Харчування на дієті: які продукти треба їсти, щоб схуднути

Втрата зайвих кілограмів неможлива без зміни раціону харчування. Це головна причина набору зайвої ваги, значить, над нею доведеться попрацювати насамперед. Відповідь на питання про те, які продукти треба їсти, щоб схуднути, не такий строгий, як можна уявити. Існує безліч різної їжі та страв, які можна приготувати, без втрати задоволення від їжі.

Як правильно харчуватися, щоб схуднути

Є просте правило схуднення: витрата калорій повинен перевищувати їх надходження в організм. Тобто, щоб добитися зниження ваги в домашніх умовах без виснажливих тренувань, необхідно стежити за калорійністю продуктів. Найбільш ефективні в цьому відношенні – овочі. Їх енергетична цінність мінімальна. Крім зелені, в організм обов'язково повинні поступати білки і вуглеводи. Ми отримуємо їх з нежирного м'яса, кисломолочних продуктів. Важливо не захоплюватися спаленням жиру, а повноцінно живити організм і задовольняти його потребу у всіх речовинах.

На яких продуктах можна швидко схуднути

Коли схуднути потрібно швидко, багато воліють максимально обмежити себе в продуктах, але навіть у ці моменти вдосталь можна пити зелений чай, журавлинний і гранатовий соки, їсти спаржу і морську капусту. Помідори відмінно доповнюються брокколі, а листя салату – сиром тофу. Всі перераховані продукти містять мінімум калорій. Таку їжу корисно їсти в сирому вигляді, а можна гасити, варити, запікати і спалювання жиру вам забезпечено.

Скільки потрібно їсти

Швидкість обміну речовин багато в чому залежить від людини. Так, якщо їсти рідко, то метаболізм сповільнюється і вистачає 1 раз на добу рясно їсти, щоб набирати масу. З цієї причини харчуватися потрібно кілька разів, але помалу. Оптимальний варіант – харчування 3 рази на день, а між прийомами їжі допускається їсти шматочок якогось корисного продукту, наприклад, грейпфрута або порцію сиру.

Що можна їсти при схудненні

Важливо не тільки те, які продукти ви їсте, але і як ви це робите. Крім того, що меню худне людини повинно складатися з низькокалорійних продуктів, їх потрібно навчитися правильно поєднувати, тоді всі корисні речовини будуть засвоюватися і сприяти поліпшенню обміну речовин. Коли ви їсте необхідну норму корисних продуктів в правильному поєднанні, ви насичуєте організм, але в жирові відкладення не йде ні краплі, тому що стимулюється робота кишечника і жир робить те, що нам потрібно, спалюється.

Так, м'ясні продукти, рибу та яйця найкраще поєднувати з некрохмалистими овочами. Кисломолочні продукти ефективно засвоюються з солодкими фруктами і зеленими овочами. Бринзу і сир краще всього їсти в одному прийомі їжі з кислими фруктами, помідорами. Зернових і бобових продуктів допомагає засвоюватися сметана. Поживні горіхи можуть сусідити на одній тарілці з овочами.

Продукти для схуднення – список

Є продукти, які повинні входити в раціон всіх, хто позбавляється від зайвих кілограмів. Відповідаючи на питання про те, на яких продуктах можна схуднути, пропонуємо сімку кращих:

  • Зелень. Це поняття включає в себе зелений салат, шпинат, морську капусту, броколі, спаржу, гострий перець. Ці продукти – відмінний джерело клітковини, мінералів і вітамінів, виводять зайву рідину.
  • Бобові. Їжте їх на обід. Користь від цих продуктів в хорошому насиченні організму, у високому вмісті білка, низькій калорійності, в довгій підживлення енергією.
  • Помідори, огірки. Їсти ці продукти можна практично без обмеження за рахунок низької калорійності. Крім цього, вони багаті антиоксидантами, які очищають організм, а що міститься в овочах лептин регулює апетит і позитивно впливає на метаболізм.
  • Папайя. Якщо ви візьмете за правило з'їдати її вранці перед їжею, то підвищите швидкість метаболізму і допоможете засвоюватися білку.
  • Тріска, тунець. Сміливо робіть на них акцент під час всього періоду схуднення. Вони дають відчуття ситості, містять омега-3 – кислоти, які борються із зайвими кіло.
  • Яйця. Вживати їх на сніданок два-три рази на тиждень не зашкодить, зате задовольнить потребу організму в білку.
  • Перловка. Ця крупа містить нерозчинні волокна. Набухаючи в шлунку, вони дають довгий відчуття насичення. Крупа відноситься до продуктів з довгими вуглеводами, які корисно їсти за кілька годин до тренування.

