При регулярних тренуваннях не йде вага - ріст м'язової маси, гормональні порушення і недолік калорій

Люди із зайвою вагою наполегливо і регулярно займаються спортом, піддаючи свій організм важких навантажень. Нерідко при цьому виникає питання: чому не йде вага при регулярних тренуваннях, навіть якщо робити важке вправу - в такому разі та чи інша м'яз починає рости, але кількість спалюваних калорій не збільшується. Кінцевий результат в підсумку буває кілька бентежить, оскільки замість того, щоб втратити кілька кілограмів, ви, навпаки, набрали їх за рахунок того, що та чи інша м'яз під впливом інтенсивних тренувань збільшила свій об'єм.

Що таке ефект плато

Щоб відповісти на питання, чому не знижується вага при заняттях спортом, необхідно розглянути т. зв. ефект плато в тренуваннях. Під ним мається на увазі період, коли вага тіла під час схуднення перестає знижуватися. Обґрунтований цей ефект тим, що організм людини, який спочатку активно спалював жир перестає робити це, адаптувавшись до сменившемуся харчування і навантаженні. Іншими словами, ви сіли на дієту і стали займатися у фітнес-залі, вага в результаті цього став поступово знижуватися, але в підсумку ви досягли моменту, коли стрілки на підлогових вагах просто завмерли.

Причини зупинки ваги при схудненні

Зниження маси тіла і зниження витрат енергії являють собою два взаємопов'язаних параметра. Якщо вага не йде, то однією з проблем є те, що при походах в спортзал ви використовуєте одні і ті ж вправи без збільшення інтенсивності або навантаження тренінгу. Якщо ви хочете добитися ідеального тіла, то починайте тренуватися різноманітно, час від часу збільшуючи навантаження, інакше ваш організм просто адаптується, в результаті чого обсяг м'язової маси перестане рости, а вага тіла зупинитися на одній позначці плюс-мінус пара кілограмів.

Ще одна поширена причина описаної проблеми полягає в тому, що ви порушили свій режим харчування, приміром, не втрималися і з'їли плитку шоколаду. Іншою причиною є швидке схуднення в перші тижні дієт і фізичних вправ. Справа в тому, що, крім жиру, у вас йшла і м'язова тканина. Якщо м'язи зменшуються, то і витрата енергії буде зменшуватися. Це дуже погано для тих, хто посилено намагається добитися ідеального тіла, т. к. для того щоб знову повернути м'язи до колишніх обсягів доведеться займатися спортом дуже довго.

Чому при заняттях спортом вага не йде

Новачки, які займаються регулярними фізичними вправами у поєднанні з певною дієтою часто задаються питанням, чому не знижується вага при заняттях спортом. Причина такого поширеного явища полягає в тому, що під дією регулярних фізичних навантажень в організмі відбувається побудова маси м'язів, яке може поширитися по всьому тілу. Вона поступово замінює сжигающуюся жирову тканину і т. до. м'язи важче жиру, то худнути ви спочатку навряд чи будете.

Зростання м'язової маси

Поява додаткової маси тіла при регулярних заняттях спортом частіше буває пов'язано зі збільшенням маси м'язів, а не жиру, кількість якого впливає на здоров'я людини різні негативні впливи. Це допоможе вам зробити тіло більш міцним і здоровим, ніж було раніше. Тому не варто сильно переживати, якщо ви помічаєте, що вага ніяк не хоче йти, тому що у вас з'являються м'язи замість жиру. Але одночасно з цим необхідно скорегувати своє харчування, урізноманітнивши його корисної і багатою різними речовинами їжею.

Недолік калорій

При використанні низькокалорійної дієти для позбавлення від зайвого жиру часто люди починають вживати значно менше калорій, ніж це необхідно для нормальної роботи організму. Це є дуже серйозною помилкою, т. к. появи дефіциту необхідної кількості калорій призведе до уповільнення швидкості обміну речовин. Виходить, що низька калорійність харчування позначиться на збільшенні запасів жиру в вашому тілі, тому що організм буде посилено намагатися зберегти енергію. Одночасно з цим ви будете почувати себе втомленим і млявим.

Порушення основного обміну речовин

Людський організм потребує постійного притоку енергії. В якості джерел виступає споживана їжа і запаси жири з дуже невеликою кількістю вуглеводів. Коли людина вольовими зусиллями скорочує кількість спожитої їжі, організм починає черпати енергію з внутрішніх запасів. Але коли він не може або не хоче витягти з них потрібну кількість енергії, організм починає скорочувати її витрати. Обов'язковим передвісником цього є поява голоду, тому апетит після тренування може збільшитися. У результаті порушується основний обмін речовин.

Одноманітні тренування

Чому не йде вага при регулярних часових тренуваннях? Якщо ви зіткнулися з даною проблемою навіть за умови, що ходити на заняття по 4-5 разів на тиждень, то це пов'язано з тим, що ви робите одноманітні вправи. Для її вирішення скористайтеся наступними рекомендаціями:

  • Якщо ви любите гуляти в саду або де-небудь у парку, то можете ходити швидким кроком протягом приблизно 1 години, 4-5 разів на тиждень. Результати можуть з'явитися зразкове через 3 тижні.
  • Обов'язково потрібна кардіо навантаження після силового тренування, яка допоможе вам закріпити результат шляхом спалювання деякої кількості зайвого жиру.
  • Покращуючи свою фізичну підготовку, обов'язково підвищуйте інтенсивність проведення тренувань. Для цього скористайтеся такими формами вправ, танці та аеробіка.

Гормональні порушення

Деякі люди, які регулярно виконують всі необхідні фізичні навантаження, перемагаючи біль з втомою, і приймають тільки корисну їжу, стикаються з відсутністю яких-небудь істотних результатів. Причини можуть бути пов'язані зі здоров'ям:

  • порушення роботи щитовидної залози;
  • прийом гормональних контрацептивів;
  • менопауза у жінок старшого віку;
  • вживання деяких лікарських препаратів, наприклад, протизаплідних таблеток.

Чому вага не йде, а обсяги зменшуються

Деяка частина тих, що худнуть стикається з питанням, чому вага стоїть, а обсяги зменшуються. В цілому в цьому випадку можна сильно не переживати, оскільки подібна реакція організму спостерігається на перших 2-3 місяцях інтенсивним заняттям спортом. Пов'язано це з тим, що в цей час з міжклітинного простору йде зайва вода, що дозволяє скинути чимало сантиметрів в області попи, талії і т. д.

Чому вага не знижується при інтенсивних тренуваннях

Позбавлення від зайвого жиру передбачає поєднання правильного харчування з тренуваннями. Але чому при інтенсивних тренуваннях вага не йде? Відповідь на це питання криється в наступних причинах:

  • збільшення маси м'язів;
  • використання низькокалорійної дієти;
  • неправильно підібрані вправи;
  • поява додаткових калорій;
  • емоційна пригніченість, тобто стрес.

Відео: чому не скидається вага при заняттях спортом

Чому не йде вага?| Фітнес ідеї на кожен день

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!