Алое для волосся - корисні властивості і показання, способи і правила застосування олії, екстракту або соку

Алое – багаторічна рослина роду сукулентних, цілющі властивості якого відомі людству з давніх часів. Недарма в народі його називають столітником». Сік сукулент активно застосовується в косметології. Відзначені чудові результати лікування волосся і посилення їх росту при використанні масок, шампунів на основі екстракту алое. Варто дізнатися, як активізувати корисні речовини рослини і самостійно приготувати на його основі натуральні засоби.

Користь алое віра для волосся

Екстракт алое для волосся широко використовується в промисловому виробництві косметологічних засобів і в домашньому виготовленні препаратів по догляду за волоссям з натуральних природних компонентів. Користь алое для волосся очевидна:

  • На основі цієї рослини створюються засоби, здатні активізувати ріст волосся, завдяки природним біостимуляторів.
  • Завдяки своєму хімічному складу, екстракт столітника здатний насичувати волосся корисними речовинами, в результаті чого локони наповнюються життєвою силою.
  • Зволоження шкіри і волосяних покривів – незаперечне достоїнство екстракту сукулент, адже він має водянисту структуру. Це сприяє запобіганню утворення лупи.
  • Очищення пір шкіри голови від жирових виділень. Сік столітника розчиняє сальні бляшки, які перешкоджають нормальному функціонуванню волосяних фолікул.
  • Багатий склад мінералів і вітамінів нормалізує обмін речовин клітин шкіри голови, посилюється кровообіг, завдяки чому посилюється ріст волосся.
  • Проявляючи свої властивості комплексно, сік рослини зміцнює волосяні цибулини, надає еластичність (за рахунок природного склеювання лусочок), блиск.

Хімічний і вітамінно-мінеральний склад

Листя столітника – джерело корисних речовин для організму людини. Цілющі властивості рослини пояснюють його здатність за короткий термін зробити волосся сильними, шовковистим і блискучим. Листя столітника багаті:

  • Амінокислотами. Волосся на 65% складається з білка, основу якого становлять амінокислоти. Ці хімічні речовини сприяють утворенню колагену, відновлюють волосяну структуру.
  • Органічними кислотами. Вони усувають зайву засаленість прикореневої зони пасм.
  • Антиоксидантами, які звільняють організм від пошкоджених отрутами молекул. Вітаміни є сильними антиоксидантами. Столітник містить:
  1. Вітамін Е, який стимулює мікроциркуляцію крові.
  2. Вітамін С зміцнює волосяні цибулини.
  3. Ретинол (містить бета-каротин) сприяє виробленню еластину.
  4. Вітаміни групи В запобігають появі сивини, зміцнюють волосяні фолікули.
  • Флавоноїдами, які допомагають людині справлятися з агресивним зовнішнім середовищем. Наприклад, кахетин попереджає алергічні реакції організму.
  • Глікозидами. Вуглеводомісткі глікозиди алоїн, емодін, наталоін очищають і зміцнюють капіляри шкіри.
  • Ферментами, що сприяють активному обміну речовин організму, що призводить до швидкого росту волосся.
  • Аллантоинами – транспортними речовинами, які насичують вологою локони.
  • Мікроелементами:
  1. Мідь попереджає сивину і облисіння;
  2. Цинк активує розмноження клітин;
  3. Кремній зміцнює фолликулярно-волосяну структуру.
  4. Молібден прискорює ріст.
  • Дубильними речовинами, які захищають шкіру голови від запальних процесів, видаляють на ній надлишки жиру.

Лікувальні властивості рослини

Екстракт алое широко використовується в косметології. Він є цінним інгредієнтом для виробництва засобів по догляду за волоссям, тому що володіє унікальними властивостями:

  • Протизапальним. Бореться із запальними процесами, нормалізує роботу сальних залоз шкіри голови за рахунок бактерицидних властивостей.
  • Стимулюючим. Біологічні речовини клітинного соку рослини живлять волосяні фолікули, активізують їх функцію.
  • Зволожуючим. Межклеточная рідина столітника багата живлющою вологою з високою проникаючою здатністю. Завдяки цьому шкірні та волосяні покрови зволожуються.
  • Регенеруючою. Вітаміни і мікроелементи рослини активують процес ділення клітин матриксу волосяного фолікула і відлущування відмерлих клітинних структур.

