Брага на сухих дріжджах з цукром

Алкогольна продукція, приготовлена в домашніх умовах згідно з інструкціями та рекомендаціями, більш безпечна, ніж деякі заводські напої. Брага на цукрі і дріжджах – цей рецепт часто називають класикою. Готується такий тип самогону простіше в порівнянні з багатьма іншими варіантами, а всі інгредієнти можна купити в будь-якому магазині.

Сухі дріжджі для браги

Самогон без дріжджів не вийде, оскільки в них містяться всі ті мікроорганізми, які викликають процес бродіння. Останній необхідний для переробки глюкози в спирт. При цьому потрібно враховувати, що дріжджові гриби вимагають до себе дбайливого відношення, особливо в плані дотримання температурного режиму. Низькі температури не надають особливого впливу на гриби, але ось високі (від 35 градусів і вище) можуть повністю їх знищити.

Прийнято вважати, що для самогоноваріння краще використовувати спеціальні спиртові дріжджі. Використання продукції такого типу труднощів не викликає, оскільки виробник вказує на кожній пачці оптимальна кількість цукру. Мінус в тому, що знайти такий тип дріжджів складно, і вони мають обмежений строк зберігання. Альтернатива для самогоноваріння - сухі дріжджі, але їх потрібно активувати.

Які вибрати

Відмінно для підготовки браги на сухих дріжджах підійде французькі «Саф-Левюр», які зустрічаються у продажу в 100-грамовій розфасовці. Їх широко застосовують для випічки, тому вони продаються практично в кожному продуктовому магазині. Непоганим пеногасителем є і продукція «Саф-Момент», в пакетику якій міститься всього 11 грам. Деякі гуру самогоноваріння рекомендують вибирати дріжджі Pakmaya Кристал для браги. Ще є варіант у вигляді продукції торгової марки «Бекмая», «Саф Інстант».

Особливості технологічного процесу

Відмітна особливість самогоноваріння з застосуванням сухої дріжджової культури є надмірне піноутворення, тому в даному випадку потрібно використовувати піногасники. В якості останніх деякі винокури використовують аптечні або хімічні препарати, засоби побутової хімії – але вдаватися до їх застосування не слід. Крім того, не потрібно намагатися усунути піну звичайним перемішуванням. Використовуйте сухарі або печиво.

Заздалегідь подбайте про чистоту інвентарю для самогоноваріння, особливо ємності для бродіння – гарненько промийте її і просушіть. Зробити це дуже важливо, адже будь-яка найменша домішка здатна зіпсувати кінцеву продукцію. Як бродильної тари можете використовувати все, що припаде до душі, наприклад, трилітрову банку, цистерну. Головне, не ставте брагу у оцинкованої тарі, т. к. тривалий контакт вмісту з матеріалом виллється в окислення цинку, а оксиди якого шкідливі.

Не рекомендується використовувати пластикові ємності без позначки, що підтверджує, що вони призначені для харчових продуктів. Простіше використовувати молочні бідони з пластику на 25-38 л. Підійде і посуд з нержавійки, алюмінію, порцеляни, скла, емальованого металу. Що стосується процесу приготування браги, то технологічно його можна поділити на два основних етапи:

  • активація дріжджів;
  • приготування і інвертування цукрового сиропу.

Активація сухих дріжджів

Для початку підготуйте воду, яка повинна бути прозорою без запаху, смаку. Можна використовувати водопровідну не хлоровану воду, яка відповідає харчовим нормам. Якщо це не так, то обов'язково дайте їй відстоятися близько 48 годин – хлор за цей час випарується. Хорошим вибором стане джерельна вода з подальшою її фільтрацією, відстоюванням. Як варіант, можна вибрати бутильовану рідина. Дистилювати або кип'ятити воду для браги не можна. Інструкція по активації сухої продукції:

  1. Всипте вміст упаковки в невелику ємність і залийте кип'яченою водою, температура якої становить 34-38 °C. Тару підберіть так, щоб ви могли вільно розмішувати масу.
  2. Розмішайте все і залиште склад приблизно на 10-20 хвилин. За цей час дріжджі повинні набрякнути – на поверхні утворюється шапка. Перші хвилини дуже важливо підтримувати початкову температуру. Для цього поставте ємність в тепле місце або загорніть її в ковдру.
  3. Як тільки вміст тари набухло, ще раз все ретельно перемішайте.

Приготування і інвертування цукрового сиропу

Для приготування звичайного цукрового сиропу вам буде потрібно взяти воду і цукрову сировину в пропорції 1:1. Перемішайте обидва компоненти і доведіть на плиті до температури 90°C. Варити сироп при цьому показнику необхідно близько півгодини, не забуваючи постійно помішувати масу і знімати піну. Готовий сироп на основі цукру можна додавати в брагу, але бродильний процес виявиться тривалим.

