Протезування зубів - методи та види. Які зубні протези краще, відео та фото

При втраті зубів люди намагаються підібрати метод відновлення зубного ряду, що виключає залучення сусідніх зубів. Якщо раніше, щоб відновити один втрачений зуб доводилося ставити мостоподібний протез, то зараз стоматологи пропонують протезування без обточування сусідніх зубів. Це відмінний спосіб повернути привабливу усмішку з малими втратами здорових тканин.

Способи протезування без обточування зубів

Існує кілька способів відновлення зубного ряду без залучення опорних зубів. В першу чергу, це знімні протези. Крім них активно використовуються адгезивні мости, коронки, якщо корінь залишається цілим, і більш дорогий спосіб – імплантація.

У кожного методу є свої плюси і мінуси, а також показання до використання. Можна впевнено сказати, що пацієнтові підійде імплантація, навіть якщо він цього бажає. Тільки стоматолог після ретельного огляду та обстеження ротової порожнини пацієнта зможе зробити висновок.

Процес протезування зубів

Для того щоб конструкція прослужила тривалий час, потрібно правильно підготуватися до протезування. Важливим етапом вважається санація порожнини рота. Також рекомендується провести гігієнічну чистку, особливо якщо буде підбиратися покриття під основний колір емалі.

Іноді на етапі планування вирішується питання про те, які зуби залишаться, а які потрібно видалити. Також рекомендується зробити рентгенівський знімок, зокрема, якщо планується імплантація.

Сам процес складається з декількох етапів:

  • Підготовка ложа або місця кріплення протеза
  • Зняття зліпків
  • Підбір кольору конструкції
  • Примірка конструкції
  • Фіксація конструкції

В іншому, процес прямо залежить від того, як буде проводитися протезування.

Переваги гнучких протезів

Одним з поширених і доступних способів відновлення зубів без залучення сусідніх є установка протеза. Знімна конструкція виготовляється з нейлону. Він являє собою поверхню, щільно прилягає до ясен. Також фіксаторами виступають кламмери: металеві або пластмасові.

Плюсами такої конструкції вважається доступна ціна і короткі терміни виготовлення. Мінусами – погана фіксація при вираженій атрофії альвеолярного гребеня і те, що знімний протез. Не виключено його ненадійне фіксування, деформація під час руху щелепами.

Знімні гнучкі протези відмінно підходять у вигляді тимчасової конструкції для усунення дефекту. Вони не натирають за рахунок еластичності матеріалу, зовні не відрізняються від своїх зубів і дозволяють не втрачати привабливість в ті моменти, коли планується тривалий процес протезування (імплантація).

Адгезивні мости або коронки?

Адгезивні або адгезійні мости – це новинка, запропонована стоматологами. Конструкція являє собою скловолоконну балку, що сполучає дві вкладки. На волокні кріпиться штучний протез.

Не можна сказати, що сусідні зуби зовсім не залучаються. В них робиться невелике поглиблення або паз для кріплення вкладки, але більша частина тканин зберігається, на відміну від обточування. Процес виготовлення займає 2-3 дні, а вартість робіт не сильно перевищує ціну звичайних коронок з кераміки.

Необхідно відзначити один нюанс, який лікарі відносять як до плюсів, так і мінусів. Мінусом є те, що сусідні зуби все ж втягуються, але якщо на них є каріозні дефекти, то з допомогою тієї ж вкладки вони закриваються. Іншими словами, ви не тільки відновлюєте відсутній зуб, але й проводите лікування сусіднього.

Коли цілий корінь

Якщо коренева система збереглася, стоматологи рекомендують проводити відновлення з допомогою коронок. Для цього видаляється нерв, а канали пломбуються. Коли пломбувальний матеріал застигне, в ньому робиться поглиблення достатньої глибини і діаметру. Далі знімається зліпок і відправляється в лабораторію. Там на підставі нього роблять вкладку, яка буде грати роль штифта, рівномірно розподіляє навантаження на весь зубний корінь.

Як тільки буде проведена фіксація штифтової вкладки, що знімається ще один зліпок для виготовлення коронки. В результаті чого сусідні зуби зовсім не втягуються, але головною умовою буде наявність кореня. Якщо він володіє високою міцністю, лікарі можуть дозволити зробити його опорним і створити мостоподібний протез з фіксацією на ньому.

Іноді спостерігається ситуація, коли зуб стає рухомим. У цьому випадку після відновлення коронкової частини вищеописаним методом закріплюються ретейнери або армуючі стрічки по внутрішній стороні зубів. Ці стрічки виключають зайву рухливість зуба і дозволяють йому закріпитися. Якщо ви часто посміхаєтеся чи любите фотографуватися з широкою посмішкою, ця конструкція зовсім не буде видно оточуючим за рахунок використання особливого методу кріплення.

Імплантація

Новітнім способом відновлення зубного ряду вважається імплантація. Вона являє собою вживлення в кісткову тканину щелепи штифта з особливого сплаву (див. фото). Потім на ньому буде закріплено абатмент, що виконує роль кукси під коронку. Подальший спосіб протезування залежить від стану порожнини рота і бажання пацієнта. Це можуть бути знімні протези, коронки, мости і так далі.

Імплантація має свої показання і протипоказання. До перших відноситься відсутність одного або декількох зубів. До протипоказань лікарі відносять недостатність кісткової тканини, поганий стан кістки, виражені порушення прикусу, захворювання серця, системи кровотворення і онкологію. Також потрібно врахувати, що процес здійснюється під місцевою анестезією і вимагає тривалого часу.

Для кращого розуміння процесу виконання протезування без обточування сусідніх зубів за допомогою імплантації ви можете подивитися відео. Після такої процедури штучні імплантати будуть виглядати як справжні.

Імплантація при тривалій відсутності зубів

Особливості протезування

Доступним способом відновлення вважається змінний гнучкий протез. М'який матеріал не травмує емаль, а зовні зубний ряд виглядає привабливо. Далі за ціною йдуть коронки і адгезивні мости. Імплантація вважається більш дорогою процедурою.

Терміни виготовлення також залежать від складності роботи. Якщо на адгезивний міст потрібно пару днів, то двоетапна імплантація триває 6 місяців. У будь-якому випадку, потрібно звернутися в клініку і проконсультуватися зі стоматологами. Тільки після ретельного огляду вони зможуть підказати, який спосіб протезування вам підходить найбільше.

Якщо ви вже стикалися з протезуванням без обточування сусідніх зубів, напишіть про це в коментарях. Залиште свій відгук, який вид протезування ви вибрали і чи задоволені ви результатом процедури.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!