Офломелид - інструкція по застосуванню і склад, форма випуску, показники і ціна

При отриманні ран або порізів важливо своєчасно почати лікування, щоб уникнути зараження. Офломелид – ефективне комбіноване засіб для зовнішнього застосування. Ліки використовується для загоєння ран, ускладнених бактеріальною інфекцією. До початку застосування препарату рекомендується вивчити його склад та ознайомитися з протипоказаннями.

Інструкція по застосуванню Офломелида

Даний засіб забезпечує протизапальний, регенеративний, антибактеріальний, місцевий анестезуючий ефект. Згідно інструкції, мазь є універсальною і застосовується місцево від різних захворювань, і для загоювання ран. Відгуки про препарат підтверджують його ефективність в області ранозаживления серед вітчизняних аналогів. До початку використання мазі варто докладно вивчити її склад, інструкцію по застосуванню і ознайомитися з протипоказаннями.

Склад і форма випуску

Препарат випускається у формі мазі білого кольору. Фасується ліки в алюмінієві або полімерні туби, скляні банки по 30, 50,100 грам. Реалізується в картонних коробках з інструкцією по застосуванню. Ефективність препарату обумовлена його компонентами. Нижче представлена таблиця з речовинами, що входять до складу лікарського засобу:

Назва компонента

Концентрація в мг

Офлоксацин

10

Метилурацил

40

Лідокаїну гідрохлорид (моногідрат)

30

Пропілпарагідроксибензоат (пропілпарабен/ нипазол)

Допоміжні речовини

Метилпарагідроксибензоат (нипагин/ метилпарабен)

Макрогол 400 і 1500 (поліетиленгліколь, поліетиленоксид)

Пропіленгліколь

Фармакологічна дія

Даний препарат надає знеболюючий, бактерицидний, регенеруючий, протизапальний ефект. Дія мазі забезпечують компоненти, що входять до її складу:

  1. Офлоксацин належить до групи фторхінолонів, знищує велику кількість різних мікроорганізмів. Речовина забезпечує блокаду ферменту ДНК-гірази бактерій всередині, завдяки чому вони гинуть. Мазь активна проти анаеробів, хламідій, стафілококів, псевдомонад, легіонел, стрептококів і інших мікроорганізмів.
  2. Метилурацил стимулює регенерацію клітин, відрізняється анаболічною активністю. Крім того, цей компонент прискорює епітелізацію, грануляционное дозрівання, ріст тканини при механічних пошкодженнях.
  3. Лідокаїн – відоме знеболююче засіб. Ефект забезпечується за рахунок блокування натрієвих каналів, запобігання імпульсної генерації в нейронах. Лідокаїн перешкоджає передачі нервовими клітинами больового імпульсу в головний мозок, розширює просвіт судин, не викликає місцево-подразнюючої дії.
  4. Гіперосмолярна (гідрофільна) основа забезпечує дегідратуючий, водопоглинаючий ефект. За рахунок неї гиперосмотическое вплив даного засобу в 20 разів сильніше, ніж у препаратів на основі розчину хлориду натрію.

Показання до застосування

Протимікробна мазь призначається пацієнтам для лікування опіків, гнійних, інфікованих уражень та іншого. Рани можуть бути різної етіології і локалізації, супроводжуватися больовим синдромом. Нижче представлені основні показання для застосування Офломелида:

  • трофічні виразки;
  • опіки 2-4 ступеня (з приєднанням бактеріальної інфекції);
  • пролежні;
  • пошкодження після хірургічного видалення флегмон і абсцесів;
  • рани, свищі після травми або оперативного втручання;
  • гідраденіти;
  • ліпоми з нагноєнням;
  • атероми;
  • карбункули;
  • геморой;
  • абсцедуючі фурункули.

Спосіб застосування і дозування

Препарат призначений для зовнішнього застосування. Мазь використовується 1 раз на день, курс триває не довше 2 тижнів. Термін терапії залежить від конкретного випадку, швидкості очищення ран від гною, зменшення запалень. У добу допускається застосування не більше 100 мг препарату.Наноситься на рану після попередньої обробки поверхні антисептиком. Способи нанесення засобу залежать від типу пошкодження, тяжкості перебігу хвороби.

Опіки, відкриті рани перед використанням препарату очищають, після чого їх обробляють маззю, накладають пов'язку з марлі. У пацієнтів з порожнинними гнійними ушкодженнями їх заповнюють тампонами, просоченими препаратом. У свищева ходи також вводять турунди з препаратом. Інфіковані пошкодження обробляють 2-3 рази в тиждень. Пролежні або глибокі рани заповнюють бинтами, просоченими лікарським засобом. Офломелид при геморої використовують для фіксації в ділянці анального отвору за допомогою марлевої пов'язки.

Офломелид при вагітності

Всім жінкам, які готуються до народження малюка, рекомендується з особливою обережністю підбирати для себе лікарські препарати. Даний засіб не призначається пацієнткам під час вагітності із-за ризику розвитку алергії. При лактації мазь не можна використовувати для лікування ран. Якщо терапія необхідна, молодій мамі потрібно на час відмовитися від грудного вигодовування.

