Як проводять аденотомію у дитини - методи видалення, показання, підготовка до операції та наслідки

Якщо мигдалини у дитини розростаються до крайньої міри, коли вже стає важко дихати, застосовується операція з видалення аденоїдів у дітей. Не завжди лікарі вдаються до цього способу – тільки при серйозних обставин порушення дихання, хронічному запаленні, патологічному зростанні утворень. Видалити залізисту тканину можна звичним хірургічним методом або сучасними безкровними способами.

Що таке аденоїди

У медичній термінології під аденоїдами розуміють патологічно збільшені носоглоточные мигдалини у дітей 3-7 років. Виникають вони після перенесених захворювань верхніх дихальних шляхів запального типу, кору, скарлатини, грипу. Недуга викликає утруднення дихання, розлади слуху, простудні захворювання, отити. Неозброєним оком аденоїди не видно, тому при підозрі на хворобу потрібно звернутися до лікаря за оглядом.

Аденоїдні вегетації або разращения у дітей проявляються такими симптомами, на які повинні звертати увагу батьки:

  • дитина часто дихає ротом, особливо в нічний період;
  • дихання носом ускладнене, хоча нежитю немає;
  • затяжний нежить, який не виходить вилікувати.

Без лікування ці патологічні разращения загрожують перерости в погіршення слуху, чадо буде часто хворіти на застуду, його успішність у школі або дитячому саду знизиться. Хронічне запалення тканин призведе до аденоїдиту, на який організм зреагує підвищенням температури, фарингіти, бронхіти, ларингіти. У дітей порушується мова, виникає кашель, нервова система сповільнюється в розвитку, виникає енурез, грудна клітина розвивається неправильно, з'являється анемія.

Видалення аденоїдів

Одним із способів впоратися з разращением мигдалин є їх видалення. Спершу слід звернутися до лікаря за діагностикою. Якщо у хвороби перша стадія, коли порушення дихання ще не так сильно виражені, ЛОР-лікар призначить 2%-ний розчин протарголу для закапування, вітаміни і препарати кальцію. У разі наявності показань проводиться аденотомія – операція з видалення аденоїдів. До чинників хірургічного втручання належать 2 і 3 ступінь розростання лімфоїдної тканини, серйозні ускладнення

Показання до видалення аденоїдів у дітей

Після огляду пацієнта лікар може призначити видалення аденоїдів у дитини за такими показаннями:

  • постійні отити, гайморити, порушення слуху;
  • серйозні ускладнення дихальних шляхів;
  • занадто велика ступінь і розмір розростання тканини;
  • паралельний ріст піднебінних мигдалин (гланд);
  • рецидив хвороби.

Протипоказання

Операція з видалення аденоїдів (аденотомія у дітей) є серйозним хірургічним втручанням, тому у неї є протипоказання:

  • гемофілія, порушення згортання крові;
  • туберкульоз;
  • цукровий діабет компенсаційної ступеня;
  • інфекція в області глоткового кільця;
  • носійство гемолітичного стрептокока;
  • гострі хворобливі стану порожнини рота;
  • наявність каріозних зубів – їх пломбують перед операцією.

Як видаляють аденоїди у дітей

При відсутності стабільного результату консервативних методів лікування проводиться видалення аденоїдів у дітей. Вона називається аденотомія, робиться за короткий час під загальною або місцевою анестезією. Для неї застосовують спеціальний ніж аденотом, який вводять в область носоглотки, притискають до зводу, чекають входу слизової тканини в кільця і вирізують.

Під місцевим наркозом

Для заморожування розрослася тканини застосовують місцеве знеболювання Лідокаїном або Ультракаїн. Розчинами змазують слизові оболонки горла, що усуває больові відчуття повністю. Для малюка цей метод не ефективний, тому що він бачить, що відбувається, усвідомлює, лякається крові, плаче. Це відбивається на його психіці і діях лікаря. Доповнити місцеву анестезію під час видалення аденоїдів можна внутрішньом'язовим введенням заспокійливих препаратів – діти залишаються у свідомості, але мають сонливий стан або зовсім сплять.

Під загальним наркозом

Якщо раніше операцію робили зовсім без анестезії, навіть місцевої, то зараз дітям призначають загальне знеболювання – вводять їх у стан наркозу. Це більш доцільно і безпечно для лікаря. Дитина закриває очі, а прокидається вже з прооперованої глоткою. Це зручно, але небезпечно – загальний наркоз має свої наслідки і можливі ускладнення.

Боляче видаляти аденоїди

Батьків цікавить питання, чи боляче видалити аденоїди дитині. Лікарі відповідають, що операція проводиться без болю. Тканину мигдаликів сама по собі не має нервових закінчень, у неї навіть можна поставити укол, і людина нічого не відчує. Тому раніше видалення аденоїдів проходило зовсім без анестезії. Сучасні ж лікарі роблять загальну або місцеву анестезію заради збереження психологічного стану дітей.

