Хороше заспокійливе: яке засіб краще

При необхідності розслабитися, швидко заспокоїти нервову систему, людина вдається до допомоги медицини. У сучасній фармакології заявлений ряд надійних медикаментів, які дійсно допомагають знайти душевну рівновагу. Залишається тільки з'ясувати у лікаря, яке заспокійливе засіб саме ефективне і безпечне.

Заспокійливі засоби для нервової системи дорослої

Вибираючи надійне ліки від нервів, насамперед потрібно зрозуміти причину внутрішнього дисбалансу. Наприклад, одним пацієнтам можна прийняти седативні препарати, тоді як іншим не впоратися без допомоги транквілізаторів. Все залежить від етіології патологічного процесу, внутрішніх особливостей організму. В аптеці швидкодіючих варіантів вистачає, більшість з них відпускаються без рецепта, однак це зовсім не означає, що доречно поверхневе самолікування.

Для жінок

Представницям слабкої статі частіше властиві такі емоційні переживання, як внутрішній страх, безпричинна злість, паніка, зайва метушливість і підвищена нервозність. Щоб усунути таку неприємну симптоматику, потрібно вибрати сильнодіючий препарат для стабілізації розхитаної психіки. Найкраще заспокійливе засіб для жінок підкаже невропатолог, нижче представлені хороші варіанти у заданому напрямку:

  1. Персен являє седативні препарати рослинного походження, що виробляється у таблетках і рідкій формі (сироп). Має приємний смак, доступну вартість і швидке дію в жіночому організмі. Працює без побічних ефектів.
  2. Новопассит – препарат рослинного походження, що сприяє подоланню внутрішнього стресу. Випускається в таблетках, коштує недорого, діє після першої дози. У натуральному складі валеріана, звіробій, меліса, глід і хміль.
  3. Афобазол – сильнодіючий анксіолітик, що випускається у формі білих таблеток. Коштує на порядок дорожче своїх «конкурентів», але і діє безпомилково на вогнище патології. Приймати по 1 пігулці тричі за добу, заспокійливу дію забезпечено.

Для чоловіків

Представники сильної статі теж вміють нервувати, ще й як. Згадати хоча б ситуацію на дорозі, коли з автомобіля доноситься непристойна лайка. Та й на роботі стресів теж вистачає, треба заспокоюватися. Для цього потрібно антистресовий препарат, який не викликає побічних ефектів сонливості і втрати концентрації уваги. Найкраще заспокійливе засіб для чоловіків, включаючи затятих автомобілістів, наступне:

  1. Тенотен – хороший засіб при підвищеній збудливості, схильності до психозу та істерії. Необхідно приймати по 2 пігулки за добу, щоб вже через пару діб відчути емоційну рівновагу. Курс терапії – до 2 тижнів.
  2. Теравіт Антистрес – полівітамінний комплекс з м'якою дією на збуджену нервову систему. Діє без шкоди для здоров'я, додатково зміцнює імунітет, підвищує стресостійкість організму.
  3. Атаракс – це транквілізатори для дорослих, які допомагають впоратися з внутрішнім страхом, комплексом неповноцінності, панічними атаками. Призначається при алкоголізмі у разі психомоторного збудження.

Заспокійливі засоби для підлітків

При перехідному віці необхідність в таких медичних препаратах може виникнути. Перед початком курсу потрібно проконсультуватися з дитячим невропатологом, визначити стоять заспокійливі засоби для нервової системи підлітка. Основні критерії оцінки – висока ефективність, безпека, тривалий ефект. Ось кращі приклади:

  1. Гербион (сироп подорожника) – гомеопатичний засіб від кашлю, який можна використовувати для заспокоєння нервової системи після тривалої хвороби. Кашльовий рефлекс стає менш інтенсивний, пацієнт морально заспокоюється, краще спить.
  2. Гліцин – це комбінований препарат для поліпшення пам'яті, що особливо актуально в підлітковому періоді. Крім того, таблетки є потужним заспокійливим засобом, а їх застосування виключає випадки передозування, побічні ефекти. Їх п'ють багато студентів. Дізнайтеся, які інші таблетки для пам'яті існують і як їх приймати.
  3. Фитоседан – це гомеопатичний заспокійливий збір, у складі якого розслаблюють гладку мускулатуру трави. Приймати напій бажано на ніч, щоб врегулювати фазу сну, знайти емоційний спокій.