У дитячому віці

Будь-які ліки допускається використовувати тільки після консультації з фахівцем з-за можливих негативних наслідків терапії. Активні компоненти препарату Офломелид можуть спровокувати алергію, подразнення на ніжній шкірі дітей та підлітків. Засіб не призначається пацієнтам молодше 18 років. При наявності показань у дітей і підлітків застосовують безпечні аналоги.

Лікарська взаємодія

До початку лікування ран і опіків даними засобом, важливо повідомляти лікаря про те, які ліки пацієнт вже застосовує. Випадки взаємодії Офломелида з іншими препаратами раніше не були зафіксовані. На тлі терапії з цим засобом ефективність від супутніх ліків не зменшується. Крім того, мазь не знижує безпеку інших препаратів при одночасному використанні.

Побічні дії і передозування

Всі ліки мають побічну дію на організм пацієнта, тому важливо чітко дотримуватися схеми лікування, рекомендованого лікарем. Негативні симптоми розвиваються при використанні максимальних доз і перевищенні термінів курсу терапії. Препарат може спровокувати алергію при індивідуальній непереносимості пацієнтом компонентів ліки. При розвитку побічних симптомів потрібно проконсультуватися з лікарем щодо подальшого лікування. Випадки передозування препарати раніше не були виявлені.

Протипоказання

Даний засіб не призначається окремим категоріям пацієнтів. До початку застосування, важливо проконсультуватися з дерматологом і ознайомитися з переліком протипоказань ліки. До них відноситься наступне:

  • індивідуальна гіперчутливість до компонентів препарату;
  • вік молодше 18 років;
  • період грудного вигодовування;
  • вагітність.

Умови продажу та зберігання

Придбати мазь для зовнішнього застосування можна в будь-якій аптеці без рецепту від лікаря. Щоб препарат не втратив корисні властивості, важливо дотримувати наступні правила зберігання:

  • температура повітря 15-20 градусів;
  • недоступне для дітей, темне місце;
  • не довше 2 років.

Аналоги

При наявності протипоказань до використання даної мазі або відсутності ліки в аптеці, можна замінити його схожим за складом або дії. Нижче представлені відомі аналоги Офломелида:

  1. Вітон – масляний екстракт для зовнішнього застосування. Засіб допомагає зняти запалення, активує регенерацію клітин при механічних, термічних, хімічних ушкодженнях шкіри.
  2. Ксімедон – ліки у формі таблеток, запускає процеси відновлення тканин при ушкодженнях різної етіології.
  3. Деситин – мазь на основі цинку для зовнішнього застосування з регенеруючу, протизапальну дію.

Офломелид або Левомеколь – що краще

Обидва представлених кошти входять у групу комбінованих бактерицидних препаратів. Головна відмінність двох мазей – виробники: ВАТ «Синтез» і «Нижфарм». Левомеколь виготовляється на основі левоміцетину і метилурацилу. У складі Офломелида крім метилурацилу є офлоксацин і лідокаїн. Обидва препарати відрізняються широким спектром дії. Вибирати ліки потрібно індивідуально, з урахуванням конкретного випадку, ступеня пошкодження тканин.

Ціна Офломелида

Придбати цей препарат можна в будь-якій аптеці. Вартість антибактеріальної мазі залежить від багатьох факторів: фасування, виробника, торгової точки. Нижче приблизні ціни на лікарський засіб в Москві:

Назва аптеки

Вартість в рублях (туба 30 г)

«Озерки»

94

Е-Аптека

116

36,6

104

«Самсон Фарма»

106

«Аптеки столичка»

83

Wer.ru

105

«Діалог»

95

Відео

Практика застосування Офломелид. Вебінар від 12.12.2013

Відгуки

Лариса, 33 рокиЗ цією маззю я познайомилася, коли отримала сильний опік про духовку. Офломелид мені порадила подруга. Чоловік купив в аптеці тюбик за 100 рублів, відразу обробили вогнище ураження. Протягом 10 хвилин сильне печіння зникло, пухирів ніяких не було на шкірі на наступний день. За тиждень повністю опік зійшов, хоча крім цього нічого не використовувала.
Єгор, 21 рікЯ використовував Офломелид від прищів. У мене проблемна шкіра, постійно доводиться лікувати її. Мазь недорога, добре підсушує і знімає запалення. Вугри 3 рази в день обробляю, швидко минають, навіть шрамів не залишається після загоєння. Мазь можна використовувати опіків і ран, щоб мікроорганізми не почали розмножуватися, і запалення не було.
Антоніна, 30 роківЯ цю мазь купувала, коли на підборідді у мене гнійна рана з'явилася після чирия. Кожні півгодини гній доводилося прибирати з підборіддя, 3 дні лікувалася. Після цього обробила перекисом і намазала маззю Офломелид на ніч. Гноїтися відразу перестала рана. Далі мазала кожен день по 1 разу, поки садно повністю не зникла.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!