Мазі від тріщин в задньому проході для ефективного лікування

Ця патологія може розвинутися у людини в будь-якому віці, але частіше діагностується в жінок репродуктивного віку. Мазі від тріщин в задньому проході використовується для лікування геморою у стаціонарних та домашніх умовах. Засіб використовується для місцевого нанесення і допомагає позбавитися від неприємних відчуттів, сприяє загоєнню тріщини. У зоні ризику знаходяться люди, які неправильно харчуються через що страждають від хронічних запорів, люди, які ведуть малорухливий спосіб життя.

Що таке тріщини в задньому проході

Захворювання являє собою розрив слизової оболонки на поверхні прямого кишечника. Вони можуть бути різного розміру, але завжди доставляють хворого відчутний дискомфорт. Якщо тривалий час у людини присутня хронічний геморой, то анальна тріщина виникає навіть на бічних стінках каналу. Люди, які звернулися до проктолога в 25% страждають від гострих дрібних тріщин або розривів.

Головна причина, яка стає причиною розвитку тріщин ануса – часті закрепи. Вони ж у більшості випадків приводять до розвитку геморою, а ця патологія має більш важкий перебіг. Спровокувати проблеми із заднім проходом можуть такі чинники:

  1. Спеціальні дієти, які складаються лише з нежирної їжі.
  2. Ігнорування проблем, які вказують на розвиток геморою.
  3. Кондиломи ануса.
  4. Під час вагітності важка родова діяльність.
  5. Ряд патологій: СНІД, ВІЛ, сифіліс, туберкульоз.
  6. Анальний секс.
  7. Спазми анального проходу.
  8. Малорухливий або сидячий спосіб життя.

Лікування тріщин

Залежно від ступеня розвитку захворювання підбирається метод терапії. Якщо випадок не запущений, то вистачає консервативного лікування, яке передбачає використання медикаментів, що сприяють активації регенерації тканин, знімають печіння, набряк, усувають свербіж. Для такого місцевого лікування добре підходить мазь при тріщинах заднього проходу, свічки, креми. Крім цього застосовують наступні методи терапії ушкоджень заднього проходу:

  • сидячі ванночки;
  • пероральні препарати;
  • мікроклізми;
  • дієта для поліпшення перистальтики кишечника;
  • підвищення фізичної активності без сильних навантажень;
  • народні засоби.

Якщо стадія захворювання досягла появи слизових виділень із заднього проходу, ректальних кровотеч, а консервативне лікування не приносить полегшення, то можуть призначити оперативне втручання. Існує кілька варіантів цієї процедури:

  1. Девульсия. Це компромісний варіант між консервативним та оперативним лікуванням. Під наркозом виконується розширення спазмированного сфінктера, що частково вирішує проблему утрудненої дефекації. Літнім людям її не проводять.
  2. Кріодеструкція. Це варіант лікування пошкоджень ануса азотом. Ця маніпуляції не дешева і не завжди допомагає вирішити проблеми. Складність полягає у необхідності заморозити лише патологічно змінені тканини.
  3. Сфинктеротомия. Це класична операція, яка полягає в висічення тріщини по площині аж до здорових тканин. При наявності спазму сфінктера його розсікають з внутрішньої сторони. Рана затягується через 5-6 днів, прискорюють загоєння перев'язки з маззю Левомеколь.

Для профілактики патології лікарі рекомендують виконувати такі прості поради:

  1. Спосіб життя повинен бути активним, не можна знаходитися тривалий час в сидячому положенні.
  2. З запорами необхідно боротися, неприпустимі затримки більше 2 днів.
  3. Своєчасно лікувати кишкові інфекції з проносом, дисбактеріоз.
  4. Використовуйте якісну туалетну паперів, яка не буде травмувати анальний прохід.
  5. Уникати нетрадиційного сексу або застосовувати якісні лубриканти.

Мазь від анальних тріщин

Ця одна з лікарських форм засобів для терапії геморою і тріщин. Це оптимальний варіант у випадках, коли пошкодження заднього проходу утворилося з-за сухого або занадто твердого стільця, тривалого закрепу. Мазь при геморої і тріщинах володіють максимальною ефективністю на початкових стадіях патології. Перевага цієї форми в тому, що деякі засоби можуть використовуватися навіть під час вагітності в домашніх умовах.

Як правило, випускають ліки на основі олії, компоненти мазі мають антисептичний, протизапальний ефект. Головна перевага – ліки здатне проникати глибоко в тканини, що допомагає швидко поліпшити самопочуття хворого. Багато варіанти складі мають натуральні компоненти, що знижує ризик алергічної реакції. Мазь наносять на поверхню шкіри, тому вона підходить краще при утворенні тріщини на зовнішній стороні анального проходу.

