Народні засоби і методи лікування варикозного розширення вен нижніх кінцівок в домашніх умовах

Багато сучасні лікарі вважають, що поряд з використанням медичних препаратів, лікування варикозу вен на ногах народними засобами – це результативний спосіб боротьби з недугою. Як правило, варикозне розширення провокує довге перебування на ногах, важка праця, часті запори. Іноді хвороба може проявлятися під час вагітності. Лікування варикозу народними засобами є хорошим доповненням до медикаментозної терапії, адже в складі багатьох лікарських препаратів є компоненти на рослинній основі.

Що таке варикоз вен

Патологічне розширення вен часто вражає нижні кінцівки. Варикоз виникає за недостатності роботи венозних клапанів. Недуга може мати спадкову схильність, тому при його появі в однієї людини в сім'ї, варикоз може спостерігатися і у інших родичів. При цьому захворюванні судини втрачають свою еластичність, розширюються і розтягуються в окремих місцях, формуючи освіти або вузли. В таких ділянках швидкість переміщення крові сповільнюється, що сприяє появі тромбозу. Основними симптомами варикозу є:

  • поява набряків;
  • важкість у ногах;
  • вени змінюють форму і збільшуються в розмірах;
  • поява болю, відчуття тепла та печіння в ногах;
  • шкіра гомілки стає темного кольору;
  • іноді розвивається екзема;
  • ночами можуть початися судоми.

Як лікувати

Варикоз - поширена хвороба. Сучасна медицина має в своєму розпорядженні кількома методами лікування цієї недуги. Якщо у хворого поставлений діагноз - варикозне розширення, то терапія повинна розпочатися якомога швидше. Вибрати відповідну схему лікування може лише лікар, враховуючи наявність супутніх симптомів, ступінь розвитку варикозу і особливості організму пацієнта. В результаті можуть бути задіяні такі методи:

  • Фізіотерапія. Масаж, вправи лікувальної гімнастики.
  • Консервативне лікування. Передбачає застосування певних груп лікарських препаратів.
  • Радикальна терапія при варикозі. Виконання процедур венэктомии, флебэктазии. Задіяння малоінвазивної методики лікування, склеротерапії.
  • Альтернативні методи. Лікування вен на ногах народними засобами (обтирання, обгортання, ванни з лікарськими травами, відвари, настоянки).

Лікування варикозу вен на ногах народними засобами

При ураженні кровоносних судин головним завданням лікування є припинення розповсюдження хвороби. Для цього можуть бути застосовані як лікарські препарати, так і народні засоби. При цьому для безпеки важливо знати міру, не перевищуючи тривалість терапії та допустимої дозування. Фахівці стверджують, що використання народних коштів зможе допомогти на ранній стадії варикозу. Для досягнення ефекту рекомендовано ще пити таблетки і займатися гімнастикою. Лише комплексне лікування перешкоджає розвитку патології.

При виборі лікарських народних засобів необхідно купувати лише ті, які легко готуються. Крім того, треба, щоб у них було відсутнє токсичний вплив, і їх можна було довго зберігати в холодильнику. При цьому багато компоненти легко самостійно виростити або придбати за оптимальною ціною. Лікування варикозу в домашніх умовах народними засобами допомагає:

  • усувати набряк;
  • підвищити еластичність венозних стінок;
  • знизити в'язкість крові і прискорити кровообіг;
  • нормалізувати провисаючі клапани.

Настоянки

Головним елементом всіх настоянок є горілка, тому цей метод небезпечний. Якщо на ногах є ушкодження, то варто вибрати інший метод лікування варикозу. Можна приготувати спеціальні трав'яні настої і застосовують їх всередину. В травах міститься багато корисних речовин, які запобігають тромбоутворенню. Хоча настоянка не є особливо популярним засобом від варикозу, але вона вважається ефективною. Більшість трав слід заварювати і приймати відповідно до інструкції. Рецепт настоянки з вербеною для лікування варикозу:

  • знадобиться 1, 5 столової ложки висушеної трави;
  • необхідно залити вербену окропом (200 мл);
  • далі треба настояти суміш півгодини;
  • приймати народний засіб щогодини по 1 ложці.

Настоянка каланхое

Однією з ефективних вважається настоянка з каланхое від варикозу. Часто в неї додають білу акацію або живокіст. Для приготування розчину необхідно зрізати листя рослин і на 5 днів помістити в холод. Потім лист слід подрібнити на блендері і залити водою. Далі необхідно дати суміші настоятися кілька днів. Перед використанням процідити. Готовий настій потрібно втирати у хворе місце 2 рази в день 3 місяці.

Компреси

Ще один доступний і ефективний метод боротьби з варикозом - компрес. Він дуже дієвий, при цьому його може робити хворий самостійно без допомоги сторонніх осіб. Часто для компресів використовують соду або глину. Ще одним продуктом проти варикозу є картопля. Для цього кілька бульб картоплі треба очистити і подрібнити на тертці. Отриману суміш слід накладати на вени. Зверху складу треба обмотати кількома шарами марлі. Суміш потрібно наносити на 4 години. Існують і інші рецепти приготування компресів від варикозу.

