Як вилікувати геморой назавжди в домашніх умовах: ефективні засоби і методи

Якщо запалився гемороїдальний вузол, діяти потрібно швидко, інакше при запущеній стадії характерного недуги з потенційним кровотечею необхідно буде хірургічне втручання. Вибираючи ефективне і одночасно безпечний засіб від геморою в домашніх умовах, необхідно звернутися за консультацією проктолога і достовірно з'ясувати причину болю анального отвору після дефекації або у стадії спокою. Особливо ускладнена діагностика, якщо внутрішній геморой, що супроводжується іншими не менш небезпечними захворюваннями.

Що таке геморой

По суті, це патологічне розширення вен прямої кишки, яке супроводжується запаленням гемороїдального вузла, хворобливістю спочатку після дефекації, але в подальшому і в стадії спокою. З часом характерне запалення прогресує, і шишка в області ануса поступово зростає. Якщо її вчасно не вилікувати, лікарі не виключають розрив з подальшим кровотечею, приєднанням вторинної інфекції, іншими потенційними ускладненнями.

Щоб продуктивно відновити загальний стан пацієнта та нормалізувати акт дефекації, важливий комплексний підхід до проблеми зі здоров'ям, який однозначно включає лікувальну дієту, медикаментозну терапію, народне лікування, фізіотерапевтичні методи та лікувальну фізкультуру в домашніх умовах. Якщо спостерігається випадання гемороїдальних вузлів, вилікувати їх допоможе хірургічне втручання, але вже в умовах попередньої госпіталізації.

Як вилікувати геморой назавжди

Щоб прибрати шишку в області ануса і супроводжуючий її дискомфорт, потрібно звернутися за кваліфікованою допомогою проктолога, пройти повне обстеження, достовірно виявити причину характерного загострення. Ефективне лікування геморою передбачає такі терапевтичні заходи повним курсом:

  1. Першим ділом зі звичного раціону потрібно вивести харчові інгредієнти з грубою клітковиною, тим самим нормалізувавши роботу органів ШКТ і позбувшись від схильності до хронічних запорів.
  2. Важливо підвищити фізичну активність, оскільки геморой вважається «хворобою сидячого способу життя», коли в органах тазу прогресують застійні явища з подальшим рецидивированием.
  3. На початковій стадії вилікувати хворобу назавжди можна консервативними або альтернативними методами, тоді як в запущених клінічних картинах без термінового хірургічного втручання позитивна динаміка зовсім відсутня.
  4. Для підвищення проникності судин та профілактики формування тромбів рекомендується виконувати спеціальні вправи, причому робити це можна в домашній обстановці необмежену кількість разів. До того ж, це відмінне тренування м'язів тазового дна.
  5. Обов'язкові рекомендації проктолога – швидко усунути вплив провокуючих рецидив факторів, забезпечити шляхом профілактичних заходів зниження ризику повторних рецидивів геморою.

Лікування геморою в домашніх умовах

Зміна добового раціону, згідно з рекомендаціями проктолога, допомагає нормалізувати консистенцію випорожнень і полегшує походи пацієнта в туалет. Крім того, важливо врегулювати показник води в організмі, оскільки зайва рідина стає головною причиною підвищеної набряклості. Те ж саме стосується фізичної активності, яка відтепер повинна стати для пацієнта нормою повсякденності.

Щоб відчути позитивну динаміку захворювання, основні завдання лікування в домашніх умовах такі:

  • усунути біль, спазми, запалення;
  • зменшити набряклість;
  • поліпшити локальний кровотік;
  • нормалізувати акт дефекації;
  • прискорити процес регенерації тканин.

Для досягнення поставлених цілей пацієнти повинні вдатися до допомоги венотоников рослинного і синтетичного походження. Медикаментозна терапія – це основа і запорука швидкого одужання. Додатково в домашніх умовах можна зайнятися приготуванням народних рецептів, щоб назавжди вилікувати геморой і уникнути його потенційного рецидивування.

