Як зупинити кровотечу при геморої - схема ефективного лікування кровоспинними препаратами

Краплі крові з заднього проходу вказують на виникнення запалення гемороїдальних вузлів. Кількість кровоточивих мікротріщин збільшується з прогресуванням захворювання. На ранній стадії виділення відбувається на етапі дефекації, а при складному перебігу хвороби кров може навіть витікати цівками. Щоб не доводити патологію до важких форм, слід знати, як зупинити кровотечу при геморої і тріщинах заднього проходу в домашніх умовах, і як потім лікувати захворювання.

Чому кровоточить геморой

У чоловіків і жінок причини кров'яних виділень з анального отвору однакові. Основна – механічне пошкодження гемороїдальних вузлів при дефекації. При розвитку хвороби стінки судин стоншуються, стають болючими. Якщо людина харчується гострої, копченої, жирною їжею, то виникають хронічні запори. При русі по прямій кишці твердий кал пошкоджує стінки судин, з-за чого йде кров. Між відвідинами туалету малий проміжок часу, тому ранки не встигають зарубцюватися і знову травмуються. Чим вузли більше запалені, тим сильніше йде кров.

Червона кров

Якщо ректальна кровотеча яскраво-червоного кольору, то це свідчить про порушення цілісності товстої або прямої кишки, про геморої, про анальної тріщини. Кров виходить малими порціями після стільця. Дефекація супроводжується больовими відчуттями і печінням, які зберігаються ще деякий час після випорожнення. Кров'яні виділення мають епізодичний характер, втрата крові незначна.

Темна кров

Якщо з анального отвору виділяється кров вишневого кольору – це вказує на одну з патологій ободової кишки (виразковий коліт, хвороба Гіршпрунга та інші). Ректальна кровотеча темно-червоного кольору свідчить про наявність поліпів або про розвиток онкологічного захворювання. Чорні виділення з заднього проходу вказують на патологію шлунка.

Згустки крові

Якщо виділяється з анального проходу кров у вигляді згустків, то це може бути проявом злоякісної пухлини, яка розташувалася в дистальних відділах товстої кишки. Причиною рясних згустків може служити наявність такого захворювання, як дивертикулез кишечника. Захворювання не є онкологією. Дивертикулез може розвиватися в ободової або сигмовидній кишці.

Чим небезпечна кровотеча при геморої

Велика втрата крові при геморої може загрожувати непритомністю і анемією. Якщо людина буде втрачати по 50 мл крові щодня, то у нього виникне слабкість, запаморочення збліднення шкірних покривів. Почнуть про себе нагадувати хронічні захворювання. У деяких випадках кровотеча при геморої буває настільки сильним, що стає причиною залізодефіцитної анемії. Кровоточивість вузлів завжди є приводом для занепокоєння, адже вони можуть доставити безліч проблем зі здоров'ям:

  • тромбоз;
  • парапроктит;
  • анальні тріщини;
  • злоякісні новоутворення.

Лікування геморою при кровотечі

Як зупинити кровотечу при геморої, скаже тільки лікар. При появі перших симптомів захворювання потрібно звертатися до проктолога. Своєчасне обстеження і встановлення причини геморою допоможе підібрати найефективніший метод терапії, попередити розвиток ускладнень. Якщо інтенсивність кровотечі мала, використовують консервативне лікування з застосуванням ліків системного і місцевого вживання. У важких випадках, коли таблетки і мазі при геморої не допомагають, для зупинки виділень анальних вдаються до хірургічного втручання.

Зовнішній геморой

Будучи вже прогресуючою стадією захворювання, зовнішній геморой лікується трохи за іншою схемою, ніж внутрішній. Скласти терапевтичну методику лікаря допомагає ступінь інтенсивності кровотечі, наявні симптоми, загальний стан пацієнта. Найбільш дієвими вважаються ректальні свічки, що впливають на область запалення безпосередньо. Зміцнити стінки судин покликані таблетки, що зупиняють кровотечу. Якщо у хворого рясні кровотечі при внутрішньому геморої, то його поміщають в стаціонар.

Внутрішній геморой

Як зупинити кров при внутрішньому геморої, лікар розповість і призначить комплексне лікування. При незначних кровотечах на ранній стадії хвороби обходяться медикаментозною терапією. Важливе значення має корекція харчування і виконання лікарських рекомендацій, які запобігають погіршення стан і повторне поява крові. До них відносяться:

  • виняток підняття тягарів;
  • уникання важких фізичних навантажень;
  • відмова від гіподинамії.

