Найбільш рідкісна група крові у світі. Резус фактор самої рідкісної групи крові у людини

Крововтрата – небезпечне явище, що загрожує різким погіршенням самопочуття, загибеллю людини. Завдяки досягненням медицини лікарі в змозі компенсувати крововтрату переливанням донорської біоматеріалу. Здійснювати переливання потрібно, враховуючи різновид крові донора і реципієнта, інакше організм хворого відторгне чужий біоматеріал. Таких різновидів існує не менше 33, з яких 8 вважаються основними.

Група крові та резус-фактор

Для успішного переливання потрібно точно знати її різновид крові і резус-фактор. Якщо вони не відомі, необхідно зробити спеціальний аналіз. За своїм біохімічним особливостями кров умовно поділяється на чотири групи I, II, III, IV. Зустрічається й інше позначення: 0, A, B, AB.

Відкриття типів крові – одна з найбільш значущих подій в медицині за останню сотню років. До їх відкриття переливання вважалися небезпечним, ризикованою справою – тільки іноді воно було успішним, в інших випадках операції закінчувалися загибеллю пацієнта. При процедурі переливання має значення і інший важливий параметр – резус-фактор. У 85% людей еритроцити містять особливий білок – антиген. Якщо він є, резус-фактор позитивний, а якщо його немає, резус-фактор негативний.

У 85% європейців, 99% азіатів, 93% африканців резус-фактор позитивний, у решти людей перерахованих рас – негативний. Відкриття резус-фактора відбулося в 1940 році. Визначити його наявність лікарі змогли після довгих досліджень біоматеріалу макак-резусів, звідси походить назва білка-антигена – «резус». Це відкриття дозволило різко знизити кількість імунологічних конфліктів, які спостерігаються при виношуванні. Якщо у матері є антиген, а у плода його немає, відбувається конфлікт, який провокує гемолітичну хворобу.

Яка група крові вважається рідкісною: 1-й або 4-а?

Згідно з даними статистики, найпоширеніша група – перша: її носії – 40.7 % населення Землі. Людей з біоматеріалом типу «B» трохи менше – 31.8 %, це переважно жителі країн Європи. Люди з третім типом – це 21.9 % населення світу. Самою рідкісною групою крові вважається четверта – це лише 5.6 % людей. Згідно з наявними даними, перша група, на відміну від четвертої, не вважається рідкісною.

З причини того, що для переливання має значення не тільки група біоматеріалу, але й резус-фактор, його потрібно враховувати також. Так, людей з негативним резус-фактором біоматеріалу першої різновиди в світі 4.3 %, другий – 3.5 %, третьої – 1.4 %, четвертої – всього 0.4%.

Що потрібно знати про четвертої групи крові

Як свідчать дані досліджень, різновид AB з'явилася відносно недавно – всього близько 1000 років тому в результаті змішування крові A і B. Люди з четвертим типом відрізняються міцною імунною системою. Але є відомості, що вони на 25% частіше хворіють захворюваннями серця, судин, ніж люди з кров'ю A. Люди з другою, третьою групою страждають від серцево-судинних недуг на 5 і 11% рідше, ніж з четвертої.

За затвердження терапевтів і психологів, носії біоматеріалу AB – добрі, безкорисливі люди, здатні вислухати, проявити співчуття і надати допомогу. Вони здатні відчувати всю глибину почуттів – від великої любові до ненависті. Багато з них – справжні творці, вони люди мистецтва, тонко відчувають музику, цінують літературу, живопис, скульптуру. Є думка, що серед представників творчої богеми чимало людей із таким різновидом крові.

Їх творча натура знаходиться в постійному пошуку нових емоцій, вони легко закохуються, відрізняються підвищеним сексуальним темпераментом. Але у них є свої недоліки: вони погано пристосовані до реального життя, відрізняються неуважністю, ображаються на дрібниці. Часто вони не справляються зі своїми емоціями, у них почуття беруть гору над розумом і тверезим розрахунком.

Особливості переливання

Здійснювати процедуру переливання слід з урахуванням резус-фактора – як самого донора, так і реципієнта. Якщо знехтувати цими законами, імунна система реципієнта відторгне біоматеріал донора, що викликає ниркову недостатність, склеювання еритроцитів, шок і загибель хворого.

Для того щоб донорський біоматеріал ідеально поєднувався з імунною системою реципієнта, він повинен бути такого ж типу і резус-фактора. Однак у деяких випадках кров різних типів і резус-факторів добре поєднується, що видно з таблиці сполучуваності еритроцитів (по горизонталі – реципієнт, по вертикалі – донор).

I Rh-

I Rh+

II Rh-

II Rh+

III Rh-

III Rh+

IV Rh-

IV Rh+

I Rh-

+

-

-

-

-

-

-

-

I Rh+

+

+

-

-

-

-

-

-

II Rh-

+

-

+

-

-

-

-

-

II Rh+

+

+

+

+

-

-

-

-

III Rh-

+

-

-

-

+

-

-

-

III Rh+

+

+

-

-

+

+

-

-

IV Rh-

+

+

+

+

+

+

+

+

IV Rh+

+

+

+

+

+

+

+

+

Найбільш рідкісна група крові у світі

Згідно зі статистичними даними, найбільш рідкісною групою крові вважається від'ємна четверта: її носії – це всього 0.4% населення Землі. В ідеалі, таким людям необхідно заздалегідь скласти власний біоматеріал, щоб при необхідності мати можливість зробити переливання в будь-який момент. Крім восьми найбільш поширених комбінацій, є ще інші, рідкісні різновиди. Так, в 2013 році з'явилися фото та відео докази існування Вів-негативного типу, який зустрічається в 0.04% людей.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!