Як приготувати заморожені очищені мідії

Очищені мідії без панцира і стулок часто продаються в замороженому вигляді, їх не треба чистити. Навчитеся їх смачно готувати, і тоді ваші близькі не стануть стверджувати, що і без цього молюска життя хороша.

Мідії, як один з найпопулярніших морепродуктів, славляться своєю поживністю і корисними властивостями. Однак, спробувавши жителів екзотичних молюсків в раковинах, не багато залишаються прихильниками їх смаку. Все тому, що цей молюск не завжди готують правильно. Є певні правила, які дотримуються при готуванні, щоб молюск став по-справжньому смачним. Давайте розберемося, як приготувати морожені очищені мідії, щоб їх смак був чудовим і незабутнім.

Корисні властивості мідій


В цих дивовижних молюсках міститься велика кількість необхідних людині амінокислот. Наприклад, амінокислота триптофан, яка сприяє виробленню гормону радості. Білок мідій за вмістом у ньому триптофану, метіоніну, і кератину перевершує білки риби і м'яса. Отримання метіоніну з їжею необхідно людині, оскільки ця амінокислота не синтезується у нас в організмі. В даних молюсках багато цинку, вони благотворно впливають на здоров'я нашої шкіри, нігтів і волосся.

Для любителів дієт мідії – просто знахідка. У них міститься багато білка, практично немає жирів, а ті, які є, не несуть в собі «шкідливий» холестерин. Кератин знижує апетит, сприяє виробленню меланіну і зменшення жирів, він покращує роботу надниркових залоз, щитовидної залози і гіпофіза. Дотримуючись різних дієт, можна їсти смачні і вишукані страви з цим морепродуктом, абсолютно не поправляясь. Калорійність – 100 ккал/1 кг продукту.

Це цікаво! Середньостатистичний голландець з'їдає приблизно 10 кг м'яса мідій в рік.

Як вибрати якісні заморожені мідії


Для того, щоб блюдо вийшло смачним і корисним, інгредієнти повинні бути свіжими і якісними. Ось кілька порад, як вибрати хороші мідії:

  • На заморожені морепродукти не повинно бути снігу і тріщинок у глазурі льоду. Якщо такі дефекти є, швидше за все, продукт вже размораживался, і під час чергової заморозки були загублені його корисні властивості.
  • Очищені молюски заморожені повинні бути світлого кольору
  • Вибирайте самі великі мідії – вони вважаються більш соковитими і смачними. На упаковках з цим продуктом завжди через дріб вказані дві цифри, які говорять покупцю про кількість штук продукту на кілограм, наприклад 55/1 або 30/1. Тому, чим менше перша цифра, тим більше будуть молюски.
  • Мідії – це природний фільтр водного середовища. Вони фільтрують до 700 л води в день. Якщо молюски вирощуються в екологічно забруднених регіонах, вони можуть накопичувати в собі багато токсинів. Краще не використовувати такий продукт, оскільки велика ймовірність отруєння. Вибираючи продукт, дивіться на упаковці місце виробництва або, якщо купуєте на вагу, вимагайте у продавця сертифікат якості.

Це цікаво! З 1 кілограма неочищених мідій виходить приблизно 100 гр очищених.

Підготовка до приготування


Свіжоморожені очищені молюски потрібно розморозити в холодильній камері. Після цього в друшляку під сильним напором води добре промийте їх, оскільки в м'ясі можуть перебувати частинки піску.

Як готують заморожені очищені мідії: способи приготування


Мідії готують різними способами: в мультиварці, мікрохвильовій печі, на пару. Їх варять, смажать, запікають, маринують. Термічно обробляти їх потрібно всього 3-5 хвилин. Цей дієтичний морепродукт використовують для приготування супів, салатів, закусок, гарячих страв.

Порада: щоб у мідіях не відчувався запах риби, збризніть їх лимонним соком.

Смажені мідії з цибулею

Дуже простий спосіб приготування. Молюски потрібно пробланшировать на пару 15 хвилин. На сковороді розігріти оливкову олію і обсмажити на ньому цибулю. Бланшовані молюски ріжемо невеликими шматочками і змішати зі смаженою цибулею. Солимо, перчимо. Через 5 хвилин страва готова.

Ось подивіться, як посмажити мідії на сковороді.

Мідії - смачний рецепт

Мідії по-бельгійськи

Потрібно 700 г білого вина налити в каструлю і поставити на слабкий вогонь, дати вину покипіти приблизно одну хвилину. Потім додаємо трохи прованських трав і відправляємо туди 400 грамів мідій. Залишаємо гаситися на повільному вогні, періодично перемішуючи їх в каструлі. Гасити потрібно 5-7 хвилин.

