Що таке Кундаліні йога - система дихальних вправ, медитацій і асан для початківців з відео

Завжди вважалося, що йога є як оздоровчу, так і небезпечним комплексом відновлення. У багатьох фітнес-центрах практикуються групові заняття цим видом гімнастики, який дозволяє швидко прийти у форму і навчитися «слухати» своє тіло. Далі описані вправи під час заняття, історія поширення, особливості Кундаліні йоги, а ще багато відомостей про те, як вона допомагає чакрі і тілу. Читайте поради лікарів і тих, хто проходив практику цього комплексу.

Що таке кундаліні йога

Напрямок йоги Kundalini yoga кращим варіантом вважається початком духовної практики для новачків. Під час медитацій при правильному підході досягається психотерапевтичний ефект, здатність повністю розслабити тіло і відпустити думки. Гімнастика добре позначається на метаболізмі, за рахунок чого нормалізується обмін речовин, поліпшується сон, розумові здібності. Ефективність такої гімнастики підтверджена багатьма лікарями, психологами.

Назва «кундаліні йога» з санскриту перекладається як «згорнута в спіраль; спляча змія; сила, яка перебуває в прихованому місці». Ним визначають енергію, яка утворюється біля основи хребта (куприка). Щоб відкрити і поширити енергетичні центри, проходить кілька етапів. Енергія поступово піднімається вгору від основи хребта до маківки, охоплюючи всі сім чакр.

Історія поширення

Вперше цей напрямок почали практикувати в 1969 році. Початковий урок провів в Америці Йоги Бхаджан. Йому ці секретні знання передали відомі вчителі, які вважали його гідним учнем, однак при одній умові: ніхто не повинен дізнатися, інакше впаде прокляття. В Америці В той час рівень життя був дуже низький (було багато наркоманів, алкоголіків, інших неблагополучних верств). Бхаджан бачив усе це і зважився передати техніку Кундаліні, для чого провів перше офіційне заняття.

Філософія кундаліні йоги

З допомогою Кундаліні осягають адепти духовну трансформацію під час вправ. Це допомагає практикуючому на занятті розкрити свій потенціал Нескінченного, щоб наповнити його Радістю, Здоров'ям, Творчістю і Благословенням. Також йога допомагає побудувати особисту практику Садхана, щоб отримати досвід своєї Душі, Нескінченності і впустити щось Божественне. Заняття допомагають трансформувати свідомість, яка потім веде до процвітання, усвідомлення.

Основні характеристики та цілі

Кундаліні йога – це індійська практика, яка робить ухил на духовність. З її допомогою досягаються різні цілі. Основний її зміст – зосереджене самопізнання, розкриття істинного сенсу і піднесення духу. Вона допомагає позбутися від внутрішньої подвійності, яка заважає піднятися над матеріальними благами, сприяє повному пробудженню свідомості, його розширення, очищенню.

Крии кундаліні йоги

У багатьох фітнес-клубах Кундаліні ділять на Крии, які здійснюють одночасно з медитацією. Це допомагає розкрити свої таємні потенціали, розвинути самопізнання, відкрити всі свої чакри, щоб досягти справжньої гармонії і піднесення. Далі розглянемо всі крии Кундаліні, які допоможуть позбутися багатьох хвороб і знайти спокій, умиротворення. Детальний опис можна знайти онлайн.

Чим небезпечна кундаліні йога

Вважається, що енергія кундаліні небезпечна. Існують докази того, що ті, хто практикують цей напрямок самостійно, сходять з розуму. Такі чутки масово поширювалися в кінці 80-х початку 90-х років. Тоді на прилавках з'явилися книги про Кундаліні. Люди скуповували їх, починали займатися нею без підготовок, досвідченого майстра. Асани піднімали Кундаліні, які є занадто потужними для непідготовлених людей.

Внаслідок цього розвивалися різні зрушення свідомості, з'являлися психічні, фізичні ушкодження. Кундаліні є божественною енергією, яка ховається всередині людини. Сама ж практика допомагає направити її в потрібне русло, надихає на різні творчі звершення, наповнює наше життя радістю при правильному підході. Рекомендується не займатися цією гімнастикою самостійно, а звернутися до майстра.

