Розвантажувальний день на кефірі - користь і шкода. Відгуки про результати розвантажувального дня на кефірі

Для кожної людини, незалежно від того, хоче він схуднути або ні, необхідні розвантажувальні дні. Дієтологи радять включити в свій тижневий раціон розвантажувальний день на кефірі, щоб вивести з організму токсини та інші шкідливі речовини, очистити кишечник, налаштувати організм на самоочищення. Таке очищення допоможе згодом позбутися від зайвого жиру, т. к. хороший обмін речовин сприяє нормалізації роботи організму, в тому числі контроль ваги.

Особливості та правила проведення розвантажувальних днів на кефірі

Щоб налаштувати організм на самоочищення, необхідно робити розвантаження протягом 1 дня раз у тиждень. З часом частота розвантажень скорочується до 1 разу на місяць. Цього вистачає, щоб нормалізувати роботу організму. Під час таких днів кефір може комбінуватися з іншими продуктами, наприклад, кашами, овочами або фруктами, соками, сиром, медом і навіть шоколадом. Крім того:

  • Не можна вживати сіль, цукор.
  • Цукор замінюється медом.
  • Необхідно випивати не менше 2 л води в день.
  • Калорійність добового раціону не повинна перевищувати 400-600 ккал.

Користь і шкода для здоров'я

Кефірна розвантаження – корисний метод очищення організму, який сприяє нормалізації його роботи. Однак застосовувати частіше, ніж 1 раз в тиждень, а згодом – 1 раз в місяць не рекомендується, оскільки таке самообмеження може сприяти вже не покращення, а погіршення обміну речовин. Якщо ж застосовувати її розумно, то є можливість домогтися таких позитивних моментів:

  • Очищення шлунково-кишкового тракту (кефір для розвантаження краще, ніж молоко, завдяки своєму складу бактерій).
  • Поліпшення роботи печінки.
  • Поліпшення складу крові та її функцій.
  • Виведення токсинів.
  • Зниження ваги.
  • Поліпшення самопочуття.
  • Відпочинку для всього організму.
  • Збільшення активності.
  • Поліпшення роботи мозку.

Варіації кефірних розвантажувальних днів

Бажано включати в раціон розвантажувального дня виключно кефір, але необов'язково. Людина може спробувати різні дієти на основі кефіру і підібрати ту, яка буде для нього максимально прийнятна. Змішаних дієт багато. Тут представлено 7 видів раціонів, які дозволяється використовувати під час розвантаження: чистий кефірний, яблучний, гречаний, з висівками, сирний, з овочами або фруктами, огірковий. Більш детально про розвантажувальних днях розповість Олена Малишева у цьому відео:

Кращі розвантажувальні дні на рисі та інших продуктах

Чистий варіант

Чистий кефірна розвантаження складається виключно з кефіру. Інші продукти їсти не можна навіть в малих кількостях, зате ви можете вживати різний кефір, наприклад з фруктовим наповнювачем, біо-кефір або знежирений. Під час дня дозволяється приймати будь-який з них або все відразу. А також необхідно пити багато води (2 л/день). Щоб така дієта не принесла шкоди організму, його необхідно підготувати: вступати і виходити з дієти плавно. Так на вечерю перед розвантажувальним днем і на сніданок дозволяється їсти тільки легку їжу і не переїдати.

На гречаної каші

Розвантажувальний раціон на основі кефіру з гречкою складається з 1 склянки гречаної крупи і 1,5 л кефіру. Гречку необхідно вживати запареної (ввечері перед розвантажувальним днем заливається 1 склянкою окропу, закутується, ставиться в тепле місце), не солити. Таку гречку дозволяється заливати кефіром або є, запиваючи їм. Допускається сдабривание зеленню. За день необхідно з'їсти всю добову норму кефіру і гречки. Це непоганий варіант для тих, кому нелегко обмежити себе великими обсягами їжі, або необхідно енергійний харчування. Інший варіант дієти – кефір з рисом.

Яблучний розвантажувальний день

Для розвантаження таким способом знадобиться 1,5 кг яблук, 1 л кефіру і 1,5 л води. Яблука і кефір вживаються поперемінно, з проміжком не менше 1 ч. Також не варто забувати пити воду. Така дієта не тільки очистить ШКТ, але і виведе токсини, які накопичилися в організмі – в цьому її особливість. Вона сприятливо впливає на багато процесів в організмі, збагатить його вітамінами, сприятливо позначиться на роботі органів і загальному самопочутті.

