Чорнослив при схудненні - корисні властивості і шкоду, рецепти з кефіром, сінної і курагою

Сухофрукти дієтологи називають не найкращими продуктами для раціону тих, кому важлива гарна фігура, оскільки калорійність у них чималенька. Однак деякі з них використовуються в дієтах: чорнослив при схудненні так само популярний, як і кефір, оскільки визнаний корисним для кишечника. Впливає він на жирові відкладення і як його потрібно вживати, щоб скинути зайву вагу?

Що таке чорнослив

Коли заходить мова про тих сухофруктах, які дозволено в малому обсязі їсти навіть на самій жорсткій дієті, що передбачає серйозне урізання денного калоражу, фахівці згадують його – сушений плід сливи будь-якого темного сорту. Він відомий як природне проносне, добре очищає кишечник. З позиції дієтології ж чорнослив – це рідкісний сухофрукт, який може порадувати тих, що худнуть:

  • Глікемічним індексом: 29 одиниць (за іншими джерелами – 25). Інші представники цієї групи мають більш високі значення – тільки курагу можна назвати такою ж корисною, оскільки у неї 30 одиниць.
  • Енергетичною цінністю, в якій цукру припадає лише 38 м (на порцію 100 грам), так і сама калорійність чорносливу теж невисока – 241 ккал.

Що міститься в чорносливі

З позиції набору БЖУ, цей сухофрукт привабливий порівняно невеликою кількістю вуглеводів – 63,88 г на 100-грамову порцію, з яких трохи більше половини становлять цукру – фруктоза, глюкоза, сахароза. Щодо здоров'я (не тільки в питанні схуднення) ж набагато важливіше розуміти, що міститься в чорносливі з мікроелементів. Тут першочергово відзначається наявність калію, причому, більше, ніж у бананах. Уваги заслуговують:

  • кілька видів органічних кислот;
  • усі вітаміни групи В;
  • клітковина;
  • пектин;
  • залізо, бор, магній, фосфор;
  • антиоксиданти;
  • фенольні комплекси.

Користь чорносливу

Цінність даного сухофрукта не тільки в активному впливі на запори – навіть щодо постаті він двулик: ви можете почути про використання чорносливу при схудненні, так і про введення його в меню особам, які бажають набрати вагу. Причина тому – властивість цього продукту посилювати апетит, стимулювати вироблення шлункового соку. Останнім властивість активно користуються кулінари, подаючи з ним жирне м'ясо: так поліпшується засвоєння важкого продукту.

Користь чорносливу криється і в:

  • велику кількість калію, який благотворно впливає на роботу серця;
  • поліпшення стану хворого анемією за рахунок вмісту заліза;
  • зниження рівня «шкідливого» холестерину і, як підсумок, профілактики тромбозу;
  • антибактеріальному властивості (додаткова причина з'їдати трохи цього сухофрукта при інфекційних захворюваннях);
  • жовчогінний впливі на організм;
  • стабілізації перепадів настрою (тому чорнослив на дієті необхідний і для зниження ймовірності зриву);
  • допомоги кісткової тканини.

Для кишечника

Головною властивістю цього продукту лікарі називають здатність проносити кишечник, тому він вводиться в раціон осіб, які ведуть боротьбу з запорами. Обумовлюється цей момент наявністю фенолових комплексів і сорбітолу, так і клітковина стимулює функціонування ШКТ. Така дія чорносливу на кишечник призвело до його появи в монодиетах і розвантажувальні дні для схуднення, коли потрібно втратити кілька кілограмів дуже швидко. Зниження ваги досягається очищенням кишечника, але на жирові відкладення така дієта на чорносливі для схуднення ніяк не впливає.

Чорнослив для схуднення

На тлі фабричних солодощів (маються на увазі кондитерські вироби) навіть мають високу калорійність сухофрукти можуть вважатися корисними під час схуднення за рахунок своєї природності і менше негативного впливу на скачки глюкози. Проте не можна заперечувати, що вжитий у великій кількості чорнослив при дієті може змусити вага рости, оскільки організм отримає надлишковий обсяг калорій і цукру, хоч і природного. Лікарі наполягають на дотриманні заходів – добовою нормою чорносливу для схуднення вважаються 4-5 шт., що еквівалентно 35-40 грам або 96 ккал.

Всім, кого турбують власні кілограми, рекомендовано обрати з наступних способів вживання чорносливу при схудненні:

  • Змішувати з ранковою порцією каші (він відмінно «дружить» з геркулесом, пшоном і рисом).
  • Пити з кефіром, ряжанкою або йогуртом (купуйте варіанти без добавок) під час пізньої вечері.
  • Робити сирну запіканку або сирники (з яєчним білком і цільнозерновий борошном), замінюючи чорносливом цукор.
  • Варити компот (підсолоджувачі не додавати, а інші фрукти можна вводити).
  • Готувати суміш із сухофруктів (намагайтеся по мінімуму закладати ізюм, якщо використовуєте), мигдалю/кешью/фісташок для перекусів – навіть маленька порція відмінно втамовує голод.
  • Пити настій з запареного чорносливу при схудненні теж корисно – у нього мінімальна калорійність, зате він добре пригнічує апетит. Аналогічно можна спеціально готувати відвар на даному сухофрукті.

