Корекція врослого нігтя на нозі

Проблема врослого нігтя зачіпає багатьох людей незалежно від віку. Інша назва цієї патології – онихокриптоз. При захворюванні крайня частина нігтя (як правило, це нігтьова пластина на стопі) починає вростати в нігтьової валик, викликаючи неприємні відчуття і заважаючи нормальному способу життя. В цьому випадку допоможе корекція врослого нігтя, що проводиться досвідченими фахівцями. Це необхідно для того, щоб по можливості повернути ураженим кінцівкам гарний вигляд і запобігти серйозні ускладнення, які можуть розпочатися за відсутності належного лікування.

Методи корекції

Вростання нігтя провокує багато різних факторів, тому патологія нерідко зустрічається у людей. Є статистика, за даними якої можна визначити, що кожна третя людина хоча б раз у житті стикався з онихокриптозом. Існує кілька причин, які лікарі вважають основними, провокуючими неприємну, хворобливу патологію:

  • Спадковість.
  • Носіння тісного взуття.
  • Анатомічні особливості нігтів.
  • Неправильна обрізка і опил пластини при манікюр або педикюр.
  • Механічні травми рук і ніг.
  • Оніхомікоз – грибкові ураження кінцівок.
  • Плоскостопість.
  • Цукровий діабет.

Вкрай важливо звернутися до фахівця при перших стадіях врослого нігтя, тому що в цьому випадку, як правило, пластина легко піддається корекції. Якщо вчасно не провести терапію, людина може зіткнутися з такими ускладненнями, як почервоніння пальця, набрякання, сильний біль під час ходи, а у важких випадках це може призвести до зараження інфекцією, появи гною, розростання ураженої шкіри, її деформації, відшарування нігтя. Самий жалюгідний результат – ампутація пальця.

У більшості випадків поява врослого нігтя наголошується на великому пальці стопи, хоча є випадки, коли онихокриптозу піддані й інші кінцівки. Рідко зустрічається вростання на руках. Якщо ніготь вріс в палець, тканини набрякли, необхідно при першій же можливості звернутися до подолога. Лікар визначить стадію вростання, оцінить перспективи, призначить метод корекції, який ідеально підійде для випадку пацієнта. Це може бути хірургічне лікування, терапія лазером, корекція радіохвилями, скобами, гелевим покриттям, педикюром.

Хірургічне втручання

Хірургічна корекція врослого нігтя, як правило, передбачає повне видалення врослого нігтя разом з паросткової зоною або без неї. У крайніх випадках доводиться видаляти пластину повністю, тому вона ніколи більше не виростає. Цей спосіб корекції має безліч недоліків: серйозний ризик травмувати пацієнта, довгий відновлення, хворобливі відчуття після процедури і естетичне недосконалість. Якщо ніготь після такої корекції відростає, то виглядає не надто привабливо, може бути деформований.

В деяких випадках без хірургічного втручання не обійтися. До того ж цей процес відносно недорого коштує, на відміну від більш досконалої лазерної корекції. Якщо немає інфекційного зараження, пацієнт може прийти на цю процедуру відразу ж після першого прийому у лікаря. У разі, коли врослий ніготь супроводжується активним запальним процесом з нагноєнням, спочатку потрібно провести антибіотикотерапію.

Лазерна корекція врослого нігтя

Лазерна корекція відповідає на питання, як вилікувати врослий ніготь майже без болю. Цей сучасний метод дає по-справжньому чудовий результат, після терапії лазером майже у ста відсотках випадків не відбувається рецидиву. До того ж цей спосіб дозволить не знімати ніготь повністю: під час процедури точково видаляється та частина нігтя, яка вросла в шкіру. Цей метод майже не має протипоказань, легко переноситься пацієнтами, а відновлювальний період до лікування займає не більше двох місяців. Майже відразу після операції людина може вести колишній спосіб життя.

Корекцію не проводять, якщо в пластині є запалення, тому попередньо доведеться провести лікування. Сама корекція проходить під місцевою анестезією, тому під час операції пацієнт не відчуває болю. Після лазерної терапії, як правило, не буває сильних кровотеч, шкіра не пошкоджена, пластина залишається естетично привабливою. Метод являє собою випаровування пошкодженої ділянки лазером, а крім цього, апарат одночасно вбиває грибкові інфекції і припікає тканини, знезаражує шкіру.

Радіохвильове лікування

Радіохвильова корекція – другий метод лікування, який не завдає болю пацієнту. Процедура проводиться в клініці амбулаторно, під час неї хворому вколюють знеболюючий препарат. Коригувати пластину цим способом вийде на будь-якому етапі захворювання. Лікування радіохвилями займає не більше десяти хвилин – спочатку вколюють анестетик, потім видаляють врослу частину нігтя, а після радіохвильовим апаратом обробляють ростковую зону і нігтьову матрицю. Цим же пристроєм лікар може видалити розрослися тканини.

Після безболісної корекції лікар накладає на кінцівку пов'язку з антисептиком і пацієнт може відправлятися додому. Повне зникнення неприємних відчуттів після процедури проходить вже через день-два, а відновлення до кінця займає не більше тижня. Міняти спеціальну пов'язку необхідно ще близько чотирьох разів, це людина здатна зробити самостійно або звернутися в клініку врослого нігтя.

