Маска для сухого волосся в домашніх умовах: рецепти

Для жінки здавна стан волосся напряму зв'язується з привабливістю, тому будь-які проблеми з ними – привід для хвилювання. Несприятливі екологічні умови сучасних мегаполісів, часті температурні перепади, палюче сонце, жорстка водопровідна вода і навіть незбалансований раціон харчування є факторами, що приводять до того, що волосся стають сухими, починають ламатися, сіктися на кінцях. Допомогти їм покликані маски, які можна робити в домашніх умовах.

Що робити з сухими волоссям в домашніх умовах

З метою усунення будь-якої проблеми першочергово слід зрозуміти, що до неї призвели, щоб запобігти повторенню ситуації. Волосся стають сухими, коли відчувають дефіцит вологи, який створюють переважно зовнішні фактори (якщо до сухості додається ламкість – не виключені внутрішні порушення), серед яких:

  • вплив палючого сонця влітку;
  • опалювальні прилади взимку (гарячий сухе повітря);
  • холод і вітер при мінусових температурах (якщо не надіти шапку, хустку, капюшон);
  • неправильне миття голови;
  • часте використання термоприборов – фена, плойок, щипців, бігуді;
  • жорстка водопровідна вода;
  • постійне фарбування (особливо освітлення);
  • хімічна завивка;
  • неправильно підібрана гребінець (особливу небезпеку становлять інструменти з металевими зубчиками).

Всіх цих факторів жінці, у якої сухі волосся, слід уникати, щоб не посилити проблему. Тільки після того, як вдасться позбавитися від першопричини, можна говорити про початок процесу відновлення, а починається він з дбайливого догляду і вивчення правильної процедури домашнього миття голови:

  1. Налаштуйте температуру води – ідеальним варіантом вважається 38-40 градусів. Гаряча призведе до ламкості і перетину.
  2. Не менше хвилини змочуйте рясно голову, перш ніж взяти шампунь. Враховуйте, що він підбирається під проблему і повинен перебувати в одній лінійці з кондиціонером або бальзамом.
  3. Намилені біля коренів потилицю, скроні і потилицю слід масажувати 2 хв. Якщо потрібно, скористайтеся шампунем двічі.
  4. Змивайте засіб теж хвилину, перебираючи пальцями пасма і масажуючи прикореневу зону.
  5. Обов'язково скористайтеся після кондиціонером: він (не бальзам!) покликаний не стільки закрити лусочки, які розкрив шампунь, скільки відновити водний баланс.
  6. Змийте прохолодною (34-36 градусів) водою кондиціонер через хвилину.
  7. Вологі волосся відіжміть руками і промокніть рушником. Розтирати і скручувати не варто – так ви травмуєте. Сухими ж вони повинні стати самостійно, а не під впливом фена, тому намагайтеся не мити голову прямо перед виходом з дому.

Перукарі стверджують, що дотримання описаного алгоритму допоможе не тільки запустити відновлення сухого волосся, але і буде корисно людям, страждаючим від підвищеної жирності коренів і шкіри голови, лупі, себореї. Додатково слід подбати ще про кілька речей, які допомагають швидко і якісно побороти сухість волосся в домашніх умовах:

  • Уникайте застосування будь-яких засобів догляду, що містять етиловий спирт: він виводить вологу. Інші види (цетиловий, стеариновий) шкоди не завдадуть.
  • Намагайтеся не мити голову щодня, а при гострій необхідності підбирайте спеціальні засоби, що мають позначку про можливе застосування кожен день.
  • Не рідше 2-х раз/тиждень використовуйте зволожуючі (!) маски – підійдуть і домашні, і магазинні, але слідкуйте, щоб на перших позиціях складу не стояли силікони. Такі засоби підходять для маскування недоліків (надають блиск, склеюють посічені кінчики), але не працюють зсередини.
  • Кілька разів за місяць в якості маски, надає інтенсивне зволоження, використовуйте перед миттям голови рослинні олії (оливкова, мигдальне, жожоба), але не наносите на коріння: тільки на кінці й по всій довжині.
  • Розчісування здійснюйте тільки дерев'яним або кістяним гребінцем, або натуральною щетиною: ніякого пластику та металу. Їх обов'язково миють щотижня.
  • Мокрі пасма варто розібрати пальцями, якщо їх сухими важко розчесати, але не використовувати на них гребінець – смикають, різкі рухи травмують волосся.
  • Якщо потрібна сушка феном, робіть це на режимі холодного повітря, віддаливши сопло приладу від голови на відстань 30 см і направляючи повітряний потік зверху вниз.
  • Коли немає часу довго тримати маску, або в перервах між курсами різних засобів використовуйте натуральні пом'якшувачі на травах: арніки, ромашки, кропиви, звіробою. Класична пропорція – 5 ст. л. на 1 л окропу, наполягати півгодини.