Способи та правила застосування

Столітник активно використовується для відновлення ослабленого пасм і посилення їх росту. Зовнішньо застосовують маски, ополіскувачі, шампуні, приготовані на основі біоактивної соку сукулент. Ін'єкції екстракту алое призначаються лікарем для загального зміцнення організму. Вони сприяють активації імунної системи людини. Особливий терапевтичний ефект має пероральне вживання соку столітника. Так людський організм отримує весь вітамінно-мінеральний склад лікарського рослини, але застосовувати таке лікування можна після консультації з лікарем.

Вживання цілющого напою з соком алое є хорошим доповненням до засобів по догляду за волоссям при їх ослаблення і випадання. Випивши диво-коктейль, можна не тільки повернути блиск локонам, але і оздоровити весь організм. Готувати фитонапиток дуже просто:

  1. 3 ст. ложки ромашки аптечної заливають склянкою окропу і настоюють під кришкою до повного охолодження розчину.
  2. У склянку наливають 1 ст. ложку соку лимона, 1 ст. ложку ромашкового настою 1 чайну ложку свіжовичавленого соку столітника.
  3. До верху склянки з інгредієнтами додають охолоджену кип'ячену воду, розмішують.

Масло рослини

М'якоть столітника не містить масел. Щоб надовго зберегти корисні компоненти цього сукулент, їх екстрагують з допомогою рослинних жирів. Так зване масло алое – це мацерат. Для його отримання листя рослини подрібнюють і наполягають на базовій основі сої, кунжуту або оливок. Після фільтрації і виходить продукт під назвою «Масло алое віра».

Мацерат легко і глибоко проникає в шкіру голови, розкриває її пори і виводить шлаки, живить волосяні фолікули, зволожує лускату структуру волосяного покриву. Результатом його застосування в складі масок і шампунів є шовковистість і здоровий блиск пасм. Мацерат можна приготувати самостійно:

  1. Для косметологічного засоби використовують столітник не молодше 3 років.
  2. Листя вибирають нижні. Вони повинні бути великими і м'ясистими.
  3. Ножицями або гострим ножем відрізають вибрані листя, промивають їх поверхню під водою, витирають і упаковують в щільну темну папір.
  4. Для біостимуляції корисних речовин витримують запаковані листя на нижній полиці холодильника 10-12 днів.
  5. Зрізають бічні колючки з листя. Уздовж бічної частини аркуша роблять надріз по всій довжині. З внутрішньої частини двох отриманих частин за допомогою чайної ложки зскрібають м'якоть і поміщають в приготовлену банку.
  6. Заливають приготовлену кашку оливковою олією (або будь-яким іншим). Пропорція: на 10 г м'якоті сукулент 90 мл олії. Банку герметично закупорюють і відправляють настоюватися в темне прохолодне місце на 14 днів.
  7. Вміст банки струшують 3 рази в день.
  8. Проціджують масляний розчин через марлю. Мацерат готовий. Зберігають його в холодильнику. Щоб масло зберігалося довше, додають вітамін Е: 3 краплі на 100 г олії.

Мацерат використовується як інгредієнт у багатьох рецептах для лікування волосся. Локони швидко стануть пишним і блискучим, якщо використовувати наступну маску:

  1. Курячий жовток збити з 1 чайною ложкою касторки до отримання однорідної маси.
  2. Додати в суміш 2 краплі часникового соку і 1 столову ложку мацерата алое.
  3. 2 столові ложки сухого листя кропиви або лопуха залити 200 мл води і томити на водяній бані 10 хвилин. Дати відвару охолонути.
  4. До приготовленої олійної суміші додати 3 столові ложки відвару.
  5. Нанести засіб на прикореневу зону волосяного покриву і рівномірно розподілити по всій довжині пасма.
  6. Тримати компрес 40 хвилин.
  7. Змити шампунем з великою кількістю води.
  8. Процедуру проводити щотижня двічі перед миттям голови протягом 3 місяців.

Мацерат використовують для приготування лікувальної маски проти випадання волосся. Для цього змішують сік цибулі, мед і масло столітника. Пропорція – 1:1:1. До отриманої маси додають 1 жовток і 1 чайну ложку сухої гірчиці. Всі компоненти ретельно перемішують. Отриману суміш наносять в область проділів, не розподіляючи її на пасма. Тримати маску потрібно одну годину як компрес. Змивають шампунем і теплою водою.

Екстракт алое в ампулах

Створений фармакологами для підшкірних ін'єкцій, екстракт алое в ампулах призначається лікарями пацієнтам, які борються з різними інфекціями. Він володіє яскраво вираженою бактерицидною та імуномодулюючою дією. Така форма випуску медичного кошти дуже зручна для застосування із-за можливості тривалого зберігання. Препарат має термін придатності 3 роки. Одна ампула містить 1,5 мг сухого екстракту столітника, розчиненого у фізрозчині і воді для ін'єкцій. Вміст ампули можна втирати в шкіру голови для стимуляції росту волосся.