Хронічний

Лікування кровоточить геморою при хронічному перебігу захворювання (1 і 2 стадія) включає консервативну терапію і малоінвазивні методики: кріотерапію, фотокоагуляцію, лігування латексними кільцями, склеротерапію. Дані процедури не вимагають госпіталізації та наркозу, але при лікуванні лазером або у разі кріотерапії потрібна загальна або спинномозкова (епідуральна) анестезія. Хірургічні операції проводяться на 3-4 стадії хронічного перебігу хвороби.

Кровоспинні препарати при геморої

Системне лікування, яке показане при загостренні геморою і незначних кровотечах, включає в себе комплексне застосування таких препаратів:

  1. Таблетки для внутрішнього застосування. Вони усувають венозний застій, швидко впливають на уражені тканини, зупиняють кровотечу, зміцнюють стінки судин.
  2. Свічки. Припиняють кров'яні виділення, прибирають симптоми геморою (біль, печіння, свербіж), сприяють швидкому загоєнню слизової оболонки заднього проходу.
  3. Мазі. Частіше призначають для лікування зовнішніх гемороїдальних вузлів. Знімають запальні процеси, зміцнюють ректальні судини.

Таблетки

Якщо ви запитаєте, як швидко зупинити кровотечу при геморої, будь-проктолог відповість, що потрібні ліки для прийому всередину. Вони також володіють протизапальних дію, позбавляє пацієнта від серйозних ускладнень. Найвідоміші при геморої з кровотечею – це таблетки Детралекс. Крім усунення кров'яних виділень, таблетизированный препарат усуває больовий синдром, набряки, збільшує тонус кровоносних судин. Можливе виникнення побічних ефектів у вигляді діареї, нудоти, блювоти.

Не менш ефективний Етамзілат. Його призначають для запобігання розвитку повторних кровотеч. Якщо процес уже розвинувся, то після прийому таблеток він швидко усувається. Застосування Етамзілата сприяє проникності кровоносних судин, стимулює процес згортання крові, нормалізує швидкість склеювання тромбоцитів, не сприяючи утворенню тромбів. Не призначають при кровотечах, викликаних прийомом антикоагулянтів.

Мазі

Хоча при великих крововтратах застосування місцевих засобів не призначають, при незначних кров'яних виділеннях мазі здатні поліпшити ситуацію. Для зупинки кровотечі потрібні препарати, що роблять гемостатичну дію. Найефективніші:

  1. Реліф. Головний компонент – акуляча печінка, яка допомагає ранок заживляться, відновлює кровообіг. Бажано застосовувати мазь Реліф при перших сліди крові на білизні, щоб запобігти подальше ускладнення захворювання. При тривалому застосуванні можливе підвищення артеріального тиску.
  2. Проктоседил. Ефективний препарат зовнішнього дії, який позитивно впливає на судини, зупиняє кровотечу, перешкоджає його повторення. Містить антивірусний компонент фрамицетин сульфат, який захищає ранки від зараження патогенними мікроорганізмами. Не призначають дітям до 14 років.

Свічки

Зупиняє кровотечу при геморої ще один вид лікарських препаратів – свічки для ректального використання. Вони зупиняють крововтрату і больовий синдром, сприяють регенерації тканин. Найчастіше призначають такі препарати:

  1. Прокто-Глівенол. Супозиторії, надають сильне венотонізуючу та кровоспинну дію. Знижують запалення, набряки, нормалізують кровообіг у судинах анальної області при гострій формі геморою. Не можна застосовувати в 1 і 2 триместрі вагітності.
  2. Проктозан. Гормональні ректальні супозиторії. Комплексний препарат, який не тільки купірує крововиливи, але і усуває симптоми, перешкоджає розвитку ускладнень, допомагає досягти тривалого періоду ремісії. Проктозан протипоказаний до застосування при наявності туберкульозу, сифілісу, схильності до алергічних проявів і дерматитів.
  3. Троксевазин. Ректальні свічки, зміцнюють пошкоджені судини, підвищують еластичність дрібних капілярів. Троксевазин знімає набряклість шишок, нормалізує відтік крові. Можна застосовувати вагітним. Протипоказаний при супутніх патологій з ризиком виникнення кровотеч.