Показання до застосування мазі від тріщин заднього проходу

Не обов'язково чекати розвитку хвороби, наносити засіб можна відразу ж як тільки з'явилися неприємні відчуття. Використовувати препарат, якщо у вас спостерігаються наступні симптоми:

  1. Біль. Вона буде тим сильніше, чим глибше знаходиться тріщина. На перших етапах виникає біль під час дефекації, з часом вона стає хронічною.
  2. Свербіж. Теж з часом розвивається і стає все сильніше, доставляє багато незручностей людині.
  3. Кров'янисті виділення. Проявляються, як правило, в момент напруження і дефекації.

Спосіб застосування

Використовувати мазь можна самостійно, для посилення ефекту рекомендується наносити її після цілющих ванн. Добре підходять відвари лікарських трав, вони допомагають зняти запалення, знімають біль. Успішне лікування при застосуванні мазей залежить від дотримання кількох простих правил:

  1. Нанести засіб спочатку на ліктьовий згин, щоб перевірити чи немає алергічної реакції. Краще визначити її тут, що вже після нанесення на задній прохід.
  2. Наносити засіб при тріщинах слід тонким шаром, втирати не потрібно. В деяких випадках рекомендується змочувати серветки і прикладати до ураженого місця. Іноді лікарі тампони вводять для посилення проникнення препарату на внутрішніх частинах прямої кишки.
  3. Перед використанням ліки обов'язково потрібно провести гігієну анального проходу, душ повинен бути теплим або прохолодним, але не гарячим.

Популярні мазі від тріщин

Більшість коштів можна замовити в каталозі на сайтах, вартість там нижче, тому рекомендується купити в інтернет-магазині необхідні ліки. Мазь для загоєння тріщин в задньому проході повинна бути призначена лікарем в залежності від стадії захворювання, але при бажанні людина може самостійно вибрати один з популярних варіантів. Деякі засоби добре себе зарекомендували при терапії тріщин в задньому проході, до таких належать:

  • мазь Ауробин;
  • Метілураціловая мазь;
  • Левомеколь;
  • Вишневського;
  • Солкосерил;
  • Реліф.

Левомеколь при тріщинах заднього проходу

Це комбінований медикамент для зовнішнього застосування, який має бактерицидний, протизапальний, адсорбуючий і відновлювальний ефект. Це ефективна мазь від геморою і тріщин має у складі збалансований набір компонентів, що попереджає розвиток інфекційного процесу, що очищає поверхню тріщини від продуктів розпаду, сприяє швидкому загоєнню слизової оболонки, що відчутно знижує ймовірність розвитку ускладнень. Лікарські властивості ґрунтуються на наступні складові мазі:

  1. Хлорамфенікол (він же левоміцетин). Це антибіотик місцевого дій, добре справляється різними видами патогенної мікрофлори (стрептококи, хламідії, стафілококи, кишкова паличка), купірує нагноєння тканин, знижує запалення.
  2. Метилурацил. Цей компонент сприяє загоєнню тріщин в задньому проході, знімає набряк, біль, зміцнює місцевий імунітет, знімає хронічний свербіж.
  3. Поліетиленоксид. Додаткова речовина, що забезпечує нанесення мазі, проникненню її в тканини інших лікувальних складових, має підсушує і відновлюючу дію.
  4. Диоксометилтетрагидропиримидин. Це сильний імуностимулятор, який усуває симптоми патології, прискорює регенерацію тканин.

Наносять коштів 1 раз за добу до тих пір, поки повністю не зникнуть гнійні виділення і не затягнеться ранка. Тривалість лікування складає, як правило, не більш 15 днів. Точну тривалість повинен встановити лікар, який буде враховувати особливості пацієнта, стадію захворювання. Перевищувати тривалість терапії за власним рішенням не рекомендується, тому що це може спричинити собою порушень мікрофлори кишечника, поява проблем з печінкою.

Метілураціловая мазь

Дія цього кошти направлено на стимуляції росту, регенерацію пошкоджених тканин, тому вона стає хорошим варіантом для терапії анальних тріщин. Головним активним речовиною виступає метилурацил, який володіє антикатаболічними властивостями. Це допомагає швидше подолати запальний процес, підвищити місцевий імунітет.

Рекомендується використовувати тампони для поліпшення проникнення лікарських компонентів в задній прохід. Нанесіть трохи засобу на тампон тонким шаром по всій поверхні, вводити потрібно отнсоительно глибокого, особливо, якщо пошкодження розташовані глибше поверхні ануса. Відзначені випадки, коли медикамент викликав алергічну реакцію (печіння і свербіж), тому рекомендується спочатку нанести на ліктьову поверхню мазь.

Мазь Солкосерил

Володіє медикамент регенеруючою, протизапальний ефект. Основою ліки є депротеїнізований екстракт з телячої крові, що підвищує поглинання, транспортування кисню, глюкози, нормалізує енергетичний обмін в клітинах, прискорює відновлення тканин і підвищує реэпителизацию. Головна перевага Солкосерилу в тому, що можна застосовувати засіб навіть під час вагітності, лактації. У засобу немає протипоказань, рідко фіксують побічний ефект у вигляді алергічної реакції. Існує 2 рекомендації по застосуванню:

  1. Наносити слід 1-2 рази за добу не більше.
  2. Для більш ефективного загоєння рекомендується використовувати, змочені в ліках тампони.

