Норма пролактину у жінок

Здоров'я жінки завжди залежить від її гормонального фону, порушення рівноваги якого засмучує роботу всього організму. Особливо важливі гормони, які відповідають за дітонародження, їх вплив не можна переоцінити. Важливий гормон пролактин норма у жінок його залежить від багатьох факторів: вагітність, фази сну, менструального циклу, наявності захворювань. Крім дітородної функції, він впливає на перебіг інших процесів в організмі жінки, у яких ми зараз розберемося.

За що відповідає гормон пролактин у жінок

Пролактин - це речовина, що виробляється в гіпофізі людини, але його може продукувати ендометрій матки жінки і, в невеликих кількостях, передміхурова залоза чоловіки. В першу чергу гормон відповідає за нормальне збільшення в обсязі молочних залоз під час вагітності, утворення молока в період лактації, а також за нормальний розвиток росту грудей у дівчаток. Крім цього пролактин відповідає за безліч функцій в організмі жінки:

  1. Підтримання в яєчнику жовтого тіла, щоб зберегти високий рівень прогестерону для нормального виношування дітей.
  2. Регулювання функції надниркових залоз.
  3. Моделювання імунної системи.
  4. Регулювання водно-сольового балансу.
  5. Стимулювання росту волосся.

Симптоми порушення рівня пролактину

Рівень пролактину може бути підвищений або знижений. З'ясовується це, як правило, коли проводиться обстеження якого-небудь захворювання, наприклад, при неясній етіології маткових кровотеч, не діагностованих болю в жіночих грудей або при підозрі на пухлину мозку. Здавати кров на цей гормон лікарі рекомендують при безплідді, появі молока поза вагітності і лактації, гіпопластичні зміни маткових.

Знижений пролактин

Якщо пролактин нижче норми у жінок, це може бути показником небезпечного захворювання. Причиною низького рівня гормону бувають:

  • променева терапія;
  • черепно-мозкові травми;
  • масивна кровотеча;
  • переношування вагітності;
  • апоплексия гіпофіза (синдром Шихана);
  • туберкульоз гіпофіза;
  • пухлини головного мозку;
  • неконтрольований прийом лікарських препаратів.

Низький пролактин – явище рідкісне. Щоб його знайти, не обов'язково здавати аналізи. До симптомів зниженого рівня відносяться:

  • порушення менструального циклу;
  • ріст волосся на обличчі;
  • виділення з молочних залоз поза вагітності;
  • відсутність овуляції;
  • проблемна шкіра, схильна до вугрової висипки;
  • жирові відкладення на тілі;
  • знижений статевий потяг, що погано для зачаття.

Підвищений

Коли пролактин вище норми у жінок, це пов'язано з такими симптомами, як безпліддя, відсутність менструації, наявність акне, підвищений ріст волосся на обличчі і навколо сосків, фригідність, збільшення маси тіла, проблеми зі щитовидкою. Часто трапляється втрата кальцію, що може призвести до крихкості кісток – остеопрозу. З боку центральної нервової системи спостерігаються депресії, підвищена стомлюваність, слабкість, безсоння, погіршення зору, зниження пам'яті. При зниженому рівні норми пролактину стан грудних залоз погіршується: утворюються біль, виділення з сосків.

Правила здачі аналізу на пролактин

Аналіз на пролактин орієнтований на менструальний цикл. Якщо він порушений, то обстеження може бути призначена в будь-який день. Щоб норма гормону в крові була показана вірно, потрібно дотримувати деякі правила за 2-3 дні до здачі аналізу:

  • відмовитися від кави і солодощів;
  • не відвідувати сауну;
  • утриматися від сексуальних стосунків;
  • не піднімати, не носити важких предметів;
  • в день аналізу нічого не їсти.