Заспокійливі засоби для нервової системи дитини

Проблем з психікою в дитячому віці складно уникнути, тому батьки повинні завжди «тримати руку на пульсі», а в разі передумов до раннього психозу або істерії за рекомендацією лікаря та інструкції негайно давати заспокійливе засіб для дітей. Важливо вибірково ставитися до вибору медикаментів для маленького пацієнта, а перевагу все ж віддавати гомеопатії. Дитячі невропатологи радять такі чудові заспокійливі:

  1. Валеріана або пустирник – це заспокійливі відвари, які гальмують проходження нервового імпульсу. Це означає, що гостра реакція на все, що відбувається відсторонюється на другий план, дитина веде себе спокійно.
  2. Фенібут – нешкідливе заспокійливий засіб, дозволений до застосування у дітей. Успішно лікує внутрішній страх, тривожність, нормалізує сон, усуває причини заїкання. Випускається у формі таблеток, разова доза залежить від віку пацієнта – від 50 до 250 мл.
  3. Нервохеель – заспокійливі таблетки від нервів, нешкідливі в дитячому віці. Призначаються невропатологом, не викликають звикання, можна навіть при годуванні груддю. Допоможуть зняти стрес вже через чверть години після вживання разової дози.

Заспокійливі препарати

Існує декілька фармакологічних груп, які представляють хороші заспокійливі таблетки за різними цінами. Це можуть бути представники гомеопатії, седативні засоби, ноотропи, навіть транквілізатори. Відмінності полягають у лікувальній дії і кінцевий результат, який очікує після прийому хворий. Необхідно детальніше вивчити кожну групу окремо.

При депресії і неврозі

  1. Тенотен – знімає стрес, прибирає внутрішню тривожність. Випускаються заспокійливі засоби при депресії в таблетках і спиртовому розчині.
  2. Персен – рослинний противотревожный препарат, приймати по 2-3 таблетки тричі за добу незалежно від трапези.
  3. Афобазол – транквілізатор у формі маленьких таблеток білого кольору. По 1 пігулці тричі за добу двотижневим курсом.

При стресі, не викликають сонливість

  1. Кваттрекс – транквілізатор. Прибирає душевне сум'яття, підвищує фізичну активність, покращує психологічні показники організму.
  2. Адаптол являє заспокійливі засоби при стресі, не викликають нудьгу і сонливість. Назва відповідає його фармакологічними властивостями.
  3. Нервофлукс – трав'яний збір, який бадьорить і тонізує органічний ресурс, має доступну ціну і рослинні компоненти.

Без рецептів

  1. Афобазол – транквілізатор із середньою ціною 450-500 рублів. Діє потужно, в аптеці для покупки рецепт не потрібно.
  2. Фенібут – компромісний варіант за дешевою ціною – 150-200 рублів. Препарат дієвий, усуває психічні порушення у будь-якому віці.
  3. Валокордин – сильне заспокійливе без рецептів, яке відпускається у формі крапель для прийому всередину. Добові дози краще не порушувати, при призначенні враховується вага пацієнта.

Від стресу і тривоги

  1. Атаракс – кращий транквілізатор при тривожних станах, який допомагає позбавитися від хвилювання, безсоння, нудьги і стресу. Необхідно пити по 1 пігулці тричі за добу.
  2. Грандаксин – заспокійливе, яке допомагає при психічних розладах, фізичної слабкості і емоційної нестабільності. Є обмеження в інструкції.
  3. Гліцин – нешкідливі пігулки, заспокійливі, від стресу, тривоги і нервового напруження рятують вже на третю добу щоденного прийому. Можна дітям, вагітним, годуючим.

На травах

  1. Нейроплант – фітопрепарат, усуває ознаки депресії. Якщо випити разову дозу, відразу настає седативний ефект, відчуття відстороненості.
  2. Дормиплант – таблетки-аналоги за умови, якщо на активні компоненти попередника розвивається гостра алергічна реакція.
  3. Деприм – це заспокійливі таблетки на травах, які продуктивно борються з поганим настроєм, депресією, нудьгою і апатією, прибирають симптоми ВСД.

Від панічних атак

  1. Феназепам – таблетки від панічних атак, призначувані при загостренні фобій, іпохондричних симптомах і нічних кошмарах.
  2. Гидазепам – денний транквілізатор, який можна приймати при водінні. Допомагає добре зосередитися, краще адаптуватися в умовах дорожньої обстановки.

