Хронічна ішемія головного мозку

Недостатність мозкового кровообігу призводить до проявів ішемії. Ознака настання хвороби – убоге наповнення тканин головного мозку киснем, з-за чого настає в клітинах гіпоксія (кисневе голодування). Від всіх систем людини мозок займає лише 3%, але більше за інших потребує кровотоці, забезпеченому киснем.

Що таке ішемія головного мозку

Коли лікарями-неврологами діагностується хронічна ішемія мозку, це означає, що виникає загроза не тільки життєдіяльності новонародженого або дорослого пацієнта, але і їх життя загалом. Таке захворювання викликає кисневе голодування, оскільки кровоносна потік в мозкові клітини не доставляє необхідну кількість поживних речовин. Ішемія судин головного мозку відбувається внаслідок закупорки судин бляшками частинками, з-за чого вони не транспортують кров на нормальному рівні.

Кисневе голодування мозку може бути фатальним для будь-якої людини, адже мозкові клітини не відновлюються. Забитий холестерином посудину не здатний виконувати свою функцію, тому в мозковій тканині виникають ознаки ішемії. До факторів ризику відносяться:

  • куріння;
  • неправильне харчування;
  • захворювання судин і серця;
  • цукровий діабет;
  • похилий вік.

Причини захворювання

Основною причиною розвитку у людей хронічної ішемії головного мозку є атеросклероз мозкових судин. При цьому захворюванні на внутрішніх стінках судинних наростають жирові відкладення. Холестерин поступово звужує просвіти, порушуючи кровопостачання. Коли відбувається повна закупорка артерій, то виникає тромб, який також веде до розвитку ішемії. Фактори, що провокують захворювання:

  • отруєння чадним газом;
  • недокрів'я;
  • брадикардія;
  • тахікардія;
  • гостра серцева недостатність.

Атеросклероз може спровокувати небезпечне стан пацієнта – ішемічну атаку головного мозку. Вона не вражає мозкові клітини, але є передвісником інсульту. Транзисторна ішемічна атака головного мозку розвивається стрімко, але триває від 2 до 30 хвилин. Симптоми захворювання різні, залежать від того, яка постраждала частина мозку:

  • Якщо перекрита сонна артерія, з'являється м'язова слабкість, сліпота, порушення чутливості.
  • При закупорці судин хребетної області з'являється двоїння в очах, порушення руху.

Симптоми кисневого голодування мозку

Першим симптомом хронічної хвороби є швидка стомлюваність, тому ішемічна хвороба головного мозку може бути виявлена ще на ранній стадії при своєчасному зверненні до лікаря. Якщо цього не зробити, то з часом захворювання швидко прогресує, розширюючи діапазон впливу. Спектр симптомів, що сигналізують про погіршення ситуації:

  • загальна слабкість;
  • порушення мови;
  • погіршення чутливості;
  • перепади тиску;
  • непритомність;
  • блювота, нудота;
  • вогнищеві головні болі;
  • погіршення пам'яті.

Стадії дисциркуляторної енцефалопатії

Синдромом прогресуючої хронічної ішемії головного мозку називають дисциркуляторную енцефалопатію. Поділяють патологію на три ступені:

  1. Суб'єктивні симптоми: шум у голові, порушення сну, нестійка хода, головні болі. При візуальному огляді лікар може помітити зменшення довжини кроку, пожвавлення сухожильних рефлексів, зниження постуральної стійкості. Психотропні дослідження виявляють порушення пізнавальної активності, уваги, пам'яті. Пошкодження мозку носять дифузний характер, зміни ще оборотні, пацієнт соціально адаптований.
  2. Формування чітких клінічних симптомів: уповільнення психічних процесів, порушення мислення, здатності контролювати дії, депресія, апатія. Можливі розлади у вигляді нічного сечовипускання, соціальна адаптація пацієнта знижується. Стадія відповідає 2-3 групі інвалідності.
  3. Характерні ті ж синдроми, що і у 2 ступеня захворювання, але вплив їх зростає. Когнітивні порушення досягають важкої деменції, супроводжуючись значними поведінковими розладами. Розвивається хронічне нетримання сечі, мозочкові розлади, важкий паркінсонізм. Повністю порушується соціальна адаптація, пацієнт втрачає здатність обслуговувати себе самостійно. Стадія відповідає 1-2 інвалідній групі.