Ліки

Свербіж, печіння і біль в задньому проході можна усунути таблетками, ректальними супозиторіями, мазями і гелями для зовнішнього застосування. Вибираючи надійне лікування від геморою, насамперед потрібно ознайомитися з складом бажаних медикаментів та додатково звернутися за консультацією до проктолога. В одній клінічній картині необхідна присутність представників відразу декількох фармакологічних груп. Серед таких:

  • протимікробні засоби (при приєднанні вторинної інфекції): мазь Левомеколь;
  • гемостатики (для відновлення клітин слизової прямої кишки): хлорид кальцію, Вікасол;
  • венопротекторы (для поліпшення прохідності крові по венах): Флебодіа, Венарус;
  • антикоагулянти (для попередження розвитку тромбозу): Хемороидин, Гепарин;
  • НПЗЗ (знеболюючі засоби): Анестезол, Проктозан, Прокто-глівенол, Гинкор форт, Реліф;
  • глюкокортикостероїди: Гепатромбин Р, Реліф Ультра, іхтіолові свічки, Проктоседил;
  • гомеопатичні засоби: Гинкор Форт, Асклезан А;
  • пробіотики (для відновлення мікрофлори кишечника): Лінекс, БиоГая, Симбітер;
  • полівітамінні комплекси (для підняття місцевого імунітету): Алфавіт, Дуовіт.

Чим помастити геморой

Щоб забезпечити швидке лікування на ранній стадії геморою, необхідно змочити ватний тампон ліками і поставити компрес на область заднього проходу. Дія практично миттєве, хоча і носить, швидше, тимчасовий характер. Залишається тільки вибрати, який препарат для місцевого застосування є самим надійним і доступним на практиці. Нижче представлені перевірені часом фармакологічні позиції, задіяти які покладено повним курсом:

  1. Реліф. Це медичний препарат у формі мазі, який на ранній стадії назавжди позбавляє від геморою. Створений на основі корисних речовин з акулячої печінки, має приємний аромат, діє м'яко і без побічних явищ. За медичними показаннями мазь дозволена навіть при вагітності. За інструкцією потрібно наносити лікувальний склад на осередки патології 2-3 рази за день протягом 10-14 днів. Додатково відновлювати проникність судин можна шляхом прийому пероральних лікуючих засобів, рекомендованих проктологом.
  2. Троксевазин. Посилювати лікувальний ефект таблеток здатний зазначений гель, який має протинабрякові, протизапальними, регенеруючі властивостями. Активний компонент троксерутин демонструє стійке ангиопротективное, венотонізуючу, антиоксидантну дію. Гель належить використовувати вранці і ввечері, масажними рухами змащувати вогнища патології (у задній прохід не вводити). Побічні явища виникають рідко, зате позитивна динаміка помітна вже на 3-4 добу. Щоб назавжди вилікувати геморой, важливо пройти 2-тижневий курс.
  3. Прокто-Глівенол. Це комбіноване лікуючу засіб проти геморою з активними компонентами трибенозид і лідокаїн. Перша речовина, будучи венотоником, підвищує венозний тонус і покращує циркуляцію крові. Друге – володіє вираженим знеболюючим ефектом. Використовувати крем рекомендується двічі на добу, змащувати видимі вогнища патології. Протипоказання: ниркова та печінкова недостатність, підвищена чутливість організму. Побічні явища зовсім відсутні. Курс терапії – 2-3 тижні, потім можна зробити тижневу перерву.

Свічки

Залежно від тяжкості захворювання ефективне лікування геморою будинку повинен підбирати знає проктолог строго за медичними показаннями. Використання ректальних супозиторіїв – невід'ємна складова комплексного підходу до проблеми зі здоров'ям. Свічки в найкоротші терміни прибирають такі неприємні симптоми, як біль, набряклість, запалення, труднощі з випорожненням кишечника. Нижче представлені ліки, щоб назавжди вилікувати геморой:

  1. Натальсид. Це гемостатичний засіб у формі ректальних супозиторіїв. Активний компонент – натрію алгинат, є натуральним полісахаридом, а видобувається з бурих водоростей. Препарат дозволений при вагітності, лактації, практично не має протипоказань. Рекомендується вводити ректально по 1 свічці двічі за добу після попередньо виконаної мікроклізми. Курс інтенсивної терапії – 1-2 тижні залежно від тяжкості патологічного процесу.
  2. Проктоседил. Це глюкокортикостероїд з гідрокортизоном в хімічному складі. Другим активним компонентом є фрамицетин – антибіотик широкого спектру дії. Препарат не дозволено в дитячому і літньому віці, при вагітності і лактації, у разі хронічних захворювань серцево-судинної системи і рецидивах вірусних, інфекційних патологій. Свічки потрібно вводити ректально (глибоко у пряму кишку) вранці і ввечері, але поступово таку дозу потрібно зменшити до 1 супозиторія. Курс – 10-14 днів.