Препарат має підсушують ефектом, але не таким, як свіжий сік столітника, тому його можна застосовувати навіть при сухій шкірі голови, схильної до виникнення лупи. Вміст ампули використовують для самостійного приготування масок і шампунів. Для цього потрібно діяти згідно запропонованих нижче інструкцій, але замість соку сукулент застосовувати екстракт з ампул.

Настойка для волосся

Сік столітника швидко втрачає свої цілющі властивості. Для продовження терміну дії корисних речовин, що знаходяться в ньому, і збільшення термінів зберігання, використовують спиртову настойку столітника. Готовий спиртовий розчин можна придбати в аптеці або приготувати його в домашніх умовах самостійно. Для цього потрібно:

  1. Вибрати кілька м'ясистих листків сукулент.
  2. Подрібнити сировину, покласти в банку, залити 100 г етилового спирту або горілки, закрити кришкою.
  3. Наполягати в прохолодному темному місці четверо діб.
  4. Процідити отриманий розчин.

Деякі люди з-за чутливої шкіри погано переносять зовнішнє застосування спиртових настоянок. Дискомфорт проявляється у вигляді печіння і почервоніння шкірних покривів. Щоб уникнути подібної реакції, потрібно протестувати засіб перед застосуванням: нанести декілька крапель засобу на внутрішню частину зап'ястя. Якщо протягом 20 хвилин не спостерігається почервоніння шкіри, інші алергічні реакції, можна застосовувати настойку в косметологічних цілях. Не варто використовувати її при наявності лупи, адже спиртовий розчин має підсушуючий ефект і може посилити проблему.

Настоянку столітника застосовують для нормалізації функції сальних залоз шкіри голови, активації функцій волосяних фолікул. Цей метод використовують для боротьби з швидким засоленням прикореневої зони пасм. За годину до миття настоянку втирають в шкіру голови, розділяючи волосся на проділи. Надягають поліетиленовий чепчик, укутують рушником. Через півгодини миють голову звичайним способом. Таку процедуру можна проводити до 3 разів на тиждень. При частому використанні після закінчення 30 хвилин обполіскують волосся теплою водою без застосування шампуню.

Як приготувати сік алое для волосся в домашніх умовах

Для застосування столітника в натуральних косметичних засобах, потрібно знати, як правильно в домашніх умовах приготувати сік сукулент. Щоб він мав цілющим ефектом, необхідно зберегти кератолітичні, в'яжучі властивості рослини, анестетическое дію алантоїну. Для цього потрібно дотримуватися нескладних правил:

  • Провести біостимуляція речовин в листках, витримавши 10 днів у холодильнику.
  • Подрібнити листя будь-яким доступним способом (через м'ясорубку, блендером). Зелений клітинний сік процідити через марлю, віджимаючи максимальна кількість цілющої рідини.
  • Краще відразу використовувати рослинний сік, щоб він не втратив свої цілющі властивості. Максимальний термін зберігання в холодильнику – дві доби.

Від чого допомагає

Свіжоприготований сік столітника все частіше застосовують в домашній косметології. Включений до складу масок, шампунів, ополіскувачів, разом з іншими натуральними компонентами, він допомагає вирішити наступні проблеми:

  • слабке зростання;
  • сухість;
  • ламкість;
  • випадання;
  • відсутність блиску;
  • швидке засолювання;
  • лупа.

Маска для волосся з алое, оливковою олією і медом

Використання натуральних компонентів в масках для догляду за волоссям – недороге, дієвий засіб для відновлення і підтримки здоров'я локонів. Оливкова олія живить ослаблені пасма завдяки безлічі корисних речовин, що містяться в ньому:

  • вітаміни В, А, Д, Е наповнюють локони силою;
  • каротиноїди, фосфатиди, стероли живлять волосяну цибулину.
  • натрій, калій, кальцій зміцнюють структуру волосся.

Всім відомі цілющі властивості меду. До його складу входять більше 400 корисних для організму людини компонентів. Використовуючи мед у складі масок, можна вирішити безліч проблем:

  • тьмяність і ламкість. Міститься в продукті бджільництва мідь відповідає за вироблення організмом еластину і колагену, які склеюють волосяні лусочки, надають пасмам блиск.
  • слабкість, випадання. Йод і залізо зміцнюють, стимулюють фолікули.
  • жирність. Цинк нормалізує роботу сальних залоз.

