Стоматит - лікування у дорослих в домашніх умовах

Імунітет людини завжди дає відповідну реакцію на зовнішні подразники. Наслідком такого природного процесу може виявитися прогресуюча «молочниця», що характеризує запальний процес слизової оболонки ротової порожнини. Хвороба успішно лікується, але при відсутності інтенсивної терапії перетворюється в хронічну стадію.

Як лікувати стоматит у дорослих

Перш ніж придушити симптоми цього інфекційного захворювання, необхідно з'ясувати причину його загострення. Тільки в цьому випадку можливо назавжди позбутися від стоматиту, лікування у дорослих виявиться максимально продуктивним. Також важливо визначити вид патології, наприклад, афтозний, катаральний, травматичний, виразковий або герпетичний стоматит. Основна мета інтенсивної терапії – прибрати наліт на слизовій рота, придушити гострий больовий синдром від виразок, прискорити процес регенерації уражених тканин.

Лікарі дають загальні рекомендації, як лікувати стоматит у дорослих у роті, як запобігти повторне виникнення характерного недуги. Це:

  • остаточна відмова від гарячої, солоної, твердою, гострої жирної їжі;
  • прийом теплих напоїв, лікувальних відварів;
  • використання антисептичних засобів для придушення патогенної флори;
  • прийом знеболюючих засобів, антибіотиків – тільки за рекомендацією спеціаліста;
  • вітамінотерапія для посилення імунної відповіді організму.

Стоматит, лікування в домашніх умовах

Це інфекційне захворювання спровоковано підвищеною активністю вірусів. Якщо прогресує стоматит, лікування у дорослих в домашніх умовах забезпечує позитивну динаміку при комплексному підході до проблеми. Необхідно приймати противірусні препарати, доповнювати їх народними ліками, прийомом полівітамінних комплексів. Особливості інтенсивної терапії обумовлені стадією патологічного процесу, характером самого захворювання. Нижче детально описано, як усунути цю недугу.

Афтозний

Вогнища патології в такій клінічній картині з'являються на слизовій оболонці щік, ясен, язика і губ, формуються неприємні і хворобливі афти. Такий патологічний процес часто стає наслідком травмування чутливих тканин, ускладненням термічного опіку при вживанні дуже гарячої їжі. Дорослому пацієнту важливо знати, чим лікувати афтозний стоматит, щоб не запускати хворобливий стан. Домашні методи лікування представлені нижче:

  1. Прийом антигістамінних препаратів: Супрастин, Фенистил, Діазолін, Тавегіл, Кларитин.
  2. Повсякденні полоскання порожнини рота перевіреним антисептичним розчином Мірамістин.
  3. Використання місцевих антисептиків: Анестезин, Стоматофит-А, Холисал-гель.
  4. Застосування регенеруючих засобів: гель Солкосерил.
  5. Стимуляція ослабленого імунітету: Імудон, Аміксин.

Герпетичний

Якщо патологічний процес викликаний підвищеною активністю вірусу герпесу, то стоматит має відповідну назву. Лікувати його обов'язково протизапальними засобами та імуностимуляторами, при цьому не потрібно забувати про колосальну користь натуральних та комбінованих вітамінів, народних рецептів. Коли діагностовано герпетичний стоматит у дорослих, лікування передбачає наступну схему:

  1. Противірусні препарати у формі таблеток: Валтрекс, Ацикловір, Валавир, Фамвир, Менакер для перорального застосування.
  2. Противірусні розчини для застосування зовнішньо: Віферон, Мірамістин.
  3. Імуностимулятори: Імудон, Аміксин.
  4. Противогерпетические ліки: Герпевір, Фенистил-Пенцивир.
  5. Полівітамінні комплекси: Алфавіт, Дуовіт.

Кандидозний

Якщо запалення слизової і мови спровоковано підвищеною активністю грибів, прогресує молочниця у роті форми кандидозної. Насамперед потрібно усунути патогенну флору, і тільки в цьому випадку інтенсивність симптомів значно зменшиться. Способів, як лікувати кандидозний стоматит у дорослих, кілька, але однозначно потрібно проконсультуватися з лікарем. Схема інтенсивної терапії має наступний вигляд:

  1. Протигрибкові мазі: Міконазол, Леворин, Микозон, Люголь.
  2. Антигістамінні засоби: Лоратадин, Цетрин, Кларитин.
  3. Ліки для регенерації уражених ділянок епітелію: Винилин, Каротолин, Прополіс спрей.
  4. Народні засоби: крутий розчин харчової соди для полоскання ясен, внутрішньої поверхні щоки.
  5. Вітамінотерапія за рекомендацією лікаря.

Лікування алергічного стоматиту у дорослих

Перед тим як позбутися від стоматиту, не завадить розібратися в причинах. Якщо з'ясувати, чому виникають хворобливі ранки і білий наліт на яснах і мовою, то процес одужання помітно прискориться. Ефективне лікування алергічного стоматиту у дорослих починається з усунення небезпечного алергену, тільки після цього лікар прописує ліки для швидкого відновлення уражених ділянок слизової рота. Послідовність дій така:

  1. Антигістамінні препарати: Л-Цет, Тавегіл, Супрастин.
  2. Ліки для полоскання порожнини рота антисептиками: Мірамістин, Хлоргексидин, гель Холисал.
  3. Місцеві антисептики: зеленка, содовий розчин, синька.

Лікування стоматиту народними засобами

Деякі пацієнти не знають, що робити при стоматиті, а ефективних препаратів немає під рукою. Не варто засмучуватися, адже завжди допоможе альтернативна медицина з її вічними рецептами. Народні засоби від стоматиту діють не слабкіше медичних препаратів, не важливо, мазь це або розчин. Головне – виключити ризик побічних ефектів, а для цього потрібно проконсультуватися з лікарем. Нижче представлені гідні варіанти, ніж лікувати стоматит у дорослих у роті:

  1. На склянку кип'яченої води взяти чайну ложку соди, з'єднати, ретельно перемішати. Полоскати ротову порожнину содовим розчином до 5-6 разів за добу. Це самий ефективний спосіб, як вилікувати стоматит без особливих фінансових затрат.
  2. Приготувати ромашковий відвар на склянку води, додати чайну ложку меду, перемішати. Використовувати розчин для багаторазових антисептичних полоскань. До того ж, з допомогою аптечної ромашки можна відновити уражену слизову.
  3. Для приготування лікувальної мазі в одній ємності потрібно з'єднати сірникову коробку бджолиного воску, попередньо розтоплений на водяній бані, і куряче яйце. Перемішати до стану однорідності, додати ложку соку алое. Готову мазь прибрати в холодильник на кілька годин. Мазати болючі виразки, афти до 5 разів за добу кілька днів.
  4. Можна приготувати картопляну мазь, а для цього треба подрібнити на тертці середній коренеплід, додати яйце. Однорідну кашку потрібно накладати на осередки патології на 15-20 хвилин. В якості альтернативи, як лікувати стоматит у домашніх умовах рекомендується пити свіжий картопляний сік.

Відео

Як лікувати стоматит

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!