Розвантажувальний день на гречці для схуднення

Гречка — злаковий продукт, насичений безліччю корисних речовин для здоров'я людини. Гречану кашу дієтологи рекомендують їсти на сніданок. Вона швидко викликає у людини відчуття ситості, наповнює організм вітамінами і необхідними мікроелементами, заправляє енергією і бадьорістю на весь день. Ті, хто прагне схуднути або очистити організм, знають, що таке розвантажувальний день на гречці. За цей день ви позбудетеся від пари зайвих кілограмів, якщо грамотно сплануєте свій раціон 1-2 рази на тиждень. Чому калорійна гречка є основою розвантажувальних днів?

Користь розвантажувальних днів на гречці

Дієтологи поставили гречку на почесне місце, завдяки її вітамінно-мінеральному складу (залізо, мідь, калій, йод, магній, вітаміни групи В). Адже цих активних речовин у 3 рази більше, ніж в інших відомих злаках, які насичують організм. Маючи багато харчових волокон, компоненти складу гречки активно розщеплюють зайві жири при метаболічних процесах. Регулярне вживання злаку очищає кишечник, сприяє виведенню застояних токсинів і шлаків.

Розвантажувальні дні на гречці сприяють:

  • активізації обмінних процесів і зниження ваги, в той час як продукт має високий показник калорійності;
  • виведення неперетравлених решток їжі з кишечника, радіонуклідів, токсинів, зайвої рідини;
  • чищення і поліпшення функціональності печінки, зміцненню стінок судин, завдяки вмісту в складі лізину — ферменту для якісного засвоєння кальцію;
  • скидання пари кілограмів надлишкової маси, регулюючи водно-сольовий баланс;
  • вгамування голоду, завдяки низькому показнику глікемічного індексу;
  • розвитку вольових якостей, як наслідок - людина переходить на правильне харчування.

Як правильно проводити розвантажувальний день на гречці?

Розвантажувальний день на гречаної каші проводять один або два рази на тиждень для очищення організму від шлаків і для легкого зниження маси тіла (1-2 кг). В цей день порціями беруть гречку. Її вживання комбінують, поєднуючи з кефіром, овочами, фруктами. На день достатню добову кількість крупи — 250 грамів. Її з вечора потрібно залити 2 склянками крутого окропу. Ємність з кашею закрити щільно кришкою, потім загорнути рушником і залишити до ранку напариваться.

Готову гречку поділяють на 5-6 порцій для прийомів протягом дня. В інтервалах між прийомами обов'язково п'ють достатню кількість води (2-2,5 л). Гречку добре запивати нежирним кефіром (не більше 1,5 л). Кефірно-гречаний коктейль чудово очищає кишечник, надає легкість, а велика кількість випитої рідини (кип'яченої або мінералки) допомагає процесу, звільняючи стінки кишечника від непотрібних шлаків, розщеплюються жири. Пам'ятайте, що гречку для дня розвантаження не солять і не посипають спеціями, але соєвий соус цілком замінить кефір — виходить повноцінна їжа.

Інші види розвантажувальних днів з гречкою

Гречка – основа розвантажувального дня, але нерідко вживають інші продукти для перекусів між прийомами їжі. В якості додаткових компонентів використовують зелені яблука, овочі, нежирний кефір, навіть томатний сік і шоколад, сир. Яблука і кефір покращують перистальтику кишечника, розслаблюють стілець, тому утримайтеся від поїздок, багатогодинних походів з дому. Гречано-кефірний день особливо показаний при надмірному вживанні будь-якого м'яса, тобто, білкової їжі.

Гречка з кефіром

Головна відмінність розвантажувального дня від монодієти в тому, що в першому варіанті можливі варіації. Найпоширеніший денний «коктейль» - гречано-кефірний. Порції вареної гречки поєднуєте з нежирним кефіром. Кефір вживають під час прийому каші, на перекус і перед сном. Кисломолочний продукт використовуєте в кількості не більше 1,5 літра. Таке поєднання являє собою особливу цінність: позитивно впливає на роботу травної системи, сприяє очищенню кишечника. Обов'язково вживати протягом дня воду (мінералку, звичайну кип'ячену), відпочивати.

Дізнайтеся більше про те, як проводити розвантажувальний день на кефірі.

Гречка з молоком

Якщо ваш організм добре переносить лактозу свіжого молока, то в день розвантаження побалуйте себе свіжим, але не жирним молочком. Їжте Гречку в 6 прийомів через рівні інтервали часу. Весь денний обсяг молока — 1,5 літра, випивайте через однакові часові проміжки по 100 г з гречкою або окремо. Крім цих двох продуктів вмикайте побільше рідини —води. Звикнути до такого режиму легко, виконуючи всі рекомендації.