Приголомшливої за своїм цілющого ефекту є маска з столітником, оливковою олією і медом. У короткий термін можна отримати пашить здоров'ям, блиском копицю волосся. Щоб приготувати маску, знадобиться:

  • Змішати кашку алое, мед і оливкове масло в пропорції 1:1:3 (зручніше рахувати об'єм інгредієнтів в їдальнях (ложках).
  • Нанести маску на коріння, рівномірно розподілити по пасмам.
  • Укутати голову поліетиленовою плівкою і рушником. Тримати одну годину. Змити маску, використовуючи шампунь.
  • Проводити процедуру один раз в тиждень. Після 8 повторів зробити перерву на місяць. При необхідності курс повторити.

Рецепт стимулюючої маски

У поєднанні з касторовою олією кератолітичні властивості алое значно посилюються. Рицина містить масу корисних природних кислот (рицинолеиновая, линолиевая, стеаринова, тощо), які здатні пом'якшувати і відторгати роговий шар епідермісу шкіри, що сприяє очищенню її пір, стимуляції волосяних фолікул. В допомогу тим, хто мріє швидко відростити шикарні волосся, пропонується рецепт стимулюючої маски:

  1. У рівних пропорціях змішати кашку алое, кефір і касторове масло.
  2. Додати вміст капсул вітаміну А, Е (з розрахунку: одна капсула на одну столову ложку соку). Добре перемішати.
  3. Круговими рухами втерти засіб у шкіру голови. Решту рівномірно розподілити по всій довжині пасма.
  4. Тримати 30-40 хвилин.
  5. Проводити процедуру перед кожним миттям голови.

Шампунь з соком від лупи

Якщо немає серйозного захворювання шкіри голови, наприклад, себореї, то лупа, швидше за все, з'являється з-за сухості шкірних покривів. Швидко впоратися з лупою допоможе рецепт шампуню з натуральних інгредієнтів:

Інгредієнти:

  • столова ложка соку столітника;
  • їдальня ложка масла жажоба;
  • столова ложка мильної стружки;
  • чайна ложка гліцерину;
  • 2 ст. ложки води.

Спосіб приготування:

  1. Гліцерин розвести водою і підігріти на водяній бані (в мікрохвильовці).
  2. Змішати всі компоненти і збити до однорідної маси.
  3. Мити голову шампунем звичайним способом 2-3 рази в тиждень.

Поживна і зміцнююча маска

У стресових ситуаціях у людей нерідко спостерігається випадання волосся. Вирішивши свою психологічну проблему, людина думає: як зміцнити і відновити втрачений волосся? Натуральні природні засоби нерідко стають єдиним дієвим способом. За рахунок цілющих властивостей рослин, активізується функція фолікул, зміцнюють волосяні цибулини, посилюється приплив крові до шкіри голови. Алое для волосся від випадіння стане ефективним засобом, якщо використовувати таку маску:

Інгредієнти:

  • 1 головка часнику;
  • 3 аркуша алое;
  • 3 столові ложки меду.

Спосіб приготування:

  1. З'єднати теплий мед, м'якоть алое і пропущений через часникодавку (натертий) часник.
  2. Маску нанести тільки на шкіру голови в область проділів, добре втираючи.
  3. Тримати 1,5 години
  4. Вимити голову звичайним способом.
  5. Застосовувати щодня.
  6. Курс – тиждень. Процедуру можна повторити після тижневої перерви.

Ромашка і алое віра для ослабленого волосся

Для сухого, пошкодженого пасм застосовують маску на основі м'якоті столітника з цілющими травами, касторкою і медом. Біологічно активні речовини сукулент забезпечать суперувлажненіе лускатої структурі, надавши еластичність. Коли-то тьмяні, січуться на кінцях локони зможуть стати знову блискучими і гладкими. Щоб приготувати диво-маску в домашніх умовах, знадобиться:

  1. Всипати в підготовлену ємність по 1 столовій ложці кропиви і ромашки. Краще використовувати аптечні висушені трави. Залити 500 мл води, настояти півгодини. Процідити.
  2. Рицинова олія розігріти на водяній бані до 40 градусів. Змішати касторку і рідкий мед (по одній столовій ложці).
  3. Подрібнити пройшли процес біостимуляції листя сукулент будь-яким доступним способом (перекрутити на м'ясорубці, выскрести м'якоть вручну). Одну столову ложку отриманої кашки додати в суміш масла і меду.
  4. Нанести цілющий засіб на волосся по всій довжині. Зробити легкий масаж голови.
  5. Тримати маску 40 хвилин. Вимити голову застосовуючи шампунь. Обполоснути приготованим настоєм трав.
  6. Робити маску 2-3 рази на тиждень.