Що стосується інвертування сиропу, то найпростіший спосіб полягає в додаванні до нього лимонної кислоти 0,08% від кількості цукру в суміші. Використовують і інші пропорції, наприклад, на 1 кг цукрової сировини беруть 520 мл води. Цей процес допоможе розщепити цукор на фруктозу і глюкозу, т. к. гриби піддають розщеплення сахарози на моносахариди і тільки потім переробляють їх в етиловий спирт. Так, доповнивши склад кислотою або ферментом інвертази, ви в значній мірі прискорите бродіння. Процес інвертування:

  1. Додайте в 3,12 л води 6 кг цукру, доведіть до кипіння.
  2. Відправте в суміш 4,8 г лимонної кислоти.
  3. Варіть сироп протягом 1,5-2 год при температурі 95-100 °C під кришкою.

Рецепт браги із цукру й дріжджів

Підготувавши воду, ємності, для початку активуйте дріжджі зазначеним вище способом. Потім знадобиться приготувати цукровий сироп і його інвертуванням. Брага на сухих дріжджах – інструкція:

  1. Підготовка основи для браги. Залийте інвертований сироп водою. Вихідна суміш повинна мати температуру 27-30 °С. Заповніть бродильну тару не більше ніж на 3/4. Перед внесенням підготовлених сухих грибів зберігайте їх підгодівлею. Іноді для оцукрювання використовують спеціальні ферменти, наприклад, глюкаваморин. Після завершення бродіння сусла потрібно не допустити можливого розмноження бактерій в теплому суслі, що приведе до загибелі дріжджових культур.
  2. Зброджування. Як тільки буде готове сусло, забезпечте суміш постійною температурою в межах 28-31 °С. Для цієї мети оберніть ємність для бродіння ковдрою, шубою, пальто і т. п., або обмотайте її спеціальними теплоізоляційними матеріалами. Якщо ви зробили все правильно, то суміш буде бродити протягом 48-80 годин в залежності від температурного режиму, виду підживлення. Кожні півдоби сусло потрібно інтенсивно перемішувати 1 хв. для видалення зайвого вуглекислого газу.
  3. Освітлення. Цей процес не обов'язковий, але вкрай бажаним, оскільки з його допомогою можна прибрати з бражної суміші заснули і померлі дріжджові культури. Якщо їх залишити, то самогонна продукція буде гірше пахнути і в її складі виявиться набагато більше шкідливих компонентів, ніж в освітленому аналогу. Як варіант, можна поставити брагу в холодне місце під гідрозатворів і дочекатися, поки дріжджі за 1-2 дні випадуть в осад. Після цього залишається акуратним чином злити рідину, використовуючи трубочку.
  4. Перегонка (дробова дистиляція). Якщо попередні етапи пройдені повністю, то можна відразу почати відбирати «голови» і «хвости». Поставте бражного суміш на маленький вогонь і дочекайтеся появи перших крапель – це «голови» («первак»), яких потрібно зібрати близько 50 мл на кожний кг переробленого цукру. Зібралася рідина відразу ж вилийте куди-небудь, тому що вона небезпечна для здоров'я. Потім зберіть «тіло», тобто середню фракцію, яка і є основною. Відбирати рідину потрібно до тих пір, поки фортеця продукції не впаде нижче 40%. Потім займіться збором «хвостів». У цій фракції є багато сивушних масел, тому вона не підходить для вживання.

Пропорції інгредієнтів

Важливо дотримати пропорції цукру та дріжджів для браги, інакше вихідний продукт може не задовольнити ваші смакові потреби. З 1 кг цукру можна отримати близько 1,1 л самогону міцністю 40% з деякою похибкою в обидві сторони. Оптимальне співвідношення таке: на кожен 1 кг цукрової сировини потрібно 4 л води (плюс ще 0,52 л, якщо сироп буде інвертованим), 20 г сухих дріжджів кшталт «Саф-Левюр».

Підгодівля для дріжджів

Щоб забезпечити сухі дріжджі оптимальними умовами для роботи, їм знадобиться підживлення. Серед варіантів можна виділити солод, соки, розпарене зерно, хліб і сухофрукти (очищені від смолоти, консервантом, бруду). На 50 л сусла знадобиться всього 0,5-1 л соку з мезгою/без або 1/2 буханця житнього хліба. Можна використовувати вітамін B1 – на кожен кг цукру знадобиться 1-2 мг. З мінеральних підживлень застосовують азотисті сільськогосподарські добрива:

  • Діамонійфосфат, розведений теплою водою з розрахунку 3,3 г на 1 кг цукру.
  • Сульфат Амонію з розрахунку 1,2-2 г на 1 кг.
  • Суперфосфат Ca з розрахунку 3-4 г на 1 кг.
  • Сечовина (карбамід) з розрахунку 0,8 г на 1 кг.

Зброджування сусла

Ємність з бражкою щільно закривати не можна. Краще візьміть марлю і замотайте нею шийку, після чого приберіть брагу в темне місце. Температурний режим повинен бути стабільним без різких перепадів. Якщо ви збираєтеся робити багато самогону, то краще придбати акваріумний обігрівач – можна встановити термостат на 30 °С. Дріжджова культура теж виділяє тепло, тому за температурою бражної суміші потрібно постійно слідкувати – якщо вона перевищить 35 °С, її потрібно охолодити.