Гречка, яблука

Зелені яблука в поєднанні з гречкою — ще одна інтерпретація дня розвантаження організму. Потрібно всього 3 середніх яблука і 250 гр. розпареного гречки за запропонованим рецептом. Гречку з'їдаєте за 3 прийоми, а перед вживанням чергової порції з'їжте яблуко —смачно і корисно! Стежте за часом, щоб останній прийом їжі був не пізніше 19 годин вечора, щоб не навантажувати печінку і кишечник на ніч. Зелений чай без цукру після прийомів їжі — непогане завершення трапези. Якщо у вас підвищена кислотність шлунку, такий варіант розвантаження вам не підійде.

Гречка і овочі

Якщо у вас сильна прихильність смачно поїсти, але схуднути потрібно, оберіть для себе наступний варіант «гречаної» розвантаження — гречка плюс овочі. У розвантажувальний день використовуйте овочі: огірки (3 шт.), буряк (2 шт.), моркву (2 шт), білокачанну капусту. Зробіть салат з капусти, огірка, моркви, заправте його соєвим соусом без солі. Зваріть буряк, потріть на тертці. Заправте соєвим соусом і також без солі їжте. Овочі вживають разом з гречкою за три прийоми або як перекус.

Скільки можна скинути на розвантажувальному дні?

Якщо ваша мета-схуднути, витримавши обмеження в їжі одного розвантажувального дня, то до бажаного результату потрібно готуватися заздалегідь. За 3-4 дні до запланованого «гречаного» дня тижня необхідно переглянути свій раціон харчування до і після заповітного дня. Це потрібно для закріплення результатів схуднення. Необхідно виключити смажене, копчене, солоне, борошняні вироби, тістечка, тобто, розвантажити травний тракт, надати йому відпочинок від непотрібної їжі, а гречка за такої прелюдії на всі сто відсотків виконає свої очисні функції, тим самим сприяючи схудненню.

Режим правильного харчування збільшує шанси схуднути за один розвантажувальний день на гречці. Підкоригувавши меню, ви скиньте один-два кілограми. Виконуючи перелічені вище рекомендації, а також тренуючи м'язи щоденними фізичними навантаженнями (звичайна зарядка вранці, біг, катання на велосипеді, заняття з тренером в фітнес центрі), ви будете приємно здивовані позитивними змінами в організмі.

Можна проводити розвантажувальні дні під час вагітності?

Нерідко вагітні жінки бажають схуднути, зробивши собі розвантаження на один день тижня. Гречка — цінний злаковий продукт, але зловживати ним, та ще при вагітності не варто. Адже цілий день малюк буде обмежений у повноцінному засвоєнні необхідних для його розвитку речовин з організму матері. Тому, якщо ви зважилися на цей крок, обов'язково проконсультуйтеся у лікарем гінекологом. Схуднення і виношування дитини, яка має народитися здоровим, сповненим життєвої енергії і сил, поняття несумісні.

Шкоди та протипоказання

Протипоказаннями до розвантаження організму гречкою вважають:

  • гастрит, виразку шлунка;
  • алергічні реакції, індивідуальна непереносимість гречаної крупи;
  • дерматити і почервоніння шкірних покривів.

Відгуки про результати

Ольга, 38 роківВирішила спробувати присвятити один день у тиждень розвантаженні свого організму. Витримала розвантажувальний день на гречці легко, оскільки почуття голоду взагалі відсутня. Головне – вчасно приймати порції їжі і випивати багато рідини в перервах. Була приємно здивована: налагодилася робота кишечника, а вага зменшився на 1 кг. Буду продовжувати худнути і постараюся змінити спосіб життя.
Ірина, 29 роківПерепробувала безліч дієт, але постійного результату так і не дочекалася. Вирішила зробити собі «гречаний» день на яблуках. Припинилися запори, схудла на талії, що видно по замірам сантиметровою стрічкою. День витримати неважко, зате результат — на лице.
Лідія, 54 рокиВ сорока п'ятирічному віці організм зашлакований, багато в крові холестерину, тому виникло бажання поекспериментувати. Гречка не викликає алергічної реакції, а яблука – улюблений вітчизняний фрукт. День на гречці з зеленими яблуками увінчався успіхом: мінус 2 кілограми. Задоволена результатом.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!