Ефективне відбілювання зубів: безпечні процедури

Білосніжна посмішка – це свого роду візитна картка людини. Нерідко пацієнти запитують у стоматолога, як отримати максимально ефективне відбілювання зубів. Є різні методики відбілювання, і на особливостях кожної з них ми зупинимося докладніше.

Способи відбілювання

Існує величезна кількість способів відбілювання зубів. Їх всі прийнято ділити на професійні, які використовуються в кабінеті стоматолога, і домашні, які використовуються самостійно в домашніх умовах. В обох групах є максимально нешкідливі методи, а є і ті, які потрібно застосовувати лише в крайніх випадках.

Крім цього існує механічне очищення, хімічне, лазерне і так далі, в залежності від використовуваних методик і апаратів.

Технологія відбілювання

Освітлювати зуби в кабінеті у лікаря ви можете різними способами. Всі вони діляться на наступні групи:

  • Хімічне відбілювання, при якому використовують гелі, розчини, рідини, капи, пластинки, смужки і олівці. Цим способом змінюють наявний природний колір зубів на 3 і більше тонів.
  • Механічне відбілювання - це свого роду чистка. Тут застосовують пасти, порошки, аптечні препарати (вугілля) і так далі. Метод підходить тим, у кого колір змінюється з-за темного нальоту після куріння, споживання міцного чаю і кави, а також після носіння брекетів.
  • Світлове, тобто фотовідбілювання, лазерне і ZOOM.

Технологія залежить від обраного методу. У деяких випадках лікарі пропонують знеболювати слизову, а ось хімічне відбілювання абсолютно безболісно. У більшості випадків фахівці радять спочатку провести механичную чистку і тільки при відсутності потрібного ефекту підбирати відбілювання. Можливо, вже після механічної чистки ваші зуби знайдуть глянсову білосніжність, і потреба у відбілюванні відпаде сама собою.

Фотовідбілювання зубів

Процедура відноситься до професійних способів відбілювання. На поверхню емалі наноситься гель з вмістом перекису водню. Далі на нього впливають галогенової лампою, в результаті чого виділяється активний кисень, який і «виганяє» всі пігменти з тканин зуба і знебарвлює його. При необхідності ви можете пройти повторну процедуру.

Після такого відбілювання ваші зуби будуть сяяти здоров'ям, а зовнішність знайде більшу привабливість за рахунок сліпучої усмішки.

Лазер

Лазерне відбілювання здійснюється практично так само, як і фотовідбілювання. Відмінністю є те, що використовується не галоген, а ультрафіолетове світло. В результаті цього зубна поверхня набуває потрібну білизну, ступінь якої лікар підбирає заздалегідь.

Система відбілювання ZOOM

Це також професійний метод відбілювання зубів. За допомогою нього зуби освітлюються на 6-8 тонів за одну процедуру. Технологія відбілювання практично така ж, як і два вищеописаних методу. Подивившись відео нижче, ви детально ознайомитеся з цими методами.

Відбілювання зубів Zoom

Гелі і капи

Гелі використовуються в професійному відбілюванні. Вони в більшості випадків містять перекис водню. Але в домашніх умовах також нерідко здійснюється відбілювання із застосуванням гелю. В першу чергу, це капи. Дорогі моделі виготовляються індивідуально і точно повторюють форми зубів. Доступні капи випускаються стандартних розмірів і підбираються, виходячи з розміру щелепи.

Застосування кап і гелю не завдає труднощів. Вам потрібно лише нанести гель в порожнину капи і одягнути її на зуби на вказаний час. Гелі для домашнього застосування містять активну речовину – перекис водню, але в невеликій концентрації. Крім цього використовується нітрат калію.

Домашнє відбілювання

Серед домашніх способів відбілювання виділяють хімічні і механічні. До перших відносяться гелі і капи. Також сюди слід віднести відбілюючі олівці, смужки, пасти та рідини. Всі вони продаються в аптеках і відбілюють зуби без відвідування лікаря. Але пам'ятайте, що при не дотриманні вимог можлива реакція на хімічні речовини: підвищена чутливість зубів, біль, набряклість ясен.

Безпечними способами будуть ті, які передбачають застосування засобів, наявних в будинку.

Почнемо з лимонного соку. Його ви можете додавати в ополіскувач або капати пару крапель на зубну щітку. Схожим ефектом володіє звичайна перекис водню. Лимонною кіркою можете протирати зуби 3-4 рази в тиждень.