Сирно-кефірний

Для такої розвантаження знадобиться сир (400 г), кефір (1 л), а також мед і ягоди (при бажанні). Це один з небагатьох способів, який дозволяє збагачувати розвантажувальний раціон медом і фруктами. Протягом дня потрібно пити 5-6 разів кефір і їсти сир маленькими порціями. Їх дозволяється змішувати, є окремо або поєднувати в одному прийомі їжі. Сир можете присмачувати медом і будь-якими ягодами, кефір також на ваш вибір. Хороший варіант для тих, кому нелегко обмежувати себе в різноманітній їжі.

У поєднанні з фруктами та овочами

Одноденна дієта з фруктами і овочами на кефірі передбачає вживання комфортного для вас кількості зазначених продуктів, однак не можна переїдати. Овочі, фрукти, горіхи дозволяється їсти в різних видах – в салатах, цілими, у вигляді йогурту (роздрібненими в блендері до стану кашки, залиті кефіром). Термічно обробляти продукти забороняється, а також солити, цукрувати їх. Обов'язково варто випити 1 склянку кефіру перед сном.

Для очищення організму і зниження ваги з висівками

Розвантаження складається з прийому виключно висівок (2 ст. ложки 3 р/д) та кефіру (1,5 л). Висівки розмочуються або запиваются водою (1 склянкою). Кефір п'ється в проміжках або під час прийому висівок. Висівки містять клітковину, величезна кількість корисних речовин, сприяють інтенсивному очищенню організму, ШЛУНКОВО-кишкового тракту від шлаків, токсинів, що скупчився калу (краще планувати на вихідні). Напередодні такого дня необхідно з'їсти 3 ст. ложки висівок, запиваючи 2-3 ст. води (протягом 1-2 год), щоб підготувати організм до зміни раціону. Висівки можуть бути замінені вівсянкою.

Меню і рецепти кефірно-огіркового розвантажувального дня

Ваш денний раціон під час такої розвантаження буде складатися з огірків (1 кг), кефір (0,5 л), зелені, невеликої кількості бринзи (при бажанні):

  1. Сніданок – салат з огірками (200 г), зелені, без солі. Через 20 хвилин випийте 1 склянку кефіру.
  2. Другий сніданок – 200 г огірків без кефіру.
  3. Обід – салат з огірків (200 г), зелені, розмоченої у воді бринзи. Запити через 20 хвилин водою.
  4. Полудень – 200 г огірків.
  5. Вечеря – салат з огірками, зелені на рослинному або оливковому маслі.
  6. Другий вечеря (перед сном) – 1 склянка кефіру.

Протипоказання

Здоровій людині кефірний розвантажувальний день піде тільки на користь, однак якщо присутні деякі проблеми зі здоров'ям, така дієта може нашкодити. У групі ризику знаходяться люди:

  • З непереносимістю до молока і кисломолочних продуктів.
  • З проблемами ШКТ (порушення слизової, діарея, гастрит, прориву, тріщини).
  • З загальної ослабленістю організму (через хворобу, нестачі харчування).
  • Під час вагітності, лактації (розвантаження дозволяється тільки з дозволу лікаря).
  • При необхідності приймати ліки, які не можна поєднувати з молочними продуктами.

Відгуки про ефективність розвантажувальних днів на кефірі

Тетяна, 25 років:«У мене нормальна вага, я роблю розвантаження раз в тиждень не для схуднення – просто так я відчуваю себе краще. Мій організм відпочиває від навантаження в ці дні, він краще працює. Я відчуваю на собі благотворний вплив розвантажувальних днів, а тому не збираюся кинути це заняття. Такі розвантаження набагато легше і дають кращий результат, ніж будь-які дієти».
Наталя, 22года:«Я примудрилася скинути з допомогою розвантажувальних днів з кефіром і огірками близько 10 кг. Я завжди була схильна до повноти, зайві кілограми осідали на боках і щоках. При зрості 164 см, я важила 57 кг – не занадто велику вагу, але виглядала пампушкою. Після того як я припинила їсти в нічний час, відмовилася від гамбургерів, картоплі фрі та подібних джерел холестерину, а також стала робити розвантажувальні дні, схудла, зараз важу 47 кг! І такий ефект всього за пару місяців!».
Лариса, 30 років:«На розвантажувальні дні є можливість схуднути, але через деякий час, коли організм нормалізує свою роботу, виведе токсини, очистить кишечник. Тоді людині захочеться менше їсти, піде стрес від інтоксикації, що поживні речовини будуть краще засвоюватися, хороший обмін речовин сприяє спалюванню жирів. А за один день багато не скинеш: 1-2 кг, і то за рахунок зменшення кількості рідини, їжі, калу в організмі».

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!