Гідрозатвор ставити на брагу на цукровій основі не обов'язково (процес відбувається дуже бурхливо і бактерії або кисень не потраплять в брагу), просто залиште кришки на ємності для бродіння трохи прочиненими. Гідрозатвор може врятувати лише тоді, коли бродіння буде проводитися в квартирі, т. к. брага на сухих дріжджах не дуже добре пахне. Швидкість бродіння залежить не тільки від температури, але і від правильності дотримання пропорцій, якості дріжджів.

Не забувайте перемішувати складу кожні півдоби. Якщо тара невелика, то краще просто струшуйте її – так ви позбавитеся від вуглекислого газу, що заважає діяти дріжджовим культурам. Процедура є рекомендаційною, тому можете обійтися без неї. Разбраживание може зайняти і до 10-ти днів. Слідкуйте за неї, щоб вчасно визначити готовність відразу за кількома ознаками.

Як дізнатися чи готова цукрова брага на сухих дріжджах

При підготовці браги з використанням сухих дріжджів, необхідно постійно спостерігати за станом основи для самогону. Інакше суміш може перебродити. Дізнатися готовність бражки можна за допомогою запаленого сірника. При активному бродінні складу починає виділяти велику кількість вуглекислого газу, який витісняє кисень. Якщо піднести запалений сірник до поверхні, і вона буде горіти, то це говорить про припинення бродильного процесу. Загасання свідчить про продовження процедури. Дізнатися готовність браги на сухих дріжджах можна і за іншими ознаками:

  • часу;
  • смаком;
  • увазі;
  • за допомогою ареометра.

По часу

В залежності від якості сировини і зовнішніх умов, звичайна брага на цукровій основі бродить в межах 5-14 днів. В середньому цей процес займає 7-10 днів, а у крохмаловмісної бражки (із зерна) він становить всього 3-7 днів. Бразі без дріжджів на основі ягід, винограду для дозрівання потрібно 20-60 днів. Зважаючи на великий розкид часу, даний спосіб вважається найбільш неточним.

За смаком

Цей спосіб визначення закінчення бродіння вважається найбільш ефективним, тим більше з його допомогою можна оцінити якість продукції. Готова до подальшої перегонці бражка відрізняється гіркуватим смаком. Якщо ви відчули насолоду, значить, дріжджі ще не завершили переробку всього цукру в спирт-сирець. Якщо температурний режим не дотримується (мінімальна температура повинна становити близько 18 °C, а максимальна – 28 °C), то дріжджова культура загине раніше часу. Відновити бродіння можна, якщо внести нову порцію дріжджів і прибрати тару у відповідне місце.

По виду

У готової бразі на сухих дріжджах піноутворення не відбувається. Крім того, спостерігається припинення характерного шипіння і виділення вуглекислого газу. Зверніть увагу на верхній шар бражки. Якщо ви помітили, що вона почала поступово висвітлюватися, то це говорить про те, що залишки дріжджових грибів та продуктів життєдіяльності осіли на дні, що теж свідчить про закінчення бродіння.

З допомогою ареометра

Професійний і точний спосіб перевірки закінчення бродіння – це використання спеціального приладу, званого ареометров. Якщо ви зайнялися самогоноварінням грунтовно і готуєте домашній алкоголь часто, то краще придбати його. Щоб визначити залишок цукру (тобто недоброда), фільтрувати 200 мл браги через щільну тканину, перелийте в мірний стакан і опустіть туди ареометр. Якщо значення нижче рівня 1,002, то можна приступати до перегонці.

Дегазація і освітлення браги

Брага на сухих дріжджах потребує делегизации і освітлення для поліпшення смаку самогону. Для цього приберіть утеплювач і дайте бразі відстоятися добу на холоді. Дріжджові грибки повинні випасти в осад, після чого злийте осветленную суміш з осаду (декантируйте) через гумову трубку. Видалити з неї весь вуглекислий газ можна так: підігрійте декантированное сусло до 50 градусів – це вб'є залишки грибів, не впали в анабіоз при фортеці сусла в 12%.

Для освітлення можете дочекатися, поки всі дріжджі не випадуть в осад, але це довго. Інший спосіб (більш швидкий) – використання желатину, бентоніту та інших коагулянтів. Краще вибрати бентоніт (натуральну білу глину), яка повинна бути чистою і без сторонніх запахів. Суть способу:

  1. Подрібніть бентоніт (на 20 л браги 2-3 столових ложки).
  2. Розчиніть в 250 мл теплої води.
  3. Перемішайте, поки глина не стане однорідною масою.
  4. Вилийте отриману суспензію в брагу і інтенсивно перемешивайся все на протязі кількох хвилин.
  5. Бражка освітлюється бентонітом близько 15-30 год, після чого стає майже прозорою, після цього злийте її з осаду через трубочку.

Відео

Готуємо просту цукрову брагу з сухих дріжджів САФ-МОМЕНТ! Частина 14

Тестування сухих дріжджів для виробництва браги

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!