Який лікар лікує остеохондроз відділів хребта

Цілий перелік захворювань, що призводять до деградації і швидкого зношування міжхребцевих дисків, вже давно звично називають остеохондроз. За останні роки хвороба сильно помолодшала, стала агресивніше в розвитку. Фактично кожен другий пацієнт з болями хребта після терапевта дізнається, який лікар лікує остеохондроз і до кого звернутися.

Що таке остеохондроз

Захворювання характеризується тотальним руйнуванням міжхребцевих дисків, хрящів, в деяких випадках і самих хребців. Провокатором процесу може виступати захворювання, вид діяльності пацієнта, спосіб життя. При сучасному стані медицини вилікувати патологію не представляється можливим. Захворювання можна тільки зупинити і полегшити прояв симптомів.

Причини

Точна причина, чому розвивається остеохондроз, досі не встановлена. Всі перераховані нижче фактори є другорядними або провокуючими, але не ключовими. У двох умовно однакових пацієнтів з максимально схожим чином життя можуть бути абсолютно різні діагнози. Захворювання не прив'язане до статі хворого, соціальним статусом та іншими зовнішніми даними. Популярні (серед лікарів) причини остеохондрозу:

  • травми спини;
  • захворювання суглобів;
  • постійна важка фізична праця;
  • стрес;
  • порушений обмін речовин;
  • регулярні вібраційні навантаження;
  • спадковість;
  • сидяча робота;
  • ожиріння, надлишкова вага;
  • викривлення постави в ранньому віці;
  • плоскостопість;
  • носіння неправильно підібраного взуття;
  • сон в незручному ліжку;
  • куріння, алкоголь;
  • прояв грижі;
  • вагітність;
  • неправильне харчування;
  • хронічне зневоднення організму.

Симптоми

Ключовою симптоматикою остеохондрозу є болі в шиї, спині, попереку або у всіх відділах хребта відразу. Клінічних причин для виникнення таких ознак може бути безліч. Важливо звертати увагу на наведені нижче прояви, інакше наслідки хвороби бувають критичними: від хронічних болів до повного паралічу. Симптоми захворювання:

  • біль в будь-якому відділі хребта, плечах, навіть ребрах;
  • скутість м'язів спини під час навантажень;
  • ломота в руках і ногах;
  • поколювання й оніміння в м'язах;
  • порушення координації;
  • головні болі;
  • швидка втомлюваність;
  • статева дисфункція;
  • біль за грудиною в ділянці серця.

Лікування

Комплексна терапія остеохондрозу може тривати до року. Пацієнт повинен максимально точно дотримувати рекомендації лікаря, щоб прискорити цей процес. Великої шкоди завдає самолікування і самостійне застосування народних засобів. При перших проблемах, пов'язаних з хребтом, слід звертатися до дільничного терапевта. Після огляду він направить пацієнта до профільного лікаря для вибору методу лікування.

Консервативна терапія остеохондрозу відбувається комплексно. Медикаментозне лікування спрямоване на купірування больового симптому, зняття запалення, блокування процесів руйнування дисків і хрящів. Фізіотерапія (ультразвук, прогрівання, магнітотерапія) спрямована на посилення дії медикаментів і ЛФК. Лікувальна фізкультура передбачає акуратно підібрані вправи для зміцнення м'язового корсету, попередження можливих ускладнень, для правильного розподілу навантаження на хребет.

Хто лікує остеохондроз

На питання, який лікар лікує остеохондроз, немає однозначної відповіді. Оскільки захворювання комплексне, лікуванням займається не один лікар. Тотальне лікування неможливе, тому потрібно максимально точно дотримуватися призначень лікаря. Це допоможе гранично якісно купірувати розвиток захворювання і нормалізувати життя пацієнта. Після постановки діагнозу терапевтом хворого відправляють до невролога, який займається максимально точної і точкової діагностикою.

Ключовою лікар, який займається проблемами хребта – вертебролог. Це вузький фахівець, сфера діяльності якого – патології, механізми і причини даного кола захворювань. Мануальний терапевт займається лікувальним масажем, купіруванням больових синдромів, нормалізацією життя хворого. Додатково в процесі терапії захворювання беруть участь: остеопат, фізіотерапевт, травматолог. Крайні ступеня остеохондрозу підлягають хірургічному лікуванню.

Шийного відділу

Проблеми в області шиї вважаються максимально небезпечними з-за того, що в критичній стадії пацієнт може бути повністю паралізований. У деяких епізодах защемлення шийних нервів призводить до смерті через блокування нервових імпульсів до життєво важливих органів. У зв'язку з цим ключовими лікарями, які займаються остеохондроз шиї, є невролог, невропатолог і вертебролог. Вони максимально точно визначать локалізацію проблеми і призначать відповідне лікування. У крайніх випадках потрібне втручання лікаря нейрохірурга.

Поперекового відділу

Поперек при остеохондрозі задіяна в 75% всіх поставлених діагнозів. Крім початкового визначення діагнозу неврологом і вертебрологом, практично все лікування лягає на мануального терапевта та лікаря остеопата. Вони мануально (масажем, вправами) знімають симптоматику, повертають диски і хребці на фізіологічно правильне місце. При необхідності, паралельно застосовується фізіотерапія, яка стимулює відновлення м'язів і якість впливу медикаментів, в залежності від стадії захворювання.

Грудного відділу

Даний тип захворювання в більшості випадків розвивається на тлі механічних травм і хронічного викривлення постави. Грудний відділ – другий за небезпеки після шийного в плані вторинних наслідків проблем з хребтом. Можливо розвиток хвороб легенів, серця, інших внутрішніх органів. Якщо ви сумніваєтеся, до якого лікаря йти з остеохондроз грудного відділу, спочатку звертайтеся до вертебролога і невролога. Подальше лікування буде призначатися після діагностики, іноді потрібна участь кардіолога і пульмонолога.

Відео

Який лікар лікує остеохондроз

Відгуки

Дарина, 25 роківЯ ходила до лікаря на консультацію офтальмолога, оскільки близько року регулярно двоїлося в очах. Пережила шок, коли сказали, що проблема у грудному остеохондрозі. Виявилося, що зміна хребців викликало пережиму артерії в мозок, і тому до очного нерву надходило мало крові. Через пару місяців масажу у мануальщика у мене все повернулося до норми.
Сергій, 43 рокиВ області одного з шийних хребців у мене утворилася шишка. Помітив її, тільки коли шишка стала істотно виділятися. Після обстеження невролог відправив мене до остеопату вставляти сместившиеся диски. Після мануальної терапії відмовила рука. Лікаря звільнили, а у мене процес відновлення зайняв півроку у професіонала.
Василь, 32 рокиДо свого віку я обзавівся неприємною хворобою. Довго шукав, який лікар лікує остеохондроз, тому що не міг без знеболюючого повернути голову. Проблема виявилася настільки серйозною, що хірурги вирізали утворилася міжхребцеву грижу. Зараз слідкую за кожним клацанням шиї, щоб не опинитися паралізованим.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!