Як лікувати цукровий діабет - лікарські препарати, народні засоби і дієти

Багато хворих не знають, що лікування діабету є комплексною терапією, яка залежить від типу хвороби, кількості інсуліну і глюкози в крові. Покладаючись виключно на медикаментозне лікування, вони упускають з виду, що СД будь-якого виду дуже сильно залежить від раціону, способу життя. Якщо байдуже ставитися до того й іншого, особливої користі лікування не принесе.

Що таке цукровий діабет

Загальний біохімічний стан організму, коли в крові постійно спостерігаються надлишки глюкози, називається цукровим діабетом. В залежності від причин, з яких це відбувається, виділяють наступні типи:

  • Резистентний до інсуліну СД, який відбувається внаслідок раптової втрати чутливості клітин продихів до цього гормону, із-за чого клітини перестають засвоювати глюкозу. Спостерігається у дорослих людей.
  • Аутоімунний СД, при якому ендокринна система починає вважати ворогами β-клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін, і знищують їх, що призводить до дефіциту цього гормону.
  • Викликаний прийомом окремих медикаментів.
  • Спровоковане інфекційними хворобами захворювання.
  • Хвороба змішаного типу, яка спостерігається внаслідок негативних генетичних мутацій.
  • Специфічний СД, який проявляється внаслідок порушення обмінних процесів в організмі вагітних жінок.

Як лікувати

Синдром «солодкої крові», який постійно спостерігається у людей, які страждають усіма видами цього важкого хронічного захворювання, призводить до вкрай небезпечних наслідків для організму. При ньому порушується функціональність практично всіх органів, тому лікування при діабеті спрямоване на стабілізацію наступних параметрів:

  • видалення надлишку глюкози з крові;
  • компенсацію наслідків цього надлишку;
  • психологічну допомогу та заходи з навчання пацієнта, який зобов'язаний стежити за кількістю споживаних хлібних одиниць всю решту життя;
  • приведення до норми ваги пацієнта при наявності ожиріння.

Лікування діабету 1 типу

Патологію аутоімунного характеру називають старим визначенням, інсулінозалежній, оскільки в крові спостерігається дефіцит цього гормону. Вражає він молодих людей, раніше не відзначали у себе ніяких відхилень. Виходячи з цих даних, лікування інсулінозалежного діабету складається з наступних етапів:

  • постійної компенсації інсуліну шляхом його ін'єкційного введення;
  • просвіти хворого, надання йому лікувальної допомоги і психологічної підтримки;
  • спеціальної, індивідуально підібраної з урахуванням можливих алергій дієті;
  • рекомендацій помірних фізичних вправ і навантажень (бігу, плавання), будь фізкультури, залежно від уподобань захворілої людини.

Лікування діабету 2 типу

Оскільки інсулінонезалежний тип проявляється у людей з надмірною вагою і низькою руховою активністю, однією з найголовніших заходів по видаленню надлишків складних цукрів з крові є повний перегляд раціону і дотримання всіх рекомендацій. При цьому ендокринологами призначаються препарати, які стимулюють одночасно засвоєння клітинами складних цукрів і вироблення інсуліну. Крім цього, медикаментозне лікування може складатися з сечогінних ліків, які екстрено евакуюють цукру з крові.

Чи можна вилікувати цукровий діабет

Всіх хворих, несподівано виявили у себе СД, цікавлять питання: як позбутися від діабету, і можна повністю вилікувати діабет 1 або 2 типу? На жаль, це хронічне захворювання, схильність до якого визначається у багатьох випадках генетичної нездорової спадковістю, тому лікують його в ендокринології симптоматично, залежно від тяжкості хвороби. Єдиної відповіді на питання, як вилікувати недугу, не існує, хворим доводиться все своє життя постійно стежити за рівнем складних вуглеводів в крові.

Медикаментозне лікування

Сучасні знання про фізику і біохімії дозволили медикам і фармацевтам розробити багато препаратів, що істотно поліпшують якість життя та її тривалість, що дозволяють спростити лікування цукрового діабету. Чудодійний засіб від діабету, допомагає позбутися від цієї тяжкої недуги раз і назавжди, поки ще не знайдено, але є безліч способів успішного лікування недуги, при яких хворий веде образ життя, максимально наближений до життя здорової людини.

Схема введення інсуліну

Аутоімунний тип хвороби та діабету 2 типу на пізніх стадіях відрізняються крайнім дефіцитом інсуліну, тому зовнішні ін'єкційні інтервенції цього гормону життєво важливі для хворої людини. Схема ін'єкцій інсуліну строго індивідуальна. Якщо ви бачите лікаря, який призначає лікування незалежно від тижневого коливання кількості складних цукрів у крові, то від нього треба бігти, тому що справа може закінчитися гангреною кінцівок та їх ампутацією.

Мета таких ін'єкцій – максимально підлаштуватися до передбачуваної діяльності здорової підшлункової залози кожної конкретної людини. Схема лікування передбачає введення інсуліну короткої, довгої дії або змішування обох типів гормону в одному шприці і разовий добовий укол. Залежно від виробітку складних цукрів лікар призначає робити регулярні ін'єкції.

Препарати сульфонілсечовини

Істотно допомагають лікуванню, при нестачі інсуліну, препарати сульфонілсечовини. Нові ліки на їх основі здатні стимулювати виробництво ß-клітин, які успішно починають виробляти інсулін, знижуючи рівень цукру. Однак, необхідно пам'ятати, що дієві ці кошти тільки до тих пір, поки не виснажені запаси синтезу β-клітин в організмі. До побічних дій при лікуванні відносяться:

  • закупорка артерій, що приводить до ішемії (ця дія характерно для сульфаніламідів ранніх поколінь);
  • помітне зростання ваги хворого.

