Симптоми і лікування бурситу колінного суглоба

Бурсит коліна вважається не надто поширеним захворюванням, однак про нього слід знати всім, хто схильний до високого ризику травм ніг. Бурсити колінного суглоба, симптоми і лікування якого характеризуються певною специфікою, являє собою запалення синовіальної сумки, або так званої бурси. За яким проявам виявляють цю патологію і як її лікують?

Симптоми бурситу колінного суглоба

Щоб визначитися з ознаками хвороби і зуміти відрізнити їх від інших проявів, необхідно зрозуміти, з яких причин вона розвивається. Це дозволить детальніше розібратися, що таке бурсити колінного суглоба, які симптоми і лікування хвороби, як правильно проходити терапію, щоб усунути запалення, відновити працездатність суглоба.

Основні причини бурситу пов'язані з травмами, інфекціями, підвищеними фізичними навантаженнями, специфікою професійної діяльності. Ризик розвитку хвороби підвищують ожиріння, артрити і артрози (вони здатні провокувати реактивну форму хвороби), обмінні порушення. Травми або сильні навантаження на суглоб викликають запалення в бурсі, а вона являє собою заповнений рідиною мішок, який знижує тиск на суглоб і виділяє мастило, що забезпечує краще ковзання його рухомих елементів.

В результаті запального процесу околосуставная сумка наповнюється надлишкової рідиною. Вона здавлює навколишні тканини, викликає припухлість в області суглоба, відрізняється болем і почервонінням. В колінному суглобі розташовується більше десятка синовіальних сумок, кожну з яких може вразити запалення. Виходячи з того, яка з них пошкоджена, бурсит сумок колінного суглоба має різну локалізацію.

Якщо запалення розвивається спереду і зверху від колінної чашечки, діагностують супрапателлярную або препателлярную форму хвороби, а знизу від неї – инфрапателлярную. Запалення синовіальної сумки під назвою «гусяча лапка», розташованої з внутрішньої сторони коліна, характерно для анзеринового бурситу. Всі перераховані види бурситу мають свої специфічні симптоми та особливості розвитку.

Супрапателлярного

Відмінною особливістю цієї форми бурситу є присутність круглої безболісної пухлини у верхній області коліна. Вона володіє м'якою консистенцією і має розмір не більше 10 див. Супрапателлярный бурсит супроводжується зниженням рухливості коліна, загальним нездужанням, а нерідко підвищенням температури.

Препателлярного

Цей вид захворювання характеризується появою хворобливого набряку або вираженою припухлості в області надколінка, тобто над колінної чашечкою. При згинанні або розгинанні коліна спостерігається больовий синдром, посилюється при підвищених навантаженнях, але іноді він може бути відсутнім. У міру розвитку хвороби рухливість суглоба сильно порушується. Порівняно з іншими різновидами захворювання, препателлярний тип частіше переходить у хронічну форму.

Инфрапателлярного

Даний вид бурситу вражає околосуставную сумку, розташовану під колінної чашечкою. Йому більше всього схильні спортсмени, оскільки у них високий ризик травми коліна під час бігу або стрибків. Инфрапателлярный бурсит нерідко має слабко виражені симптоми. Якийсь час він може проявлятися лише незначним болем в коліні, що виникає при ходьбі або стоянні, зрідка спостерігається набряком або скутістю коліна.

Лікування бурситу колінного суглоба в домашніх умовах

Вибираючи, чим лікувати захворювання на ранніх стадіях розвитку, фахівці схиляються до консервативним методам. До них відносяться забезпечення спокою ураженого суглобу, накладання холодних компресів, застосування протизапальних мазей, болезаспокійливих засобів. Якщо бурсит носить інфекційний характер, хворому призначають антибактеріальну терапію.

Коли в синовіальній сумці скупчується велика кількість рідини, лікар може запропонувати хворому хірургічний дренаж. Ця процедура проводиться шляхом відкачування ексудату з бурси з допомогою шприца. Після його видалення порожнину сумки обробляється антибіотиком. Хірургічне видалення бурси застосовується лише у важких випадках, коли запалення прогресувало настільки сильно, що лікувати її консервативними методами вже не представляється можливим.

