Ліки від лямблій для дітей і дорослих. Симптоми і лікування лямблій таблетками і народними засобами

Інвазія людини цистами лямблій походить від зараженої людини або від тварин. Потрапляють цисти в організм людини фекально-оральним способом, тобто через заражену воду, ґрунт і продукти харчування. Важливо своєчасно діагностувати наявність лямблій в організмі і почати лікування, щоб уникнути серйозних наслідків.

Сильне ліки для лікування лямблій у дорослих

Захворювання у дорослих може протікати безсимптомно, іноді може спостерігатися розлад ШЛУНКОВО-кишкового тракту, нервової та імунної системи. Діагностують лямбліоз шляхом лабораторних досліджень, які проводять за певною схемою. Вони включають в себе:

  • аналіз калу кількома методами для виявлення цист та вегетативних форм;
  • аналіз крові для виявлення антитіл;
  • ПЛР аналіз.

Після виявлення ураження організму лямбліями лікар призначає поетапне лікування, якого потрібно неухильно дотримуватися:

  1. Підготовчий – для зменшення кількості лямблій, відновлення роботи кишечника. Застосовують ентеросорбенти, такі як Смекта, Ентеросгель. Призначається дієта з підвищеним вмістом білка, зменшує кількість цукру і вуглеводів.
  2. Знищення джерела інвазії (лямблій). Даний етап складається з двох курсів різних препаратів з перервою в тиждень. Якщо у пацієнта немає симптомів розладу ШКТ, то лікування можна розпочинати із знищення джерела інвазії.
  3. Завершальний. Полягає в вітамінотерапії і застосування пробіотиків для відновлення роботи ШКТ, додатково призначають імуностимулятори.

Препарати для лікування лямбліозу на першій стадії курсу спрямовані на відновлення роботи ШКТ, підтримання сил імунітету. Однак зараження паразитами може супроводжуватися грибковою інфекцією, яка з'являється при пригніченні імунної системи із-за тривалого розладу ШКТ та інтоксикації організму. Часто виявляють грибок роду Candida або Хелікобактер пілорі. В такому випадку паралельно призначаються противомикозные кошти.

Таблетки від лямблій у дорослих

Препарати від лямблій для дорослих використовують з 3 діючих груп:

  • Нитроимидазольные: раніше використовували Метронідазол, який зараз не призначають із-за ризику стійкості паразитів. З даної групи сьогодні Тинідазол призначають або Орнідазол (Дазолик, Орнисид, Тіберал) – ефективність до 90%, курс передбачає одноразовий прийом або кілька протягом 36 годин. Побічних ефектів не багато, частіше з боку ШКТ, може з'явитися головний біль і запаморочення.
  • Нітрофуранові: Фуразолідон, який призначали раніше, не використовується в наш час з-за можливої стійкості паразитів до препарату. Зараз призначають Нифурател (торгова назва Макмірор) – вважається кращим сучасним препаратом, оскільки відрізняється високою ефективністю і низькою ймовірністю виникнення побічних ефектів. Найчастіше використовується для лікування, оскільки додатково активний проти кишкових інфекцій і мікозів.
  • Бензимидазольные: Албендазол (Саноксал, Немозол, Альдазол) – ліки від лямблій даної групи є універсальними противогельминтными засобами. Схема прийому – до 5 днів по 400 мг на добу, при сильних побічних ефектах – можливий курс 3-4 дні.

Паралельний прийом Энтерола під час лікування підвищує ефективність противолямблиозных препаратів. Ентерол являє собою корисні пробіотики з корисними живими грибками-сахаромицетами. Лікарська форма – розчинний у воді порошок, суспензія. Даний лікарський засіб практично не має протипоказань крім віку – не можна призначати дітям віком до 1 року. При тривалому захворюванні призначають препарати, що підтримують печінка (Карсил) і складають дієту для кращої роботи жовчного міхура.

Дізнайтеся,як лікувати лямблії у дорослих.

Чим лікувати лямблії у дітей

Таблетки від лямблій для дітей призначають такі ж, як і для дорослих, тільки зменшуючи дозування. Виходячи з результатів аналізів призначається таке лікування, щоб не зашкодити дитячому організму. Дитина може скаржитися на самопочуття, а цисти виявлені тільки в калі – швидше за все у чада просто носійство лямблій та імунітет давно справляється з паразитами. Тільки виходячи з загального стану дитини та результатів декількох аналізів (калу, крові через проміжки часу), можна призначати медикаментозне лікування.

