Січуться волосся - що робити: домашній догляд

Модні тенденції диктують нові правила на рахунок зачісок, укладок, стрижок. Постійний контакт волосся з термоприборами негативно позначається на загальному стані. Не варто забувати і про гелі, лаки для фіксації, які ще більше гублять жіночу шевелюру від коренів до кінчиків. Що не зробиш заради краси? Після таких впливів у комплексі зі стресами, неправильним харчуванням, уривчастим сном шикарні від природи пасма стануть ламкими, січеться, нездоровими. Які дії зробити, щоб їх відновити?

Причини чому волосся сильно січеться і ламаються

Якщо у вас сильно січеться волосся по всій довжині, то проблема вже давно з вами. За пасмами необхідно доглядати завжди, а не тільки в момент виникнення проблем. Якщо просто обрізати пару сантиметрів на кінчиках, це вже не допоможе. З такою щотижневої стрижкою ви ризикуєте втратити своєї довжини, блиску і шарму. Як і чому це відбувається? Волосся має внутрішню кератіновую структуру і зовнішній шар – кутикулу. Пошкодження і розшарування виникають як ззовні, так і зсередини. Ось найчастіші причини такого стану:

  1. Не вистачає вітамінів і мікроелементів. Незбалансоване харчування веде до порушення і цілісності всіх клітин організму, включаючи кератин і кутикулу.
  2. Надмірне вживання шкідливої їжі (жирної, гострої, жирної, солодкої) погіршує структуру пасм. Алкоголь призводить до втрати вітамінів групи В і А, що негативно позначається на кутикулах. Нікотин руйнує А, Е, С зв'язку.
  3. Наявність хронічних захворювань, інфекцій у внутрішніх органах. Частіше це хвороби ШЛУНКОВО-кишкового тракту, у зв'язку з чим вітаміни і мікроелементи гірше засвоюються організмом, зокрема структурою кутикул.
  4. Порушення мікрофлори кишечника – дисбактеріоз. Терапія антибіотиками, постійні стреси, забруднена атмосфера – все це порушує нормальні процеси організму, а користь від мікроелементів і вітамінів зменшується. Багато не засвоюється, тому волосся залишаються «голодними» і тонкими.
  5. Генетика – найприкріша причина. Навіть якщо ви дотримуєтеся правильного харчування, живете в екологічно чистому місті, є генетично обумовлений ризик пошкодження структури кутикул волосків.
  6. Безграмотний догляд. Часте застосування шампунів з хімічними добавками, відсутність відновлювальних масок призводять до того, що волосся просто ламаються на очах.
  7. Ігнорування головних уборів. При різкій зміні температури, морозу, сильному впливі ультрафіолету кутикули руйнуються, що призводить до сухості і ламкості.
  8. Хімічна завивка, часте фарбування аміачними фарбами, використання плойки, прасування, електробігуді. Муси, гелі і лаки призводять до шикарного ефекту тільки на один вечір. При постійному використанні, пасма стають схожими на жорстку мочалку, ламаються.

Що робити, щоб позбутися від посічених волосся

Щоб пасма стали шовковистим, знайшли міцність, блиск, необхідно виявити причини проблеми. Це робиться з допомогою власного спостереження або відвідування трихолога, який доступно вам все пояснить. Перший варіант цілком реальний, якщо ця причина видно наяву. Визначити хворобу або генетичну схильність можливо тільки у лікаря. Щоб не було, не варто опускати руки і бігти на швидку стрижку. 3 етапи по поліпшенню структури волосся допоможуть вам знайти бажане стан.

Правильний догляд за волоссям

Щоб проблеми вас не турбували, дотримуйтеся базових правил по догляду за волоссям. Починайте зсередини – виключіть з раціону жирну, солодку, гостру їжу, забудьте про алкоголь, кофеїн і нікотин, якщо хочете повернути колишні міцні, блискучі пасма. Забезпечуйте організм рідиною, випиваючи не менше 2 л на день, щоб волосся не страждали від сухості. Вживайте більше кисломолочних продуктів: кефіру, йогурту, приймайте препарати з пребіотиками.

Вибирайте шампунь виключно під свій тип волосся. Міняйте виробника частіше, ніж раз у півроку. Засоби викликають звикання, тому через деякий час ви не побачите початкового ефекту. Використовуючи маски, бальзами, кондиціонери, не забувайте після миття про ретельне полоскання прохолодною водою. Вологі пасма вразливі, не тріть їх сильно рушником, не дерите гребінцем. Вберіть вологу рушником, а потім недбало досушити феном на середній потужності. Використовуйте керамічну, дерев'яну гребінець з рідкими зубцями.

Модні тенденції зачісок повертаються до натуральності, тому виключайте лаки, муси для фіксації пасом. Недбала укладання з безневинними шпильками у вигляді живих квітів буде виглядати краще, ніж високий начіс з ламкого волосся. Не забувайте про головні убори! Користуйтеся кепками, шапками, капелюшками, як стильними аксесуарами, уникаючи проблем, що січеться.

Пропити курс вітамінів

Якщо ви хочете точно знати, якого вітаміну не вистачає вашому організму для відновлення волосся, зверніться до трихолога. Отримавши результати зданих вами аналізів, лікар призначить відповідний вітамінний комплекс. Якщо у вас не вистачає часу на такі процедури, або трихолог у вашому місті зайнятий на місяць вперед, зверніться до фармацевта-провізора. Він дасть слушні рекомендації про те, які комплекси з мікроелементами варто придбати у разі посіченого волосся.

