Профілактика вошей у дітей в домашніх умовах, школі і дитячому садку - засоби та заходи боротьби

Воші – це маленькі безкрилі комахи, які можуть завестися у волоссі людини. Вони харчуються невеликою кількістю крові і частинками шкіри. Найбільшому ризику зараження піддаються дошкільнята і школярі молодших класів разом зі своєю родиною. З цієї причини профілактика вошей у дітей включає дієві заходи захисту юного організму від зараження і подальшого розмноження комах.

Профілактика педикульозу в дітей

Воші (Pediculus humanus capitis) є ектопаразитами, які можуть завестися у волосяному покриві дитини. Довжина волосся і дотримання правил особистої гігієни ніяк не впливають на зараження. Пам'ятка для батьків: комахи не переносять захворювання, однак вони несуть серйозної шкоди молодому організму, якщо вчасно не вжити заходів. Виникнення вторинної бактеріальної інфекції – лише один з прикладів. Профілактика педикульозу і регулярний огляд допоможуть виключити тривогу, паніку, неприємні відчуття у дитини.

Спалахи епідемії найчастіше припадають на перехідні періоди (весна-осінь). Як відбувається зараження? Почнемо з того, що воші не живуть більше 24 годин, але швидко розмножуються. Зате вони не вміють стрибати або літати. Передача паразитів відбувається після зіткнення голів носія і здорової людини, рідше – від контакту з гребінцем, рушником або головним убором зараженого дитини. Місця ризику: школи, дитячі сади, басейни, пісочниці, громадські заходи.

Профілактика вошей і гнид в домашніх умовах

Воші у дітей – це проблема, з якою стикаються багато батьків. Маленька дитина часто перебуває в тісному контакті з однолітками. Дітвора може ділитися особистими речами: панамками, кепками, шпильками і т. д. Беручи до уваги даний факт, інфестація не змусить себе довго чекати. Позбутися від паразитів – завдання трудомістке, тому краще взагалі не допускати зараження. Профілактика від вошей і гнид будинку:

  1. Слід ретельно розчісувати волосся дитини (і свої) з допомогою тонкого зубчастого гребеня.

  2. Хлопчика можна коротко підстригти, а дівчинці потрібно робити високі зачіски, всіляко підв'язувати волосся.
  3. Регулярно прати постільну білизну, іграшки, головні убори, очищати предмети особистого користування.
  4. Раз в три дні проводити чищення килимів, м'яких меблів.

Профілактика педикульозу в школі

Багато батьків думають, що найефективнішим способом вберегтися від вошей – залишити дитину вдома. Однак зараження паразитами найчастіше проходить безсимптомно, а свербіж з'являється лише через тиждень. За цей час однокласники встигають «підхопити» вошей, передавши їх один одному. Щоб цього не сталося, потрібно провести наступну профілактику педикульозу в школі:

  1. Дотримувати санітарні та протиепідемічні норми.

  2. Пояснити дитині, що не можна мінятися особистими речами з друзями: це може бути небезпечно.
  3. Профілактика від вошей у дітей включає проведення вологого прибирання в класі щодня.
  4. Під час уроків головні убори можна помістити в поліетиленовий пакет. Вдома його слід відправити в морозилку: це вб'є вошей.
  5. Проводити регулярний огляд голови, тіла дитини.

Профілактика педикульозу в дитячому саду

Маленькій дитині складно пояснити, чому не можна мінятися особистими речами та іграшками. Дітвора багато часу проводить в пісочниці, тісно контактує між собою, що збільшує ризик інфестації. Щоб не підхопити педикульоз в дитячому саду, потрібно слідувати цим порадам:

  1. Не класти особисті речі та інші предмети в загальні шафки, вішати на загальні гачки, кидати одяг на підлогу.