Протипоказання

Кундаліні йога має багато протипоказань. Нею не рекомендується займатися у важкому фізичному стані, що викликано загостренням хронічного захворювання будь-якого органу, після операції. Що стосується психологічного стану людини, то тут теж є протипоказання:

  • депресія (важка форма);
  • епілепсія;
  • невроз;
  • інтелектуальна неспроможність людини.

Не рекомендується займатися гімнастикою з тахікардією, аритмією та іншими захворюваннями серця. З обережністю практикувати або не займатися взагалі гімнастикою при високій температурі тіла, важкої фізичної діяльності, частому прийомі різних ліків, перегріванні чи переохолодженні, менструації, великий навантаженні в тренажерному залі – це може привести до негативного ефекту або травмі.

Кундаліні Йога для початківців

Сама по собі Кундаліні йога вважається внутрішньою роботою. Її можна виконувати сімейним парам або людям, які хочуть досягти гармонії з самим собою: весь процес спрямований на позбавлення від поганих думок. Асани йоги для новачків є енергетичним контуром, щоб досягти певного стану. Велика частина асан практикується групами або крий. Останні складаються із спеціальних асан, звукових вібрацій і правильного дихання. Вправи роблять в потрібному порядку бажаної мети.

Що потрібно для занять

Для початку занять Кундаліні необхідно мати при собі:

  • Спеціальний килимок. Він повинен бути на 20 см довший зростання практикуючого, інакше голова і ноги не будуть надаватися на підлозі. Товщина килимка повинна бути 6 мм. Килимок з натуральної бавовни або каучуку з джутовыми волокнами буде м'якою, теплоізоляційним прошарком.
  • Для практики йоги рекомендується вибирати білий одяг з натуральних тканин. Вона повинна пропускати повітря, бути легким.

З чого почати

Рекомендується перед початком занять уважно вивчити список протипоказань. Починати виконувати вправи потрібно повільно, плавно, прислухаючись до свого організму. Протягом гімнастики не доводьте себе до дискомфортних відчуттів в області стоп, попереку, суглобів, хребта. Час занять йогою необхідно поступово збільшувати, перед кожним новим вправою даючи собі відпочити лежачи або сидячи з прямою спиною.

Йогу не можна поєднувати з прийомом алкоголю, курінням, кава і наркотичними речовинами. Якщо є проблеми зі спиною, проконсультуйтеся з майстром, щоб вам допомогли підібрати оптимальний варіант вправи. Слухайте мантри, так як вони допоможуть очистити підсвідомість, звільнити його таємні ресурси. Під час практики йогою ваш мозок буде, як і завжди, відвідувати думки. Не намагайтеся їх відігнати або надати значимість, краще просто не концентрувати на них увагу.

Вправи кундаліні

Система вправ Кундаліні йоги складається з пози (асани), особливих способів дихання (пранаяма), звукових вібрацій (мантри), жестів (мудрі), м'язових замків (бандхи), декількох видів концентрації. За допомогою цієї системи можна зміцнити імунітет, підвищити гнучкість хребта, загострити інтуїцію. За допомогою йоги ви станете активніше в сексуальному плані, поліпшите своє здоров'я.

Порядок такий:

  1. Практика Кундаліні йоги починається з настрою з допомогою особливого співу мантр.
  2. Потім проводять розминку, щоб підготувати тіло, свідомість до основної тренуванні – в цьому полягає важливість крий. Вона спрямована на певний вплив на свідомість з тілом.
  3. Потім йде релаксація протягом 10 хвилин, після чого медитація, яка націлена на певну проблему.
  4. Після медитування група співає мантри для досягнення результату.

Муладхара

Муладхара-чакра – це коренева чакра, яка розташовується на початку хребетного стовпа: у чоловіків – у підстави промежини, жінок – між яєчниками. Чакра допомагає вивести енергетичні «шлаки» з організму людини. Йога допомагає керувати імунної, лімфатичної системами. Сюди входять такі органи, як матка/передміхурова залоза, пряма кишка, опорно-руховий апарат.

