Аналіз на уреаплазму у жінок і чоловіків

Іноді людина стає носієм інфекції, про існування якої в організмі не підозрює. Однією з таких прихованих загроз є уреаплазма, яка формально представляє шкідливі бактерії, але за властивостями має певні схожості з вірусами. Існує кілька різновидів цього паразитуючого одноклітинного мікроорганізму. Для постановки остаточного діагнозу необхідно провести бакпосів на уреаплазму. Напрямок дає лікуючий лікар строго за медичними показаннями.

Що таке уреаплазма

По суті, це примітивний патогенний мікроорганізм, носіями якого в більшості своїй (порядку 60%) стають жінки. Найбільш небезпечними видами для здоров'я людини є Ureaplasma parvum і Ureaplasma urealiticum, які базуються в тканинах сечостатевої, сечовивідної та бронхолегеневої системи. Маючи певні подібності з бактеріями і вірусами, уреаплазми тривалий час залишаються непоміченими, а виявляються випадково, наприклад, при проходженні планового медогляду. Хвороба, яку провокують ці мікроби, називається уреаплазмозом.

Причини швидкого розвитку уреаплазми

Проникаючи в організм людини, патогенна флора при відсутності патогенних чинників ніяк себе не проявляє, тому хвороба протікає в так званій «сплячої формі». При створенні сприятливих умов мікроби починають продуктивно розмножуватися, провокуючи гостру симптоматику уреаплазмозу. Патогенні фактори для розвитку зазначеного захворювання такі:

  • ослаблена тривалою хворобою імунітет;
  • тривалий курс антибіотиків;
  • статеві інфекції;
  • часта зміна сексуальних партнерів;
  • анальний статевий акт;
  • порушення мікрофлори піхви (для жінок);
  • наявність оральних ласок в сексі;
  • порушення правил особистої гігієни;
  • відвідування бань, саун, басейнів;
  • раннє статеве життя.

Симптоми інфекції уреаплазма в організмі

Лікуючий лікар призначає здати аналіз на уреаплазму у жінок і чоловіків при появі характерних для інфекційного захворювання симптомів, інтенсивність яких при відсутності своєчасного лікування тільки посилюється. Ознака уреаплазмозу такі:

  • печіння в процесі сечовипускання;
  • гіперемія і підвищена набряклість уретри;
  • часте, утруднене сечовипускання;
  • виділення з піхви слизових домішок з кислим запахом;
  • тягне біль внизу живота;
  • порушений менструальний цикл;
  • больовий синдром заднього проходу;
  • дискомфорт і біль при статевому контакті;
  • свербіж слизової піхви;
  • болю в нижній частині живота.

Така неприємна симптоматика властива гострій стадії захворювання. При хронічному уреаплазмозе представлені вище симптоми виражені слабо, але пацієнт перебуває в стані постійного дискомфорту. Прояв недуги посилюється при статевому контакті або у стадії рецидиву, наприклад, на тлі ослаблення імунної відповіді організму. Щоб чітко визначити переважаючу клінічну картину, потрібно виконати мазок на уреаплазму у жінок або чоловіків. Мікроб небезпечний для внутрішньоутробного розвитку плоду.

Методи аналізу на уреаплазму

Забір біологічного матеріалу здійснюється в амбулаторних умовах, а потім досліджується в лабораторії. Для постановки остаточного діагнозу лікарі рекомендують пацієнтові пройти такий комплекс діагностичних заходів:

  • бактеріологічний посів (культуральний метод);
  • полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР);
  • імуноферментний аналіз (ІФА).

Якщо виконати бакпосев, можна не тільки визначити факт присутності патогенної флори, але і виявити її чисельність в організмі, реакцію шкідливих мікроорганізмів на антибіотики. Це хороша можливість індивідуально визначити схему інтенсивної терапії, встановити оптимальну дозування антибактеріальних засобів, необхідних для знищення мікробів.

Культуральний посів

Такий бактеріологічний метод дослідження відрізняється високою точністю, виявляє інфекцію навіть при безсимптомному перебігу патологічного процесу. Його суть полягає у приміщенні біоматеріалу в спеціальну живильне середовище і подальше спостереження за ним протягом 4-8 днів. Якщо в мазку є бактерії, вони починають стрімке розмноження, яке якраз і фіксує знаючий фахівець.

Забір біологічного матеріалу береться з піхви, каналу уретри і шийки матки. Для лабораторного дослідження можна взяти сечу, але результат проведення такої діагностики вважається менш інформативним. З переваг культурального посіву лікарі виділяють доступність і високу точність методики. Недолік – тривале очікування достовірного результату.

