Суха шкіра обличчя - причини, особливості догляду, вибір косметики та способи лікування, профілактичні заходи

Це явище може бути викликане алергічними реакціями, шкірними захворюваннями, а також впливом зовнішніх і внутрішніх факторів. З-за відсутності захисної плівки і пересихання спостерігається відчуття сухості, подразнення, лущення, з'являються зморшки. Щоб цього уникнути, потрібно дізнатися причину проблеми, підібрати грамотний догляд.

Особливості сухої шкіри особи

Водно-ліпідний баланс шкіри забезпечується двома основними механізмами. Осмотичний – вода проходить через стінки судин в дерму з допомогою гіалуронової кислоти, при цьому частина рідини перетворюється в зволожуючий гель, частина випаровується через поверхню шкіри. Фізіологічний – молекули, що знаходяться в роговому шарі епідермісу, затримують вологу, що надходить з косметичними засобами, повітрям. Суха шкіра не може зберігати необхідну кількість рідини, втрачаючи захисний шар, тому епідерміс особи стає тонким, червоніє, лущиться.

Причини сухої шкіри

Зовні це виглядає так, як ніби проблема полягає в неправильному догляді. Тим не менш, сухість особи може бути обумовлена низкою причин:

  • спадковістю;
  • зовнішніми факторами (мороз, сонце, погана екологія);
  • неправильним харчуванням, палінням, вживанням алкоголю;
  • захворюваннями шлунково-кишкового тракту, щитовидної залози, гормональними змінами, авітамінозом;
  • неправильним підбором декоративною, уходових косметики;
  • віковими змінами (після 40 років сальні залози знижують кількість вироблюваного жиру);
  • негативним впливом УФ-променів;
  • зміною клімату, частими переїздами;
  • стресами, синдромом хронічної втоми, депресією;

Догляд за сухою шкірою обличчя

Дуже суха шкіра обличчя може стати причиною мімічних зморшок. За таким типом шкірного покриву необхідно постійно ретельно доглядати: зволожувати, очищати, тонізувати. Щоб стати власницею гарної шкіри, дотримуйте кілька простих правил по догляду:

  1. Дбайливо, без тертя знімайте макіяж спеціальним засобом, призначеним для сухої і чутливої шкіри.
  2. Не використовуйте для очищення обличчя спиртовмісні, пінисті кошти.
  3. Випивайте по 2 літра чистої питної води на добу – це сприяє очищенню організму, зволоження зсередини.
  4. Не забувайте про вітаміни. Вживайте якомога більше фруктів, овочів, злаків, їжте м'ясо. Вітаміни A і E, що входять до їх складу, покращують стан шкірного покриву.
  5. Утримайтеся від шкідливої їжі: смаженої, гострої, копченої, фастфуду. Таке харчування погано впливає на будь-який тип шкіри і на організм в цілому.
  6. Очищайте суху шкіру обличчя, шиї жирним кремом або тонізуючим лосьйоном без вмісту спирту.

Вибір косметики

Для усунення сухості використовують креми з легкої структурою, до складу яких входять полісахариди (гіалуронова кислота), лактат (зволожуюча речовина з антисептичними властивостями). Підійдуть натуральні ефірні олії, що містять лінолеву, ліноленову кислоти, які необхідні для регенерації клітин і вироблення еластину (наприклад, арганова олія каріте). Вся косметика повинна бути гіпоалергенною. Якщо шкірні покриви сухі, застосовувати скраби не рекомендується.

Лікування

Суха шкіра на обличчі (ксероз) – це захворювання, що вимагає лікування. Салони краси пропонують безліч способів вирішення проблеми. Ознайомтеся з основними видами процедур, механізмами їх дії:

