуванню, уточніть вікові обмеження та дозування. Дотримуйтесь схему прийому, рекомендовану лікарем, ні за яких обставин не займайтеся самолікуванням.

Назва препарату

Склад

Механізм дії

Показання до застосування

Спосіб застосування і дозування

Переваги

Протипоказання

Орасепт

Фенол, гліцерин, допоміжні речовини

Фунгіцидну, антибактеріальна дія; аналгетичний, пом'якшує роздратування ефект

Запальні захворювання ЛОР -: ангіна, фарингіт, тонзиліт

Кожні 3 години по 2-3 впорскування. Тривалість курсу визначає лікар

Активні речовини препарату діють місцево, не потрапляючи в системний кровотік

Дітям до двох років

Аквалор

Препарат на основі соляного розчину з додаванням екстракту ромашки і алое

Зволожує, очищає роздратовані слизові, володіє протизапальним ефектом

Болі в горлі, викликані респіраторними інфекціями, грипом або алергічною реакцією

3-4 впорскування на місце локалізації запалення 5-6 разів на добу до зникнення симптомів захворювання

Немає обмежень за віком, повністю натуральний склад

З обережністю використовувати при віці дитини до 6 місяців, скорегувати добову дозу з лікарем

Тантум Верде

Гідрохлорид бензидамина, гліцерин, етанол

Протимікробну, антибактеріальну дію, аналгетичний, антисептичний ефекти

Тонзиліт, фарингіт, ларингіт

Від 6 до 12 років – 4 впорскування кожні 3 години. Від 3 до 6 років – по 1 впорскуванню раз на 5-6 годин. Тривалість лікування визначається лікарем

Виражений знеболюючий ефект

Дітям до 3 років, індивідуальна непереносимість компонентів препарату

Таблетки і льодяники для розсмоктування

Дана форма лікарських препаратів допомагає на місцевому рівні пом'якшувати дію мікроорганізмів, які дратують слизову запаленого горла. В залежності від типу збудника захворювання, хворому дитині можуть бути призначені антибактеріальні, антисептичні або анальгетические таблетки для розсмоктування на основі натуральних або хімічних компонентів.

Назва препарату

Склад

Механізм дії

Показання до застосування

Спосіб застосування і дозування

Переваги

Протипоказання

Фарингосепт

Моногідрат амбазона, допоміжні компоненти

Антибактеріальний препарат з бактеріостатичною дією

Ангіна, трахеїт, фарингіт, тонзиліт

По 1 таблетці 2-3 рази за добу через 15 хвилин після їжі. Протягом двох годин після застосування слід утримуватися від прийому їжі та вживання рідини

Системно діє на організм м'якше, ніж кошти для перорального прийому

Дітям до трьох років

Граммидин дитячий

Граміцидин C, хлорид цетилпіридиній

Протимікробний препарат з антисептичною дією

Тонзиліт, фарингіт, гінгівіт

Після прийому їжі, по 1 таблетці 2-4 рази на день за схемою лікування, розробленої лікарем. Після прийому бажано утримуватися від їжі і рідин протягом 2 годин.

Комбінований препарат з сильним антибактеріальним ефектом

Дітям молодше 4 років; відкриті ранки в ротовій порожнині

Ісла-Мінт

Основна речовина – водний екстракт ісландського моху

Иммунностимулирующий препарат з протизапальною протикашльовою дією і пом'якшувальним ефектом

Ларингіт, фарингіт

У віці від 4 до 12 років – по одній пастилке кожні 2 години (максимум – 6 штук за добу). Старше 12 – кожну годину, максимальна добова доза – 8 штук

Рослинний препарат, терапія добре переноситься дитячим організмом

Фенілкетонурія, індивідуальна непереносимість компонентів складу

Ліки для прийому всередину

Таблетки для перорального прийому можуть допомогти в лікуванні ускладнених інфекцій, що викликали загальну інтоксикацію організму дитини. Необхідність їх призначення визначає лікуючий лікар, це можуть бути противірусні (Ремантадин, Арбідол), антибактеріальні (Ампіцилін, Амоксиклав), комбіновані препарати широкого спектру дії (Декатилен, Стопангін). Схема лікування і дозування підбирається індивідуально, залежно від діагнозу та тяжкості стану дитини.

Народні методи

Червоне запалене горло у дитини лікується не тільки з застосуванням медикаментозних препаратів, але і за допомогою натуральних природних засобів. Під час хвороби дитині потрібно пити якомога частіше теплі напої, наприклад натуральні ягідні морси або тепле молоко з маслом і медом. Запалені слизові змащують підігрітим маслом обліпихи або масляним настоєм евкаліпта, щоб зняти хворобливі відчуття. Добре допомагають полоскання з відваром шавлії або ромашки.

Розчин соди і солі

Різкий біль у горлі добре лікувати за допомогою полоскання розчином соди і солі. Вони надають антисептичну та протимікробну дію. У склянці теплої кип'яченої води розчиніть по одній чайній ложці соди і солі. Для зняття запалення необхідно проводити процедуру полоскання 7-10 разів за добу (кожні 2 години), за 2-3 ополіскування за кожну процедуру. Свіжий розчин треба готувати кожен раз перед застосуванням.

Компрес з часнику і господарського мила

На великій тертці натріть 60 г господарського мила, видавіть в масу дві часточки часнику, перемішайте. Отриману суміш нанесіть на марлю, шию дитини змастіть дитячим кремом, прикладіть компрес і обмотайте теплим шарфом. Тримати компрес потрібно від 3 до 5 годин. Він надає зігріваючу дію, тому можливість використання даного методу лікування при кожному конкретному діагнозі потрібно узгоджувати з лікарем.

Відео

Що робити з болем в горлі - Доктор Комаровський - Інтер

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!