Пряниковий будиночок: рецепти

Одним з популярних прикрас на Новий рік або Різдво є будиночок з пряників своїми руками. Процес смачної випічки простий, якщо правильно зробити викрійку, зібрати і розмалювати всі необхідні деталі. Приготуйте традиційне різдвяне блюдо, і на свята воно перенесе в казку всіх членів вашої родини.

Як приготувати пряниковий будиночок

Покроковий майстер-клас допоможе вам створити святковий настрій дорослим і дітям. Пряниковий будиночок своїми руками робиться дуже легко: спочатку необхідно побудувати викрійку деталей хатинки, потім спекти їх і по черзі з'єднати. Щоб вийшла картинка стала реалістичною, в будиночок можна «провести» світло: поставити всередину свічку, світлодіодне підсвічування або ж заліпити вікна кольоровий карамеллю або мармеладом.

Пряниковий будиночок – шаблон

По розрахованої схемою можна створити не тільки їстівний будиночок, а й цілий пряниковий замок, головне – бажання. Отже, викрійка пряникового будиночка полягає у підготовці шаблонів майбутніх стін, даху та інших деталей для прикраси. Підготуйте трафарети:

  • Для даху – два прямокутники 9х14 см;
  • Для фронтальних стін – 10,7х12 см;
  • Для двох інших стін – 16х10,5 див.

Тісто треба розкачати на пергаменті в шар, товщина якого не менше 5 мм, Якщо зробити заготовку тонше, то в підсумку пряник вийде дуже сухим. Шаблон прикладається на розкачану заготівлю, вирізаються деталі по контуру трафарету, після цього обрізки прибираються, а вирізьблені елементи перекладаються на деко разом з папером і відправляються запікатися. Вікна та двері вирізаються за заздалегідь підготовленим трафаретами, поки тісто ще гаряче.

Як зібрати

Щоб казковий новорічний пряник простояв довше, його необхідно правильно склеїти. Для цього потрібно приготувати карамельний сироп: 100 грамів цукрового піску висипати в каструльку з товстим дном, залити 40 мл води, варити, весь час помішуючи, до утворення густої золотий рідини. Після готовності скріплюючого продукту потрібно відразу зібрати пряниковий будиночок. Процес цей поетапний:

  1. Занурити торець бічної стінки та фасаду в гарячу карамель, склеїти їх між собою і прикріпити до основи, яким може послужити або картон, або випечений пласт тіста.
  2. Прикріпити другу стіну і задню сторону. Щоб карамель не застигла, поки будете скріплювати пряниковий будинок, бажано накрити посуд кришкою і періодично прогрівати її.
  3. Занурити в карамель торці даху, прикріпити її до стійким стін. Залишити будинок на годину, щоб він добре склеился.

Рецепти пряникового будиночка

Знаючи, як приготувати тісто і смачну глазур, вам залишиться лише зібрати всі деталі будиночка воєдино. Варто відзначити, що з шоколадним тестом будиночок буде виглядати нарядно, а глазур можна зробити лимонну, щоб у смаку була легка кислинка. Розгляньте рецепт пряникового будиночка, а фото покаже, який результат ви отримаєте в результаті, якщо будете робити все покроково.

Пряничное тісто для будиночка

При бажанні імбирний будиночок можна зробити шоколадним, як на фото, додавши до основних інгредієнтів ще трохи какао. Отже, для тіста вам знадобиться:

  • розпушувач – 2 ч. л.;
  • рідкий мед – 500 г;
  • масло вершкове (або маргарин) – 300 г;
  • борошно – 1250 г;
  • цукор – 500 г;
  • какао – 50 г;
  • коньяк – 3 ст. л.;
  • мускатний горіх – 1 ч. л.;
  • мелений імбир, гвоздика, кориця – по 1 ч. л.;
  • цедра лимона, аніс, кардамон – за 1ч. л.;
  • ваніль – 1 щіпка;
  • яйця – 2 шт.;
  • сіль – 0,5 ч. л.

Щоб правильно замісити тісто для пряникового будиночка, потрібно все робити покроково. Процес приготування полягає в наступних діях:

  1. У каструлю викласти масло, мед, насипати цукровий пісок. Підігріти все на повільному вогні, не перестаючи помішувати ложкою, але не доводити до кипіння. Коли розчиняться кристалики цукру, зняти посуд з вогню, відставити, щоб маса охолола.
  2. Половину потрібної кількості борошна змішати з цедрою, насипати до них какао, розпушувач (соду використовувати для такої страви не рекомендується) і всі прянощі. Приправи перед додаванням рекомендується розтирати в порошок.
  3. Теплу медово-масляну суміш з'єднати з яйцями, але не збивати їх міксером, а просто перемішати виделкою. Додати коньяк.
  4. Акуратно вмішувати пряну борошно в медову масу. Залишити трохи сипучої суміші, а заготівлю поки довести до щільної еластичної консистенції.
  5. Тісто обернути плівкою, поки покласти в холод (бажано на ніч), щоб воно розкрило свої властивості.
  6. Настоявшееся тісто змішати з залишилася борошном, щоб воно залишилося еластичним, але не стало жорстким. Можливо, не потрібно всипати всю сипку суміш, тут потрібно зробити пробну фігурку: розкачати пласт (близько 5 мм), вирізати з нього невеликий елемент. Якщо він не втратив свою форму, то тісто готове.
  7. Випікати вирізані по шаблону форми при 180 градусах.

Глазур

Досвідчені кулінари радять різні способи приготування смачної маси, яка годиться для скріплення деталей будиночка і прикраси цього святкового страви. Наприклад, глазур для пряникового будиночка робити потрібно так:

  1. Охолоджений півгодини білок одного яйця) змішати з вичавленим з лимона соком (1 ст. л.). Збити їх в піну, скориставшись блендером або міксером.
  2. Поступово додавати цукрову пудру (до 200 г), не вимикаючи кухонну техніку. Збити компоненти в круту масу, як на фото, при необхідності додати ще пудри.

Перед тим, як приготувати новорічний будиночок, варто ознайомитися ще з одним компонентом. Айсинг – суміш, яка здатна замінити карамель і глазур. Для приготування знадобиться пара крапель лимонного соку, близько 5-6 яєчних білків, харчові барвники і цукрова пудра. Далі потрібно збити білки з пудрою до густоти, додати барвник бажаного кольору і сік лимона. Робити айсинг бажано невеликими різнокольоровими порціями, бо як суміш швидко засихає.

Як спекти пряниковий будиночок

Коли всі деталі будиночка вирізані під трафарет, можна починати закладати їх у розігріту до температури 180 градусів духовку. Щоб спекти пряниковий будиночок, часу буде потрібно не багато: тісто готується близько 10 хвилин, потім із затверділих елементів збирається ошатний казковий торт. Деталі кріпляться між собою за допомогою в'язкої карамелі, а прикрашається смачне новорічне блюдо білкової глазур'ю.

Відео

Пряниковий будиночок

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!