Панкреатин - від чого допомагає препарат

Часта проблема в дітей і дорослих – це порушення роботи ШКТ через незадовільну секреції ферментів. Щоб усунути неприємні симптоми, медиками було розроблено безліч ліків. Серед них найбільш дієвим вважається Панкреатин, який допомагає працювати підшлунковій залозі.

Дія Панкреатину

Лікарський препарат містить в складі фермент підшлункової залози, який розщеплює їжу. Дія Панкреатину спрямоване на вироблення панкреатичного соку. Медикамент містить травні ферменти, як ліпаза, протеази (хімотрипсин, трипсин) і альфа-амілаза, яка гідролізує крохмаль на декстрини і моносахариди. Протеази, що розщеплюють білки до вільних амінокислот і поліпептидів. Ліпаза поділяє жир на жирні кислоти і гліцерин.

Панкреатин - від чого допомагає? Компоненти, які входять до його складу, стимулюють вироблення ферментів не тільки підшлункової залози, але і тонкого кишечника, печінки, шлунка. В якості допоміжних речовин Pancreatin має:

  • натрію хлорид;
  • кармозин;
  • микрокристаллическую целюлозу;
  • аеросил;
  • магнію стеарат;
  • діоксид титану;
  • макрогол;
  • коликоат;
  • полівінілпіролідон.

Панкреатин - свідчення

На сьогоднішній день більшість дорослих людей знають, для чого потрібен Панкреатин. Ліки допомагає відшкодовувати відсутні шлункові соки, коли в організм людини з їжею надходить дуже багато жирів. Однак ці проблеми виникають не лише з причини неправильного раціону, але і під час вагітності або при малорухливому способі життя. Застосування Панкреатину показано при таких станах:

  • здуття кишечника;
  • підготовка до обстеження органів ШКТ;
  • недостатність функцій підшлункової (при панкреатиті, муковісцидозі та інших захворюваннях);
  • хронічні запалення печінки, шлунка, жовчного міхура, кишечника;
  • після опромінення або резекції органів ШКТ;
  • для поліпшення перетравлювання продуктів при погрішності в харчуванні.

Панкреатин - інструкція по застосуванню

Дозування даного лікарського засобу призначається лікарем в кожному випадку індивідуально. Інструкція Панкреатину містить детальну інформацію про рекомендованих дозах і способах застосування при різних захворюваннях. Перш ніж пити таблетки, потрібні лабораторні дослідження, які вказують на рівень ферментів у дванадцятипалій кишці. Якщо лікар особливих вказівок не дав, то прийом таблеток (капсул) можна проводити за наступною схемою:

  • підліткам 10-14 років призначають ліки по 2 табл. одномоментно під час їжі;
  • дітям 6-9 років рекомендована 1 таблетка/добу;
  • доза для дорослих складається з 2-4 шт. від 3 до 6 разів/добу.

При печії

Ще від чого допомагає Панкреатин? Згідно анотації лікарський засіб може застосовуватися при печії. Відчуття печіння в загрудинної області, що супроводжується відрижкою, метеоризмом, нудотою, кислим або гірким присмаком виникає з різних причин. Це можуть бути шкідливі звички, які викликають ослаблення тонусу сфінктера шлунка або порушення травлення із-за складу прийнятої їжі та багато іншого. Панкреатин при печії не тільки допомагає прибрати симптоми неприємного стану, але і відновлює діяльність ШКТ. Тривалість лікування: 3-4 дні.

При гастриті

При запаленні слизової шлунка порушується її структура, що веде до порушення функцій органу. Панкреатин при гастриті допоможе швидше подолати загострення хвороби, а якщо патологія в хронічній стадії, то ліки буде стимулювати і заповнювати відсутні шлункові ферменти. Приймаючи препарат, людина допомагає переробити поступає в шлунок їжу. Курс лікування залежить від стадії захворювання і триває від декількох днів до декількох місяців (мінімум два при складних патологіях).

При проносі

Діарея завжди супроводжується поносом від трьох і більше разів на добу. Основні симптоми проносу – це рідкий стілець і часта дефекація. Діарея може виникнути внаслідок розвитку багатьох захворювань, починаючи від раку кишечника, хвороби Аддісона чи дифузного пневмосклерозу, закінчуючи інфікуванням звичайної кишкової паличкою. Перш ніж приймати ферментні таблетки, слід розібратися в причині діареї. Якщо вона пов'язана з загостреннями шлунково-кишкових патологій, то приймати ліки можна за загальною схемою до усунення неприємного симптому.