Таблетки

Щоб вирішити проблему, як вилікувати геморой назавжди в домашніх умовах, важливо не забувати про комплексний підхід до проблеми зі здоров'ям. Важливо не тільки вводити свічки ректально, але і приймати всередину таблетки. Основна мета – нормалізувати кровообіг, запобігти застійні явища в судинах і втрату еластичності таких. Ось ефективні таблетки, які можна приймати в домашніх умовах:

  1. Детралекс. Препарат являє ряд венотоників на основі біофлавоноїдів, підвищує тонус вен, знижує проникність судинних стінок, покращує мікроциркуляцію крові. Активний компонент діосмін діє в організмі системно. Приймати потрібно по 1 таблетці 2-3 рази за добу протягом 7-14 днів. Протипоказання і побічні явища практично повністю відсутні, консервативне лікування в домашніх умовах абсолютно безпечно.
  2. Вазокет. Це медикамент на основі діосміну, який теж має таблеточную форму випуску. Доречний не тільки при геморої, але і у разі недостатності венозного і лімфатичного відтоку, як основне лікуючу засіб. Приймати таблетки належить згідно інструкції по застосуванню, рекомендована добова доза – 2-3 пігулки. Курс інтенсивної терапії триває до 2 тижнів без перерви. Протипоказання і побічні явища в меншості своєму.

Очисні клізми

При тріщинах невеликих розмірів в задньому проході або в разі виділення гемороїдального вузла з ануса позитивну динаміку виконують очисні клізми, які дозволено проводити в домашній обстановці. Таким способом при запорах можна видалити скупчилися калові маси і гази, підготувати пряму кишку до рентгенологічних досліджень та операції. Домашні процедури не рекомендується робити у стадії рецидиву і при гострому болю нез'ясованої етіології. Ось ефективні засоби, щоб назавжди вилікувати характерний недуга:

  1. Відвар ромашки. Лікувальний склад має протизапальну, регенеруючу, знеболюючою дією. Залийте спринцівку ліками і введіть її в задній прохід, лежачи на боці. Дози і тривалість сеансів визначає лікар в індивідуальному порядку. Ромашку можна замінити відваром з кори дуба, календули, шавлії або звіробою.
  2. Микролакс. Це аптечний препарат у формі клізми, призначений для разового застосування ректально. Це хороша можливість зняти навантаження з прямої кишки, підготуватися до майбутньої діагностики, хірургічного втручання. Кількість процедур залежить від стану організму і стадії патологічного процесу.

Водні процедури

Щоб назавжди вилікувати геморой, крім примочок і тампонів ректально в домашніх умовах потрібно регулярно проводити водні процедури. Такі допоміжні заходи поодинці не забезпечують стійкий лікувальний ефект, зате помітно подовжує період ремісії. Це обов'язково контрастний душ вранці і ввечері, щоб стимулювати кровообіг, підвищити еластичність судинних стінок, зміцнити м'язи тазового дна. Нижче представлені інші водні процедури, теж доречні при загостренні гемороїдального вузла:

  1. Гарячі ванночки. Зменшують спазми, усувають запалення, прискорюють процес регенерації тканин. Водні процедури бажано проводити перед сном.
  2. Теплі ванночки. Усувають неприємний свербіж та інші симптоми запаленого геморою. У ході проведення процедури потрібно задіяти лікарські трави.
  3. Прохолодні ванночки (кімнатної температури). Купируют гострий больовий синдром, скорочують вогнища запалення. Проводити процедуру можна при температурному режимі не менше 20 °C.

Гімнастика

Кегель розробив спеціальний комплекс вправ, який більше запобігає стадію рецидиву геморою. Завдання елементарних рухів в домашніх умовах – зняти запалення, нормалізувати струм крові по судинах, стимулювати судинний тонус і, тим самим, прискорити природний процес одужання тканин. Нижче представлені нескладні вправи, які прибирають біль, врегулюють стілець і нормалізують фазу сну:

  1. Необхідно стискати-розтискати анус без перерви протягом 15-30 хв. Кількість підходів за добу необмежена.
  2. Потрібно щодня виконувати глибокі присідання по 15 повторень за один підхід. Добова кількість підходів – 3-4.
  3. Необхідно напружувати м'язи промежини так, ніби намагаєтеся щось виштовхнути. Кількість повторів – 15-20, кількість підходів – 2-3 за добу.