Лікарські препарати для дітей від лямблій

Захворювання у дитини може протікати безсимптомно, як і у дорослих, за умови сильного імунітету. Бувають гострі форми лямбліозу, які супроводжуються болями в животі, блювотою, проноси або запори. При виявленні симптомів не потрібно шукати інформацію про те, чим лікувати лямблії у дитини, а відразу йдіть до лікаря. При лікуванні гострих і безсимптомних форм хвороби призначають різні препарати із відрізняється дозуванням:

  • При виявленні цист у калі, але без прояву симптомів, можуть призначити Метронідазол або Фуразолідон з повторним прийомом через тиждень.
  • Гострі форми лікують такими ж препаратами, тільки в більшому дозуванні. При відсутності чутливості до таблеток призначають більш дорогі імпортні – Макмірор, Тинідазол з паралельним прийомом Энтерола, після повторного курсу ліків від лямблій виписують імуномодулятори, вітамінні комплекси.

Ціна на ліки від лямблій

Купити таблетки вітчизняного виробництва можна недорого, ціна на засоби від глистів та інших паразитів починається від 30 рублів. Вартість імпортних засобів набагато більше – ціна на такі ліки може досягати 900 р. Щоб ціна була меншою, можна замовити ліки від лямблій через інтернет або купити в інтернет-магазині, де в каталогах є фото упаковки, опис.

Діюча речовина (група)

Торгова назва

Ціна

Албендазол, Мебендазол

Немозол

Саноксал

Вермокс

160-200 р.

160-200 р.

93-100 р.

Метронідазол

Тинідазол

Дазолик

Танакан

від 35 р.

350-390 р.

600 р.

Фуразолідон

Фуразолідон

Нифурател

Макмірор

70-130 р.

від 500 р.

700-850 р.


Лікування лямблій народними засобами і травами

Безсимптомний хронічний лямбліоз, який важко виявити, легко лікується за допомогою спеціальної дієти, домашніх настоянок лікарських трав. Лікування лямбліозу народними засобами полягає в зміні харчування – зменшення кількості цукру і підкисленні раціону (потрібно вживати капусту, м'ясо, журавлину, кисломолочні продукти).

Народні засоби від лямблій у дорослих

Основний домашній метод лікування даного захворювання полягає у стимулюванні жовчовиділення шляхом:

  • Вживання настоїв трав, які мають виражений жовчогінний ефект – безсмертника, м'яти, розторопші, конвалії, пижма.
  • Використання мінеральних вод для жовчовиділення (сліпе зондування).

Існує ще багато гомеопатичних засобів для природного очищення організму від лямблій. Серед найбільш популярних рецептів лікування наступні:

  1. Полин-трава. Потрібно подрібнити в порошок суху траву полину, зберігати в сухому ємкості в темному місці. Щодня, за півгодини до сніданку і за півгодини до вечері вживати по 1 ст. ложці порошку, попередньо настояної на склянці окропу.
  2. Калина свіжа. Свіжі ягоди в кількості 1 склянки натще є щоранку, бажано з насінням. Курс повинен бути не менше 10 днів.
  3. Гліцерин. Для підкислення раціону перед їжею за півгодини беруть чайну ложку гліцерину, змішану з такою ж кількістю лимонного соку.
  4. Ефективний ранковий тюбаж (промивання) із застосуванням жовчогінних відварів. Вранці спочатку випивають склянку теплого відвару, через півгодини потрібно випити мінімум 2 ст. ложки масла рослинного. Через півтори години можна вживати їжу. Масло можна замінити курячим сирим жовтком.

Як вивести лямблії у дитини народними засобами

Перед лікуванням інвазії лямбліями дитину необхідно показати лікарю, проконсультуватися з приводу використання гомеопатії. Народні методи потрібно підбирати з урахуванням стану організму, для діток вибираються найбільш щадні. Два кращих кошти для дитини – тюбаж мінеральною водою з жовтком (проводиться так само, як і з рослинною олією) і вживання натщесерце настоїв, які мають жовчогінний ефект. Проте дитини краще пролікувати противогельминтозными таблетками, такими як Немозол, Декарис, Пірантел.

Відгуки та результати після лікування

Клавдія, 56 роківПроганяла лямблії з допомогою жовчогінних трав і спеціальної дієти, яку порадив лікар, т. к. таблетки пити не хотілося. Через півроку аналізи показали знову наявність паразитів і тоді я наважилася на медикаментозне лікування, лікар призначив Метронідазол двома курсами з перервою два тижні. Після таблеток відчуваю себе добре.
Діана, 18 роківЗаразилася паразитами після поїздки в село. Спочатку думала, що отруїлася, тому що з'явилася блювота і розлад, але нічого не допомагало прибрати симптоми, поки не звернулася до лікаря. Після аналізів на лямблії призначили сильний препарат – Макмірор, пізніше – курс Энтерофурила. Через місяць лікування нарешті отримала чисті результати аналізів.
Олена, 29 роківУ донечки були лямблії, хвороба протікала дуже гостро: нудота, блювання, болі в животі, температура. Добре, що вчасно лікар знайшов причину такого стану і ми відразу змогли її вилікувати. Пили Пірантел і Фуразолідон, паралельно призначили імуномодулятори та вітаміни. Лікування допомогло!
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!