Список продуктів і меню для схуднення: що можна їсти на білковій дієті, скільки можна скинути у вазі

Одним з основних продуктів для схуднення є білок, тому дівчата часто задають питання: «Що можна їсти на білковій дієті?». Щоб схуднути, вам доведеться обмежити вживання жирів та вуглеводів. Їх нестача призводить до активного жіросжіганію, але почуття голоду немає. Білкова їжа насичує організм, надає сил, що відрізняє її від іншої харчування для схуднення.

Що таке білкова дієта

Дієта на білках – загальна назва різновидів харчування з білковою їжею в основі. Раціон складається з м'яса, риби, сиру, яєць. Овочі з фруктами вживаються, але в меншій кількості, то ж стосується каш, супів та іншої їжі, багатої вуглеводами – головним джерелом енергії. Так організм не отримує енергію з їжі, тому замінює її жировими відкладеннями, від яких вам треба позбутися.

Білкова їжа без вуглеводів використовується спортсменами під час сушіння тіла. З її допомогою йде зайвий жир після набору маси, а м'язи залишаються. У цей час продовжується вживання всіх поживних речовин, а не тільки білків. Змінюється лише їх кількість і співвідношення. При цьому доведеться повністю відмовитися від кондитерських виробів, борошняних страв, картоплі, навіть у мінімальних порціях.

Що дає білкова дієта

М'ясо, яйця, багата амінокислотами риба вважаються «важкою їжею», тому зрозуміти, що дає білкова дієта – легко. На перетравлення цих продуктів з молекулярної протеїнової структурою організм витрачає багато сил. Спочатку їжа «розбивається» і стає амінокислотними ланцюжками, а після – окремими елементами. Такий процес вимагає велику кількість енергії, яку доводиться добувати за браком інших способів з жирових відкладень, розщеплюючи їх.

Тривалий засвоєння амінокислот забезпечує одне важливе достоїнство даного виду дієти – відчуття ситості, що триває кілька годин, тому голодні непритомності і постійне бажання що-небудь перекусити вам не страшні. Продукти при білковій дієті для схуднення не несуть шкоди, тому можна не турбуватися за здоров'я, а різноманітність варіантів меню з швидким і тривалим результатом не залишають дівчат байдужими. Відмовитися від суворих дієт доведеться людям, у яких проблеми з нирками, ШКТ, серцем, судинами.

Варіанти білкової дієти

Існує величезна кількість видів протеїнового живлення, тому питання «Що можна їсти на білковій дієті?» - неоднозначний. Вчені, дієтологи, зірки по всьому світу пропонують своє меню. Вибирайте підходящий варіант білкової дієти не тільки по обіцяної ефективності, але і за індивідуальними параметрами: стан здоров'я, переносимі продукти для білкової дієти, вік.

Можна дотримуватися дієт, заснованих на термінах, основних продуктах, вміст поживних речовин. Нижче представлені найбільш відомі системи живлення:

  • Дієта Дюка – популярний варіант від відомого дієтолога. Грунтується на вживанні продуктів з високим вмістом білка і невеликій кількості вуглеводів. Під це визначення підходять нежирні сорти м'яса з рибою, яйця. Перша фаза називається «атака» з вживанням виключно протеїну, далі йде «круїз» з чергуванням чистих білкових днів і протеиново-овочевих. Для того щоб не завдати шкоди здоров'ю, дієта дотримується тиждень.
  • Дієта Маггі – яєчне харчування, заснований на хімічній реакції, а не на дефіцит калорій. Вона розрахована на місяць, за який ви можете скинути до 20 кілограм. Система підходить навіть літнім людям і не має особливих протипоказань, але щоб уникнути проблем зі здоров'ям використовується максимум раз на рік. Якщо ви правильно вийдете з дієти, результат залишиться на тривалий термін.
  • Кремлівська. Її принцип - обмежене вживання вуглеводів, але і м'ясо з яйцями не повинні перевищувати кількість, яке було під час звичного раціону. Оригінальна система без нових дозволених продуктів триває 2 тижні, а при її продовження у людини починаються проблеми зі здоров'ям.

Раціон білкової дієти

Якщо ви не визначилися з чітким меню систем живлення, складіть власний раціон білкової дієти, дотримуючись наступних правил:

  • кількість прийомів їжі на добу – 4-5 разів;
  • останній прийом за 4 години до сну, а перший через 30 хвилин після;
  • кожен прийом має містити білкові продукти для схуднення;
  • після обіду обмежте вживання овочів з крохмалем;
  • краще їсти фрукти до обіду, наприклад, пару яблук або цитрусових;
  • відмовтеся від напоїв з замінниками цукру, тому що від них збуджується апетит;
  • потрібно пити як мінімум 1,5 літра в день, а деякі системи живлення увазі, в 2 рази більше води;
  • в заборонені страви входять хліб, солодке, борошняне, сосиски, ковбасу з іншими субпродуктами, фастфуд, консерви.