Полімеразна ланцюгова реакція

Чутливість даного методу становить 98%, тому результати полімеразної ланцюгової реакції (надалі ПЛР) можна вважати максимально достовірними. Допустимий біологічний матеріал – кров, сеча, рідина з піхви, уретри. Час проведення процедури – від 4 до 24 годин в залежності від обраних для аналізу реактивів. Основне завдання дослідження – виявлення генетичного коду збудника інфекції.

У ході лабораторного дослідження фахівець займається пошуком генів, характерних для уреаплазми. Серед переваг методу ПЛР є швидкість дослідження, висока точність і достовірність результатів. Головний недолік такий: не виключено отримання хибних результатів або хибнонегативного відповіді. Це пояснюється тим, що аналіз лише констатує факт присутності мікробів, а її форму (активний або неактивний) таким способом визначити не вийде.

Імуноферментний аналіз

У цьому випадку біологічним матеріалом для подальшого лабораторного дослідження методом ІФА є кров. Після забору її поміщають на спеціальну смужку з антигенами збудника хвороби. Таким способом можна визначити наявність антитіл і поставити остаточний діагноз пацієнту, оскільки для кожного різновиду інфекції виробляються особливі імунні білки.

Проводиться така проба в лабораторії, дослідження триває не більше 24 годин, у чому головна перевага імуноферментного аналізу. Недоліком ІФА є неточність отриманих результатів, оскільки мікроби навіть при їх наявності не завжди виявляються. За таких збоїв патогенна інфекція так і залишається не виявленою, а клінічна картина захворювання помітно ускладнюється.

Рекомендації перед здачею аналізу

Підготовчі заходи залежать від виду біологічного матеріалу, статевої приналежності пацієнта. Наприклад, кров беруть вранці натщесерце, виконується паркан ранкової порції сечі. Аналіз на уреаплазму у чоловіків проводять шляхом взяття мазка з уретри (пацієнт за 2 години до паркану не має мочитися). Процедура неприємна, але отриманий результат максимально достовірний. Посів на уреаплазму парвум та інші види інфекції не проводиться при менструації, оскільки біологічний матеріал з домішками крові є неінформативним. Інші рекомендації представлені нижче:

  1. Напередодні ввечері перед виконанням аналізу на уреаплазму потрібно провести гігієну статевих органів. Гелі, мазі в цей час краще не використовувати, тільки гіпоалергенні антисептики, а краще взагалі підмиватися без використання мила.
  2. За кілька днів до лабораторного дослідження рекомендується відмовитися від антибіотиків, тимчасово призупинити курс антибактеріальної або противірусної терапії. В іншому випадку інформативність аналізу на уреаплазму в рази знижується.
  3. Перед проведенням лабораторного дослідження не рекомендується займатися сексом. Якщо статевий контакт все ж намічається, дозволено використовувати тільки бар'єрні контрацептиви (презервативи).
  4. Якщо потрібно здавати аналіз на уреаплазму, за кілька днів потрібно відмовитися від вживання алкоголю в будь-якому вигляді. Інші шкідливі звички пацієнта теж потрапляють під заборону.
  5. Напередодні ввечері бажано утриматися від прийняття гарячих ванн, не виконувати спринцювання. З іншими домашніми процедурами з метою знизити інтенсивність симптоматики теж бажано почекати.
  6. Якщо пацієнту призначено виконати аналіз на уреаплазму, а напередодні він проходив антибактеріальне лікування, про це в індивідуальному порядку потрібно повідомити компетентному фахівцю.
  7. Оптимальним періодом, щоб взяти мазок на уреаплазму у жінок, є середина менструального циклу. В цілому, зазначений часовий інтервал може дещо змінюватись.
  8. Додатково може бути призначено серологічний аналіз, але його точність та достовірність у багатьох клінічних випадках потрапляє під великий сумнів. Посів на уреаплазму уреалитикум більш інформативний, але результат залежить від чіткості підготовчих заходів і правильного забору біологічного матеріалу.

Розшифровка аналізів на уреаплазму

За показниками норми можна визначити наявність або відсутність зазначеного захворювання. Після розшифровки мазок на уреаплазму у чоловіків і жінок допомагає точно диференціювати уреаплазмоз, виключити розвиток простатиту (у чоловіків), хламідіозу, гонореї, інших інфекцій, які передаються переважно статевим шляхом. В залежності від методу лабораторного дослідження, розшифровка має такий зміст:

  1. Для методу ІФА в ув'язненні позначений титр (показник антигену). У здоровому організмі навпроти нього ставиться позначка «норма».
  2. Для методу ПЛР допустимий показник уреаплазм відповідає 104 КУО на 1 мл. Більше значення титру свідчить про патологію.
  3. Для бактеріологічного методу у висновку вказується не тільки концентрація патогенної флори, але і конкретний тип збудника з рекомендаціями щодо антибактеріальної терапії.

Відео

Жити Здорово! Уреаплазмоз

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!