Як лікувати уретрит у чоловіків

Уретрит являє собою запалення сечовипускального каналу, яке може бути викликане різними чинниками. Йому схильні чоловіки і жінки, але першим він завдає набагато більше дискомфорту – чоловіча уретра досягає в довжину двадцяти чотирьох сантиметрів, тоді як жіноча – всього чотирьох. Як проходить лікування уретриту у чоловіків, які причини появи хвороби і її симптоми?

Що таке уретрит у чоловіків

Уретрит у чоловіків – це запалення уретри, каналу, з якої виходить сеча. Причини його появи - інфекція або механічна травма. Інфікування відбувається при статевому акті, якщо партнер хворий ЗПСШ, внаслідок поганої гігієни. Травми з'являються з-за медичних процедур, сечокам'яної хвороби. Нерідко хвороба розвивається після переохолодження, коли знижується імунітет і патогенні мікроорганізми активізуються. Можливі ускладнення: запалення передміхурової залози, яєчок, безпліддя.

Симптоми і ознаки

Уважне ставлення до симптомів хвороби допоможе уникнути тривалого лікування, попередити її розвиток. Основні ознаки:

  • Свербіж, гострі больові відчуття під час виходу сечі, печіння.
  • Виділення, які в основному мають неприємний запах.
  • Зрідка спостерігається гіпертермія.

Інкубаційний період, після якого проявляється симптоматика хвороби, залежить від типу захворювання і становить від декількох годин (алергічний) до декількох років (туберкульозний). Досвідчений фахівець призначить необхідні аналізи, щоб визначити, який вигляд вразив організм чоловіки, і забезпечить необхідне лікування.

Методи діагностики:

  • Аналіз крові.
  • Аналіз сечі на лейкоцити.
  • Дослідження на венеричні хвороби.
  • Визначення чутливості збудника до антибіотиків.
  • УЗД органів малого тазу.

Чим небезпечний, ускладнення

Якщо не призначити належне лікування гострого уретриту у чоловіків, хвороба може перейти в хронічну форму, яка здатна викликати серйозні ускладнення у пацієнтів. Наприклад, простатит, при якому запалюється передміхурова залоза, запалення сім'яних міхурців, яєчок, звуження уретри.

Чим лікувати

Своєчасне лікування допоможе уникнути можливих ускладнень. Воно проводиться за допомогою різних лікарських препаратів – антибіотиків, антисептиків, антиоксидантів, засобів імунотерапії, вітамінів, імуномодуляторів, засобів для місцевого застосування. Лікарську дозу призначає лікар. Важливо дотримувати правильне харчування, відмовитися від алкоголю і сигарет.

Антибіотики

Курс антибіотикотерапії призначається після обстежень: зовнішнього огляду, аналізу крові, сечі, взяття мазка. Тоді визначається тип уретриту, збудник, який його спровокував. При лікуванні виключено вживання загальних антибіотиків, так як чутливість бактерій до ліків залежить від її штаму. Які антибіотики використовують для лікування?

Антибіотики групи нітроімідазолів:

  • Метронідазол. Протимікробний засіб, що сприяє знищенню клітин найпростіших, порушує синтез ДНК мікроорганізмів, що сприяє їх загибелі. Препарат ефективний при трихомонадному уретриті, випускається як розчин для ін'єкцій, у вигляді свічок, таблеток. Можливі побічні реакції: нудота, болі в животі, головний біль, діарея, алергічні реакції, анорексія, неприємний присмак у роті, сухість, нетримання сечі, зміна її забарвлення.

Ліки протипоказано при лейкопенії, органічних ураженнях нервової системи, при нирковій недостатності, алергії на компоненти, що входять до складу.

  • Секнідазол. Провокує загибель клітини збудника, ефективний при боротьбі з бактеріями трихомонадами. Випускається у вигляді гранул, які потрібно розчиняти перед пероральним прийомом. Може викликати побічні ефекти: нудоту, діарею, неприємний присмак у роті, стоматит, лейкопенію, алергічні реакції, запаморочення, атаксію. Протипоказаний при хворобах крові, ураженнях ЦНС, алергії на препарат.

Групи тетрациклінів:

  • Доксициклін. Пригнічує синтезування білка мікроорганізмами. Допомагає в лікуванні гонококкового і не-гонококкового уретриту. Форма випуску: капсули, таблетки, розчин для ін'єкцій, розчин для прийому всередину. Може викликати розлади травної системи, а також анемію, тромбоцитопенію, алергічні реакції.

Протипоказання: не рекомендується приймати дітям до 8 років, при печінковій недостатності, лейкопенії, алергії на ліки.