Асана повинна здійснюватися так, без порушення порядку:

  1. Схрестіть ноги, сидячи по-турецьки. Ліва п'ятка повинна впиратися в промежину, а права – бути перед лівою. Спину тримайте прямо, шия, хребет повинні утворити лінію.
  2. З'єднайте великий, вказівний палець.
  3. Долоні покладіть зовнішнім ребром на коліна. Закрийте очі, зверніть до точці між бровами.
  4. Сконцентруйте увагу на диханні.
  5. Під час заняття йогою подумки вимовляєте мантру «ЛАМ».
  6. Через 15 хвилин піднесіть руки до грудей, дайте їм спокійно проскользить по тілу вниз.
  7. Слідуйте за руками, лягайте на землю на спину.

Свадхистана

Свадхистана є енергетичним центром, який пов'язаний з отриманням насолоди від життя. Вона спрямована на розвиток сексуальної енергії, тазостегнових суглобів. Фізично чакра знаходиться в районі куприка, лобка. Свадхистана сприяє поліпшенню функцій тілесних рідин у власному організмі. Колір Свадхістани – помаранчевий. До цій чакрі відносяться статеві органи, органи почуттів.

Приступайте до вправи (фото наведені далі):

  1. Починається Свадхистана з положення сидячи. Перенесіть праву ступню до паху. Ліву ногу тримайте прямо, як спину.
  2. Видихніть, нахиліться вперед, щоб торкнутися руками лівої ступні.
  3. Утримувати позиції на протязі 11 вдихів повним животом і видихів через ніздрі.
  4. На завершення сядьте в позу для медитації, подумки виконуючи мантру «ВАМ».

Маніпура

Маніпура знаходиться в районі пупка, якщо її правильно використовувати, сприяє правильному функціонуванню м'язів, травного апарату. Колір Маніпури – жовтий. Вона включає ретельне опрацювання всього тіла. Щоб схуднути, займаючись Маніпурою, слід правильно харчуватися, виключивши з раціону солодке, стимулюючі речовини, робити вправи для очей, очей. Розгляньте вправу:

  • Встаньте на ноги, зробіть широкий крок назад правою ногою. Ступні повинні бути фронтально повернені. Ліва ступня спирається на землю повністю, права ж – тільки носком.
  • Зігніть ліве коліно на 90 градусів, а праву ногу залиште прямій.
  • Руки складіть у позу для молитви.
  • Видихніть, торкніться правим ліктем зовнішньої частини лівого коліна.
  • Залишайтеся в позиції протягом 8 вдихів, 8 видихів.
  • Потім проведіть медитацію, вимовляючи мантру «ВАМ».

Анахата

Анахата пов'язана з ритмом серця. Фізично чакра знаходиться поряд з цим органом. Вона допомагає функціонувати серця, кровоносної, дихальної систем, шкіри. Кольором Анахати є зелений. Чоловічим божеством Анахати є Іша (виглядає молодо), а жіночою – Какіні (красива, граціозна, символізує любов). Саме вправу:

  1. Сядьте на коліна, розставивши ноги. Коліна тримаєте разом. Необхідно сісти на землю між п'ят, тримаючи спину прямою.
  2. Ляжте на спину, не відриваючи коліна від землі, утримуйте їх.
  3. Тримайтеся в цій позі протягом 30 вдихів, 30 видихів, після чого знову сядьте.

Вішудха

Вішудха знаходиться в області горла і глоткового сплетення. До неї відноситься елемент ефір, який допомагає функціонувати щитовидній залозі, рота, горла, піднебіння, вухам. Кольором чакрі Вішудха є синій або блакитний, вона допомагає розвинути в людині здатність до комунікації, особливо це стосується мистецтва і символізму. Після вправ подумки читайте мантру «ХАМ».