Що таке маска для сухого волосся

Суміш, покликана заповнити втрачену під впливом зовнішніх факторів вологу – так можна охарактеризувати будь-яку маску (домашню або магазинну), рекомендовану для сухого волосся. Вона робить їх слухняними і м'якими, підходить навіть власницям жирної шкіри голови, оскільки впливає на довжину, а її сухість ніяк не пов'язана з роботою сальних залоз. Враховуйте, що зволожуюча маска і поживна – не однакові продукти: остання допомагає відновлювати пошкоджену структуру і може бути корисна при ламкості. В хорошій зволожуючою маски присутні:

  • ліпіди, білки;
  • мінерали;
  • екстракт алое віра;
  • гіалуронова кислота;
  • колаген;
  • кератин;
  • вітаміни групи В;
  • натуральні масла.

Правила використання

Навіть найдорожча магазинна маска може зовсім не зволожувати або давати дуже слабкий ефект, якщо буде неправильно застосовуватися. З приготованими в домашніх умовах складами ситуація аналогічна: для максимального ефекту їх треба вміти використовувати, і тут фахівці дають кілька важливих порад:

  • Посилене зволоження склад дасть, якщо буде завдано до миття голови і витримати близько години: за такою схемою рекомендовано застосовувати домашні масляні суміші.
  • Маска для сухого і ламкого волосся наноситься під целофанову шапочку, а зверху слід обернути голову махровим рушником. Парниковий ефект допомагає проникненню корисних речовин. Деякі фахівці рекомендують підсилити ефект за рахунок прогрівання отриманої конструкції феном (15-20 хв), але такий варіант не підійде особам, які мають проблеми з судинами.
  • Всі домашні маски слід використовувати в теплому вигляді, особливо якщо вони базуються на рослинних оліях.
  • Не чекайте зволоження від разового застосування будь-якого засобу: головні умови кожної маски – регулярність і систематичність. Курс лікування сухого волосся складається з 10-15 процедур, виконуваних 2 рази/тиждень.
  • Якщо ви фарбуєте голову, маски від сухості волосся в домашніх умовах готують без рослинних олій: вони вимивають пігмент.
  • Масляні суміші застосовуються до миття голови, оскільки вони вимагають після себе ретельного очищення (шампунем доведеться скористатися 2-3 рази).

Рецепти масок для сухого волосся

М'якоть фруктів (переважно авокадо або банана), кисломолочні напої, яйця, глина, трави, рослинні олії – це ще далеко не всі компоненти, на яких можуть базуватися склади, сприяють нормалізації водного балансу. Представлені нижче рецепти допоможуть вам підібрати ідеальний для вашої ситуації варіант, а поради фахівців вбережуть від поширених помилок.

Поживна

Відновлення пошкодженої структури зсередини відмінно сприяють свіжі дріжджі, які додатково зміцнюють корені, надають обсяг зачісці. Приготована на їх основі маска для сухого волосся в домашніх умовах може використовуватися і при підвищеній жирності шкіри голови, тільки візьміть масло жожоба, а авокадо або виноградної кісточки. Рецепт і принцип застосування наступні:

  1. Розім'яти виделкою 15 г свіжих дріжджів, присипати 1 ч. л. цукру.
  2. Додати 1/4 склянки свіжого молока, підігрітого до 40 °C. Слідкуйте за температурою – дуже гаряча рідина «вб'є» дріжджі.
  3. Залишити на 15 хв. під рушником, щоб суміш запрацювала.
  4. Влити 1 ч. л. олії жожоба і збитий жовток курячого яйця.
  5. Втерти в чисті коріння, розподілити по вологому довжині, обернути рушником. Змити через годину без шампуню. Повторювати 2 рази на тиждень протягом місяця.

