Операція з видалення геморою - свідчення, підготовчий період, методи висічення вузлів і реабілітація

Якщо запалився гемороїдальний вузол, і консервативна терапія тривалий час відсутня, пацієнтові належить негайна операція з видалення геморою, яка офіційно називається гемороїдектомія. Таке хірургічне втручання застосовується при хронічних формах варикозу прямої кишки з сильними болями. Оперативне лікування геморою проводиться строго за медичними показаннями, вимагає попередньої діагностики.

Що таке геморой

В результаті випадання кишки має місце гострий патологічний процес. Це геморой, який спочатку супроводжується гострим запаленням і болем гемороїдального вузла. Хвороба виникає в результаті застійних явищ в органах малого тазу, а в ускладнених клінічних картинах провокує рясні кровотечі. При сильних болях прийом знеболюючих засобів вже не допомагає, лікар рекомендується не зволікати зі згодою на хірургічне втручання. Операція проводиться при зовнішньому і внутрішньому геморої, передбачає тривалий реабілітаційний період.

Видалення геморою

Захворювання за медичними показаннями підлягає своєчасному хірургічному лікуванню. Висічення гемороїдального вузла в стадії запалення проводиться виключно в умовах госпіталізації після попереднього обстеження і залучення місцевої анестезії. Основна мета операції – вирізати геморой з мінімальним травмуванням слизової прямої кишки, забезпечити швидке відновлення післяопераційних ран. На початкових стадіях геморой можна залікувати консервативними, альтернативними методами.

Необхідність операції

Хірургічне видалення гемороїдальних вузлів доречно при частих кровотечах, коли в організмі пацієнта розвивається анемія. Гемороїдальні вузли великих розмірів можна випадково травмувати, наприклад, при дотриманні правил особистої гігієни, і, тим самим, спровокувати приєднання вторинної інфекції. Процедура може тривати 20 – 30 хвилин, а гояться травмовані тканини 7 – 10 днів при дотриманні вимог реабілітації. Вибираючи радикальне лікування геморою, важливо вивчити особливості кожної запропонованої методики, дізнатися про недоліки і протипоказання.

Методи видалення геморою

Перш ніж травмувати оболонку анального отвору, необхідно вибрати ефективну і максимально безпечну методику видалення геморою. Варіантів декілька, при цьому ціна питання має не останнє значення при остаточному виборі пацієнта. Ось про які інвазивних процедурах йдеться:

  1. Класична гемороїдектомія. Самий травматичний метод видалення геморою з накладенням швів, при якому рани загоюються кілька тижнів, пацієнта відправляють на лікарняний.
  2. Метод Паркса. Проводиться висічення гемороїдальних вузлів, при цьому не порушується слизова оболонка.
  3. Операція методом Лонго. Стійкий терапевтичний ефект досягається за рахунок дезартеризации гемороїдальних вузлів.

Підготовка до операції

Перш ніж переступити до хірургічного втручання, необхідно медикаментозними методами усунути гостру стадію хвороби, провести діагностику, визначити наявність хронічних діагнозів і потенційні протипоказання. Тільки після таких підготовчих заходів можна приймати рішення про проведення операції. Додаткові заходи по підготовці до хірургічного втручання для видалення геморою представлені нижче:

  1. Забезпечити якісну чистку кишечника напередодні операції та лікувальну дієту за кілька тижнів до.
  2. При наявності місцевого подразнення, виразки, набряклості важливо провести повний курс медикаментозної терапії, активно задіяти народні кошти.
  3. Для зниження інтенсивності больового синдрому показаний пероральний прийом анальгетиків, місцеве застосування нитроглицериновой мазі.

Як видаляють геморой

Ціни різні операцій з даним питанням бажано звернутися до проктолога в суто індивідуальному порядку. Хірургічне лікування геморою, наприклад, геморроидопексия, проводиться під місцевою анестезією або загальним наркозом, тому є безболісною процедурою. Ускладнення можуть нагадати про себе в реабілітаційному періоді, тому важливо не порушувати всі рекомендації і розпорядження проктолога-хірурга. Кожна операція має свої особливості, і такі докладно описані нижче.