Вітамін А (ретинол) – важливий елемент для вашого організму в даний момент. Він відновлює ламкі і посічене волосся після всіх термовоздействующих процедур, відвідувань перукарів, використання аміачної фарби. Вітамін А стабілізує зростання і внутрішню структуру кутикул, додає шовковистість, блиск, м'якість і еластичність.

На групу В – біотин, включаючи В1, В2, В5, В6, В12, а також РР, Н, роблять упор, якщо головне завдання – швидке зростання і неймовірний об'єм волосся. Ці вітаміни прискорюють обмін речовин, стабілізуючи норму жирності шкіри голови. Волосся росте густими і сильними. Вітамін Е – токоферол нормалізує кровообіг, покращує стан кутикули волосся завдяки кращому харчуванню киснем, має захист від ультрафіолетового випромінювання. Застосовувати всі ці речовини потрібно в комплексі, щоб посилити кінцевий результат. Доповніть список вітаміном С, і волосся засяють по-новому.

Застосування термозахисних коштів

Однією з головних причин, що січеться є згубний вплив теплових приладів. Використання фена неминуче в повсякденному житті, обмежити його реально тільки влітку. А деякі дівчата не уявляють, як вийти у світ без випрямлених волосся за допомогою прасування. Якщо ви з тих, хто не готовий повністю відмовитися від приладів, що спрощують життя, зверніться до професійних термозахисним засобів. Згубний вплив зміниться кількісно, тому з проблемою посічених волосся ви незабаром розпрощалися.

Термозахисні засоби представлені в двох групах, першу з них потрібно змивати (кондиціонери, ополіскувачі, шампуні, масла), другу – залишати на волоссі (спреї, креми, бальзами). Збираючись скористатися тепловим приладом (феном або праскою), вимийте голову, нанесіть захист, яка запобіжить надмірну сухість волосся. Ефект буде тривати довго, якщо застосування буде регулярним.

Як швидко вилікувати посічене волосся в домашніх умовах

Якщо у вас немає часу відвідувати трихолог, дорогі салони і б'юті-центри, вихід теж є. Швидко вилікувати пошкоджені, сухі волосся реально при стрижці з филировкой за технологією «джгутиками», використання професійних і народних масок для посіченого волосся в домашніх умовах. Якщо хочете обійтися без стрижки, негайно приступайте до ретельного догляду.

Професійні відновлюючі маски

Згідно з експертними відгуків про засоби для відновлення волосся, виділяють такі професійні продукти:

  1. Kapous флюїд – засіб для пошкоджених, сухих волосся Crystal Shine, серія "Відновлення".
  2. Indola Glamorous Oil — відновлююча маска з воском проти посічених волосся.
  3. Barex italiana – Сироватка для пошкоджених кінчиків Split Ends Serum, серія Silicium Hair Treatment.
  4. Hair company professional – Take Linum Drops (крапельки льону), серія «Head Wind».
  5. Nirvel professional – Сироватка для відновлення.
  6. Paul Mitchell (Super Skinny, Daily Treatment) – маски для волосся від посічених кінчиків.
  7. Щоденний догляд з бальзамами від Ейвон. Волосся стає шовковистим і слухняними.
  8. Organic buty відновник – засіб для пошкоджених сухих пасм.

Як лікувати посічене волосся народними засобами

Маска на основі яйця проти посічених кінчиків волосся. Вам знадобиться 3 яєчних жовтки, 2 столові ложки касторової олії, 1 ст. л. коньяку. Всі інгредієнти змішати, отримавши однорідну суміш. Намазати своїми руками пасма біля коріння. Залишити маску проти посічених волосся на 3 години, загорнувши голову в пакет, а потім в рушник. По закінченню часу змити шампунем. В якості ополіскувача використовуйте воду з лимоном. Волосся зсередини просочаться, стануть сильними, блискучими.

Вітамінна маска. Вам знадобиться 1 ст. л. димексиду, комплекс вітамінів А та Е по 1 ст. л., реп'яхову олію і рицинова по 2 ст. л. Всі інгредієнти продаються в аптеці. Перемішайте компоненти, нанесіть на всю довжину волосся, накрийте поліетиленовою плівкою, рушником. Ходити так потрібно від 4 годин (хоч цілий день). Змивається ця вітамінна маска для волосся, що січеться довго, але результат того вартий.

Ефірні масла для сильно посічених кінчиків

Застосування масляних компонентів для відновлення пасм – економічний і безпрограшний спосіб. Для посіченого волосся використовуйте ефірні масла іланг-ілангу, розмарину, лаванди, апельсина, мірри, пачулі, сандалу, блакитної ромашки, герані, ялівцю, рожевого дерева і мандарина. Розрахунок – 2-3 краплі ефірної на 1 ч. л. базового масла жожоба, макадамії, реп'яхової або касторової. Нанесіть засіб, помасажуйте голову деякий час, залиште маску хвилин на 30, змийте шампунем. Проробляти процедуру 2 рази на тиждень 1-2 місяці.

Дізнайтеся також, для чого потрібен рідкий шовк для волосся.

Відео

Хочете прибрати посічене волосся, не втрачаючи довжину? Це реально за допомогою процедури під назвою філіровка. Чисті, слухняне волосся, які не електризуються, скручують в маленькі джгутики, щоб посічені кінчики визирнули. Їх і потрібно прибрати. Процедуру виконують звичайними перукарськими ножицями без всяких пристосувань. Витрати великі тільки по часу. Мінімум піде 1,5 години на позбавлення від посічених кінчиків волосся. Як це робиться, подивіться відео нижче.

Чистка волосся, що січеться.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!