Креми і мазі від діатезу для дорослих і дітей до року і старше - гормональні і негормональні препарати

Лікарі не вважають діатез захворюванням у звичному значенні цього слова. Правильніше його назвати неординарною реакцією організму при взаємодії з алергеном. Найчастіше висипання з'являються на шкірі у дитини, ніж у дорослої людини, а впоратися з проблемою можна за допомогою правильно підібраного лікування. При перших же проявах проблеми необхідно звернутися до педіатра.

Що таке мазь від діатезу

Щоб позбутися від симптомів алергії, необхідно знайти алерген, виключити його вплив на організм дитини і почати лікувати симптоматику спеціальним засобом. Мазь від діатезу – це гормональне або негормональний засіб, покликане позбавити пацієнта від почервоніння, свербежу, висипу і набряклості. Після кількох його застосувань спостерігається зниження висипань, проходить дискомфортний стан.

Показання до застосування

Лікування повинно призначатися лікарем після огляду пацієнта. Як правило, при незначних почервоніння прописуються не гормональні засоби. Вони чудово зволожують і загоюють, дають практично миттєвий ефект. Показанням до застосування мазі гормонального типу є наявність великої кількості сверблячих плям на різних ділянках тіла.

Призначаючи засіб при діатезі у немовлят, лікар враховує його складу. Компоненти ліки не повинні викликати алергічну реакцію або зміна кровообігу у маленького пацієнта. При мокрих екземах прописується використання примочок з фурациліном або іншим антисептиком. Коли болячки підсохнуть, можна почати терапію мазями або кремами.

Для дітей

До дитячих лікарських препаратів пред'являються особливі вимоги - вони повинні бути ефективними і безпечними. Більшість педіатрів рекомендують враховувати відгуки про ліки, використовувати вже зарекомендували себе з позитивної сторони засоби: Элоком, Локоїд, Афлодерм, преднизолоновую і гідрокортизонову мазь. Лікар може порадити гормональні препарати розбавляти дитячим кремом в кілька разів (це залежить від віку пацієнта). По закінченні застосування гормональної мазі починається лікування нестероїдними засобами.

Деситин

Препарат Деситин містить активний компонент окис цинку, який надає антисептичну і протизапальну дію. До складу Деситина входить масло печінки тріски і вазелін. Разом взяті компоненти препарату утворюють своєрідний бар'єр на слизовій оболонці чи шкірі та не дозволяють потрапляти на уражену ділянку дратівливим речовин з навколишнього середовища, запобігають появі висипу. Особливо препарат ефективний при пелюшковій висипки: результат помітний вже на наступний день.

Судячи з відгуків користувачів цього засобу, можна відзначити його виражене підсушує, в'язкий і пом'якшувальну дію. Так, Деситин оберігає ніжну шкіру малюка від вологості в нічний час, а при ознаках легкої екземи застосовується як протизапальний і захисного засобу. Судячи з медичним відгуків, мазь не всмоктується в кров і не шкодить здоров'ю людини. Слід уважно вивчати інформацію в інструкції до ліків і перевіряти терміни придатності. Замовити препарат можна через інтернет-магазин, вартість дивіться нижче.

Інструкція по застосуванню Деситина

Мазь або крем від діатезу для немовлят застосовується в цілях запобігання печінкового дерматиту. Наносять засіб на чисту шкіру малюка на ніч, після чого надягають підгузник або кутають в пелюшку. Якщо малюк вже страждає від дерматиту, лікування проводиться тричі на день або при кожній зміні пелюшки. Коли дитина приймає повітряні ванни, мазь не рекомендується наносити. Вона не дозволить шкірі дихати.

Інструкція по застосуванню Деситина рекомендує наносити його тонким шаром на місця ураження. Щоб мазь довше залишалася на шкірі, можна накласти пов'язку. Вона підходить для лікування лише неінфікованих і поверхневих шкірних поразок, не взаємодіє з іншими ліками, не має ризику передозування, в аптеках продається без рецепта лікаря.