Фторхінолони:

  • Моксифлоксацин. Пригнічує активність мікроорганізмів, ефективний проти багатьох збудників. Призначається при широкому спектрі захворювань, а також під час лікування уретриту у чоловіків. Існує у вигляді розчину для інфузій та пігулок. Часті побічні реакції: біль у животі, диспепсія, запаморочення, головний біль, зміна смаку. Протипоказання: епілепсія, гіперчутливість, сильна діарея, вік до вісімнадцяти.
  • Офлоксацин. Дестабілізує ДНК інфекційних збудників, впливає на безліч бактерій. Препарат призначають під час лікування будь-якого типу уретриту. Лікарська форма – капсула. Можливі побічні ефекти: розлади травної, нервової системи, порушення смаку, слуху, нюху, алергічні реакції. Протипоказаний дітям до 18, під час епілепсії, після черепно-мозкових травм, інсульту, якщо є алергія на препарат.
  • Левофлоксацин. Пригнічує синтез ДНК безлічі мікробів. Форма випуску: таблетки, розчин для інфузій. Можливі неприємні реакції: розлади системи травлення, зниження тиску, гіпоглікемія, розлади нервової системи, порушення роботи органів почуттів. Протипоказання: епілепсія, вік до 18, ураження сухожиль після лікування хінолонами.

Триазолу:

  • Флуконазол. Засіб, що знищує грибок, допомагає під час лікування кандидозного уретриту. Форма випуску: капсули, таблетки, розчин для перорального прийому та для інфузій, сироп. Побічні дії: нудота, метеоризм, зміна смаку, запаморочення, головний біль. Дізнайтеся, як приймати флуконазол.

Протипоказаний при одночасному прийомі з терфенадином, астемізолом.

Хиноксалины:

  • Діоксидин. Антибактеріальний засіб, що допомагає тоді, коли інші препарати неефективні. Випускається як мазь, аерозоль, розчин для ін'єкцій, зовнішнього, внутрішньопорожнинного застосування. Можливі реакції: алергія, після внутрішньовенного або внутрішньопорожнинного дії можуть відбуватися розлади травної системи, підвищення температури, після місцевого застосування – дерматит. Протипоказання: надниркова недостатність, алергія на препарат.

Макроліди:

  • Еритроміцин. Антибіотик блокує синтез білків мікроорганізмів, що призводить до їх знищення. Одне з найбільш безпечних та ефективних засобів, яке використовується під час лікування уретриту у чоловіків. Приймається внутрішньовенно і перорально. Побічні ефекти – розлади травлення, шум у вухах або зниження слуху. Протипоказаний, якщо у пацієнта спостерігається значне зниження слуху, а також при спільному вживанні з терфенадином, астемізолом.
  • Кларитроміцин. Похідний від еритроміцину антибіотик з більш сильним антибактеріальним впливом. Приймається перорально. Побічні ефекти: розлади травної системи, системи. Протипоказаний дітям до 12 років, при алергічних реакціях на засіб.

Азаліди (похідні макролідів):

  • Азитроміцин. Пригнічує синтез білка збудників, має клітинну і позаклітинний вплив. Допомагає під час лікування гонорейного, не гонорейного уретриту. Часті побічні дії: розлади травної системи – діарея, нудота, біль у животі. Протипоказання: печінкова, ниркова недостатність, гіперчутливість.

На даний момент для лікування різних типів уретриту використовують макроліди – одне з найбезпечніших засобів. Раніше нерідко призначали антибіотики групи пеніцилінів, наприклад, біцилін, але із-за розвитку до нього резистентності з боку багатьох мікроорганізмів, його призначають у виключних випадках.

Таблетки

Антигістамінні препарати допоможуть уникнути алергічних реакцій, зняти можливі побічні ефекти:

  • Тавегіл. Має тривалий ефект. Допомагає при різних типах алергічних реакцій організму. Пити препарат потрібно двічі на день – вранці і ввечері. Можливі побічні дії: нудота, головний біль, сухість у роті. Протипоказаний дітям до року, при прийомі інгібіторів МАО.

Корисні також ліки, що відновлюють ШКТ:

  • «Йогурт». Нормалізує мікрофлору кишечника, покращує процес травлення, корисний для профілактики дисбактеріозу. Приймається одночасно з антибіотиками, які негативно впливають на організм. Вживати потрібно від двох до п'яти таблеток за день, разом з їжею, протягом декількох тижнів. Щоб не знизити ефективність антибіотика, перерви між прийомами коштів повинні становити не менше півтори години.

Вітаміни:

  • Вітамін В, препарат «B Complex» від «Біотек». Поліпшує клітинний метаболізм, корисний при комплексній терапії уретриту у жінок і чоловіків. Приймати по таблетці на день разом з їжею.
  • Вітамін РР або нікотинова кислота. Допомагає при лікуванні інфекційних захворювань. Його не слід вживати гіпертонікам, алергікам, а також хворим на діабет.

Інші ліки

При уретриті використовується комплексна терапія, тому під час лікування призначається, як правило, відразу декілька типів ліків.

Імуномодулятори:

  • Поліоксидоній для ін'єкцій. Допомагає організму впоратися з інфекційними захворюваннями.Призначають у вигляді ін'єкцій по 6 мг щодня протягом трьох днів, потім – день перерва, і знову прийом препарату. Проводиться від п'яти до десяти введень препарату.

Антисептики для промивання:

  • Метиленова синь. Знезаражуючий засіб, використовують як 0,02% розчин з водою.
  • Гідрокортизон. При ураженні всієї уретри використовують інсталяції з цим препаратом.