Порядок виконання вправи наступний:

  1. Ляжте на спину, зігніть ноги в колінах. Ступні повинні стояти на підлозі, а ноги краще розставити на ширину плечей. Великі пальці ніг ставте паралельно один одному.
  2. Потім, вдихаючи, піднімайте таз вгору з допомогою передньої частини стегна. Голову і плечі слід притискати до землі, не приводити їх в рух і не напружувати.
  3. Руки витягніть на підлозі до п'ят, пальці тримайте зчепленими.
  4. Залишайтеся в позиції 7 вдихів і видихів.

Аджна

Аджна знаходиться біля третього ока, допомагає керувати функціями гіпофіза, центральної і периферичної нервової системи. Кольором Аджны є синій (індиго). З допомогою наступних вправ ви зможете обміркувати свої думки, і отримати той настрій, який асоціюється з потрібною ідеєю. Під час медитації (завершення заняття) рекомендується виконувати мантру «ОМ».

Для Аджны потрібно виконати руху:

  1. Встаньте на ноги.
  2. Зігніть ліве коліно.
  3. Праву ногу під прямим кутом з кроком поставте вперед.
  4. Праву руку підніміть паралельно правого стегна.
  5. Великий і вказівний пальці з'єднайте.
  6. На видиху поверніть тулуб праворуч.
  7. Хребет і шия повинні утворити пряму лінію.
  8. Виконуйте позицію протягом 8 вдихів і видихів.

Сахасрара

Сахасрара знаходиться біля епіфіза, тобто глибоко поза психіки і тіла. Кольором асани є фіолетовий, який переходить до білого. Символом такої чакри є розкритий лотос з 1000 пелюстками. Сахасрара вважається центром досконалості і величезною бібліотекою знань. Після вправ рекомендується виконувати медитацію, виконуючи мантру «ОМ».

Порядок виконання асани:

  • Встаньте, перенесіть вагу тіла на праву ногу.
  • Ліву руку підніміть, ступня повинна упиратися в промежину, а коліна зігніть, поверніть назовні.
  • Таз залишайте повернений фронтально.
  • Хребет тягніть вгору, з'єднайте руки на грудях в позі молитви і на видиху повільно підніміть руки долонями вгору над головою.
  • Утримуйте положення протягом 8 вдихів і видихів.

Кундаліні йога у Москві

У таких місцях ви завжди отримаєте користь для розуму і тіла. Школи Кундаліні є і в Москві. Заняття повинні проводити тільки досвідчені інструктори. Середня тривалість курсу, який пропонує школа Кундаліні йоги – 21 день. Займатися нею можна в будь-який час доби. У спеціалізованому центрі ви отримаєте відеопоради, якісну підтримку, вільне спілкування. Після курсу занять ви зможете відчути легкість, приплив сил, навчіться розслаблятися.

Відео

Кундаліні-йога (для активації життєвої енергії)

Відгуки лікарів

Катерина, 38 роківЯ є лікарем-травматологом. Кілька років тому я вперше зіткнулася з Кундаліні. До мене прийшла дівчина, яка потягнула руку на занятті. Вона з таким завзяттям розповідала про життєву силу, міцному здоровому тілі, що мене це вразило. Як виявилося, у дівчини пошкоджений хребет. Тому, я заборонила їй займатися.
Петро, 41 рікЙога – це прекрасний спосіб піти від всіх проблем, щоб об'єднається з природою. Однак, якщо перестаратися, перезаниматься або взагалі займатися самостійно, вас огорне всепоглинаючий жах, почуття перенаполненности енергією. Тому як ортопед-травматолог рекомендую займатися з інструктором.

Відгуки практикуючих

Єлизавета, 21 рікЗакінчувала четвертий курс, зрозуміла, що у 21 рік я відчуваю себе, як старенька. Все почало скрипіти, спина стала кривій і часто болить, руки з ногами клацають, коли кудись іду. За відгуками подруг знайшла тренування з йоги у вигляді відео. Сподобалося шалено, тіло стало гнучким, кістки перестали хрустіти.
Віра, 29 роківЗаймаюся йогою з групою на природі. Це просто чудово. Кундаліні проводять вранці або вдень в оточенні полів. Я навчилася зливатися з природою, я бачу її гармонійної, прекрасною. Всім рекомендую спробувати це. Непорівнянні ні із чим відчуття.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!