Мазь Вишневського

Дуже відома і популярна мазь по низькій ціні, яка ефективно використовується для терапії ушкоджень анального проходу. Допомагає зняти запалення, зменшити набряки, прискорити загоєння тканин і поліпшити самопочуття пацієнта. Засноване засіб на трьох активних компонентах:

  • березовий дьоготь;
  • касторова олія;
  • ксероформ.

Для максимального ефективного лікування рекомендується мазати відразу ж після появи перших симптомів хвороби. Для посилення лікувального ефекту рекомендується змочувати в засобі тампони і вводити їх в анус. Це забезпечить більш глибоке проникнення ліки в тканини прямої кишки. Основний плюс медикаменту – безпека застосування, дозволяється використовувати навіть під час вагітності.

Мазь Реліф

Істот ціла лінійка цього медикаменту під загальною назвою, підбирати варіант ліки повинен лікар на основі стадії розвитку патології, занедбаності складності. Володіє засіб ранозагоювальну, протизапальну дію, допомагає регулювати кровообіг на рівні місцевого впливу, допомагає загоювати пошкоджені тканини. Для використання мазі рекомендується скористатися спеціальним аплікатором з набору.

Спочатку слід виконати гігієнічні процедури, потім лягти на бік, підтягти коліна до живота, ввести в прохід насадку, здавити злегка пальцями тюбик і вміст рівномірно саме розподілитися по прямій кишці. Потім необхідно витягнути аплікатор і близько 10 хвилин просто полежати на боці. Трохи мазі завжди витікає назовні, тому вплив поширюється не тільки всередині, але і зовні.

Гепариновая мазь

Головним активним компонентом засобу виступає однойменно речовина, яка допомагає знизити запальну реакцію на місцевому рівні, підвищити регенераційні властивості, сприяє швидкому розсмоктуванню сформувалися гематом. Частіше рекомендує це ліки для домашнього застосування після пологів. Для застосування рекомендується просочувати шматочок тканини або тампон для глибокого введення в анальний прохід. До мінусів засоби слід віднести наступні протипоказання для використання:

  • знижене згортання крові;
  • тромбоцитопенія;
  • виразково-некротичні процеси.

Як лікувати хронічну тріщину в задньому проході

Антибактеріальні мазі частіше використовуються для короткі курсів за 1-2 тижні, але іноді захворювання переходить в хронічну стадію і доставляє дискомфорт людині постійно. Засоби для терапії такої форми повинні володіти протизапальними властивостями і поновлюючими. Як правило, призначають фахівці наступні засоби для лікування хронічної форми хвороби:

  1. Ауробин. Це ефективно місцевий засіб, який вбиває бактерії, знімає біль, запалення. Водять медикамент прямо в анальний отвір, можна використовувати для цих цілей тампон.
  2. Проктозан. Засіб має підсушуючі властивості, використовують ліки 2 рази за добу відразу після спорожнення кишечника.
  3. Нітрогліцериновій мазь. Протидіє запальних захворювань, швидке загоєння тканин. Рекомендується застосовувати протягом місяця засіб, щоб назавжди позбутися від даної патології.

Мазі при тріщинах заднього проходу у дітей

У дитини теж може виникнути ця проблема. Лікування тріщин прямої кишки проводиться за допомогою місцевих медикаментів, але перед початком застосування ліків потрібно обов'язково відвідати лікаря. Для терапії фахівці часто рекомендують ті ж популярні засоби, які використовують і для дорослих: Левомеколь, Солкосерил, Вишневського, Безорнил. Останнє засіб володіє наступними властивостями:

  1. У складі засоби містяться такі речовини: штучний мускус, компоненти перлів, цинку карбонат, бурштин, борнеол, штучний безоар. Це забезпечувати чудовий антисептичний, в'яжучий і местноанестезирующий ефект.
  2. Використовувати ліки слід 2 - 3 разів за 1 добу, вводять глибокого в кишку за допомогою спеціального аплікатора.
  3. Застосовувати медикамент потрібно після спорожнення кишечника.
  4. З протипоказань вказана тільки алергічна реакція на компоненти кошти.

Ціна

Вартість медикаментів залежить від обсягу ємності, регіону продажу. Купити можна в звичайній аптеці або замовити через інтернет. Рекомендується проконсультуватися з лікарем, дізнатися умови використання перед застосуванням засобу. Орієнтовна ціна на медикаменти цієї групи в Москві наступні:

Назва

Місце продажу

Ціни, рублів

Левомеколь

«Здоровий РУ»

59

Вишневського

«WER.ru»

39

Проктозан

«ZdravZona»

318

Солкосерил

«ZdravZona»

298

Гепариновая

«Діалог»

31

Відео

Геморой, анальна тріщина, тромбоз, свербіж. Що вибрати: свічки або мазі?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!