Щоб свідчення були більш точними, за півгодини до обстеження слід не курити, максимально розслабитися, побути в тиші і спокої. Якщо рекомендації не дотримуються, то жінка ризикує отримати неточні дані, що призведе до невірних висновків про стан її здоров'я і, як наслідок, некоректного лікування. Забір венозної крові під час аналізу відбувається з ліктьової зони. Докладніше про те, як правильно здати цей аналіз, розповість у відео кваліфікований акушер-гінеколог Жукова О. Ю.

Аналіз на пролактин як здавати?

Яка норма гормону пролактину у жінок

Норма пролактину в крові у жінки встановлюється на рівні 4-23 нг/мл, якщо вона не вагітна. Протягом доби рівень його постійно змінюються, так, мінімальна ступінь гормону в організмі у жінки спостерігається в ранкові години, а в лютеїнову фазу (від овуляції до кровотечі) менструального циклу – максимальна. Як правило, пізнається норма пролактину на 21 день менструального циклу під час діагностики крові або щитовидки. Кров на рівень гормону здають в будь-який день менструального циклу – небудь в лютеїнової, або в фолікулярній фазі (під час дозрівання яйцеклітини).

Жінки від початку менструації і до менопаузи

У дівчат з дня приходу першої менструації аж до жіночої менопаузи нормою вважається показник гормон, як вже згадувалося, 40-530 микроединиц на 1 літр крові. Якщо в якийсь період життя вона підвищується на 10-40 одиниць, то причин для занепокоєння немає. До максимальної норми гормон може підвищуватися при стимуляції сосків, під час стресу або куріння, після пристрасного поцілунку і статевого акту. Але якщо рівень набагато вище або нижче норми, то жінці потрібно обов'язково обстежитися на наявність патологій.

Під час вагітності

У вагітних норма цього гормону – 34-386 нг/мл Зниження пролактину спостерігається одразу ж після пологів, а при лактації він знову піднімається. Гормональні порушення у вагітних з'являються вже на восьмому тижні, тому виявити норми пролактину в цей період практично неможливо. Лікарі контролюють кров на цукор, рівень ТТГ і гормони щитовидки АТТРО, але ніяких гормональних препаратів для зниження норми пролактину у жінок під час вагітності не допускається.

Як знизити рівень пролактину

При сильному підвищенні гормону настає гіперпролактинемія, при якій лікарями обов'язково призначається лікування. Як правило, для зниження норми призначають гормональні засоби, що містять алкалоїди ріжків. Але багатьох жінок цікавить, як знизити пролактин до нормального рівня без синтетичних таблеток, адже гормональні препарати дають побічні ефекти: нудоту, блювоту, розлад шлунка і багато інших неприємних симптомів.

Знизити рівень гормону до норми можна самостійно, якщо дотримуватися збалансованого харчування, регулярно займатися фізичними вправами, йогою, ходити на масажі, приймати розслаблюючі ванни. Не можна допускати дефіциту мінералів і вітамінів, особливо йоду, кальцію, заліза, тому, складаючи денний раціон, у меню потрібно включати такі продукти, як нежирне м'ясо, молокопродукти, яйця, бобові, морську рибу, йодовану сіль.

Норма пролактину залежить від психоемоційного стану жінки, тому головне – бути спокійною і врівноваженою, незалежно від навколишньої обстановки. Для цього потрібно більше відпочивати, добре висипатися, пити відвари трав, що мають заспокійливу дію: меліси, м'яти, валеріани, хмелю, бузини, глоду. Кава і чай в повсякденному житті краще замінити ромашковим настоєм, а справлятися зі стресом допоможе рослинний препарат «Новопассит».

У боротьбі за нормалізацію гормонального фону жінки допускається лікувальне голодування (раз на тиждень влаштовувати розвантажувальний день), загартовування (контрастним душем, обтиранням льодом). Голодувати дозволяється як 24 години, так і 36 (останній прийом їжі ввечері, а наступний прийом – через день вранці). Для профілактики підвищеного пролактину потрібно щорічно відвідувати лікаря-ендокринолога, вести здоровий спосіб життя, не злитися, не хвилюватися і завжди бути оптимісткою.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!