Для дуже сухого волосся

Маленькі непоказні насіння льону в нетрадиційній медицині відомі як хороші помічники шлунку. Зовнішньо у домашній косметології вони застосовуються переважно для зволоження шкіри обличчя, але і волоссю вони теж корисні, володіючи здатністю зміцнювати, зволожувати і ущільнювати. Маски на їх основі можна робити до 3 раз/тиждень при сильній сухості, не боячись забруднити коріння. Курс складається з 12 процедур. Рецепт такий:

  1. Залити 2 ст. л. лляного насіння склянкою окропу.
  2. Поставити на плиту, варити до отримання густого киселю.
  3. Процідити через тканину, поки він гарячий, дати охолонути.
  4. Половину відвару прибрати (можна зберігати 2 дні до наступної процедури), а залишок змішати з 1 ст. л. меду і 2-ма краплями пихтового ефіру.
  5. Наноситься суміш після миття голови на довжину і кінці. Невелика кількість можна втерти в коріння. Витримується півгодини, змивається без шампуню.

Для сухих і пошкоджених

Якщо, крім загальної втрати м'якості і блиску, ви зіткнулися з проблемою ламкості і перерізу-решт, головною умовою вибору рецептів масок стає наявність у їх складі рослинних олій. Вони надають м'якість, еластичність, але не підійдуть дівчатам, барвним голову. Наносяться такі склади під шапочку і рушник, обов'язково прогріваються перед застосуванням і під час процедури. Варіант дуже ефективного рецепту:

  1. Змішати 2 ст. л. будь-якого базового масла – бажано мигдального, оливкової або жожоба.
  2. Додати 2 капсули Аевіт (вітаміни А і Е в масляному розчині), проколів їх і видавивши вміст.
  3. Гріти отриману суміш на водяній бані до комфортної шкірі температури (не слід давати маслу кипіти).

Починають нанесення підготовленої суміші з кінців, поступово просуваючись вгору по довжині. Намагайтеся не доходити до коренів приблизно 10-15 см, щоб не спровокувати їх забруднення. Після накрийте голову поліетиленом (підійдуть як шапочка для душу, так і простий харчової пакет або плівка) і рушником. Направляйте струмінь гарячого повітря з фена на отриману конструкцію, пересуваючи по колу (щоб не гріти 1 точку), протягом 15 хв. Після посидьте ще 1-1,5 ч. Виконуючи процедуру раз на тиждень, вже через місяць ви отримаєте в домашніх умовах ефект, ідентичний салонному.

Маска для сухого волосся при жирних коренях

Втрата м'якості по довжині, електризація і ламкість можуть спостерігатися і на тлі надлишкової вироблення шкірного сала залозами, що знаходяться на поверхні голови. Головна умова зволожуючих масок в такій ситуації – відмова від масляних складів: основу складатимуть трав'яні відвари і безбарвна хна. Якщо кінчики почали сіктися, їх можна обробити додатково невеликим (близько 1 ч. л.) кількістю зігрітого олії жожоба. Дуже ефективний, згідно з відгуками, варіант:

  1. Перемішайте 3 ст. л. сушених листя кропиви з 2 ст. л. безбарвної хни.
  2. Залийте такою кількістю окропу, щоб вийшла кашка середньої густоти: повільно стікає з ложки.
  3. Прикрийте ємність і дайте суміші настоятися 15 хв.
  4. Після миття голови втирайте теплу масу в корені, масажуючи їх 1-2 хв. Інше розподіліть по довжині.
  5. Оберніть голову плівкою і рушником, посидьте годину і змийте, не використовуючи шампунь. Повторюйте процедуру 2-3 рази/тиждень, курс триває 2 місяці.

Для зростання

Стимулювати активність фолікулів корисно не тільки для прискорення росту волосся, але і для поліпшення їх структури зсередини, і в цьому допомагають розігріваючі маски. Серед їх компонентів – гірчиця, перцева настоянка, ефірні олії цитрусових. Такі склади заборонено використовувати при наявності шкірних пошкоджень в волосистої частини голови та при патології судин. Найпростіший рецепт:

  1. Залити окропом (100 мл) квіти звіробою (1 ч. л.). Настоювати 20 хв.
  2. Процідити, змішати з 3-ма ст. л. гірчичного порошку, залишити на 10 хв.
  3. Додати 1 ч. л. меду, перемішати.
  4. Обережно втерти у вологі коріння, по довжині не розносити. Вкривати голову не потрібно.
  5. Змити через годину, використовуючи шампунь. Проводити процедуру 1 раз/тиждень, курс триває 3 місяці.