Операція Лонго при геморої

Це ефективний метод видалення патогенних вузлів, який характеризується нетривалим реабілітаційним періодом. Операція полягає в наступному: під контролем апарату УЗД в пряму кишку хірург вводить спеціальне медичне обладнання, в результаті чого перетягує і уривається частини живлять гемороїдальні вузли артерій. Тривалість процедури – 15 – 20 хвилин, проводиться під місцевою анестезією в амбулаторних умовах. Недоліки операції практично повністю відсутні, зате наступні переваги:

  • безболісна і безкровна процедура;
  • швидкий період відновлення (порядку 5 днів);
  • відсутність попередньої та подальшої госпіталізації;
  • видалення множинних гемороїдальних вузлів;
  • відсутність післяопераційних ран.

Гемороїдектомія по Миллигану-Моргану

Відгуки про такий операції різко негативні, оскільки після її виконання підвищується ризик післяопераційних ускладнень у вигляді кровотечі і частих рецидивів. Фахівці називають процедуру «морально застарілою», але як і раніше вдаються до її допомоги при великих гемороїдальних вузлах, які випадають з прямої кишки навіть у стані спокою. Серед головних переваг методу – можливість повністю видалити венозні шишки з ураженої слизової, реальний шанс позбавити пацієнта від причини захворювання. А от недоліків проведення операції набагато більше:

  • рясна крововтрата;
  • довгий реабілітаційний період;
  • використання загального наркозу;
  • серйозні ускладнення зі здоров'ям;
  • тривале перебування в стаціонарі.

Лікування геморою лазером

Операція має складну техніку, але використання сучасного лазера допомагає уникнути серйозних післяопераційних ускладнень і залучення в патологічний процес здорових тканин. Пацієнт піддається меншому ризику крововтрати, а реабілітаційний період досить нетривалий, безболісний, може протікати в комфортній домашній обстановці. Видалення геморою проводиться за безпосередньої участі пучка світла, підвищеної температури, причому після такого «випалювання» характерний шрам не залишається. Недолік – висока ціна операції. Серед переваг:

  • тривалість операції 10 – 15 хвилин;
  • безболісність;
  • відсутність реабілітації.

Малоінвазивні техніки

Для видалення шишки в тканинах прямої кишки не завжди потрібно задіяти радикальні методи. Операція при геморої проводиться в ускладнених клінічних картинах, в інших випадках не меншою популярністю користуються сучасні малоінвазивні методики. Це:

  1. Склеротерапія гемороїдальних вузлів. Так зване примусове «споювання» венозної стінки.
  2. Кріодеструкція. «Заморожування» геморою рідким азотом за участю знижених температур.
  3. Радіохвильове, лазерне видалення. Видалення вузлів під впливом підвищених температур із збереженням структури та цілісності здорових тканин.
  4. Лігування гемороїдальних вузлів латексними кільцями. Перетягування вузла біля основи за допомогою латексних кілець, після чого знекровлений геморой самостійно відпадає.

Післяопераційні ускладнення

Після проведення операції з видалення геморою пацієнт ще деякий час залишається під суворим лікарським контролем. Крім того, необхідний прийом спеціальних препаратів, щоб підвищити еластичність травмованих судин, виключити розвиток тромбозу і тріщин в задньому проході. Однак одним з найбільш небезпечних і неприємних ускладнень є велике кровотеча з прогресуючою анемією. Інші патології представлені нижче:

  • утворення свищів;
  • скупчення гнійних мас;
  • випадання нижнього відділу прямої кишки;
  • затримка сечі;
  • звуження ректального каналу.

Скільки коштує операція з видалення геморою

При необхідності хірургічного втручання необхідно пройти діагностику і вибрати клініку. Ціна питання теж має значення, тому вкрай важливо враховувати і цей фактор. Нижче представлені приблизні розцінки по Москві на різні види операцій. Отже:

Назва операції

Ціна, рублів

гемороїдектомія по Моллигану-Моргану

від 20 000

лазерне видалення

від 30 000

дезартеризация методом Лонг

від 30 000

склеротерапія

від 3 000 за кожен вузол

Відео

Гемороїдектомія: Видалення геморою

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!