Від дратівливості і нервозності

  1. Перселак поповнює список фітопрепаратів з седативний, снодійний ефект. Позбавляє від безсоння, добре заспокоює роздратовану до межі нервову систему.
  2. Пустирник Форте – натуральний препарат, який здатний запобігти навіть нервовий зрив. Має зручну форму випуску – таблетки від дратівливості і нервозності, можна приготувати відвар.
  3. Магнелис – профілактика для нервової системи, збагачення клітин цінними мікроелементами та мінералами, підживлення головного мозку.

Дешеві заспокійливі

Хороші медикаменти – значить дорогі... Це помилкова думка, враховуючи ціну окремих седативних препаратів. Недорогі заспокійливі засоби можна вибрати з каталогу, замовити та купити у інтернет-магазині. Якщо можливості віртуальної павутини недоступні, в аптеці теж є прийнятні бюджетні варіанти на всі вікові категорії. Це:

  • Пустирник;
  • Валеріана;
  • Гліцин;
  • краплі Морозова;
  • краплі Зеленіна.

Дізнайтеся, як приймати валеріанку правильно.

Легкі заспокійливі засоби

Спиртові настойки валеріани і глоду лідирують у всіх рейтингах, оскільки за ціною не лякають, а у високій ефективності цих заспокійливих засобів і зовсім сумнівів не виникає. В дитячому і літньому віці краще використовувати відвар або таблетки. Є і інші легкі заспокійливі засоби з м'яким ефектом: серед таких Магне В6 (уколи або таблетки) і Гліцин.

Народні засоби від нервів і стресу

Замислюючись, що попити, щоб швидко заспокоїтися, саме час згадати про альтернативну медицину та її можливості. Народні засоби від нервів і стресу не менш ефективні, ніж медикаменти, тим більше, що менше побічних ефектів. Наприклад, для внутрішнього заспокоєння можна пити чай з ромашкою, м'ятою і мелісою, не забуваючи про корисні властивості липового цвіту.

Ціна

Перелік препаратів величезний, але багатьох пацієнтів цікавить ціна питання. Хочеться вибрати надійне, хороший, але недорогий засіб, уникнути відчутних фінансових витрат. Ціна на гарний заспокійливий може бути несуттєвою, але, в будь-якому разі, свою покупку потрібно обговорити з невропатологом. Нижче представлена таблиця, де ціна на ліки цілком прийнятні.

Назва хорошого кошти

Ціна, рублів

Гліцин

Сімдесят п'ять

Пустирник Форте

100

Тенотен

130

Ново-пасит

200

Персен

230

Афобазол

350

Як вибрати хороший заспокійливий

Визначальним критерієм оцінки повинна бути не тільки доступна ціна, але і якість продукції, що купується. Перед тим як вибрати хороший заспокійливий засіб, важливо порадитися з лікарем, вивчити відгуки пацієнтів, прочитати анотацію. Важливо враховувати лікарська взаємодія, щоб ненароком не погіршити клінічну картину. У разі транквілізаторів необхідно дивитися на протипоказання, побічні явища, при виборі фітопрепаратів – на рослинний.

Відео

Заспокійливі та снодійні засоби.

Відгуки

Майя, 34 рокиХороший препарат – Гліцин. Давала синові в п'ятому класі як заспокійливе у другій зміні навчання. Так він почав краще спати, примерней вчитися, вів себе спокійно і адекватно. Крім того, стали даватися легше вірші напам'ять, пішли проблеми з пам'яттю. Так що таке заспокійливе засіб я можу тільки порекомендувати.
Андрій, 36 роківЯк заспокійливе брав Антистрес. Нічого хорошого про медикаменту сказати не можу. Він більше підходить жіночкам, які вірять у дива. Мені ж морально заспокоїтися не допоміг навіть у законній відпустці. Транквілізатори пити боюся, тому поки дав згоду на краплі Морозова. Приймаю і чекаю заспокійливого дії.
Аліна, 34 рокиБрала краплі Зеленіна, хороший препарат від розхитаних нервів. Головне – пропити повним курсом, а після зробити двотижневу перерву. Мені як заспокійливе навіть дуже допомогло. Коштують ці краплі недорого, доступні всім. Правда, важливо присутності спирту в складі не забувати. Але я не водій – мені не страшно.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!