Маски для сухого типу волосся з лупою

Зволоження шкіри волосистої частини голови відбувається тільки при безпосередньому нанесенні складів в цю зону. З цієї причини важлива умова масок для осіб, які страждають від лупи – відсутність масел і інших дуже жирних компонентів у складі. Спробуйте скористатися сумішшю на основі житнього (це важливо!) хліба і кисломолочних напоїв:

  1. М'якуш житнього хліба (взяти 1 скибочка) залити половиною склянки кефіру або іншого кисломолочного напою – ряжанка, закваска. Залишити на 10 хв.
  2. Додати 1 ч. л. лляного або соняшникової олії, старанно перемішати до однорідної консистенції.
  3. Масажними рухами втирати отриманий склад на чисті вологі коріння, залишки акуратно розподілити по довжині і згорнути її в пучок на маківці.
  4. Надіти шапочку для душу. Додатково утеплювати рушником не обов'язково.
  5. Посидіти півгодини, потім змити прохолодною водою без шампуню. Якщо до лупи додається підвищена жирність коренів, перед нанесенням маски зробіть сольовий скраб (помасажуйте шкіру голови крупною морською сіллю 3 хв. і обполосніть її). Через 4-5 тижнів при повторенні процедури 2 рази/тиждень ви побачите позитивний результат.

Проти випадіння

На тлі сильного виснаження і дефіциту вологи волосся можуть почати випадати, що викликає ще більше хвилювання у осіб обох статей. Причини того, що відбувається часто криються у внутрішніх збої організму, але впливати на ситуацію бажано з усіх боків. Місцева допомогу в домашніх умовах представлена масками на основі глини, безбарвної хни, трав'яних відварів. Дуже ефективним при початковій алопеції вважається такий варіант:

  1. Приготувати міцний відвар календули: 1 ст. л. квітів кип'ятити в 100 мл води 2 хв., дати трохи охолонути.
  2. Відфільтрувати, залити цією рідиною 2 ст. л. білої або блакитної глини.
  3. Нагріти на водяній бані 1 ч. л. обліпихової олії і 1 ст. л. оливкової. Влити в глиняну кашку.
  4. Втерти в коріння, накрити шапочкою і рушником. Почекати 2 ч., перш ніж змити, використовуючи шампунь. Повторювати 1 раз/тиждень протягом 2 місяців.

З реп'яховою маслом

Серед особливо ефективних засобів, на яких базуються домашні маски для сухого волосся, перукарі виділяють касторове і реп'яхову олію. Обидва продукти допомагають не тільки добитися м'якості, але і корисні в боротьбі з електризацією, ламкістю, уповільненим ростом. Ви можете використовувати реп'яхову масло в чистому вигляді: за 2 години до миття голови рясно нанести на кожну зволожену водою пасмо на 1/3 довжини, укутати рушником (спочатку обмотати плівкою) і погріти. Альтернатива – нескладна за складом суміш, яка готується і застосовується так:

  1. Висипати в кавомолку 2 ст. л. вівсяних пластівців і 1 ст. л. лляного насіння.
  2. На максимальній швидкості перемелювати хвилину, щоб вийшов порошок. За бажанням можна скористатися готовою борошном (вівсяної і лляної).
  3. Залити теплою водою (100 мл), перемішати.
  4. Ввести реп'яхову масло (2 ст. л.), знову перемішати.
  5. Вийшла маска для сухого волосся в домашніх умовах застосовується стандартно 2 рази/тиждень, протягом 1,5-2 місяців (залежить від ступеня вираженості проблеми). Наносять її до миття голови, залишають на годину в теплому вигляді і обов'язково під рушник.