Підготовка

Після діагностики і призначення операції за три доби до неї дітям виписують кровоспинні засоби, глюконат кальцію. Його внутрішньовенний введення призначається при початково низькою згортання крові. При наявності каріозних зубів їх пломбують, діти здають аналізи на життєво важливі показники. Видалення мигдалин проводиться натще з ранку, щоб знизити ризик ускладнень і завжди встигнути застосувати наркоз. На слизову оболонку глотки дітям наносять анестезіологічний аерозоль, вводять заспокійливі засоби або використовують загальний наркоз.

Способи видалення

Класична аденотомія не є єдиним способом видалення аденоїдів. Дорослим і дітям застосовують лазер, ендоскоп, радіохвильовий метод, кріотерапію, холодну плазму. Самим сучасним процесом вважається микродебридер – спеціальний інструмент з обертовою головкою і лезом на кінці. Він подрібнює аденоїди, відсмоктує тканини без пошкодження здорової слизової носоглотки.

Видалення аденоїдів лазером

Іншим основним сучасним методом називають видалення аденоїдів лазером у дітей. Безкровний спосіб підвищує температуру тканини при дії лазерним променем, випаровує з неї рідину. Недоліками способу вважаються збільшення тривалості операції, можливе нагрівання здорових тканин в області впливу лазером, висока вартість і ускладнення.

Ендоскопія

Різновидом аденотомії є ендоскопія аденоїдів у дітей. Якщо при класичному хірургічному втручанні лікар робить руху практично на дотик і може пропустити шматочки тканини, то при ендоскопії це неможливо. В основі процедури – видалення мигдалин лазером або микродебридером через носові пазухи за допомогою ендоскопа. Цей прилад дозволяє побачити і збільшити фото наростів для точного їх видалення у дітей без ризику пропустити ділянки.

При ендоскопії завжди застосовується загальний наркоз, операція безболісно і без стресу для дітей проводиться в стаціонарі. Перевагами методу є відсутність страху пацієнта, контроль етапів видалення лімфоїдної тканини, зниження ризику рецидиву і кровотечі. До недоліків ендоскопії відносять високу товщину (2-4 мм) ендоскопів, які важко вести через ніс малюка плюс вимога анестезії слизової оболонки носових ходів.

Радіохвильовий метод

Операція з видалення аденоїдів може проводитися спеціальним приладом Сургитрон з насадкою радіохвильового аденотома. Цей ніж зрізає тканина єдиним блоком, як при класичному втручанні, але одночасно припікає судини для мінімізації кровотечі. Це і є плюсом вибору радіохвильового методу, плюс зменшується ризик ускладнень після проведення операції.

Як проходить операція на аденоїди у дітей

Подавши загальний наркоз або обезболив носоглотку місцево з внутрішньовенним введенням заспокійливих засобів, лікар починає виробляти видалення аденоїдів у дітей. Сучасні клініки використовують ендоскопи та комбіновані методи видалення з шейвером і радіохвильовим аденотомом або лазером. Зрізавши тканину і отсосав спеціальним приладом залишки, хірург тампонирует місце операції.

Післяопераційний період переноситься легко, іноді ввечері або на наступний ранок може трохи підвищитися температура. Відразу після втручання діти краще дихають носом, але потім тканина набрякає, з'являється гугнявість, закладеність, хлюпання в носі. Це відбувається через тиждень або десять днів. При наявності хронічних захворювань період загоєння триває трохи довше.

Наслідки видалення

Після операції з видалення аденоїдів не збивайте з'явилася температуру у дітей аспірином, щоб не спровокувати кровотечу. Неприємними симптомами також стають блювання згустками крові, болі в животі, порушення стільця, але вони швидко проходять. Існують правила догляду за дітьми після аденотомії:

  • місяць виключити фізичні навантаження;
  • три дні не купати малюка в гарячій воді;
  • не перебувати на сонці, спеки, духоти;
  • 3-10 днів дотримуватися дієти – виключити грубу, тверду, гарячу їжу, їсти рідку калорійну вітамінну їжу;
  • для загоєння використовувати судинозвужувальні краплі в ніс, в'яжучі підсушуючі розчини;
  • проводити дихальну гімнастику.

Ускладнення

Операція тягне за собою можливі ускладнення – кровотечі в перші години після проведення, гострі отити, повторні наростання, алергічні та бактеріальні реакції. Для їх запобігання лікарям потрібно стежити, щоб кров не потрапляла в слухову трубу, шлунок, повністю видаляти аденоїдну тканина. Щоб знизити рецидив, проведіть операцію дітям якомога раніше, але не раніше віку трьох років, як радять лікарі.

Ціна

В залежності від рівня клініки, використовуваного методу і кваліфікації лікаря різниться вартість з видалення аденоїдів. Зразкові ціни:

Метод видалення

Ціна, рублів

Класична аденэктомия

12000-20000

Ендоскопічна аденоскопия з застосуванням лазера

55000

Радіохвильовий метод

35000

Ендоскопія з застосуванням микродебридера

40000

Відео: як видаляються аденоїди

Видалення аденоїдів у дітей. Операція в Клініці вуха, горла і носа

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!