Варення на дієті - корисні властивості, калорійність і шкоду для схуднення

Дотримуючись дієти, дівчата замислюються, чи можна їсти варення при схудненні і яка калорійність цього продукту. Дієтологи дозволяють з'їдати щодня по 2-3 чайних ложки ласощі без шкоди для фігури, але не варто ним захоплюватися. Щоб скинути вагу, потрібно вибирати корисні види варення, які правильно подіють: прискорять обмін речовин, дадуть організму користь вітамінів, стануть заміною цукру.

Користь і шкода варення

З'ясовуючи, товстіють від варення, жінки повинні дізнатися, що десерт буває різним. Готують солодощі з фруктів або ягід, на цукрі або фруктозі, варять або перетирають плоди без термічної обробки. Практична користь варення в тому, що воно:

  • благотворно впливає на обмін речовин;
  • піднімає настрій за рахунок викиду в кров серотоніну;
  • зміцнює імунітет, захищає організм від застуд;
  • стимулює вироблення травного соку в шлунку, перистальтику кишечника.

Питання, чи можна їсти варення при схудненні, можна залишити і без вивчення шкоди продукту, який:

  • посилює прояви цукрового діабету, ожиріння;
  • завдає шкоди зубам – руйнує емаль, провокує розвиток карієсу при відсутності належної гігієни після вживання;
  • може сприяти розвитку виразки шлунка.

Чим корисне варення

Для схуднення користь варення полягає в посиленні метаболізму і заміні цукру. Якщо варити десерт на фруктозі, з кислих ягід (малина, чорна смородина), посилювати імбиром і апельсиновими кірками з цедрою, то вийде низькокалорійний продукт, приносить тільки користь. Розумне денне споживання по дві-три чайні ложки за сніданком з кашею:

  • зарядить вітамінами;
  • сприятливо впливає на здоров'я;
  • додасть бадьорості;
  • допоможе скинути зайву вагу.

Калорійність варення

При вивченні, скільки калорій в ложці варення, фахівці відповідають – приблизно 27. Енергетична цінність десерту становить 200-400 ккал на 100 грам, змінюється від типу сировини і кількості доданого цукру. Саме низькокалорійне варення, яке можна їсти при схудненні, навіть не можна назвати таким в істинному розумінні цього слова. На дієті краще вживати перетерті ягоди або фрукти з фруктозою, проварені протягом 5-10 хвилин, а краще – свіжі. Так організм отримає вітаміни і клітковину, а не зайвий цукор, зовсім не корисний при скиданні ваги.

Дієтологи радять їсти варення вранці з чаєм, але без хліба. На ніч ласощі заборонено до вживання через відкладення всіх калорій в жирові запаси. Важлива і сполучуваність – вуглеводний продукт рекомендовано є соло, можна поєднувати його з білковою їжею (горіхи, сир) і медом. Найкорисніше для фігури – вишневе, з гарбуза, кабачків і яблучних часточок, а шкідлива – полуничне, суничне, чорничне. Краще всього є домашнє ласощі, а не покупної варіант, в якому багато нітратів і цукру.

Є вітаміни в варення

Натуральна солодкість здатна принести не тільки насичення смаком, але і вітамінну користь. Термічна обробка хоча і «вбиває» невелику частину речовин, але зберігає багато вітаміну С, калію, заліза, каротин, вітаміни групи В (В1, В2), Е. Останні відносяться до термостабільним компонентів, вони не губляться у кислих продуктах. Основна кількість корисних речовин залишається незмінним, тому можна позитивно відповідати на запитання, чи зберігаються вітаміни в варення.

Можна варення при дієті

Тим, хто сумнівається, чи можна їсти варення на дієті, дієтологи відповідають, що від ласощів не треба відмовлятися, але вживання має стати обмеженим. Фахівці радять включити в раціон при схудненні особливі десерти, не піддавалися багатогодинний варінні і без великої кількості цукру. Щоб схуднути, оптимально робити компоти, п'ятихвилинки без цукру і без варіння варення.

Варення при схудненні

Є калорійне варення при дієті не рекомендується, але знизити енергетичну цінність вийде за рахунок зниження добавок цукру, включення спецій. Добре включити в десерт імбир з апельсиновими кірками. Такі добавки прискорюють метаболізм, розщеплюють жири, знімають тягу до солодкого. Можна зварити тільки з кореня імбиру з лимонним соком – ласощі володіє своєрідним смаком:

  1. Для приготування знадобиться 150 грам кореня імбиру, два великих апельсина, лимона, склянка цукру, 75 мл води.
  2. Корінь ріжеться кубиками, заливається водою, кірки з апельсинів замочуються на три дні.
  3. Інгредієнти подрібнюються, змішуються з соком половини лимона, варяться за типом п'ятихвилинки.
  4. Зберігається готове ласощі в холодильнику в стерильних банках під кришками.

З гарбуза з апельсинами

Корисним є варення з гарбуза для схуднення, тому що компоненти в його складі нормалізують обмін речовин. Пропорції варіння такі: на три кілограми м'якоті гарбуза без шкірки і насіння два великих апельсина, лимона, трохи цукру. Особливості:

  1. Овоч і цитрусові ріжуться кубиками, засипаються цукровим піском, варяться 10 хвилин після закипання.
  2. Маса настоюється три години, вариться 15 хвилин, розкладається по стерильним банкам.
  3. На 100 грам припадає 25 ккал.

Малинове

Корисними називають властивості малинового варення не тільки для схуднення, але і для загального стану організму. Ласощі зміцнює імунітет, рятує від застуд, «вбиває шкідливі бактерії. У день дієтологи рекомендують їсти не більше 2,5 чайних ложок продукту, в яких міститься близько 10 г цукру. Така кількість не зашкодить фігурі, не дасть калоріях відкластися.

Фахівці радять їсти перетерті ягоди з цукром або фруктозою, а якщо їх варити, то час термічної обробки не повинно займати довше 10-15 хвилин для збереження користі. Малина позитивно впливає на травлення – кісточки покращують перистальтику кишечника, нормалізують вироблення шлункового соку, допомагають посилити відчуття ситості, довше не відчувати голод.

Смородинове

Одним з найбільш корисних вважається варення з смородини при схудненні. Краще обробляти його недовго, щоб зберегти максимальну кількість вітаміну С. На відміну від інших видів варення з чорної смородини краще варити, а не перетирати свіжі ягоди. Смородина облагороджує цукор, який під її впливом втрачає частину шкідливих властивостей. Простіше готувати п'ятихвилинку:

  1. На кілограм ягід взяти півтора кілограма цукру, півтори склянки води.
  2. Зварити сироп, засипати в нього ягоди.
  3. Після п'яти хвилин варіння десерт готовий.

Абрикосове

Смачним і корисним є варення абрикосове при схудненні, яке можна їсти для надходження в організм вітамінів А, В, С, калію, магнію, фосфору, йоду, заліза і кальцію. Ласощі зберігає речовини навіть після термічної обробки, покращує травлення, кровообіг, відновлює гемоглобін. Каротин позитивно впливає на зір, метаболізм і роботу мозку, виводить зайву рідину.

Відео: Лимонно-імбирне варення

Працює СУПЕР! Живе ВАРЕННЯ від ЗАСТУДИ для СХУДНЕННЯ | Імбирно-лимонне ВАРЕННЯ для імунітету

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!