Протрузія міжхребцевих дисків: симптоми і лікування

Будь-яка хвороба хребта – серйозний привід задуматися про здоров'я. Кожен елемент несучої частини скелета важливий для нормальної роботи всього організму. Поява і розвиток патології хоча б у одного сегмента хребетного каналу, може призвести до тяжких ускладнень. Серед них часте явище – це міжхребетна грижа, а її провісниця – протрузія.

Що таке протрузія дисків

З тією чи іншою проблемою хребта стикається половина населення планети. Це не завжди важкі форми захворювання: больові відчуття або розвиток патологічних процесів здатні викликати травми грудного відділу, вікові зміни тіла, надмірні навантаження. За ступенем поширеності проблеми з міжхребцевими дисками входять в трійку лідерів, тому пов'язане з ними захворювання – не рідкість.

Протрузія дисків хребта – початкова стадія пошкодження цього елемента хребта, для якого характерно зміщення драглистого речовини ядра, викликаного втратою еластичності фіброзного кільця. Дегенеративний процес призводить до утворення випинання, при цьому ушкоджуються тільки внутрішні волокна без розриву зовнішніх тканин. Формування опуклості на міжхребцевому диску свідчить про те, що він вийшов за межі природного анатомічного положення, що загрожує розвитком важкого захворювання.

Дорзальна

Патологічний процес може протікати безсимптомно, але лише на перших порах, а його розвиток приводить до появи болю і вираженою локалізації. Анатомічне вивалювання губчастої структури в задню зону отримало назву дорзальна протрузія міжхребцевих дисків. Передбачити цю патологію дуже складно, тому що спрямованість вивалювання міжхребцевих дисків утворюється спонтанно. При виявленні дорзальній протрузії на ранній стадії її розвиток можна призупинити завдяки комплексній терапії, знижуючи ризик утворення грижі.

Циркулярна

Зміни структури міжхребцевих дисків можуть викликати дистрофічні або дегенеративне ураження несучої частини скелета. Коли випинання відбувається рівномірно по всій окружності диска, то діагноз невтішний – циркулярна протрузія міжхребцевого диска. Розвиток циркулярно-дорсальній патології на пізньому етапі призводить до появи неврологічних захворювань. Якщо протрузія хребта набуває хронічну форму, то без належного лікування розвиток патології призводить до інвалідності.

Фораминальная

На частку попереково-крижового переходу припадають чималі навантаження. Якими б ні були причини утворення патології, але якщо больові відчуття віддають в одну ногу, відчуваються на зовнішній поверхні стегна, то це може служити симптомом фораминальной протрузії міжхребцевих дисків. Випинання утворюється між 5-м поперековим і 1-м крижовим хребцями, зміщуючись по напрямку до межпозвоночному отвору.

Протрузія міжхребцевих дисків цього виду впливає на нервові структури, тому вважається одним з найнебезпечніших. Відхилення, рухаючись до спинного мозку, може відхилятися вправо або вліво, тому прийнято виділяти правобічну або лівостороння фораминальную протрузию. Остання різновид патологічного утворення зустрічається частіше, але кожна з них, переростаючи в грижу, здатна викликати сильні болі, порушувати роботу внутрішніх органів, викликати параліч.

Дифузна

Ураження хряща між хребцями при цій формі протрузії спостерігається в нижній частині поперекового відділу. Випинання рухається від грудей у напрямку до спини, і якщо вчасно не звернутися до лікування, то через деякий час патологія призведе до утворення спинномозкової грижі. Ця різновид протрузії міжхребцевих дисків не призводить до розриву зовнішнього краю, але небезпечна для здоров'я появою відразу в декількох сегментах хребетного каналу: чим більше патогенних утворень, тим складніше хвороба, що обмежує рухливість.

Симптоми протрузії

Протікати захворювання хребетного стовпа, що приводить до здавлення нервових корінців, може безсимптомно. Лише згодом, по мірі збільшення здавлювання нерва, з'являється характерна ознака для всіх видів протрузії – біль, при цьому її локалізація буде різною. Компресія міжхребцевих дисків призводить не тільки до появи больових відчуттів, але і таких характерних симптомів, як запаморочення, оніміння кінцівок, різкого підвищення артеріального тиску.

