Показання та протипоказання інфрачервоної кабіни - як правильно відвідувати дорослим і дітям

Останнім часом деякі салони краси, косметологічні кабінети і фітнес-центри пропонують клієнтам скористатися інфрачервоною кабіною для проходження лікувальної процедури прогрівання організму з допомогою теплових хвиль. Як працює інфрачервона сауна, в чому полягає її корисний вплив, безпечно користуватися даним методом, які показання та протипоказання такого способу ширяння – ці питання хвилюють всіх любителів регулярних відвідувань лазень і саун, вперше зіткнулися з ІЧ-кабіною, що впливає на організм тепловим випромінюванням.

Що таке інфрачервона сауна

Інфрачервона лазня (інші назви – ІЧ-сауна, інфрачервона кабіна) – це винахід японського лікаря, який шукав спосіб прогрівання тканин організму з метою отримання лікувального ефекту для тих пацієнтів, яким за станом здоров'я протипоказане інші, традиційні види теплових процедур. Воно являє собою невелику кабіну з натурального дерева, обладнану спеціальними нагрівачами для випромінювання інфрачервоних хвиль.

Головна відмінність теплової енергії, що виділяється цими приладами, від тепла, що виробляється в звичайної електричної сауні – її здатність підвищувати температуру тіла людини (в середньому до 38,5 °С), не нагріваючи при цьому повітря до труднопереносимых температур. Глибина проникнення інфрачервоних променів під людську шкіру становить 4-5 см, теплові хвилі внаслідок прогрівання організму і підвищення температури запускають процес рясного потовиділення, посилюють інтенсивність процесу кровообігу та інших обмінних процесів.

Свідчення

Відвідування інфрачервоних кабін сприяє загальному оздоровленню організму, поліпшення самопочуття при підвищених навантаженнях, зняттю напруги, омолодженню клітин. Інфрачервоне випромінювання має наступне корисний вплив:

  • знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і нормалізує тиск за рахунок зниження рівня холестерину в крові і зміцнення судинних стінок;
  • підвищує імунітет, що покращує здатність організму чинити опір грипу та іншим вірусним або простудних захворювань;
  • знімає больовий синдром у м'язах, суглобах, м'язові спазми, отримані в результаті фізичного навантаження, головні болі;
  • сприяє загоєнню ран;
  • прискорює посттравматичне відновлення;
  • виводить токсини, шлаки;
  • знімає навантаження з нирок і всієї видільної системи (випромінювання стимулює виведення надлишків рідини з організму з потом);
  • заспокоює нервову систему.

Протипоказання

Користь і шкода інфрачервоної сауни є предметом вивчення і суперечок між лікарями всього світу. Ряд станів і захворювань мають строгі протипоказання до відвідування ІК-сауни, оскільки при них інтенсивне теплове вплив може завдати шкоди здоров'ю. До таких станів відносять:

  • перші дні менструального циклу у жінок (через ймовірного посилення інтенсивності кровотечі);
  • вагітність (рекомендується відвідувати сауну тільки за погодженням з лікуючим лікарем);
  • гіпертонія;
  • період відновлення після оперативного втручання;
  • доброякісні та злоякісні пухлини будь-яких внутрішніх органів або залоз;
  • індивідуальна непереносимість впливу високих температур;
  • прийом деяких лікарських препаратів (часто вказано в інструкції по їх застосуванню).

Види випромінювачів

Існує можливість обладнати інфрачервону кабіну в домашніх умовах. Для цього слід розібратися у видах інфрачервоних нагрівачів. Основна класифікація цих приладів, залежно від довжини і діапазону випромінюваної хвилі, поділяє їх на:

  • короткохвильові;
  • середньохвильові;
  • довгохвильові.

Для невеликих приміщень з висотою стелі до трьох метрів, як правило, використовують довгохвильові обігрівачі. Їх підбирають у відповідності з заданими технічними параметрами. Виготовляються підлогові, стінові і стельові інфрачервоні обігрівачі. При виборі потрібно обов'язково враховувати покриття кабіни, її розміри і можливі варіанти витяжки.

Користь інфрачервоної сауни

Позитивні ефекти від використання інфрачервоної кабіни не обмежуються медичними показаннями. Винахід, спочатку призначений для профілактики та лікування респіраторних захворювань, знайшло широке застосування в косметології. Косметичний ефект досягається за рахунок збагачення клітин шкіри киснем і її глибокого очищення, що використовується у боротьбі з целюлітом, акне, дерматит, екземою та іншими шкірними проблемами.