Бепантен

Лосьйон, мазь або крем Бепантен призначаються індивідуально для нормалізації обміну речовин в шкірних покривах. Бепантен при діатезі ефективний, не шкідливий, а тому нерідко застосовується для лікування маленьких пацієнтів. Препарат:

  • має нежирну основу;
  • добре всмоктується;
  • володіє охолоджуючим і знеболюючим ефектом;
  • усуває роздратування;
  • пом'якшать, діючи краще, ніж чисто косметичні склади;
  • попереджає інфікування.

Інструкція по застосуванню

В якості профілактики батько повинен наносити засіб після підмивання малюка. Такий догляд за дитиною запобігає лущення, освіта пітниці. Вважається ефективним використання препарату при сухості шкірного покриву і його незначних пошкодженнях. Однак інструкція по застосуванню Бепантена при діатезі вказує на те, що актуальне він лише на початковій стадії захворювання і лише у разі відсутності під рукою більш підходящого засобу, бо як зволожуючий ефект Бепантена триває недовго.

Фенистил для немовлят

Препарат має властивість блокувати гістамінові рецептори і прибирати прояви алергії, тому нерідко застосовується при діатезі, дерматитах, алергії, шкірному свербінні, набряку та екземах. Фенистил при діатезі у грудничка прописується у формі гелю і крапель. Ефект від крапель настає через дві години після прийому, а через шість годин препарат повністю виводиться з організму. Дія гелю, на відміну від крапель, значно швидше. Через 20 хвилин після нанесення його на уражену ділянку малюк відчує полегшення, при цьому в кров проникає не більше 10% препарату.

Інструкція по застосуванню

Гель рекомендується наносити економічно, а наклавши його на здорову шкіру, можна збільшити відсоток всмоктування препарату. Інструкція по застосуванню Феністилу при діатезі у немовляти у формі крапель рекомендує використовувати засіб у віці від 1 місяця один раз в день. Краплі володіють приємним смаком, при необхідності розводяться у воді або молоці. Враховуючи системний седативний ефект ліки, давати його дитині слід перед сном.

Цинкова мазь

Цей препарат хороший тим, що він абсолютно безпечний для вагітних жінок і новонароджених. Він загоює шкірні ушкодження, знезаражує і підсушує, захищає шкіру малюка від ультрафіолету, лікує пітниці. Актуальна цинкова мазь при діатезі, памперсном дерматиті, попрілостях, невеликих ранках, тріщинках і порізах. Тривалість застосування – не більше місяця. Якщо потрібно продовжити терапію, підбирається інший засіб.

Мазь наноситься на хворі місця до 5 разів на день маленькими дозами. Робити це рекомендується під час сповивання. При сильних ушкодженнях шкірного покриву слід робити пов'язки з накладанням мазі. Шкіру малюка очищають і сушать, потім акуратно наносять препарат. Паста може підсушувати, тому після його застосування рекомендується використовувати зволожуючий крем або додатково розбавляти їм пасту 1:1.

Для дорослих

Сучасна медицина в якості основного лікування діатезу у дорослих пацієнтів пропонує прийом антигістамінних препаратів у формі крапель (Фенистил) або таблеток (Супрастин) і дерматотропных засобів для зовнішнього лікування. Частіше інших призначається крем або 0,1% мазь Элидел. Її використовують двічі на добу до повного одужання.

При алергічної реакції ноги і руки можуть набрякнути. Для полегшення такого стану діють так:

  • Прописується 0,1% гель Фенистил, препарат Дипросалик, крем або мазь Акридерма, Флуцинар, Элоком або Видестим. Всі вони знижують свербіж, прибирають набряки і почервоніння. Застосовувати препарати слід курсами і строго по інструкції.
  • Для прискорення лікування рекомендується одночасно з перерахованими вище засобами приймати вітаміни С, А, В6. Їх можна знайти в аптеці або купити в інтернет-магазині за невисокою ціною: просто вивчіть каталог засобів перед придбанням.