Соус. У маленькій каструлі підігріваємо нежирні вершки (500 мл) і додаємо туди одну столову ложку діжонської гірчиці. Дрібно нарізаємо цибулю порей і також додаємо в вершки. Разом з цибулею деякі кулінари додають трохи каперсів. Приблизно 200 г блакитного сиру з цвіллю ріжемо невеликими кубиками і додаємо в наш соус. Приправляємо білим перцем і доводимо соус до готовності, до стану густої сметани.

Мідії відкидаємо на друшляк, викладаємо на тарілку, поливаємо соусом і подаємо.

Мідії запечені під вершковим соусом

У підсоленій воді зваріть мідії протягом 3-5 хвилин, потім злийте воду. Для соусу добре розімніть вилкою 2 плавлених сирка, додайте один курячий жовток, одну столову ложку борошна, одну столову ложку крохмалю, видавіть 3 зубчики часнику і добре перемішайте все до стану однорідної маси. В отриману суміш додаємо приблизно 300 грамів вершків, солимо, перчимо і ще раз все добре перемішуємо.

Форму для запікання викладаємо фольгою або змащуємо вершковим маслом, і перекладаємо в неї варені молюски. Заливаємо блюдо соусом і зверху присипаємо тертим твердим сиром. Ставимо все це в розігріту до 200 град духовку і запікаємо до появи рум'яної скоринки. При подачі блюдо ще раз посипаємо тертим сиром.

Мариновані мідії

Щоб приготувати цей морепродукт, теплова обробка не є обов'язковою, їх просто маринують. Для розсолу кип'ятимо 1 літр води в каструлі, в киплячу воду кидаємо одну очищену цибулину, один червоний перець і солимо. Кип'ятимо розсіл 15 хвилин. Додаємо одну чайну ложку рідкого диму, 0,5 кілограма розморожених очищених мідій і залишаємо варитися ще 3 хвилини.

В окремому посуді змішуємо порізаний часник (1 головка) і спеції за смаком. Наприклад, підійдуть 2 столові ложки сухого кропу і одна чайна ложка чорного перцю горошком.

Зварений в розсолі морепродукт дістаємо з каструлі. У півлітрову банку на дно складаємо часник зі спеціями, зверху викладаємо молюски. Заливаємо все, 200 мл рослинного масла. Через 12 годин ароматні мариновані мідії готові! Їх подають як закуску або використовують в якості інгредієнта в інших стравах.

Приготування мідій в мультиварці

Виставивши режим «Випічка», обсмажуємо розморожені мідії на оливковій олії. Готування в даному режимі розрахована на 25 хвилин, але обсмажувати потрібно – 15. Через 15 хвилин додаємо до морепродуктам два подрібнених в блендері свіжих помідора і 200 мл нежирних вершків. Залишаємо страву в мультиварці до закінчення режиму «Випічка», тобто ще на 10 хвилин. Зайва рідина випарується, а мідії знайдуть приємний томатно-вершковий смак.
Такі мідії подають з будь-яким гарніром, наприклад, можна зробити пюре з запеченого кореня селери з вершковим маслом.

Паста з морепродуктами і вершковим соусом

Любителі макаронних виробів обов'язково оцінять простоту цього рецепта, а страва стане одним з найулюбленіших. В одній і тій же воді по черзі відварюємо: 200 г мідій, 200 г креветок, 200 г кальмарів. Варка кожного морепродукта - 5 хвилин. Коли всі морепродукти зварені, відвар не виливаємо, він нам знадобиться для соусу.

У великій сковороді на вершковому маслі підсмажуємо 4 великих зубчики часнику. Коли часник додасть аромат олії, дістаємо його і викидаємо. У ароматне масло викладаємо зварені до напівготовності 500 г макаронів для пасти. Туди ж додаємо відварені морепродукти, солимо, перчимо за смаком і додаємо 200-300 мл відвару, в якому варилися морепродукти. Все це треба добре перемішати, накрити кришкою і довести до готовності 10 хвилин.

Соус. Для соусу знадобиться 150 мл відвару морепродуктів, 150 мл нежирних вершків. Все це потрібно посолити і загустити на повільному вогні 1-2 столовими ложками борошна.

Подаємо пасту під вершковим соусом на великій тарілці. Перед подачею прикрасьте блюдо гілочками петрушки.

Закуска з мідій до пива

Прекрасна закуска до пива – смажені мідії з сиром. Така закуска готується дуже легко і швидко.

Отже, розігріваємо на сковороді 100 грам вершкового масла, додаємо в нього 3 зубчики тертого часнику. Часник має трохи підсмажитися, щоб передати запах олії. Далі акуратно дістаємо шумівкою підсмажений часник з сковорідки. У ароматне масло занурюємо наші молюски. Все солимо, перчимо і підсмажуємо на сильному вогні протягом 2-3 хвилин, постійно помішуючи. Додаємо в сковороду тертий сир, добре перемішуємо і протягом хвилини доводимо страву до готовності. Закуска до пива готова! Приємного апетиту!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!