Які продукти спалюють жири і сприяють схудненню

Властивості деяких продуктів дозволяють в прямому сенсі спалювати жири. Так, які продукти треба їсти, щоб схуднути з гарантією? Ті, під час засвоєння яких йде процес розщеплення жирів. До них відносяться:

  • Олії (оливкова, гірчичне, лляна). Жирні кислоти повинні поступати в організм для того, щоб притупляти почуття голоду. Крім того, вони містять олеїнову кислоту, яка розщеплює жири.
  • Ананас. Нещодавно дієтологи з'ясували, що цей фрукт містить «фермент стрункості», по-науковому він називається бромелайн. Він прискорює розщеплення складних ліпідів, а це прямий шлях до схуднення.
  • Грейпфрут. Цей фрукт рекомендується їсти по половинці перед основним прийомом їжі, тому що він містить фітохімічні речовини. Вони знаходяться в м'якоті і допомагають тілу спалювати жири. Найкраще їсти його вранці на голодний шлунок і ближче до вечора до вечері.

Що можна їсти на дієті

Раціон харчування на дієті буде залежати від типу методики, яка вам підходить. Їх вибір величезний, починаючи з добре відомого сиру і закінчуючи алкогольними дієтами. Найпоширеніші продукти – це низькокалорійні фрукти і овочі, м'ясо птиці і риби, а також кисломолочні продукти. Існує багато суворих короткострокових дієт, тривалістю від декількох днів. Раціон кожного дня строго визначений і немає потреби самостійно вираховувати енергетичну цінність продуктів і вирішувати, що з чим їсти.

Що можна їсти до і після тренування

Відомо, що тренування – це активний процес розставання з жировими відкладеннями, але приступати до неї необхідно, попередньо зробивши запас енергії. Харчування до і після залежить від того, чим ви займаєтеся. Так, йога, силова або аеробне навантаження – зовсім різні речі, які потребують такого ж диференційованого підходу. Щодо харчування «до» думки дієтологів розділяються. Одні стверджують, що, якщо займатися рано вранці, можна робити це натщесерце. Інші впевнені, що навіть коли заняття проводиться в 5 ранку, організму все одно потрібна енергія, тобто їжа.

Краща енергія перед тренуванням – та, що отримана з вуглеводів. Їх можна отримати, якщо їсти такі продуктів, як хлібці, кава і банани, каші. Найкраще прийняти порцію поживних речовин за 1,5 години до початку заняття, щоб їжа встигла перетравитися і віддати організму енергію. Після м'язів і клітин необхідний білок. Для його отримання підійде сир, риба, нежирне м'ясо. Поїсти треба обов'язково, навіть якщо ви худнете, інакше настане слабкість, а м'язи почнуть атрофуватися.

Правильні продукти після тренування виключають все шкідливе: жирне, смажене, здобне. Якщо відмовитися від цього, ви продовжите худнути всі наступні добу після заняття спортом, тому що в організмі йде посилений процес метаболізму. Прискорений обмін речовин буде тривати ще цілу добу, ось чому про правильне харчування важливо дбати постійно, тоді і результат буде помітніше.

Відео: Які продукти не можна їсти, щоб схуднути

Що їсти, щоб схуднути Топ 5 продуктів. Олена Чудінова.

Відгуки

Галина, 34 рокиВ мені завжди було зайвих кілограмів 5, але після 30 років ця цифра стала повзти вгору і я вирішила змінити свій раціон. Основний наголос робила не на обмеження в їжі, а на використання тільки здорових продуктів, на правильні поєднання. Це призвело до успіху, за три місяці я впевнено скинула 6 кіло, живіт зник і з'явився чудовий настрій.
Христина, 21 рікЯ довго вирішувала, що є для схуднення, перепробувала кілька дієт. Сиділа на сирній, на фруктовій. Голод дуже сильно долає, постійно хочеться їсти. Важко з собою впоратися, хоча дієти не тривають дуже довго. Важко стриматися, щоб не напасти на що-небудь солодке. Поки сиджу на дієті, фігурі допомагає, але потім знову набираю вагу.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!