Сік у чистому вигляді для посиленого росту

Алое для росту волосся ефективно діє, тому що посилює поділ клітин матриксу волосяного фолікула. Уповільнення зростання волосяного покриву голови відбувається за закупорювання пор шкіри. Сік сукулент позбавляє шкіру від відмерлих клітин і надлишків шкірного сала, що виділяється залозами. Посилюється мікроциркуляція крові і обмін речовин клітин волосяних цибулин. Свіжоприготований сік столітника втирають в шкіру масажними рухами. Робити це потрібно щодня протягом місяця, і результат не змусить себе чекати.

Гель з алое вера для жирного волосся

Натуральний гель з алое віра – ефективний компонент масок, що запобігають активне виділення підшкірного жиру залозами шкіри голови. Проблема жирного волосся пояснюється не тільки підвищеною активністю залоз. Швидке засолювання можуть провокувати: генетична особливість людини, гастроентерологічні захворювання, гормональні дисфункції організму. Для вирішення цієї проблеми потрібен комплексний підхід із залученням вузькопрофільних лікарів.

Жирні волосся вимагають ретельного догляду. Маска на основі гелю алое віра є відмінним засобом для цього. Щоб приготувати биоактивную маску, потрібно:

  1. Попередньо зрізати 5 великих м'ясистих листя столітника, обернути їх папером і зберігати 10 днів у холодильнику для «пробудження» біоактивних речовин лікарської рослини.
  2. Розрізати уздовж кожен листок і вискобліть чайною ложкою соковиту м'якоть, помістити в невелику ємність (не металеву).
  3. 3 столові ложки блакитної глини (придбати її можна в аптеці) розвести водою до консистенції густої сметани.
  4. Перекласти глину в ємність з гелем. Додати 4 краплі будь-якого ефірного масла, сприяє підсушуванню шкіри голови (бергамот, лимон, розмарин тощо). Все ретельно перемішати.
  5. Нанести отриману кашку на шкіру голови, укутати плівкою і рушником.
  6. Тримати маску 40 хвилин, потім змити, застосовуючи шампунь.
  7. Повторювати процедуру щотижня.

Ополіскувач для зміцнення коренів

Приготувати тонік-ополіскувач, що зміцнює коріння, зовсім не складно. Він виявляє властивості кондиціонера, роблячи локони пишними. Зрізані листя алое необхідно витримати 10 днів у холодильнику, потім:

  • подрібнити, залити трохи прохолола кип'яченою водою. Пропорція – 1:3;
  • накрити кришкою, настоювати одну годину;
  • настій процідити через марлю, складену вчетверо. Вичавити з подрібненого листя сік, що залишився.
  • приготованим настоєм обполіскувати волосся після кожного миття голови.

Відео

Сік алое для волосся. КОРИСТЬ і ЗАСТОСУВАННЯ соку алое для волосся.

МАСКА для ВОЛОССЯ з АЛОЕ! для сухих і неживих волосся! МАСКА від ЛУПИ і ПОДРАЗНЕННЯ шкіри голови

ЕФЕКТИВНА МАСКА ДЛЯ ЗМІЦНЕННЯ І ЗРОСТАННЯ ВОЛОССЯ з Алое-Вера


Відгуки

Наталя, 24 роки.Використовую столітник для догляду за волоссям давно. Вибрала самий простий спосіб. Зрізаю нижні листки рослини і витримую 10 днів у холодильнику. Розрізаю навпіл, чайною ложкою выскребаю сік з м'якоттю. Змішую цю кашку з таким обсягом маски, щоб суміш можна було використати за один раз. Мої локони завжди блищать, м'які і слухняні.
Кіра, 49 роківПісля хіміотерапії втратила майже все волосся. Кожен вечір втирала в шкіру голови сік алое, одягала теплу хустку і лягала спати. Вранці мила голову. Через два тижні помітила з'явився подпушек. Завдяки такому нехитрому способу вдалося порівняно швидко відновити волосяний покрив.
Надія, 32 рокиЯ користуюся такою маскою для стимуляції волосяних фолікул: 2-3 столові ложки соку алое, 2 столові ложки касторки, 2 жовтки, вміст 1 капсули вітаміну А, Е. Все змішати, втерти в шкіру голови. Укутати голову плівкою і утеплити. Тримати 2 години. Волосся швидко ростуть, стають блискучим, шовковистим.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!