Дігтярне мило від вошей - способи виведення. Застосування дегтярного мила від вошей і гнид

Воші – мікроскопічні паразити, які здатні поселятися на шкірних покривах практично будь-якого живої істоти. Рани, залишені їх укусами, заживають довго і болісно. Одним із способів швидкого загоєння уражених ділянок шкіри є мило на основі дьогтю берези. Мильна складу на основі березового дьогтю має цілий ряд переваг перед лікарськими препаратами: він доступний, відрізняється антисептичними властивостями, одночасно з процесом позбавлення від вошей благотворно впливає на структуру волосся і сприяє їх зростанню.

Допомагає дігтярне мило при педикульозі?

Педикульозом в медицині позначається захворювання шкірних покривів, що викликається різними видами вошей. Дігтярне мило є одним з кращих засобів для позбавлення шкідливих паразитів. Процес лікування обмежується регулярної обробки уражених ділянок шкіри густим мильним розчином.

Ефективність дегтярного мила обумовлена в першу чергу поєднанням компонентів:

  • натуральний дьоготь;
  • луги;
  • похідні фенолу.

Березовий дьоготь з давніх часів використовується в медицині, однак при лікуванні педикульозу використовувати його в чистому вигляді вкрай не рекомендується. Подібні експерименти не тільки не виправдають очікувань, але і спричинять появу додаткового подразнення на шкірі у вигляді опіків. У твердому милі речовина присутня у безпечних пропорціях.

Як вивести вошей і гнид дігтярним милом?

Процес позбавлення від вошей і гнид за допомогою мила на основі березового дьогтю має свої особливості та нюанси. Волосся обробляються густим мильним складом без додаткових компонентів. Саме мило випускається у двох видах – твердому і рідкому варіанті.

Головні особливості процедури:

  • комплекс лікування педикульозу триває не менше двох тижнів;
  • кожен сеанс обробки волосся повинен тривати не менше 30 хвилин;
  • обробку волосся слід проводити щодня;
  • після змивання мильної складу волосся треба ретельно розчесати, щоб остаточно видалити вимерлих паразитів і їх личинки;
  • для вичісування вошей, гнид та личинок краще використовувати спеціальні гребені, оброблені лікарськими препаратами;
  • березовий дьоготь має різкий і не дуже приємним запахом, тому після застосування мила краще додатково промити волосся звичайним шампунем;

Фахівці рекомендують не обмежувати процес лікування педикульозу використанням тільки дегтярного мила від вошей. Більш ефективне і швидке позбавлення від паразитів відбудеться при одночасному застосуванні кількох засобів – спреїв, мазей, кремів або бальзамів. Якщо ви поєднуєте в курсі лікування кілька препаратів, то спочатку волосся обробляються лікарськими засобами у відповідності з інструкціями і тільки потім на них наноситься мильна піна.

Застосування мила для лікування волосся від вошей у дітей?

Для лікування волосся дітей дігтярне мило слід застосовувати з обережністю. Склад не має значних протипоказань, але під час вагітності та лактації такими засобами користуватися не варто. Ні в якому разі не можна використовувати дігтярне мило, виготовлене самостійно на основі натуральних компонентів. Найменша помилка розрахунку пропорцій призведе до появи додаткових хворобливих відчуттів у дитини. Оптимальний варіант – тверде дігтярне мило. Такий засіб фахівці призначають навіть грудним дітям при наявності симптомів педикульозу.

Якщо у дитини занадто суха шкіра голови, то луги, які входять до складу мила, ще більшою мірою її висушать. З обережністю слід застосовувати засіб для дітей з яскраво вираженими схильностями до алергії. Попередньо краще провести тест на чутливість, обробивши невелику ділянку шкіри на руці мильною піною. В інших випадках використовувати таке мило не тільки можна, але і необхідно. Порівняно з лікарськими препаратами засіб менш безпечно для дитячого організму.

Де купити і вартість?

Мило на основі березового дьогтю є у вільному продажу на прилавках аптечних пунктів. Його вартість, як правило, не перевищує 30 рублів (залежно від регіону). Низька ціна робить засіб доступним більшості категорій населення, а його ефективність створює серйозну конкуренцію дорогим лікарських препаратів.

При купівлі дегтярного мила необхідно перевірити концентрацію дьогтю. Така інформація вказується виробниками на упаковках. Частка березового дьогтю не повинна перевищувати 10%. Якщо показник вище, то використовувати засіб треба тільки при відсутності схильності до алергічних реакцій, особливої чутливості шкіри, не застосовувати для обробки волосся дітей.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!