Коригувальні скоби або пластини

Лікування пластинами або протекторами (ортоніксія) застосовується, коли врослий ніготь знаходиться на початковій або середній стадіях. Має сенс така корекція в разі, якщо людина піддається частим рецидивам онихокриптоза. Існують кілька корекційних систем, які виготовляються з різних матеріалів (металеві, золоті), мають різну форму. У лікарській практиці використовуються скоби Фрезера, скоби Комбипед, В/S-пластини, полускобы Goldstadt, пластини подофікс (PODOFIX). Установка цих коригувальних пристроїв не вплине на звичний спосіб життя.

Установка скоб вимагає місцевого наркозу, щоб виключити дискомфортні відчуття під час операції. На наступний же день після процедури пацієнт починає відчувати полегшення: протектори, які підтримують краю нігтя, знімають навантаження з околоногтевой шкіри і майже повністю усувають біль. Під час їх носіння відбувається виправлення форми нігтьової пластини, яка призводить до частого вростання нігтя. У деяких випадках потрібне тривале носіння скоб, їх корекція досвідченим лікарем, але деколи вистачає декількох місяців для повного лікування.

Гелеве покриття

Методику гелевою корекції при вростанні нігтя слід рекомендувати тим людям, які мають першу стадію онихокриптоза і не хочуть радикального втручання. У цьому випадку використовується спеціальна речовина – гель, з якого фахівець формує бажану форму нігтьової пластини. По виду вона не буде відрізнятися від натурального нігтя. Переваги гелевою процедури корекції:

  • Привабливий вигляд нігтя (гель надає йому потрібну форму).
  • Ніякі зовнішні фактори не можуть вплинути на руйнування нігтя, гель добре захищає його.
  • Гелеве покриття сприяє зволоженню нігтьової пластини, підвищення її міцності.
  • За рахунок твердості покриття гелем, відновлюється нормальна форма нігтя.
  • Тривале носіння сприяє повній корекції форми і відсутності подальших рецидивів захворювання.

Консервативне лікування

Консервативне лікування врослої нігтьової пластини може бути ефективно на початкових стадіях розвитку патології. Така терапія використовується, якщо онихокриптоз поки не викликає сильних больових відчуттів, а в нігтьових валиках не виявлено інфекційного ураження. В цьому випадку для корекції застосовуються теплі ванни з сіллю, ванночки з харчовою содою (при запальному процесі). Для захисту ураженої шкіри від додаткового впливу навколишнього середовища використовують джгути (матеріал для них – бинт або марля), змочені спиртовим розчином хлоргексидину.

Апаратний педикюр

Багато людей протягом довгого часу уникають розвитку онихокриптоза завдяки апаратного педикюру. Цей метод корекції допомагає зробити нігтьову пластину тонше, акуратно видалити врослі частини та уражені ділянки шкіри. Щоб вилікувати патологію, використовуються спеціальні інструменти: бори, фрези, шліфувальні камені. Інша назва такого педикюру – медичний, він не тільки допомагає пацієнту позбутися онихокриптоза, але і вирішує безліч інших проблем (лікування потовщення нігтьової пластини, видалення мозолів, профілактика тріщин).

Де лікують врослий ніготь у Москві

У багатьох широкопрофільних приватних клініках і державних лікарнях надається послуга по корекції врослої нігтьової пластини. Щоб знайти місце, яке вам підійде, для початку необхідно вибрати метод терапії, який ви вважаєте прийнятним для вашого випадку. Потім варто почитати відгуки в інтернеті про клініках, піти на прийом до лікаря, який призначить індивідуальне лікування. Де лікують врослий ніготь в Москві:

  • «CLINICA IDEAL», Великий Строченовский пер. 22/25 (м. Добринінська/Серпуховская).
  • «Лама», вул. 26 Бакинських Комісарів, 6.
  • «МедикСити», вул. Полтавська, 2 (м. Свалявської/Динамо).
  • «Зцілення», Малий Козловський провулок, 6 (м. Червоні ворота).
  • «CleoLine», вул. Верхні Поля, 28.

Ціни в Москві на корекцію нігтьової пластини

  • Лікування лазером – вартість від 2000 до 20 000 рублів.
  • Корекція гелем – 350-1000 рублів (за ніготь).
  • Установка скоб – 1250-14000 рублів.
  • Установка пластин – 450-5000 рублів.
  • Хірургічна корекція – 4800-9000 рублів.
  • Радіохвильова терапія – 1500-12000 рублів.
  • Апаратний педикюр – 600-3000 рублів.

Відео

У деяких людей немає можливості відвідати лікаря, щоб позбутися від онихокриптоза, а інші просто хочуть навчитися позбуватися від цієї проблеми самостійно. На початковій стадії це цілком реально. На наступному відео провідні докладно розповідають про те, як скорегувати ніготь в домашніх умовах. Крім цього, лікар дає уявлення про правильне обрізі нігтів, про причини виникнення неприємної патології, про профілактику, яка допоможе уникнути майбутніх рецидивів. Дивіться корисний ролик, який допоможе швидко відновити колишню форму нігтьової пластини:

Врослий ніготь: що робити і як не допустити його поява знову

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!