Діагностика порушень мозкового кровообігу

Схема обстеження хворого вирішує відразу кілька завдань: локалізацію, вид і обсяг ураження, ймовірну причину виникнення патології і супутні хвороби. Лікар після опитування хворого і виявлення факторів, які могли спровокувати захворювання, відправляє його на діагностику. Хронічна ішемія головного мозку виявляється за допомогою МРТ, при якому візуалізується проблемну ділянку, та дуплексного сканування, показує місце розташування уражених судин.

Лікування цереброваскулярної недостатності

Дисфункція судин головного мозку сприяє розвитку багатьох ішемічних захворювань. Найтяжчий з них – це цереброваскулярна недостатність. Лікування патологічного стану після діагностики призначається індивідуально. Часто використовують медикаментозну терапію, роблять корекцію способу життя. З метою попередження розвитку інсульту іноді пацієнту призначають хірургічне лікування.

Препарати для зниження рівня холестерину

Лікувати захворювання потрібно комплексно. Для зниження рівня холестерину призначають лікарські препарати – статини. Основна дія їх направлено на зменшення вироблення ферментів, які виробляють в наднирниках і клітинах печінки холестерин. Статини не володіють мутагенною або канцерогенною дією, але мають деякі побічні ефекти, тому їх з обережністю призначають людям літнього віку. Більш ефективними препаратами вважаються Аторвастатин, Фенофиба, Ловастатин.

Засоби лікування артеріальної гіпертензії

Для боротьби з підвищеним тиском, що провокує ішемію, призначають низькі дози тиазидоподобных діуретиків. Препарати виводять з організму зайву рідину, знижуючи при цьому навантаження на серцевий м'яз. Вони застосовуються і при монотерапії і в комбінації з іншими лікарськими засобами. Особливістю статинів є здатність не тільки знижувати АТ, але і виправляти негативні наслідки, які може провокувати хронічна ішемія судин мозку. Препарати даної групи – Раміприл, Периндоприл, Еналаприл.

Препарати, що розширюють судини головного мозку

Терапія такої патології, як хронічна ішемія головного мозку, в обов'язковому порядку потребує відновлення кровотоку шляхом розширення судин і розрідження крові. Препарати, дія яких спрямована на покращення харчування мозкових клітин і нормалізацію кровообігу – це обов'язкова частина комплексного лікування захворювання. До них відносяться похідні нікотинової кислоти (Эндуратин, Никошпан), антагоністи кальцію (Адалат, Форидон), алкалоїди барвінку (Кавінтон, Вінпоцетин).

Вазоактивні препарати

Хронічне голодування нейронів головного мозку – це небезпечний стан, який можна поліпшити з допомогою вазоактивних ліків. Вони покращують кровопостачання у судинах за рахунок розширення мікроциркуляторного русла. До вазоактивних лікарських засобів належать: блокатори фосфодіестерази (Пентоксифілін, Танакан), кальцієві блокатори (Німодипін, Цинаризин), альфа-адреноблокатори (Ницероглин).

Нейропротекторы

Зменшити біохімічні порушення в нервових клітинах здатні нейропротекторы. Ішемічна хвороба мозку руйнує нейронні зв'язки, а дані препарати здатні захистити і поліпшити мозкову адаптацію до негативних впливів. Призначення нейропротекторов після інсульту є найбільш ефективним методом лікування. Популярні препарати – Пірацетам, Мексидол, Тиклид.

Народні засоби для судин головного мозку

Хвороба обумовлена тим, що прогресує повільно, поступово наростаючи різноманітними симптомами. Зупинити розвиток хронічної ішемії мозку можна за допомогою народних рецептів:

  1. Часниково-лимонна суміш. Кілька зубчиків часнику (2-3) подрібніть в кашку, залийте нерафінованою олією (100 г), поставте на добу в холод. Приймайте по 1 ч. л. додаючи сік лимона (1 ч. л.) три рази на добу. Продовжуйте лікування від 1 до 3 місяців без перерви.
  2. Трав'яний настій. Змішайте в однаковій кількості трави – м'яту, собача кропива, чебрець. Залийте суміш (3 ст. л.) окропом (450 мл). Настоюйте до охолодження, процідити, пити по півсклянки після їжі 2 рази/добу. Курс – не менше 1 місяця.

Відео: церебральна ішемія

Проект «В ритмі життя» - Про захворювання – ішемія головного мозку розповідає лікар-невролог НГБ –

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!