Для схуднення

Вплив теплових променів сприяє схудненню, оскільки прискорює обмін речовин, виводить з організму надлишкову рідину, що допомагає втрачати зайві кілограми. Один двадцятихвилинний сеансу в інфрачервоній кабіні призводить до витрачання 650-800 калорій. Процедура рекомендується в якості додаткового способу зниження ваги, в сукупності з дотриманням дієти і веденням активного способу життя.

При застуді

Рекомендації лікарів про використання цього виду теплового впливу різні. Одні вважають сауну з інфрачервоним випромінюванням прекрасним засобом для боротьби з інфекцією, інші не рекомендують використовувати цей метод у стані підвищеної температури тіла, оскільки процедура підвищить температуру ще на півтора-два градуси, що негативно позначиться на стані хворого організму.

Після тренування

Процедура теплового впливу в ІЧ-сауні – прекрасний спосіб розслабити м'язи після інтенсивного фізичного навантаження і посилити отриманий під час неї жиросжигающие ефект. Можна відвідати сеанс теплового впливу в ІЧ-кабіні і перед заняттям – це допоможе розігріти м'яза, підготувати тіло до тренування. Після сеансу ви не будете відчувати себе розслаблено, як після звичайної сауни, навпаки, відчуєте прилив сил, зможете провести тренування в хорошому темпі і в прекрасному настрої.

Для дітей

Педіатри рекомендують відвідування ІК-саун здоровим дітям для загального зміцнення здоров'я і підвищення імунітету. Варто врахувати, що стандартна кабіна спроектована на дорослу людину з його параметрами росту і ваги. Тому під час сеансу з дитиною необхідно зменшити потужність випромінювання і скоротити тривалість сеансу до 15 хвилин. Перед тим, як проводити процедуру теплового випромінювання для дитини, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем для своєчасного виявлення можливих протипоказань.

Як правильно відвідувати інфрачервону сауну

Відповівши на питання, як користуватися інфрачервоною сауною правильно, ви зможете уникнути негативних наслідків у вигляді перегріву або погіршення загального стану організму. Для цього дотримуйтесь наступних нескладних правил:

  • змийте з шкіри косметичні засоби, щоб уникнути опіків або алергії;
  • обмежте час сеансу 30 хвилинами;
  • не приймайте теплових ванн на повний шлунок, поїжте не пізніше, ніж за годину до початку процедури;
  • компенсуйте втрату рідини: через півгодини після закінчення сеансу випийте води або трав'яного чаю.

Шкода інфрачервоної сауни

Протипоказання інфрачервоної сауни обумовлені не до кінця вивченим ефект, який чинить на організм людини інфрачервоного випромінювання. Протягом ряду захворювань, таких як ракові і доброякісні пухлини, серцево-судинні захворювання, підвищений або знижений артеріальний тиск, посилюється внаслідок інтенсивного теплового впливу. Тому відвідування ІК-сауни не рекомендується при наявності у вас цих станів або при підозрі на них у зв'язку з відповідними симптомами.

Відео

Інфрачервона сауна

Відгуки

Олександр, 44 рокиКористуюся ІЧ-сауною після кожного тренування в спортзалі, чотири рази на тиждень. Недоліків не помітив, суцільні плюси: на наступний день м'язи не болять, це допомагає займатися на максимумі можливостей, дозволяє регулярно посилювати навантаження. Подумую встановити кабіну на дачі, щоб вся сім'я могла долучитися.
Марина, 34 рокиЗавдяки сауні з інфрачервоними випромінювачами вдалося вийти з ефекту плато під час дієти. Вага встав на три тижні, я вже зневірилася. Подруга порадила мені скористатися ІК кабіною. Три сеанси, і я знову почала скидати по 600 г/день. Ходжу три рази в тиждень, по 35 хвилин за одне відвідування.
Ольга, 26 роківЧула про те, що інфрачервоні хвилі проникають під шкіру і тим самим чинять шкідливий вплив на неї. Це налякало мене. З'ясувала, що питання не вивчений до кінця, тому перестала ходити в ІЧ-сауну після басейну. Зараз користуюся турецької парної.
Віктор, 36 роківМені подобається паритися і у звичайній російській лазні, але не завжди знаходиться три-чотири години вільного часу. Якщо хочеться швидко зняти стрес, то користуюся ІК сауною. Півгодини – і я знову як огірочок, відчуваю себе бадьоріше, і завжди піднімається настрій. Всім любителям попаритися дуже рекомендую спробувати.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!