Чому зупинити кровотечу при геморої

Якщо немає можливості швидко потрапити до проктолога, то проводиться лікування кровотечі при геморої в домашніх умовах. Перша допомога при появі кров'янистих виділень;

  • помитися прохолодною водою, до заднього проходу покласти холодний компрес;
  • для компресу підійде звичайний лід, який загортається в марлю;
  • внутрішнє кровотеча допоможуть зупинити крижані свічки – залити трав'яний настій або воду в конус і відправити в морозилку до замерзання;
  • крижані компреси і свічки не можна тримати більше 1 хвилини, інакше можна застудити сечостатеву систему і підшлункову залозу;
  • зупинити кров при геморої будинку можна нижчепереліченими кровоспинними препаратами.

Вікасол

Ефективні таблетки при геморої з кровотечею. Це синтетичний аналог вітаміну К, при недоліку якого в організмі розвивається геморагічний кровоточивість. Препарат призводить до норми згортання крові. Як зупинити кровотечу при відкритому геморої з допомогою Вікасолу, потрібно знати. Разово пити по 0,03 г (2 таблетки), а в добу – не більше 0,06 г (4 таблетки). Не можна приймати Вікасол при тромбоемболії і підвищеної згортання крові.

Дицинон

Крім кровоспинний (гемостатичного) дії, таблетки мають ранозагоювальну дію, що важливо при пошкодженні судин в анальному проході. Дицинон зміцнює судинну стінку, покращує її мікроциркуляцію, зменшує проникність. Кровоспинні дія препарату пояснюється активізацією тромбопластину (3 фактор згортання крові). Щоб зупинити кровотечу при геморої будинку, необхідно випити разову дозу – 3 таблетки і звернутися до лікаря за подальшим лікуванням. Протипоказання до прийому:

  • пухлини кровотворної системи;
  • гіперчутливість до компонентів.

Транексам

Надає системний і місцевий кровоспинний ефект. Має протиалергічну, протизапальну, протипухлинну, протиінфекційним дією. Щоб зупинити виділення з анального отвору, необхідно пити таблетки по 1,5 г 3 рази/добу. Не можна застосовувати Транескам, якщо є гіперчутливість до його компонентів і під час субарахноїдального крововиливу.

Гепатромбин Р

Противогеморроидальня мазь, яка надає протиексудативну, антитромботична, помірну протизапальну дію. Гепартромбин Р сприяє регенерації сполучної тканини, зменшує хворобливу симптоматику у аноректальної області, покращує в гемороїдальних вузлах коагуляцію крові. Застосовують мазь зовнішньо: тонким верствам наносять на уражені ділянки 2-4 рази/добу. Для ректального введення використовується спеціальний наконечник, що додається в комплекті. До протипоказань використання мазі відноситься наступні стани:

  • гіперчутливість до речовин, що знаходяться на складі;
  • пухлина або грибкові ураження шкіри;
  • сифіліс, туберкульоз;
  • вірусні інфекції;
  • 1 триместр вагітності.

Народні засоби

Щоб зупинити кровотеча, що виникає при тромбозі вен анального отвору, потрібен комплексний підхід. Крім дієти, що виключає прийом жирної, солоної, гострої їжі, потрібно робити ванночки, мікроклізми з лікарськими травами та інші корисні процедури. У цьому допомагають безліч народних рецептів, наприклад:

  1. Настоянка календули. Використовують в якості примочок і компресів. Її застосування сприяє зміцненню судинних стінок, перешкоджає виникненню свищів прямої кишки. Приготувати настій календули треба так: одну ст. л. сухих суцвіть залити 100 мл окропу, настоювати годину, потім процідити. Наносити ліки слід на марлю і прикладати до запалених вузлів на 40-60 хвилин 2 рази на день.
  2. Свічки з прополісу. Знадобляться папір для формочок, вазелін, ланолін, масло какао по 80г і 20 г продукту бджільництва. Спочатку потрібно розтопити всі компоненти на водяній бані і змішати. Потім залити суміш у воронкоподібні форми і поставити в холодильник. Використовувати свічки необхідно на ніч, але перед цим звільнити від паперу.
  3. Ванночки з ромашкою. Заспокоюють гемороїдальні запалення, надають антисептичну дію. Спочатку потрібно заварити свіжі або сухі квітки ромашки (2 ст. л. на 200 мл води). Потім процідити, остудити до температури 40-50 градусів. В таз з відваром слід занурити сідниці на 15 хвилин. Потрібно щоб омывался водою задній прохід. Після анальний отвір треба просушити м'яким рушником, змастити олією обліпихи.

Відео

Кровотеча і болю при геморої

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!