Дієта

Багато чого в даній клінічній картині залежить від звичної їжі. Наприклад, якщо людина вживає жирні і гострі страви, назавжди вилікувати геморой йому буде дуже складно. Лікуючий лікар рекомендує вибрати п'ятиразове харчування маленькими порціями, при цьому важливо не переїдати, тим більше, не наїдатися на ніч. Нижче представлений список заборонених харчових інгредієнтів:

  • гостроти, копченості, соління, маринади;
  • спиртні, газовані напої;
  • макаронні, кондитерські вироби;
  • картопля, крохмалевмісні продукти харчування;
  • фастфуд, швидка їжа.

Що ж стосується рекомендованих харчових інгредієнтів, їх короткий список представлений нижче:

  • сирі фрукти, овочі;
  • злакові культури;
  • рослинні олії;
  • кисломолочні продукти;
  • жирна риба, м'ясо.

Лікування геморою в домашніх умовах швидко

Щоб продуктивно позбавитися від запалення гемороїдального вузла, можна прикласти до вогнища патології лід або свіжий лист алое. Однієї домашньої процедури вистачає, щоб хоч не назавжди, але надовго забути про рецидивуючої болю і проблемному спорожнення кишечника. Для реалізації другого методу реанімаційних заходів рекомендується використовувати муміє. Якщо і таке ліки теж не підходить, потрібно змочити тампон соком прополісу і вставити його в задній прохід. Позитивна динаміка спостерігається через 10-15 хв. Відгуки про такому лікуванні мають позитивний зміст.

Народні засоби

Методи альтернативної медицини лише на ранній стадії здатні назавжди вилікувати геморой поодинці. В ускладненій клінічній картині їх задіюють у комплексному домашньому лікуванні для посилення бажаного терапевтичного ефекту. Перш ніж підібрати ефективний склад, важливо індивідуально проконсультуватися з проктологом і зайвий раз переконатися у відсутності алергічних, місцевих реакцій на рослинні компоненти. Однаково корисні трав'яні настойки і відвари, якщо лікування в домашніх умовах проходити повним курсом.

Лікувальні трави

Відомо, що лікування геморою в домашніх умовах народними засобами вважається надійним і загальнодоступним методом, головне – пройти попередню діагностику захворювання в умовах стаціонару, підібрати оптимальний набір лікарських трав, дотримуватися запропонованої інтенсивної терапії, можливо, задіяти методи офіційної медицини. Нижче представлені найбільш ефективні народні рецепти, як назавжди вилікувати запалений гемороїдальний вузол:

  1. Осикові нирки. Потрібно 50 г основного інгредієнта залити 500 мл медичного спирту і настоювати 3 тижні в темному місці. Приймати готовий розчин всередину, попередньо збовтуючи сіли на дно плоди, по 1 ч. л. перед черговою трапезою тричі за добу протягом 2 тижнів.
  2. Відвар шавлії. Потрібно попередньо подрібнити і запарити 2 ст. л. висушеної трави на 400 мл окропу, настояти під накритою кришкою до повного охолодження. Процідити, вживати по третині склянки за раз до 2-3 разів на добу. Курс терапії – 10-14 днів. Готовий відвар можна використати для приготування теплих ванночок.
  3. Можна приготувати лікувальний відвар полину, який потрібно додавати у ванни. Для цього треба 1 ст. л. попередньо подрібненої і висушеної сировини запарити 1 ст. окропу і настояти. Додавати у воду кімнатної температури в процідженому, але концентрованому вигляді. Водну процедуру продовжувати до 10-15 хв. Пероральний прийом відвару з полину бажано обговорити з фахівцем, оскільки трава по своїм властивостям є токсичною.