Що таке білкова їжа

При виборі харчування з білками, дівчата починають харчуватися тільки м'ясом, рибою, яйцями, як найбільш відомими джерелами протеїну – вони не зовсім розуміють, що відноситься до білків. Білкова їжа для схуднення – це продукти, у складі яких основне місце займає білок. Він міститься в м'ясі тварин і рослинної їжі, але набір амінокислот у них різний. Низькокалорійна білкова їжа для схуднення – це знежирена молочка, бобові культури, нежирні сорти риби з м'ясом.

Білкова їжа – список продуктів

Найбагатша амінокислотним набором їжа – індичка, тунець, креветки, краби. Інші продукти з білком мають менш повним балансом поживних речовин. Наступний список – відповідь на часте питання «Що можна їсти на будь-білковій дієті»:

  • сардина, горбуша, лосось;
  • куряча грудка, нежирні яловичина, свинина, баранина, печінка теляти, кролятина;
  • шпинат, спаржа, гірчична зелень, цвітна капуста, гриби;
  • соєві боби, горох, квасоля, сочевиця, гречка, пшоняна крупа;
  • яйця, сир, знежирене молоко, кефір, сир.

Даний список продуктів при білковій дієті допоможе швидко схуднути. Схуднення виходить ефективним, смачним і нешкідливим. До мінусів споживання такої їжі відносять протипоказання у вигляді хронічних захворювань, поганий згортання крові. Щоб уникнути випадання волосся, погіршення зовнішнього вигляду шкіри, під час дієти додатково приймайте вітамінно-мінеральні комплекси.

Білкові дієти

Меню на білковий день складається відповідно до обраної дієтою. Також враховуються індивідуальні потреби в процентному співвідношенні БЖУ. В якості основи беріть такі продукти, додавши до них гарнір:

  • 200 г риби;
  • 250 г нежирного або знежиреного сиру;
  • 5 яєчних білків у вареному або іншому вигляді;
  • 200 г морепродуктів;
  • 150 г курки;
  • 100 г м'яса пісної свинини, яловичини або телятини;
  • протеїновий коктейль, який вживається самостійно.

Високобілкова дієта

Відома високобілкова дієта для схуднення складається з продуктів з великим відсотком протеїну. Рецепти страв нескладні, але смачні. На один день приготуйте:

  1. Кава або чай, тост з висівок;
  2. 2 яйця, салат з капусти з додаванням лимонного соку;
  3. Нежирний, а краще, протеїновий йогурт;
  4. Запечена або тушкована риба з салатом з помідорів.

Сувора білкова дієта

Що можна їсти на суворої білковій дієті? Так звану «рідку їжу», що відноситься до білкової їжі: молоко, кефір, супи, відвари. Зразкове білкове меню на день таке:

  1. На сніданок 100-200 г вареного на воді рису без приправ, зелене яблуко, чай без цукру.
  2. На обід можна приготувати омлет з пари цілих яєць і додаткової пари яєчних білків з додаванням 200 мл знежиреного молока.
  3. На полуденок випийте склянку кефіру.
  4. На вечерю відварену грудинку з помідором, сік.

Білкова дієта на місяць

Меню білкової дієти для схуднення на місяць відрізняється різноманітністю і більшою дозволенностью за рахунок тривалого терміну:

  • пара варених яєць, яблуко, чай;
  • відварне куряче філе, тушковані овочі;
  • кісломолочка;
  • запечене або смажене без олії м'ясо.

На 2 тижні

Особливих нововведень в тому, що можна їсти на білковій дієті на 2 тижні, немає. Всі дієтичні рецепти можливо приготувати в домашніх умовах:

  1. На сніданок каву або чай.
  2. На другий сніданок яйце, салат з цвітної капусти.
  3. На обід 100 г курки з рисом.
  4. На полуденок нежирний сир.
  5. На вечерю рабу на пару з салатом.

На 7 днів

Білкова дієта на 7 днів популярна серед дівчат за рахунок швидкого ефекту. За 1 день ви з'їсте:

  1. Склянка кисломолочного напою або йогурту.
  2. 100 г курки зі спеціями і овочами.
  3. 1 яблуко або цитрусові.
  4. 150 г запеченої риби з зеленню.

На 3 дні

Докладне меню 1 дня білкової дієти 3 дні невелике, тому що за короткий проміжок ви можете з'їсти лише:

  1. На сніданок 1 варене яйце, чай.
  2. 100 г сиру на другий сніданок і полуденок.
  3. В інший час пийте воду або чай.

Відео: меню білкової дієти

Білкова дієта для схуднення. Огляд меню білкової дієти

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!