  1. Пілінг – поверхневе, серединне або глибоке очищення за допомогою впливу складу з різними кислотами (фруктовими, молочної, гліколевої, саліцилової, сольовий пілінг). Процедура сприяє видаленню відмерлих клітин і омолодження. Молочний пілінг можна застосовувати навіть для чутливої шкіри навколо очей, оскільки він володіє зволожуючими властивостями. Дана процедура підходить для будь-якого типу шкіри, але проводити її потрібно з обережністю. При активності сонця, пілінг може спровокувати появу пігментних плям.
  2. Масаж – відмінне бюджетне засіб для боротьби з сухістю шкіри. Якщо він виконаний правильно, процедура сприяє оновленню клітин, зволоженню і регенерації епідермісу. Вона позбавляє від дрібних зморшок і відновлює тонус. Регулярні походи до масажиста забезпечать вам прекрасне самопочуття і зовнішній вигляд.
  3. Мезотерапія і біоревіталізація – ін'єкційні методики лікування ксероза. Головна відмінність в тому, що для мезотерапії використовується гіалуронова кислота, збагачена вітамінами та амінокислотами, а для біоревіталізації – чиста речовина. За рахунок глибокого введення препаратів, результат буде помітний вже після першої процедури. Це найбільш дієві види лікування. Мінусами є: висока вартість, болючість, безліч протипоказань.

Домашні процедури

Якщо ви скептично ставитеся до магазинних і аптечним косметичних засобів, можете спробувати народні рецепти. В домашніх засобах, складах для приготування компресів, масок, ванночок, використовуються натуральні продукти, які завжди під рукою. Огірки, мед, сметана, яйця і навіть майонез – найпопулярніші інгредієнти. Ось деякі приклади народних рецептів:

  1. Гарячий компрес. Для таких распаривающих і зволожуючих процедур використовуються відвари трав ромашки, зеленого чаю, кори дуба та ін відвар Доведіть до кипіння, додайте пару крапель олії абрикоса, персика, лаванди або будь-якого іншого, що підходить вашому типу шкіри. Дайте складу настоятися 30 хв. Змочіть рушник теплим відваром, покладіть на обличчя на 15 хвилин, змивати не потрібно.
  2. Парові ванночки. Для такої процедури закип'ятіть в каструлі відвар з ромашкою, чебрецем і календулою, дайте настоятися 20 хв. Нахиліть обличчя над ємністю з відваром і накрийте голову рушником на 3 хв. Робити такі ванночки можна не частіше 1 разу в місяць і тривалістю не довше 3 хвилин. Процедура сприяє глибокому очищенню, забезпечує приплив кисню в глибокі шари дерми, а розширені пори потім відмінно вбирають крем.
  3. Живильний масляний компрес. Візьміть по 10 г масла ши і оливкової, 20 г мигдалевого масла. Підігрійте суміш на водяній бані, нанесіть на обличчя по масажних лініях. Поверх суміші накладіть харчову плівку і накрийте махровим рушником. Після 10-хвилинного впливу залишки маси видалити ватним диском, крем наносити не потрібно.

Маски

Для зволоження, насичення шкіри корисними речовинами відмінно підійдуть домашні маски для обличчя. Правильно підібрані склади допоможуть зберегти красу на довгі роки. Ознайомтеся з найбільш популярними зволожуючими рецептами:

  1. Маска з огірковим соком, маслом абрикоса. Огірок подрібнити на тертці, віджати через марлю, додати 1 яєчний жовток, чайну ложку абрикосового масла. Підігріти суміш на водяній бані, остудити, нанести на обличчя на 15 хвилин. Потім змити теплою водою і зволожити кремом.
  2. Маска з бананом і авокадо. Подрібнити м'якоть банана, авокадо, додати чайну ложку сметани. Отриману суміш нанести на шкірний покрив на 15 хв, після чого видалити вологим ватним диском.
  3. Морквяна маска. Подрібнити 1 варену моркву в блендері, додати пару крапель гліцерину. Промокнути серветку з вирізами для очей і рота отриманою сумішшю, накласти на обличчя на 15 хв. Змити складу теплою водою, нанести зволожуючий крем.
  4. Маска з ламинарией і бананом. Процедура особливо підходить для жінок в менопаузі. Необхідно взяти 20 г ламінарії, один банан, 15 крапель касторової олії. Водорості подрібнити і заварювати протягом 30 хвилин, потім додати банан, потовчений в пюре, і касторку. Маску нанести товстим шаром на обличчя і залишити на півгодини. Залишки видалити губкою.
  5. Маска з зволожуючими маслами. Змішати по 2 краплі ефіру фенхелю і анісу, додати 10 мл кунжутного, 5 мл пшеничного масел. Отриману композицію підігріти, нанести на розпарене обличчя на ніч. Вранці протерти мицеллярной водою.

Відео

Маска для СУХОЇ Шкіри / Dry SKIN Care

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!