Врослий ніготь на великому пальці ноги - лікування

Нігтьова пластина, вросла в шкіру, або «онихокриптоз» – це захворювання, з яким стикаються багато. Крім того, що стопа набуває неестетичний вигляд, людину турбують больові відчуття під час ходьби в закритому взутті. Щоб позбутися проблеми або запобігти її появу, необхідно розібратися, що таке врослий ніготь на нозі, які причини патології і що робити для полегшення стану.

Що таке врослий ніготь

Врослий ніготь на нозі являє собою нігтьову пластину, яка при дії певних факторів вросла в шкіру нігтьового валика, його бічну частину. Спочатку проблема врослого нігтя може не сильно турбувати людину, проте через деякий час невелика незручність змінюється різким болем, запаленням, може утворитися пухлина, почервоніння.

Найчастіше ніготь починає врізатися в великий палець ноги або мізинець. Щоб запобігти появі врослого нігтя, зверніть увагу на причини, що сприяють виникненню проблеми.

Причини вростання – чому це відбувається

Причин вростання нігтя може бути кілька:

  • Неправильний педикюр – одна з головних. Якщо ви занадто сильно підрізаєте краю нігтя, великий шанс, що рано чи пізно він почне турбувати вас, вростаючи в ногу. Правильно стригти нігті необхідно за допомогою закруглених ножиць, після водних распаривающих процедур, роблять нігтьову пластину м'якою. Обрізавши ніготь, обережно підпиляєте його пилкою.
  • Вростання нігтя в м'які тканини нерідко пов'язують із спадковістю. Якщо у ваших найближчих родичів (матері, батька, бабусь чи дідусів) є така проблема, то ви також можете бути схильні до неї. Проводите профілактичні процедури, будьте уважні до нігтів на великому та інших пальцях ніг – це допоможе уникнути захворювання.
  • Грибкова інфекція ніг може сприяти наростанню декількох шарів нігтьової пластини та її вростання – тоді ніготь виглядає жовтим, товстим. Не забувайте про гігієну, щоб захистити себе від появи грибка.
  • Вузька незручне взуття, стискаючий ногу там, де знаходяться кінчики пальців, а також пітливість при носіння неякісного взуття, можуть стати причинами врослого нігтя.
  • Якщо у вас серйознатравма ноги, простежте за «поведінкою» нігтьової пластини, щоб попередити її врізання.

Не помітивши вчасно симптомів вростання і не запобігши процес, ви можете зіткнутися з неприємними наслідками – набряком пальця ноги, появою ран, виділенням гною, кровоточивістю, абсцесом, остеомієліт, правець. Будьте уважні до свого здоров'я – і вам достатньо буде профілактики або нескладного лікування.

Що робити, якщо нігті вростають в шкіру на ногах

При появі перших ознак вростання, зверніться до лікаря, який призначить необхідне лікування врослого нігтя. Чим раніше ви це зробите, тим вище шанс, що одужання пройде швидко і безболісно. Запущені випадки вимагають хірургічного втручання – операції по видаленню врізається частини нігтя. Сходіть на консультацію до фахівця, навіть якщо хочете позбутися від проблеми самостійно, щоб виключити інфекційний характер захворювання.

Лікування народними засобами без операції

Народні методи лікування мають на увазі застосування лікарських трав, підручних домашніх засобів. Якщо врослий ніготь на вашій нозі не вимагає негайного видалення, спробуйте звернутися до наступних народним способам лікування:

  1. Розбавте трохи марганцівки в гарячій воді. Пропарте ногу в отриманому розчині, після чого оберніть палець розім'ятим листям подорожника. Забинтуйте його, надіньте шкарпетки. Один раз на добу пов'язку необхідно змінювати.
  2. Відвар з ромашкою або звіробоєм підійде вам на початковій стадії вростання нігтя на нозі. Залийте шість столових ложок ромашки/звіробою двома літрами окропу, дайте настоятися годину. Після відвар процідіть і ще раз нагрійте. Ванночка з цим відваром зробить нігтьову пластину м'якше. Видаліть врослу частина, підкладіть тампон або бинт. Коли нігтьова пластина знайде нормальну форму, припиніть лікування.
  3. Напальчник з вершковим маслом надіньте на проблемну зону ввечері, зверху – носок, і залиште до ранку. Коли больові відчуття перестануть вас турбувати, виріжте ділянку врізався нігтя і підкладіть марлю. Не підстригайте ніготь – дайте йому відрости і зажити, інакше можливий рецидив. Як підкласти марлю під ніготь, дивіться на фото:

  1. Розтовчіть один лист алое, додайте тридцять крапель води, ретельно перемішайте. В рідину вмочіть марлю, перев'яжіть ногу і закріпіть зверху харчовою плівкою. Вранці ви зможете з легкістю позбавитися від врослої частини нігтя.
  2. Сольові, содові і фурацилиновые (одна таблетка на літр води) ванночки допоможуть зняти запалення, посприяють природному виходу гною.
  3. Добре допоможе мазь з відварених інгредієнтів, взятих по столовій ложці – часникова кашка, цибулю, алое, масло і одна чайна ложка з медом. Варити цю суміш потрібно кілька хвилин.
  4. Компрес на ніч, зроблений з маззю Вишневського, також допоможе розм'якшити пластину. Потім ви з легкістю зможете видалити врослу частину нігтя.

Якщо ви бачите, що легка болючість змінюється запальним процесом – довірте загоєння нігтя лікаря. Він проведе тампонаду чи поставить скобу – в залежності від тяжкості випадку. З-за довгого утримання від походу до фахівця в травмоване місце може потрапити інфекція. У підсумку доведеться призначати ін'єкції антибіотиків. Врослий ніготь у дитини на нозі краще відразу довірити лікаря, щоб уникнути неприємних наслідків.

Видалення врослого нігтя лазером

Лазерна корекція врослого нігтя – сучасна безболісна процедура. Вона проводиться при місцевій анестезії і представляє собою видалення нігтьової пластини. Цей метод хороший тим, що лазер впливає точково, не порушуючи нігтьову пластину в цілому. Завдяки випаровуванню м'яких тканин, їх припікання, ймовірність повернення захворювання мала.

Процедура не займає більше 15 хвилин, а період відновлення налічує до десяти днів. Після цього врослий ніготь на нозі перестане вас турбувати. Процедура не залишає шрамів, не зачіпає здорові тканини і ніготь, але ціна такого методу вище, ніж вартість видалення шматочка нігтя звичайними методами.

Інші сучасні методи корекції врослого нігтя коштують дешевше і не менш ефективно вирішують проблему. Так, вам може допомогти:

  • Корекція за допомогою акрилового гелю, коли край нігтя «піднімаються», що запобігає його вростання.
  • Лікування фенолом – безболісний метод, що передбачає знищення клітин зростання нігтьової пластини, і припиняє подальше її вростання.
  • Радіохвильовий метод. Під час такого лікування ніготь підрізають скальпелем, потім протягом шести секунд обробляють ростковую зону радіохвилями.

Всі ці методи дозволяють швидко відновитися після лікування, максимальний час загоєння – два тижні. Проте вже на наступний день дозволяється ходити, надівши вільне взуття.

Відео: як видалити врослий ніготь в домашніх умовах

Відео нижче допоможе вам навчитися правильно підстригати нігті на ногах. З нього ви дізнаєтеся, як позбавитися від врослої нігтьової пластини в домашніх умовах:

Лікування ВРОСЛОГО НІГТЯ | ✅5 Способів Видалити ВРОСЛИЙ НІГОТЬ в Домашніх Умовах

Врослий ніготь – неприємний стан. Щоб усунути його швидко і безболісно, постарайтеся зайнятися лікуванням ще на початковій стадії. Чим довше ви ігноруєте проблему, тим важче буде проходити загоєння.

Чи була у вас така проблема? Як ви впоралися з нею? Поділіться своїм досвідом в коментарях.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!