Народними засобами

Народне лікування захворювання припустиме тільки після консультації з фахівцем. Бурсити колінного суглоба, його симптоми і лікування володіють специфічними особливостями, тому вибір методів терапії повинен здійснюватися лікарем після ретельної діагностики. Для усунення болю і запалення цілком допускається використовувати перевірені народні рецепти. Однак самостійно діагностувати хворобу на фото в інтернеті і братися за лікування, не вдаючись до професійної допомоги, вкрай небезпечно.

Для лікування бурситу народними методами використовуються сольові й капустяні компреси, примочки з каланхое або настояного на спирті прополісу, відвари деревію, звіробою, лопуха. Багато уваги народна медицина приділяє такому питанню, як харчування при бурситі. Вважається, що швидше вилікувати хворобу допомагає вживання їжі, багатої вітамінами А, С, Е і цинк.

Мазями

Консервативне лікування колінного бурситу може включати застосування нестероїдних протизапальних засобів у вигляді мазей: «Вольтарен», «Фастум-гель», «Индовазин», «Диклофенак». В якості додаткових препаратів можуть використовуватися мазі «Апізартрон», «Мелливенон», «Капсодерма», «Траумель», компреси з димексидом, камфорною маззю, лініментом бальзамічним за Вишневським.

Медикаментозне лікування

При бурситі можуть призначатися протизапальні ліки для прийому всередину: препарати на основі ібупрофену, фенилбутазона, диклофенаку, кетопрофену. При спазмах м'язів застосовуються міорелаксанти, такі як діазепам або баклофен. Для зняття гострого больового синдрому використовуються ін'єкції кортикостероїдів: дипроспана, гідрокортизону, метилпреднізолону.

При необхідності застосування антибактеріальної терапії хворому прописують курс пенициллиновых, макролідних або цефалоспоринових антибіотиків. Підбір конкретного препарату здійснюється з урахуванням тяжкості запального процесу та походження інфекції. На легкій або середній стадії розвитку хвороби виписують препарати для прийому всередину, а в більш складних випадках роблять внутрішньом'язові ін'єкції.

ЛФК

Лікувальна гімнастика в терапії бурситу колінного суглоба призначається тільки після повного купірування запального процесу. Особливе значення ЛФК приділяється в тих випадках, коли суглоб був довгий час нерухомий. Індивідуально підібраний фахівцем комплекс вправ допомагає відновити нормальну функціональність коліна, запобігти появі патологічних змін його структури.

Відео

Тематичні відеоматеріали пропонують багато додаткової інформації про особливості хвороби. У них експерти не тільки перераховують, але і наочно показують дієві методики лікування бурситу, що вразила колінний суглоб, а також розповідають, як в домашніх умовах швидко позбутися від гострих проявів захворювання – набряку, болю, запалення.

Що заважає вам ходити. Біль у коліні. Бурсит

Відгуки

Віталій, 37 років Після удару у мене розвинувся післятравматичний бурсит. На 10 днів призначили компреси з димексидом, але поліпшення не було, тому направили на пункцію синовіальної рідини. Після неї пухлина стала проходити, мазав «Кеторолом», ходив 5 днів на ін'єкції. Допомогло, від бурситу позбавився в цілому швидко, хоча спочатку налаштовувався на довге лікування.
Георгій, 32 роки Заробив бурсит після кількох років тренувань. Лікувати довелося довго, тому що після ін'єкції «Дипроспана» рідина у суглобі продовжувала накопичуватися. Повторили ін'єкцію, прописали мазі і НПЗЗ всередину. Шишка на коліні не проходила, хоч і не хворіла. Тільки коли після чергової пункції почав носити спеціальний наколінник, з'явилися поліпшення.
Олена, 23 роки Лікувала бурсит під коліном «Вольтареном», накладала пов'язки, ходила на фізіотерапію. Від болю і набряку позбулася легко і подумала, що все пройшло, але після різких рухів або навантажень коліно знову опухає і сильно болить. В змаганнях участі не можу і продовжую спроби вилікуватися, але поки безуспішно, хоча відвідала вже декількох лікарів.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!