Папіломи на мові: видалення і лікування утворень

Якщо в ротовій порожнині з'явився аномальний наріст і білий наліт, не виключено, що розвиваються папіломи мовою, які супроводжуються неприємними, болючими відчуттями. Це наслідок підвищеної активності патогенного вірусу, який складно знищити організму, можна лише перевести в «сплячу стадію». Бородавки на мові зустрічаються не часто, але при появі таких потрібно в терміновому порядку звернутися до фахівця за консультацією.

Що таке папіломи мовою

Появі горбистих пухлин передує аномальний процес зараження ВПЛ. Інкубаційний період захворювання триває не один рік, так що характерна симптоматика нагадує про себе не відразу, прогресує переважно під впливом патогенних факторів. У такому разі з'являється папілома мови, яка зовні являє наріст на тонкій ніжці, а розташовується біля кореня або по всій поверхні. Така видима бородавка ускладнює природний процес ковтання, загрожує сильним розростанням на слизовій ротової порожнини.

Причини

Бородавки доставляють дискомфорт, але, перш ніж їх лікувати консервативними або оперативними методами, насамперед необхідно з'ясувати етіологію патологічного процесу. Основна причина появи такого наросту на мові – інфікування ВПЛ. Провокуючі фактори такі:

  • виробничий чинник (шкідливий виробництво);
  • тривала медикаментозна терапія;
  • порушення правил особистої гігієни;
  • найсильніші емоційні потрясіння;
  • контакт слизових оболонок і слинної рідини;
  • наявність шкідливих звичок;
  • зниження місцевого імунітету;
  • інфікування через поцілунки;
  • безладне статеве життя;
  • часті простудні захворювання;
  • перенесення інфекції носіями ВПЛ;
  • механічне травмування слизової оболонки;
  • вікові зміни організму.

ВПЛ і його види

Локалізація вогнищ патології залежить від різновиду патогенного вірусу, стадії його активності. Перш ніж переступити до комплексного лікування, прогресуючий мовою наріст має наступну умовну класифікацію:

  1. Реактивний вид папілом. Прогресує під впливом вірусного, термічного, хімічного, механічного патогенного фактора.
  2. Неопластический вигляд. Являє собою велику кількість вузликових утворень у вигляді груп або окремих папул, мають округлу форму.

За зовнішнім виглядом кондиломи на мові бувають:

  1. Загостреними. Розташовуються під мовою, мають вигляд невеликих сосочків з гострим кінчиком, поступово збільшуються в розмірах, утворюють групи.
  2. Плоскими. Локалізуються на боковинах або на спинці мови, представляють собою сплощені папули круглої форми з чіткими межами.

У чому небезпека освіти

Якщо з'явилися папіломи під язиком або на інших ділянках однорідної поверхні, потрібно своєчасно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою. В іншому випадку має місце не тільки естетичний дефект, але і більш серйозні ускладнення для здоров'я. Це:

  • злоякісні пухлини;
  • зниження мовної активності при розростанні папілом;
  • неконтрольоване зростання атипових клітин.

Діагностика

Якщо з'являються неприємні нарости на мові, необхідно звернутися до дільничного терапевта. Візуального огляду не вистачає, щоб визначити остаточний діагноз, без зволікання перейти до консервативного або оперативного лікування. Щоб дізнатися різновид папіломи і її збудника, лікар призначає виконання полімеразної ланцюгової реакції. За результатами лабораторного дослідження можна визначити специфічний ДНК вірус і характер патогенного збудника.

Для постановки остаточного діагнозу крім проходження аналізів важлива локалізація вогнища патології, наприклад, новоутворення збоку мови більше властиво загостреним і плоских структур, а нарости біля кореня частіше притаманні складним і ниткоподібним папилломам. Папіломи заважають вживати їжу, схильні до частого травмування, можуть кровоточити біля кореня або з боків мови (в залежності від локалізації вогнища патології).

Лікування папіломи мовою

Присутність особливо великих наростів підлягає оперативному лікуванню, тоді як папіломи невеликих розмірів можна усунути консервативними, альтернативними методами. Важливо не тільки усунути присутність неприємних відчуттів мовою, але й продуктивно знищити патогенну флору. Ось які загальні рекомендації надають знаючі фахівці:

  1. Знаючи, як новоутворення виглядають, необхідно при естетичному дефекті відразу ж звернутися до лікаря, не займатися самолікуванням.
  2. Ефективне лікування папіломатозу мови однозначно передбачає противірусну терапію з обов'язковим зміцненням ослабленого імунітету.
  3. Якщо папілому вчасно не лікувати або видаляти сумнівними методами, не виключено згубний процес переродження характерного наросту в злоякісну пухлину.

Медикаментозне лікування

Прийом противірусних препаратів перорально повним курсом – основа інтенсивної терапії. Додатково пацієнту потрібно дотримуватися правил особистої гігієни, дотримуватись правил лікувального харчування (дієти). Щоб уникнути оперативного припікання поліпа, медикаментозне лікування має такі особливості, включає використання наступних фармакологічних груп:

  • інтерферони, знижують кількість вірусної ДНК;
  • альфа-інтерферони;
  • імуностимулятори противірусної дії;
  • місцеві антисептики;
  • вітаміни і загальнозміцнюючі препарати.