Похідні бигуанида

Таблетки при діабеті - Метформін, Глюкофаж, Сиофор засновані на збільшенні чутливості клітинних продихів до інсуліну, що швидко і успішно допомагає знизити рівень концентрації складних цукрів у хворого, сприяючи стабілізації обмінних процесів. У цих ліків є безліч аналогів, які визнані ВООЗ токсичними, тому слід уважно читати анотації до всіх медикаментозним ліків і засобів народної медицини на основі метморфина, і, якщо в якості діючих речовин там вказані фенформин або буформин, не купувати їх.

Інгібітори альфа-глюкозидази

Акарбоза Глюкобай не впливає на підшлункову залозу, не стимулює клітини до інтенсивному поглинанню цукрів. Цей лікарський препарат сприяє виведення неперетравлених складних вуглеводів, завдяки чого вони не поступають в кровотік. Застосування акарбозою допомагає знизити рівень вуглеводів, эвакуируя їх без обробки ферментами кишечника. До мінусів дії акарбозою відносяться метеоризм, діарея та інші порушення травного процесу. Показано це ліки при будь-яких типах ЦД.

Дієта при цукровому діабеті

Величезну роль у лікуванні, самопочуття хворого та ступеня тяжкості захворювання відіграє раціон. Типи дієти призначаються лікарем в індивідуальному порядку, залежно від занедбаності захворювання, але найголовніше хворому треба твердо засвоїти: всі споживані складні цукру в їжі він буде розраховувати, виходячи з дозволених йому хлібних одиниць. Одна х. е. містить близько 13 г вуглеводів, і для її переробки потрібно приблизно 2 г інсуліну. Вживати за день можна не більше 20 х. е., які треба розтягувати на кілька прийомів.

При початковій стадії

Розроблена приблизно 30 років тому, дієта при початковій стадії діабету відрізняється незначними обмеженнями раціону хворого, що стосуються складних цукрів. Не можна їсти смажені продукти, солодощі варто вживати тільки з цукрозамінниками. Раціон на добу може виглядати так:

  • Сніданок. Гречана каша на молоці з дитячим фруктовим пюре, нездобне печиво, чай з медом.
  • Полуденок. Яблуко або груша.
  • Обід. Варена вирощувати індичат грудка з рисовою кашею, протушенная з овочами, стакан соку.
  • Вечерю. Запечена риба, овочевий салат, настій шипшини.
  • На ніч можна з'їсти шматочок хліба з сиром, запиваючи йогуртом.

При гестаційному цукровому діабеті

Виникає у виношують дитину жінок на пізніх термінах, хвороба називається гестационной. Він може бути небезпечний для плоду, викликаючи ранню відшарування плаценти, стимулюючи викидні і аномалії розвитку, тому жінка повинна постійно спостерігатися в клініці і контролювати рівень складних цукрів глюкометром. Дієта при гестаційному діабеті не повинна включати в себе випічку, солодкі ягоди, такі, як чорницю, гострі приправи (хрін, часник), потрібно обмежити картопля з макаронами в раціоні.

При інсулінозалежному діабеті

Недолік вироблення інсуліну призводить до того, що дієта для інсулінозалежних діабетиків повинна враховувати не тільки кількість х. е., але і швидкість всмоктування складних цукрів. Основним правилом є те, що, чим більше разварена каша або картопля, тим швидше вона засвоюється, що підвищує викид глюкози в кров. Це не добре і не погано, просто цей фізіологічний процес необхідно враховувати при щоденних ін'єкціях, контролюючи показання приладу.

Народні засоби від діабету

Багато хворі намагаються уникати медикаментозного лікування і шукають способи, як позбутися від діабету народними засобами і нетрадиційними способами. Захоплюватися такими заходами не варто, оскільки запущені форми недуги піддаються лікуванню і профілактиці набагато важче, ніж початкові стадії, однак у комплексі з синтезованими ліками народні методи можуть принести користь. До однієї з заходів, що допомагають знизити рівень цукру в домашніх умовах, відноситься такий рецепт: взяти білу квасолю і замочити на ніч у чистій воді. Вранці вжити всі, разом з водою.

Свіжа трава полин при правильному вживанні сприяє зниженню в крові складних вуглеводів. Для цього треба траву перемолоти в порошок, висушити, а потім насипати трохи шматочок хліба і швидко проковтнути. Однак такий засіб не можна приймати більше двох тижнів, оскільки є ймовірність того, що рослина погано вплине на шлунково-кишковий тракт, привівши до порушень в його роботі.

Відео: як боротися з діабетом без ліків

Цукровий діабет. Лікування діабету без ліків.

Відгуки

Сергій, 50 роківДо 45 років у мене було 20 кг зайвої ваги, до того ж я любив випити, курив. Скінчилося все тим, що при діагностиці у мене виявили діабет II типу. Лікар сказав, що, якщо не зміню звичок у харчуванні і не скину жир, то скоро сяду на інсулінові ін'єкції. За півроку я скинув 10 кг ваги, став бігати вранці, кинув палити. Цукор за цей час прийшов у норму.
Антоніна, 55 роківДо всіх проблем зайвої ваги додався ще й цукровий діабет. Дуже засмутилася, плакала, потім взяла себе в руки і вирішила боротися з недугою. Повністю переглянула своє харчування, сіла на дієту, пройшла курс лікування. Разом з зайвим жиром пішла задишка, високий тиск і підвищений цукор. Відчуваю себе добре, аналізи в нормі.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!