Гормональні мазі

Бувають випадки, коли ефект від застосування негормональних препаратів відсутня, тоді лікар може призначити гормональний засіб. Для організму дитини це небажано, однак синтетичні глюкокортикоїди дають практично миттєвий ефект. Вони прибирають запалення при дерматиті і екземі, але при тривалому використанні можуть нашкодити здоров'ю малюка, тому в усьому потрібна міра. Особливо небажано використовувати препарати, які добре всмоктуються в клітини шкіри і потрапляють в кров.

У більшості випадків призначають такі засоби лікування:

  • Элоком для немовлят. Підходить для пацієнтів від півроку і застосовується лише за призначенням фахівця (має протипоказання). Тривалість лікування – не довше тижня. Препарат наноситься максимум на восьму частину площі шкіри.
  • Адвантан призначається з 4 місяців і лише фахівцем. Довгий застосування препарату може дати побічний ефект – атрофію верхнього шару шкіри.

Як вибрати мазь від діатезу

Займатися самолікуванням завжди небезпечно, особливо якщо справа стосується дітей. Призначати препарат повинен кваліфікований лікар, адже якщо використовувати невідповідний засіб, можна спровокувати розвиток алергії на шкірі малюка. Спеціаліст випише ліки після оцінки симптоматики – причиною висипань може бути і не діатез. Тільки професіонал допоможе правильно вибрати мазь від діатезу і призначить її дозування за віком малюка.

Багато матусі упереджено ставляться до гормональних препаратів, а між тим, вони здатні швидко вирішити проблеми, потрібно лише правильно їх застосовувати. Гормональні мазі використовують при сильно вираженій симптоматиці діатезу і свербінні. Якщо проблема полягає тільки в сухості і запаленні шкірного покриву, перевага віддається негормональних засобів.

Ціна

Приблизну вартість препаратів вивчіть у таблиці:

Найменування товару

Ціна в рублях

Элоком 0,1% 15 г

350-365

Лосьйон Элоком 30 мл

200-210

Крем Элоком 15 г

355-370

Локоїд 0,1% 30 г

300-310

Крем Локоїд 0,1% 30 г

330-350

Афлодерм 0,05% 40 г

520-540

Афлодерм 0,05% 20 г

400-410

Преднізолонова Мазь 0,5% 10 г

15-20

Мазь гидрокортизоновая 1% 10 г

25-30

Крем Деситин 50 мл

270-290

Бепантен 5% 100 г

770-790

Фенистил гель 0,1% 50 г

520-535

Цинкова мазь 10% 30 г

30-40

Дипросалк 30 г

635-640

Акридерма 30 г

125-130

Флуцинар 0,025% 15 г

225-230

Адвантан 0,1% 50 г

1100-1200

Відео: Лікування діатезу у грудничка

Діатез у немовляти: як з ним впоратися? Дитячий лікар.

Відгуки

Ксенія, 21 рікУ нас схильність до алергії з народження, і висипання з'явилися у тритижневому віці. Я запанікувала, не знала, чим мазати діатез на щоках у дитини. Викликали лікаря, він прописав крапельки Фенистил, дитячий крем і біфідумбактерин. Вже на другий день висипання почали бліднути, дитина заспокоївся, а протягом наступних 5 днів все пройшло.
Гульнара, 28 роківМи почали страждати від діатезу з 5 місяців. Малюк став примхливим, погано набирала вагу, а потім з'явилися висипання. Я не експериментувала, відразу запросила лікаря, який прописали Полісорб, жирну мазь або крем від діатезу для дітей Адвантан. Прекрасний засіб, ми за тиждень повністю позбулися проблеми. Шкіра стала чистенькій і гладкою.
Марина, 31 рікСинові було півроку, коли проявилася хвороба. Не знали, чим мазати діатез у немовляти, сходили до алерголога. Він прописав недорогий крем з цинком фірми Биодерма, щоб свербіж прибрати і засушити висипання. Допомогло влітку. Взимку знову починалося, і ми зрозуміли, що проблема в сухому кімнатному повітрі. Продовжувати лікування стали крапельками Фенистил.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!