Домашні супозиторії

Ректальні свічки від геморою можна не тільки купити в аптеці, але і приготувати в домашніх умовах. Це хороша можливість назавжди вирішити проблему зі здоров'ям, скоротити число нападів та інтенсивність больового синдрому. Наприклад, деякі лікарі рекомендують віджати натуральний сік буряка або моркви, яким змочити ватний тампон і вставити на ніч у задній прохід. Стійка позитивна динаміка спостерігається вже після проведення першої процедури. Нижче представлені інші рецепти, щоб назавжди одужати:

  1. Чистотіл. Насамперед необхідно отримати сік свіжого чистотілу, яким просочити кілька шарів марлі і вставити в анальний отвір перед сном. Курс лікування – 7-10 процедур щодня, виконувати на ніч. За таким же принципом дозволено задіяти в домашніх умовах сік цибулі.
  2. Обліпихова масло. Зазначеним інгредієнтом потрібно змочити ватний тампон, вставити в задній прохід перед сном. Вранці прибрати вату і дочекатися вечора, щоб знову повторити аналогічну процедуру. Курс лікування – до повного зникнення неприємної симптоматики (2-3 тижні).

Картопля

Щоб назавжди вилікувати запалений гемороїдальний вузол, лікарі рекомендують використовувати сиру картоплю в якості основного і допоміжного методу інтенсивної терапії. Зазначений коренеплід знімає запалення, зменшує вираженість больового синдрому, відновлює травмовані стінки судин, забезпечує тривалий період ремісії. З картоплі можна виготовити примочки, ректальні свічки і компреси – все залежить від стадії та форми характерного недуги, загальних рекомендацій фахівця. Ось перевірені часом рецепти здоров'я:

  1. Коренеплід попередньо очистити від бадилля і шкірки, вирізати у формі подовженої свічки. Помістити картопляний супозиторій в анальний отвір перед сном. Позитивна динаміка спостерігається вже на 4-5 добу, але курс потрібно пройти до кінця. Проктологами рекомендовано 10-15 сеансів.
  2. Необхідно попередньо подрібнити картоплю на дрібній тертці, а потім загорнути сире пюре в кілька шарів марлі і прикласти до хворого місця на ніч. Примочки належить виконувати щодня, поки остаточно не зникнуть видимі ознаки запалення. Курс – 1-2 тижні.
  3. Випав гемороїдальний вузол можна по декілька разів на добу змазувати концентрованим картопляним соком. Процедуру виконувати, поки не зникнуть больові відчуття, і не нормалізується стілець.

Квітки кропу

Щоб назавжди позбутися від випирають з ануса шишок, можна задіяти висушені квітки кропу у формі лікувальних відварів для прийому всередину або додавання в теплу ванночку. Ось ефективний рецепт, щоб назавжди вилікувати недугу: з'єднати з 1 частини насіння кропу, кори крушини, меліси, деревію і перемішати. Потім 2 ст. л. готового збору залити 500 мл окропу і настояти до повного охолодження. Процідити, вживати по 1 ст. л. перед кожним прийомом їжі протягом 2-3 тижнів.

Сіль

Такий харчовий інгредієнт при геморої має не тільки антисептичні, але і протизапальними, регенеруючими властивостями. Кухонну сіль можна задіяти в якості лікувальних ванн, примочок, компресів, очисних клізм. В останньому випадку на 1 л кип'яченої і охолодженої води припадає 1 ст. л. кухонної солі. Процедуру проводити при проблемах зі стільцем або перед діагностикою прямої кишки.

Допомога при вагітності і після пологів

Оскільки організм жінки в такі непрості періоди життя, особливо вразливий, бажано з особливою відповідальністю підійти до вибору ефективних ліків. Ось рекомендації знаючих фахівців для вагітних жінок і годуючих мам:

  1. При вагітності. При кровотечах можна використовувати свічки Нео-Анузол, Реліф, Натальсид, Реліф Адванс. Останній медикамент ефективно діє як болезаспокійливий і ранозагоювальний засіб.
  2. При лактації. Рекомендується задіяти обліпихова олія у вигляді ректальних свічок або тампонів. Додатково можна приготувати ванночки з відваром лушпиння цибулі, кори дуба, липи.

Профілактика

Щоб уникнути виникнення геморою і назавжди забути про таку проблему зі здоров'ям, лікарі рекомендують в домашніх умовах дотримуватися таких профілактичних заходів:

  • вести активний спосіб життя;
  • відмовитися від усіх шкідливих звичок, включаючи неправильне харчування;
  • регулярно виконувати контрастний душ;
  • скоротити фізичні навантаження на організм;
  • контролювати стілець, уникати запорів;
  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • щодня вживати вітаміни.

Відео

Як лікувати геморой в домашніх умовах. Як вилікувати геморой швидко і назавжди.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!