Кефір з чорносливом

Склянка такого напою – дієвий засіб для нормалізації роботи кишечника, за рахунок чого і досягається візуальне схуднення: людина втрачає кілограми завдяки очищенню організму. В перспективі спостерігається і вплив на жирові відкладення, але для цього потрібно заважати чорнослив з кефіром кожен день, а результат буде видно через місяць. Бажано робити це ближче до ночі, і не готувати собі таку суміш з ранку, якщо ви плануєте кудись йти. Зверніть увагу, що для послаблювальної дії кисломолочний напій повинен бути максимально свіжим (зроблено сьогодні або вчора).

З кефіром (ряжанкою, закваскою, і т. д.) чорнослив при схудненні можна заважати так:

  • 200 мл кисломолочного напою + 30 г подрібненого сухофрукта настоювати годину.
  • 150 мл кефіру + 50 г запареного (!) нарізаного сухофрукта.

Чорнослив на ніч

Допомагати худнути вам може і невелика порція даного сухофрукта (в запареному вигляді), з'їдена перед сном. Однак такий спосіб правильно буде практикувати тільки при гострому голод, що виник після вечері, оскільки всі фрукти, особливо сушені, ввечері рекомендовані лише як виняток і заміна шкідливих продуктів. Чорнослив на ніч вживають у кількості 3-4 шт., можна змішати з парою-трійкою горішків. Більший обсяг дозволяє тільки монодієта на день, де ввечері дозволено до 100 г цього продукту.

Вівсянка з чорносливом

Каша з фруктами на сніданок – відмінний рецепт для солодкого початку дня, але без ризику набрати зайву вагу. Чорнослив при схудненні прекрасно поєднується з усіма горіхами, хоча переважно комбінується з волоським і з мигдалем – останній визнаний кращим з своєї групи щодо схуднення. Вівсянка з чорносливом дає тривалий ефект ситності, оскільки не відбувається стрибка цукру. Скільки штук покласти – вирішувати вам, але бажано не переходити межу в 40 грам, а якщо використовуються горіхи, то в 30 грам. Можна доповнити блюдо курагою.

Сир з чорносливом

Даний варіант сніданку, полуденка або навіть вечері, якщо вам потрібно поїсти після тренування, привертає невисокою калорійністю, але гарною поживністю. Необов'язково змішувати тільки знежирений сир з чорносливом для схуднення – аналогічно ви можете використовувати 2% або 5% продукт. Однак дієтологи нагадують, що наявність в молочних продуктах лактози робить їх не найбезпечнішими для схуднення, тому, щоб не товстіти, перед їх вживанням потрібна физнагрузка.

Дієта з чорносливом для схуднення

Кількість способів використання цього продукту заради зниження ваги навіть в рамках здорового харчування не злічити – салати, суміші з будь-якими крупами, м'ясні страви. Проте найдієвіший варіант – дієта на чорносливі, яка може представляти собою пару «голодних» днів для розвантаження, а може виглядати майже класичним здоровим меню на тиждень. Як би ви не вирішили використовувати чорнослив при схудненні, враховуйте, що доведеться забути про копчені продукти і всі багаті швидкими вуглеводами.

Ефективні варіанти схуднення з цим сухофруктом:

  • 3 дні змішувати 200-грамову порцію з кефіром (1 л) і волоськими горіхами (100 г). Кількість в дужках вказано на добу, правильно буде поділити на 5 разів.
  • Тиждень замість вечері з'їдати 50 г даного сухофрукта з ложкою меду. Вранці та вдень їсти відварну гречку, чергуючи з бурим рисом (порції – 50 г сухої крупи, готувати без смакових добавок) і свіжі овочі. Обов'язковий обсяг рідини – 1,5 л. Можливо схуднути на 4 кг

Протипоказання

Після з'ясування, чим корисний чорнослив для схуднення і чому людина втрачає вагу від цього продукту, варто оцінити і можливі негативні наслідки, пов'язані з ним. Проносну і жовчогінну властивість даного сухофрукта вимагає обережності у осіб, що мають проблеми з печінкою і жовчними протоками, які страждають диареями. Протипоказаннями чорносливу є і захворювання шлунка. Не варто їм поповнювати раціон і:

  • При грудному вигодовуванні, тому що можна спровокувати розлад кишечника у малюка.
  • Особам з цукровим діабетом (тільки після розмови з лікарем);
  • Гіпотонікам.

Відео: як вживати чорнослив

Чорнослив. Чорнослив для схуднення. 3 відмінних рецепта.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!