Схожість цих ознак проблем зі здоров'ям з іншими недугами небезпечно неправильною постановкою діагнозу. Ігноруючи можливу проблему з хребтом, хворим призначають лікування, яке не зачіпає захворювання міжхребцевих дисків. Закономірно, що це призводить до розвитку ускладнення остеохондрозу, коли прогресуюча протрузія обертається появою грижі між хребцями. Крім наростання болю про наявність та ступеню випинання свідчать наступні симптоми:

  • м'язова слабкість нижніх кінцівок;
  • попереково-крижовий радикуліт;
  • відчуття поколювання в кінцівках;
  • болі в міжребер'ї;
  • проблеми з сечовипусканням.

Лікування протрузії дисків хребта

При всій серйозності захворювання, якщо не затягувати з терапією, вийде обійтися без хірургічного втручання. Найуспішніший метод лікування протрузії міжхребцевих дисків передбачає комплексний підхід. Метою декомпресії є відновлення анатомічної структури міжхребцевих дисків шляхом зменшення тиску фрагмента пульпозного ядра на зовнішню оболонку. Щоб вилікувати протрузию, на практиці можуть застосовуватися наступні методи терапії:

  1. Медикаментозний. Стане швидкою допомогою при гострих больових відчуттях або застосовується для поліпшення обміну хрящової тканини завдяки хондропротекторам. Лікарська терапія передбачає прийом протизапальних засобів (анальгетики), полівітамінних комплексів. Знизити роздратування нерва при гострій формі захворювання допомагає тимчасова анестезія (медикаментозна блокада), яка являє собою ін'єкцію Кортизону.
  2. Масаж. Розслабляючий ефект добре допомагає зняти гострий біль, але головне призначення цього різновиду комплексного лікування полягає у відновленні м'язового тонусу за рахунок посилення кровообігу.
  3. Фізіотерапія, ЛФК. Магніто-, електро - або ультразвукова терапія, лікувальна фізкультура з програмою спеціальних вправ застосовуються як допоміжні методи на етапі одужання.
  4. Акупунктура. Відноситься до альтернативних методів, часто використовується при гострій фазі захворювання, допомагаючи швидко зняти хворобливі відчуття.
  5. Народні. Готувати спиртові настоянки, приймати скипидарні ванни, робити компреси з лікарськими рослинами – всі ці допоміжні методи можна застосовувати тільки з дозволу лікаря.
  6. Хірургічне втручання. Операція на міжхребцевих дисках проводиться при невдалому лікуванні, в екстрених випадках, коли патологічний освіта стискає спинний мозок.

Поперекового відділу

Це найбільш вразлива частина хребта, на яку припадає центр ваги і великі навантаження, тому поперековий відділ страждає на різні захворювання частіше, ніж інші сегменти хребетного каналу. Поява протрузії, особливо на тлі вікових дегенеративних процесів, не таке рідкісне явище. Про наявність пошкоджених дисків дають про себе знати наступні симптоми:

  • постійні больові відчуття в попереку;
  • скутість при русі, поворотах;
  • оніміння пальців ніг, стоп;
  • слабкість литкових м'язів;
  • радикуліт.

Щоб зупинити руйнування диска, а в подальшому уникнути хірургічного втручання, необхідно підібрати правильне комплексне лікування. Вибір на користь операції або консервативного методу лікування протрузії поперекового відділу буде залежати від інтенсивності симптоматики. Якщо прийом медикаментів, масаж, фізіотерапія, постільний режим не допомагають покращити стан здоров'я, то єдиною альтернативою консервативному способу лікування стане хірургічна операція, щоб запобігти втрату рухливості.

Шийного відділу хребта

Ще один вкрай уразливий хребетний канал завдяки своїй тонкій структурі. З втратою пружності і порушенням щільності фіброзного кільця відбувається ослаблення структури, з'являються мікротріщини і діагностується протрузія міжхребцевих дисків, яка дає про себе знати больові відчуття в області шиї, плечі, руці, так само спостерігається запаморочення, шум у вухах. Протрузія дисків шийного відділу хребта небезпечна здавленням артерій, що живлять головний мозок кров'ю, тому розвиток хвороби може призвести до паралічу або інсульту.

Щоб відновити уражені тканини, успішно застосовується консервативне лікування. Найефективніший метод – тривала фіксація шиї для зняття навантаження з допомогою спеціального коміра. Медикаментозне лікування включає прийом нестероїдних протизапальних і знеболюючих препаратів. Серед допоміжних методів лікування: курс лікувальної гімнастики, масаж, мануальна і рефлексотерапія для відновлення нормальної роботи хребта.

Відео: протрузії міжхребцевих дисків

Протрузія міжхребцевих дисків

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!