Замінити її допоможе полуниця. Вона також створює перламутровий відтінок зубів. Непоганим ефектом володіє йод. Його наносять на зуби і витримують протягом 15 хвилин, після чого рот прополіскують чистою водою.

Також читайте: ультразвукова зубна щітка як засіб для відбілювання зубів і профілактики карієсу. Ви знайдете інформацію про її ефективності, вартості, відгуки покупців і лікарів-стоматологів про її застосування.

Механічне відбілювання передбачає застосування абразивних речовин. В домашніх умовах нерідко використовується сода. Її додають в зубну пасту або просто вмочують щітку в порошок. Відполірувати і освітлити зуби допоможе активоване вугілля або зола. Міститься в них гідроксид калію допоможе видалити наліт у важкодоступних місцях.

Популярно застосування відбілюючих паст. Вони допоможуть змінити колір на пару тонів. Єдине, що потрібно пам'ятати – ефект від домашнього відбілювання з'являється не відразу, а через пару місяців. Для визначення результату від проведених процедур, спробуйте робити фото через 5-7 днів. Порівнявши їх, ви помітите різницю.

Протипоказання

Методи ефективного відбілювання зубів повинні бути ще й безпечними. Які є протипоказання у цих процедур? Почнемо з того, що відбілювання необхідно проводити на здорових зубах. Такі захворювання, як карієс, флюороз, пульпіт, запалення ясен, пародонту та інші потрібно вилікувати завчасно.

Якщо емаль тонка, і на зубах легко виникає карієс і тріщини, можете ремінералізувати емаль. Для цього лікарі наносять на зубну поверхню речовини з вмістом кальцію, фтору або фосфору. Зміцнити дентин допоможуть препарати, до складу яких входить кальцій і фосфор.

Ускладнення

Ускладнення частіше зустрічаються після домашнього відбілювання. Це пояснюється тим, що люди не дотримуються рекомендації щодо виконання процедури в гонитві за блиском зубів. В результаті цього зубна поверхня набуває нерівномірне забарвлення.

Також причиною появи потемніння можуть виявитися пломби, які не освітлюються під впливом відбілюючої речовини. На протезах, зубах з реставрацією, пломбах і коронках процес відбілювання ніяк не позначається. Вони не змінюють колір після відбілювання.

Те ж стосується внутрішньоканальні засобів і препаратів, які змінюють колір зуба. У зв'язку з цим лікарі рекомендують проводити гігієну порожнини рота до того, як буде проведено лікування всіх зубів, встановлені протези.

У деяких випадках відзначається дискомфорт після процедури. Іноді виникає опік слизової активними компонентами гелів. Також не виключена алергія. У перші дні після процедури спостерігається підвищена чутливість. Усунути неприємні відчуття допоможуть лікувальні пасти і мазі, призначені лікарем. При дотриманні всіх правил догляду за зубами після їх відбілювання, вас нічого не має турбувати.

Плюси і мінуси відбілювання

Позитивними якостями відбілювання зубів вважається створення чарівної посмішки. Маючи жовті зуби, людей соромляться показувати свої зуби, вони стають неулыбчивыми, що негативно позначається на зовнішності.

У результаті взаємодії з їжею та поганого догляду на зубах утворюється наліт і каміння, в цих місцях розмножуються бактерії, створюючи підґрунтя для карієсу. При відбілюванні наліт і камені видаляються, створюючи потрібний колір, а також знижується ймовірність формування карієсу на зубах.

Серед мінусів відбілювання лікарі називають лише те, що в деяких випадках можливі ускладнення. Щоб уникнути їх, необхідно правильно провести діагностику стану зубів, правильно підібрати колір і виключити протипоказання. На запломбованих зубів, коронки, протези і імплантатах відбілювання ніяк не позначається, але і колір їх після процедури не змінюється. Це пояснюється механізмом впливу відбілюючих засобів.

У клініці лікарі не повинні керуватися тільки вашим бажанням мати білі зуби. Щоб повернути естетично привабливу усмішку, не потрібно робити емаль максимально білої. Це виглядає неприродно і помітно. Вибір кольору здійснюється індивідуально, і вже, виходячи з цього, підбирається спосіб відбілювання.

Якими способами отбеливаете зуби ви? Поділіться своїми спостереженнями в коментарях внизу сторінки.

Дізнайтеся, для чого потрібні пластинки для зубів.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!