Противірусна мазь:

  • Ацикловір. Мазь для місцевого застосування, яка особливо ефективна в лікуванні, якщо чоловік страждає герпесным уретритом. Наноситься на місце ураження треба п'ять разів за добу, приймати від п'яти до десяти днів.

Уникнути такого серйозного лікування допоможе дотримання профілактичних заходів – зменшення частоти статевих актів з неперевіреними партнерами, використання презервативів, постійна ретельна гігієна, дієта, що виключає їжу, яка подразнює слизову, питво хоча б одного літра води протягом дня.

Лікування народними засобами

Не рекомендується «запускати» захворювання, відмовляючись від медикаментозної терапії. Кілька лікарських рослин допоможуть вилікувати уретрит у комплексній терапії з препаратами, прописаними лікарем:

  • Журавлина. Сік цієї рослини допоможе організму боротися із запальними процесами, попередить утворення каменів, що корисно при уретриті у чоловіків, викликаному сечокам'яною хворобою.
  • Чорна смородина. Три столові ложки листя рослини необхідно залити двома склянками окропу, настояти. Приймати двічі або тричі протягом дня. Корисно робити відвари, компоти з ягід цієї рослини.
  • Насіння петрушки. Одним літром холодної води залийте чайну ложку насіння, через вісім годин, процідіть. Настоянку потрібно вживати тричі протягом дня по три столових ложки.

Види

Залежно від причин виникнення уретриту його поділяють на специфічний і неспецифічний. Перший тип захворювання викликаний інфекціями, які передаються під час статевого акту (збудники – гонокок, герпес, уреаплазма, трихомонада, хламідії, мікоплазма, гарднерелла). Виникнення неспецифічного виду сприяє порушення мікрофлори, викликане грибком, стафілококами, стрептококами, кишковою паличкою. Розглянемо докладніше різні види захворювання

Трихомонадний

Збудниками трихомонадного уретриту є бактерії трихомонади, які передаються статевим шляхом і здатні викликати гостре роздратування. При активному впливі збудника з головки статевого члена можуть з'являтися білясті або прозорі виділення. Пацієнти відчувають класичні симптоми, а також відчуття «мурашок» в зоні геніталій.

Бактеріальний

Бактеріальний вид відносять до неспецифічних різновидів хвороби. Патологічний процес викликають різні мікроорганізми, в основному – хламідії, стрептококи, кишкові палички. Запалення сечовипускального каналу супроводжують гнійні виділення.

Кандидозний

Кандидозний або микотический уретрит – рідкісне явище. Він може з'явитися у чоловіків, які мають таке захворювання, як діабет, або перенесли тривале лікування антибактеріальними засобами. Цей вид характеризується сирнистими білими або водянистими виділеннями, слабо вираженою симптоматикою. Може ускладнюватися простатитом.

Неспецифічний

Неспецифічний уретрит – хвороба, яка була викликана збудником, відмінним від специфічних бактерій (герпесу, хламідій та ін), або відразу декількома мікроорганізмами. Зараз ця область недостатньо вивчена, лікарі шукають конкретні причини, що викликають такий вид недуги. Це може бути алергічна реакція, простатит.

Гострий гонорейний

Гонорейний уретрит у чоловіків – венерична хвороба, яка проявляється внаслідок зараження грамнегативними диплококками. Вони не тільки вражають уретру і сприяють її запалення, також інфікуються слизові оболонки сечостатевої системи. Гонорейний уретрит характеризується почервонінням вихідного отвору уретри, гнійними виділеннями, ущільненням на голівці, гострим болем, печінням.

Гонококовий

Гонококовий уретрит може мати безсимптомний перебіг або характеризується гноєм, що виділяється з уретри, припухлістю її вихідного отвору, гіперемією. Безсимптомний перебіг небезпечно – воно може послужити подальшого зараження статевих партнерів. Тому чоловікам, що мають часті статеві зв'язки з різними жінками, слід регулярно обстежуватися.

Негонококковый

Негонококковый уретрит у чоловіків здатні викликати різні мікроорганізми, але на першому місці знаходяться хламідії. Також поява захворювання може бути спровоковано герпесом, кишковою паличкою. Це один з найпоширеніших видів захворювання.

Гарднереллезный

Гарднереллезный бактеріальний уретрит мало вивчений лікарями, тому що протікає у чоловіка практично безсимптомно і може пройти сам по собі, але іноді викликає ускладнення – куперит, епідидиміт.

Грибковий

Однією з найбільш частих причин захворювання грибкових уретритом є попадання хвороботворних мікроорганізмів в організм чоловіка при статевому акті. Цьому сприяє зниження імунітету. Симптоми – водянисті білуваті виділення, «сирний» наліт.

Задній

При задньому уретриті запальний процес відбувається в перетинкової та передміхурової залоз. Симптоматика цього виду: каламутна консистенція сечі, кров'яні виділення, прискорені позиви до сечовипускання, сильна біль в кінці виходу сечі.

Відео

Уретрит

Лікування захворювання може пройти швидко і легко, якщо вчасно звернутися за допомогою. При перших підозрілих симптомах сходіть на прийом до лікаря-уролога, який визначить причину занепокоєння, призначить лікування.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!