Полуниця з цукром на зиму без варіння

Теплова обробка фруктів і ягід позбавляє їх частини корисних властивостей, тому деякі господині вважають за краще робити заготовки на зиму зі свіжими продуктами. Такий хід позитивно позначається і на зовнішньому вигляді консервації. Однак можна приготувати варення з полуниці без варіння і в чому його особливості?

Рецепт полуничного варення без варіння

Ви думаєте, що таке смачне ласощі не може бути приготовано без тривалої термічної обробки? Даремно. Варка збільшує термін життя консервації, але навіть при її відсутності варення простоїть в погребі чи холодильнику цілу зиму. Перед вивченням різних способів заготівлі полуниці потрібно взяти до уваги деякі правила роботи з нею, незнання яких негативно позначиться на результаті роботи. Про що не можна забувати:

  • Полуниця з цукром на зиму без варіння не вийде, якщо цього літа було багато дощів: ягоди будуть водянистими, погано переживають тривале зберігання.
  • Такий продукт потрібно перетирати і проварювати, інакше його доведеться з'їсти за пару тижнів.
  • Краще всього для цієї технології брати дачні ягоди: вони добре виділяють сік, на відміну від лісових, які вимагає великої кількості цукру з-за своєї сухості.
  • Якщо робити полуничне варення без варіння, ягода повинна бути стиглої: недоспіла без термічної обробки небезпечна для організму, має не приємний смак.
  • При дефіциті цукру і бажання отримати цікавий десерт продукт можна перетерти м'ясорубкою і заморозити: буде холодне дієтичне ласощі на заміну морозиву.
  • Деякі господині користуються методом часткової варіння: цукровий сироп кип'ятять кілька хвилин і відразу заливають свіжі ягоди. Якщо сюди додати лимонну кислоту, можна отримати швидкий полуничний компот.
  • Металеві кришки потрібно кип'ятити, пластикові можна просто обшпарити.
  • Всі рецепти з полуниць на зиму потребують стерилізації банок: її проводять двічі. Перший етап – з метою захисту ємностей від мікробів, а другий – перед тим, як закрити консервацію.
  • Готову полуничну масу в банку можна засипати товстим шаром цукру – він буде зберігати ласощі в первозданному вигляді.

Свіжа полуниця на зиму без варіння

Це найсмачніше засіб від нудьги, яке не можна не любити і дуже просто зробити навіть при дефіциті вільного часу. У такий полуниці з цукром на зиму без варіння навіть смак не буде відрізнятися від смаку свіжої ягоди, тому господині люблять використовувати її для фруктових салатів і десертів. Набір інгредієнтів елементарний:

  • полуниця – 1,3 кг;
  • цукор – 1,5 кг + для консервації.

Приготування:

  1. Промити і нарізати ягоди.
  2. Укладати по стерилізованим банкам шарами, пересипаючи цукром.
  3. Затягнути капроновою тканиною, залишити на пару годин.
  4. Перемішати, у кожну банку додати ложку цукру, щоб створити захисну пробку.
  5. Закрити кришкою, прибрати.

Заморожена полуниця з цукром на зиму

Цікавий варіант для любителів морозива: фруктовий лід, зроблений з ягідного пюре, позбавлений всіх шкідливих інгредієнтів, що містяться у фабричному продукті. Після розморожування можна використовувати для створення сиропів і соусів, як начинку для пісочних тістечок або просочення до бісквітним коржам. Пропорції головних інгредієнтів беруть на око, оскільки консервувати їх буде температура в морозилці.

Приблизний обсяг інгредієнтів для такої полуниці з цукром на зиму без варіння:

  • ягоди свіжі – 900 г;
  • цукор-пісок – 300 р.

Приготування:

  1. Полуницю промити, не замачівая надовго, інакше вона стане водянистою. Прибрати хвостики, вирізати зіпсовані ділянки (якщо вони є).
  2. Викласти на решітку періодично проходитися паперовими рушниками, збираючи вологу.
  3. Останній етап залежить від бажаного зовнішнього вигляду десерту. Найпростіше зсипати полуницю з цукровим піском в блендер, подрібнити. Пюре розподілити по ємностях, герметично закрити, прибрати в морозилку.
  4. Якщо потрібні цільні ягоди, після сушіння покрити їх цукром, скласти в пакет. Випустити з нього повітря, щільно закрити. Заморозити.
  5. Компроміс між 2-ма способами: половину обсягу продукту перетерти, змішати з рештою. Закрити банку.

Полуниця в сиропі без варіння

Мінімальну термообробку провести доведеться, інакше до зими баночка з десертом може не дожити – вона простоїть в холодильнику максимум місяць. Будь рецепт варення з полуниці без варіння вимагає велику кількість цукру, який забезпечить збереження заготовки. Професіонали рекомендують сполучати ягоди з цукром, використовуючи пропорції 5:4, інакше тривалість зберігання ласощі істотно знизиться.

Набір інгредієнтів:

  • полуниця свіжа – 1 кг;
  • цукор-пісок – 1,3 кг;
  • кислота лимонна – 1/2 ч. л.

Приготування варення:

  1. Промити ягоди перебрати. Укласти на дно великої ємності щільно, засипати цукром.
  2. Чергувати шари до використання всіх компонентів
  3. Накрити ємність фольгою або плівкою, прибрати в холодильник, залишити на ніч.
  4. Вийняти вранці, відігріти на кухні. Злити отриманий сироп, закип'ятити.
  5. Банку для варення простерилізувати.
  6. Ягоди засипати в охолоджену банку, залити сиропом.
  7. Надіти кришку, прибрати.

Полуниця протерта з цукром

Відмінний рецепт для любителів джемів та/або конфітюрів, оскільки маса виходить щільна, при збільшенні кількості желатину схожа на желе. Продукт рекомендовано зберігати у контейнерах, якщо планується використовувати його як мармелад. Така полуниця в цукрі на зиму може бути змішана з малиною, смородиною або чорницею, щоб вийшло корисне варення, багате вітамінами. Кількість основних інгредієнтів не вказується навмисне, оскільки тут потрібно знати тільки пропорції. Скільки заготовляти – ви вирішите самі.

Склад ласощі:

  • цукор з полуницею – в рівному співвідношенні;
  • желатин – 15 г на кожен кілограм основних інгредієнтів.

Готується полуниця з цукром на зиму без варіння так:

  1. Промити ягоди, очистити, нарізати або пропустити через м'ясорубку.
  2. Засипати цукром, перемішати.
  3. Желатин з'єднати з холодною водою, дочекатися набухання.
  4. Цукрово-полуничну масу поставити на плиту. Після кипіння зняти, не варити.
  5. Відразу додати желатин, перемішати, розлити по банках.
  6. Протерта полуниця на зиму без варіння готова і може бути використана відразу після охолодження.

Відео: як приготувати полуницю на зиму

Полуничне варення без варіння 1

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!