  2. Не грати на килимі.
  3. Принести з дому рушник, який можна постелити на подушку під час тихої години. Кожен день його прати.
  4. Знайти дієвий засіб для профілактики вошей, обробити волосся дитини.
  5. Вихователям, батькам слід проводити огляд на наявність паразитів. При виявленні вошей, слід звернутися до медпрацівнику в дитсадку, потім до дерматолога.

Засіб для профілактики педикульозу в дітей

Існують різноманітні спреї, креми, шампуні, які відлякують комах своїм різким запахом. Проте натуральні масла можуть послужити не менш ефективну службу. Ароматне засіб для профілактики педикульозу не принесе шкоди здоров'ю дитини, допоможе в боротьбі з вошами. Ефірні олії багаті монотерпенами, хімічними сполуками з різними корисними властивостями, в тому числі інсектицидними. Усього кілька крапель цієї рідини допомагають впливати на нервову систему комах, відлякуючи їх надовго.

Профілактика вошей у дітей включає такі засоби:

  • масло чайного дерева;

  • лавандова;
  • анісова;
  • іланг-іланг;
  • розмаринове;
  • олія перцевої м'яти;
  • гвоздики;
  • евкаліпта;
  • лимона.

Спрей для профілактики вошей

Даний засіб показало свою ефективність і легкість у застосуванні. Слідуючи інструкції, можна швидко розібратися, як використовувати спрей. Благо, він підходить не тільки для запобігання, але і для лікування від вошей на початковій стадії. Проте слід уважно читати склад, тому що деякі препарати містять небезпечні речовини. Який спрей для профілактики педикульозу підходить найкраще:

  • При педикульозі як у дорослих, так і у дітей добре себе зарекомендував лосьйон Педикулен Ультра, який позбавляє від вошей і гнид за ОДНЕ застосування! Ретельно підібраний комплекс активних речовин препарату ефективно знищує не тільки дорослих паразитів, але і їх личинки, забезпечуючи 100% загибель комах. Педикулен не містить отруйних речовин та інсектицидів, тому не токсичний, не порушує структуру і зростання волосся, повністю безпечний для дітей. Кондиціонер, яким завершується обробка, забезпечує легке вичісування загиблих комах навіть з дуже довгого волосся. Клінічно доведена ефективність. Засіб сертифікована і продається в аптеках.

Шампунь для профілактики педикульозу

Звичний засіб гігієни є безпечним і ефективним у боротьбі з паразитами. Щоб уберегтися від навали вошей, слід вибрати підходящий шампунь для профілактики педикульозу в дітей. Їм треба користуватися всією сім'єю, захищаючись від епідемії. Засіб на основі кокосового масла або екстракту чайного дерева цілком підійдуть. Також можна придбати спеціальні шампуні в магазині:

  • Педилин;

  • Медифокс;
  • Нікс;
  • Итакс.

Відео: як позбутися вошей

Воші і короста - Школа доктора Комаровського - Інтер

Відгуки

[review name="

Ірина, 28 років" content="Одного разу син прийшов додому, сказавши, що у однокласника завелися воші. Відразу обмовлюся, що я не хотіла залишати дитину вдома, щоб він пропускав заняття, тому кинулася шукати хороші засоби для профілактики паразитів. Придбала спеціальний спрей, почала бризкати їм волосся сина перед походом до школи. Воші так і не з'явилися."]
Карина, 31 рікВ якості профілактики вошей я вибрала ароматичні засоби. Використовувала масло чайного дерева, лаванди, лимона. Перед походом в дитсадок капала його на волосся доньки і товкла. Важливо не використовувати чайне дерево вдень: у нього специфічний запах, і у дитини може початися запаморочення. Краще капати масло на ніч, обмотавши голову рушником.
Валентина, 46 роківЩоб запобігти появі вошей у внука, я порадила дітям купити шампунь, адже дотриманням особистої гігієни тут не обійтися. Цим засобом має користуватися вся родина: це допоможе вберегтися від зараження. Склад магазинних препаратів нас не влаштував, і ми обрали ефірні масла. Вже через місяць довелося лікувати онука від педикульозу.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!