Дізнайтеся, які ще є таблетки від проносу.

При отруєнні

Інтоксикація організму відбувається з багатьох причин: прийом неякісних продуктів харчування, після введення лікарських препаратів, після вдихання токсичних речовин, після укусу комахи та інших. Характерні прояви отруєння – нудота, блювота, болі в животі, пронос, підвищення температури тіла. Панкреатин при отруєнні приймають, якщо воно сталося із-за прийому неякісних продуктів. В інших випадках призначають інше лікування.

При панкреатиті

Дія ферментних препаратів спрямовано не на усунення болю при загостреннях ШКТ, а на розвантаження підшлункової залози. При запаленні даного органу (панкреатиті) людина відчуває симптоми інтоксикації, сильні болі в животі і кашоподібний стілець. Підшлункова залоза не справляється з переварюванням їжі. Панкреатин при панкреатиті допомагає не допустити сильних ускладнень. Однак є форми захворювання, при яких пити ферментні препарати не можна, а є такі, при яких їх призначають довічно. Щоб не посилити ситуацію, що самолікування не допускається.

При переїданні

Здорові люди після тривалих святкових застіль знають, від чого п'ють Панкреатин. Ферментні препарати допомагають впоратися з переварюванням жирної, важкої їжі і уникнути таких неприємних наслідків, як перевантаження внутрішніх органів, порушення мікрофлори кишечника, проблем з тиском і ерекції, передчасне зношування суглобів, розвиток варикозу. Панкреатин при переїданні приймають відразу після застілля 1-2 таблетки одноразово, запиваючи водою. Слід пам'ятати, що алкоголь повністю нейтралізує дію препарату.

Протипоказання

При застосуванні лікарського засобу строго за рекомендацією лікаря побічні дії спостерігаються лише в 1% хворих. В окремих випадках це може бути діарея, нудота, дискомфорт у шлунку. При надмірно високих дозах або тривалому застосуванні може розвинутися гиперурикозурия або у плазмі крові підвищитися сечова кислота. Що стосується протипоказань Панкреатину, то список тут невеликий: гіперчутливість до компонентів та гострий панкреатит. При вагітності і під час лактації про призначення лікарського засобу рішення приймає лікар.

Ціна на Панкреатин

В аптеках препарат коштує дешево – близько 40 рублів за 60 штук. Ціна на Панкреатин в мережі приблизно така ж, тому купувати в інтернеті його немає сенсу. Існує декілька аналогів, які дорожчі за вартістю, але ідентичні за дії. Їх легко знайти, замовити по каталогу і купити в інтернет-магазинах. До них відносяться:

  • Дигестал;
  • Креон;
  • Мезим-форте;
  • Микразим;
  • Панзинорм;
  • Пензитал;
  • Фестал;
  • Ензістал;
  • Эрмиталь.

Відео

По-швидкому про ліки. Панкреатин

Відгуки

Ольга, 29 роківНіколи не знала, що таке Панкреатин, хоча назва чула від багатьох людей. Єдине знаю, коли розщеплені жири, то усім внутрішнім органам працюється легше. Стала приймати по 1-2 таблетки після кожного застілля – благо препарат дешевий. Гості у нас бувають часто, але з цими ліками переношу переїдання набагато легше.
Наталія, 42 рокиДуже допомагав Pancreatin, коли від жорстких дієт у мене починався запор. Радувало, що препарат недорогий за ціною, тому набувала при схудненні без шкоди для сімейного бюджету. Хоча за такими показаннями небажано застосовувати ферментні препарати, але скидання ваги відбувається швидше, оскільки їжа краще засвоюється.
Настя, 26 роківДавала Pancreatin своєму 4 річній дитині, коли у нього виникли проблеми зі стільцем під час ротавірусу. Лікар призначив пити таблетки 3 місяці, щоб була користь, але я побоялася, і давала синові препарат тільки місяць. Дитина одужала, стілець налагодився, я порахувала зайвим так довго труїти його ферментними препаратами, щоб не лікувати від інших болячок.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!