Компреси з томатів

Для лікування варикозу підходять лише зелені помідори. Це народний засіб допомагає усунути больові відчуття, надає венотонізуючу дію. Лікування варикозного розширення томатами може тривати 3 тижні, потім треба зробити тижневу перерву. Помідор потрібно розрізати на дві половинки і прикладати до відня. Залишити так треба до тих пір, поки не виникне печіння. Потім томат слід прибрати і промити ділянку холодною водою.

Натирання

Поліпшити стан при варикозі вен допоможуть натирання з продуктів, які завжди є під рукою. Яблучний оцет здатний зміцнити стінки судин, привести шкіру в тонус, усунути набряки. Купити його можна в магазині, але слід вибирати лише засіб. Оцтом (6%) треба протирати область, де є судинна сіточка. Можна не змивати розчин і залишити на тілі до наступної процедури.

В лікуванні варикозу найпопулярнішим засобом вважається настоянка на основі кінського каштана. Щоб її приготувати, потрібно взяти плоди дерева з шкіркою, подрібнити на м'ясорубці, скласти в банку і залити до половини спиртом або горілкою. Настоянку треба витримати цілий місяць у темному місці, вміст банки кілька разів за тиждень слід збовтати. Отриманою сумішшю необхідно натирати ноги 4 рази за добу.

Лимоном

Багато жінок для лікування варикозного розширення вен вже давно використовують лимон. Цей продукт можна застосовувати зовнішньо або пити сік. Цитрус володіє лікувальними властивостями, чудово тонізує, щоб використовувати цю властивість, необхідно щодня протирати уражені ділянки часточками лимона. Крім того, можна приготувати цитрусовий компрес від варикозу. Для цього кілька часточок лимона слід прикласти до хворих венах, зафіксувавши зверху бинтом. Носиться така пов'язка на протязі доби.

Лікарські напої

Лікування варикозу народними засобами не обходиться без використання спеціальної дієти. Лікувальна методика повинна починатися з встановлення правильного питного режиму. Багато лікарів радять перед тим, як приступити до зміни свого раціону, пройти тижневий курс сокової дієти. Найефективнішими напоями в лікуванні варикозу виступають: сік з обліпихи, чорноплідної горобини, винограду, смородини. Обов'язково слід пити брусничні і журавлинні морси. Ідеальним напоєм для правильного режиму є компот.

Настоянка кропиви теж може допомогти в лікуванні варикозу. Вона дає омолоджуючий ефект. Крім того, усередину можна вживати сік лимона, який підвищує еластичність судин. Щоб самостійно зробити такий напій, необхідно 6 лимонів розрізати і видавити сік. Далі його необхідно перелити в скляний посуд і змішати з трьома листочками золотого уста, двома склянками меду, п'ятьма шматочками подрібненого часнику. Суміш повинна стояти в темному місці цілий тиждень. Пити ліки від варикозу треба по чотири рази на день.

Яблучний оцет

Люди, які страждають варикозним розширенням вен, для лікування часто використовують оцет з яблук. Цей продукт містить більше 20 мінеральних речовин, які необхідні судинах. Регулярний прийом кошти допомагає поліпшити кровообіг, зняти набряки, зміцнити венозні стінки. При купівлі яблучного оцту слід вибирати лише натуральний продукт, який зроблений з свіжих яблук. Приймати оцет при лікуванні варикозу необхідно по столовій ложці натщесерце, попередньо розвівши склянкою води. Щоб виключити усі ризики необхідно порадитися з лікарем.

Існують протипоказання використання яблучного оцту:

  • захворювання кишечника;
  • вагітність та лактація;
  • патологія нирок;
  • захворювання печінки;
  • виразка шлунка і гастрит.

Мазі

При варикозі добре допомагають мазі на основі рослинних олій. Як правило, для їх приготування часто використовують оливкова, бо воно містить арахідонову кислоту. Щоб надати складом густоти, слід додати у крем тваринний жир. Для виготовлення мазі від варикозу ще рекомендується застосовувати полин, кору верби, мокрицю, чистотіл. Можна в якості основи взяти жирний дитячий крем і до нього додати свіжі пелюстки календули. Готову мазь потрібно наносити ввечері на проблемні ділянки. Вранці змивати теплою водою. Такий метод допоможе вилікувати легку форму варикозу.

На основі каштана

На полицях аптек можна знайти величезну кількість мазей від варикозу, але, як правило, всі вони містять хімічні компоненти. Тому краще всього зробити ефективну мазь в домашніх умовах. Особливо результативним є лікування препаратами з кінським каштаном. У плодах цієї рослини містяться глікозиди, які підвищують проникність капілярів, покращують циркуляцію крові, знімають запалення.

Для приготування цілющого засобу від варикозу знадобиться 6 сухих плодів каштана і 2 столові ложки квіток подрібнити в блендері. Далі слід цю масу заливають рослинним маслом (1:10). Витримувати засіб потрібно в темному місці протягом 10 днів. По закінченню часу мазь від варикозу треба прокип'ятити на протязі 40 хвилин і остудити. Одержаним складом слід мазати хворі ділянки 2 рази за день.

Відео: народні засоби від варикозу вен на ногах

Народні засоби від варикозного розширення вен

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!