Ось на які медичні препарати слід звернути особливу увагу, при цьому пройти повний терапевтичний курс:

  1. Віферон. Це гель, яким потрібно ретельно змащувати вогнища патології вранці і ввечері. Курс – 14 днів, додатково потрібно пероральний прийом противірусних засобів.
  2. Кипферон. Ще один імуностимулятор, який допомагає уникнути видалення папіломи оперативними методами. Курс лікування – 21 день, без перерв.

Противірусні препарати

Представники цієї фармакологічної групи відрізняються своїм системним дією в організмі, спрямовані на знищення вірусу. Це можливість придушити сильні болі, зменшити рецидиви, перевести хворобу в так звану «сплячу стадію». Ось ефективні противірусні засоби проти ВПЛ на мові:

  1. Ацикловір. Препарат має кілька форм випуску, в якості таблеток знищує патогенну флору зсередини, тоді як мазь прибирає естетичні дефекти при появі папілом. Курс – 14 днів.
  2. Алоферон. Зазначений медичний препарат від поліпів може використовувати за показаннями навіть дитина, головне – дотримувати визначену добову дозу, курс лікування – 14 – 21 день.

Методи видалення

Частіше лікарі воліють оперативними методами видалити поліпи, розташовані, як по боках мови, так і у його заснування. Таким медичним способом можна швидко усунути лише естетичний ефект, тоді як від хвороботворної інфекції без додаткового прийому противірусних засобів не позбутися. Білі папіломи можна видалити радикальними методами з нетривалим реабілітаційним періодом, при цьому прогресивних і безпечних методик кілька.

Рідкий азот

Цей загальнодоступний метод видалення папіломи офіційно називається кріодеструкцією, протікає з дією холоду на травмовану слизову оболонку. Серед переваг такої процедури – швидкий і безпечний результат, відсутність тривалої реабілітації. Недолік – вплив рідкого азоту не всім підходить, забезпечує більше виборче дію. Характерний наріст на мові заморожується, після чого відмирання тканин протікає протягом 7 – 10 діб.

Хірургічне видалення

Особливо затребуваний на практиці радіохвильовий метод, який передбачає вплив на вогнище патології радіохвилі певної частоти. Серед головних переваг такого хірургічного видалення папіломи лікарі виділяють відсутність вираженої хворобливості, нетривала реабілітація, мінімум ускладнень. Недолік – неприємні відчуття в ході сеансу. Під впливом радіохвилі до папіломі припиняється кровообіг, і вона незабаром засихає, потім назавжди відпадає.

Лазерне видалення

Це самий ефективний метод оперативного видалення папілом, який на практиці відрізняється своєю дорожнечею. Не всі пацієнти можуть дозволити собі проведення такої процедури, яка не супроводжується серйозними ускладненнями і не вимагає тривалого реабілітаційного періоду. Під впливом цілеспрямованого потоку тепла окремі судини, напрямні кров до новоутворення, в примусовому порядку закупорюються. В результаті їх знекровлення папілома незабаром засихає і остаточно відпадає.

Народні засоби

Методи альтернативної медицини теж відрізняються своєю високою ефективністю, особливо якщо пацієнтові доведеться позбутися від папілом невеликого розміру в одиничних кількостях на поверхні язика. Ось найбільш надійні та перевірені часом народні рецепти при рецидивах ВПЛ:

  1. Натирати білі бородавки рекомендується свіжим соком чистотілу вранці і ввечері. Курс лікування – поки характерний наріст остаточно не висохне і не відпаде. У середньому, лікуватися таким способом належить протягом місяця.
  2. Для прийому перорально рекомендується приготувати картопляний сік, який приймати в добовій дозі 100 – 200 мл (бажано вранці натщесерце). Позитивна динаміка при папіломі спостерігається при прийомі відвару шипшини, коренів кульбаби, подорожника. Курс інтенсивної терапії – 1 місяць.
  3. Можна приготувати настоянку з картопляних паростків (підготувати 0,5 ст. сировини), які потрібно наполягти на горілці протягом 2 тижнів. По мірі готовності ліками потрібно змащувати вогнища патології до припинення болю.

Профілактика

Щоб своєчасно попередити появу папіломи, важливо в повсякденному житті дотримуватися елементарних правил профілактики. Ось рекомендовані заходи на кожен день:

  • відмовитися від шкідливих звичок;
  • уникати стресових ситуацій;
  • користуватися індивідуальними засобами особистої гігієни;
  • уникати травмування язика і слизової оболонки;
  • попередити хронічні інфекції;
  • пройти профілактичну вакцинацію від ВПЛ;
  • зміцнювати імунітет після хвороби.

Відео

Лазерне видалення папілом мовою

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!