З желатином і жовтком

У салоні однієї з особливо популярних процедур, що допомагають боротися з сухістю і ламкістю волосся, є ламінування: створення захисної оболонки, яка, склеюючи їх лусочки, надає щільність, гладкість, блиск. Аналогічний ефект можна отримати в домашніх умовах, якщо скористатися желатином – природним джерелом колагену, який доповнено жовтком, постачають ліпіди. Рецепт простий:

  1. Змішайте 1 ст. л. порошкового желатину 100 мл підігрітого свіжого молока. Залиште на 15 хв. (точний час залежить від швидкості набухання желатину і вказано на упаковці).
  2. Перемішайте суміш, підігрійте на водяній бані до повного розчинення кристалів і дайте трохи охолонути.
  3. Збийте яєчний жовток змішайте з 1 ст. л. рідкого меду.
  4. З'єднайте обидві суміші, перемішуйте до однорідного стану.

Наноситься склад теплим, після миття голови на розібрані пальцями вологі пасма. Зібравши їх на потилиці в пучок, прикрийте плівкою. Закутати рушником не обов'язково. Час витримки складає 1 ч., змивається все без шампуню. Це ідеальна маска для сухого і фарбованого волосся в домашніх умовах, оскільки вона не вимиває пігмент. Додатково полегшується створення укладання, усувається електризація. Терапевтичний курс при сильній сухості – 2 місяці (робити 2 рази/тиждень).

З медом і цибулею

Відновлення пересушеною шевелюри в домашніх умовах піде швидше, якщо періодично (2-3 рази/місяць, між іншими процедурами) робити маску на цибульно-медовій основі. Її мінусом є лише сильний запах, який можна відбити, якщо після миття голови застосувати домашній ополіскувач з 1 л холодної води, 1 ч. л. оцту і 2 ст. л. лимонного соку. Основний рецепт такий:

  1. Подрібнити маленьку голівку ріпчастої цибулі (ножем або блендером).
  2. Додати 1 ст. л. рідкого зігрітого меду і яєчний жовток.
  3. Втерти в коріння, масажуючи шкіру 1-2 хв., накрити плівкою. Утеплення не потрібно.
  4. Змити, скориставшись шампунем, через півгодини.

З яйцем

Хороший ефект на структуру волосся надають склади, в яких присутні курячі або перепелині яйця: їх можна додавати повністю, не прибираючи білок, якщо додати рослинні олії. Відмінне зволоження дає суміш, зроблена за таким рецептом:

  1. Зігріти, скориставшись водяний лазнею, 3 ст. л. реп'яхової олії і 1 ст. л. касторової.
  2. Всипати 1 ч. л. какао-порошку.
  3. Збити 2 курячих яйця, підмісити до теплої суміші.

Приблизно 1/4 всього обсягу втерти в коріння (масажувати хвилину), решта рівномірно розподілити по зволоженій довжині, використовуючи кістяний гребінь з рідкими зубцями. Час витримки коливається від 1 до 3 год, бажано під рушником. Прогрівати феном не обов'язково. При сильній сухості і ламкості робіть маску 2 рази/тиждень, з метою профілактики – 2 рази/місяць. Враховуйте, що какао-порошок може трохи пофарбувати світлу базу (блонд, русявий), зробивши відтінок більш темним.

З коньяком

Алкоголь базується на спирті, але при правильному застосуванні може використовуватися в якості зволожуючого засобу, що запобігає випадання і додає здоровий блиск. Крім коньяку, з аналогічною метою використовуються пиво, ром, горілка, обов'язково змішані з будь-яким жирним компонентом. Тільки пам'ятайте про важливої умови: алкоголь небажаний в перший тиждень після фарбування, особливо в поєднанні з кефіром – пігмент вымоется. Боротися з сухістю допоможе така суміш:

  1. На 1 ст. л. меду береться аналогічну кількість коньяку.
  2. Після до них підмішують реп'яхову або касторове масло в кількості 2 ч. л.
  3. Підігрійте суміш на водяній бані, не даючи їй закипіти.
  4. Введіть 1 ч. л. майонезу і акуратно нанесіть невелику кількість на кожне пасмо окремо тільки по довжині.
  5. Утеплите голову рушником (під нього – целофан), посидьте 1,5 ч.
  6. Змивається склад за допомогою шампуню. Повторюється процедура 1 раз/тиждень, курс лікування – 2 місяці.

Відео

Маска для сухого волосся в домашніх умовах

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!