Рейкова стеля у ванній кімнаті

Будівельні ринки і магазини пропонують широкий асортимент матеріалів для обробки стелі. Наприклад, для цих цілей нерідко застосовують спеціальні алюмінієві або сталеві рейки. Рішення мають масу позитивних якостей. Переважно рейкове покриття встановлюють в приміщеннях з підвищеним рівнем вологості.

Що таке сталевий або алюмінієвий рейкова стеля

Існує підвісна система, зовнішня частина якої складається з алюмінієвих або сталевих рейок. Збірні частини такої конструкції випускаються в різних габаритах і колірній гамі. Установка рейкової стелі дуже проста. Її можна здійснити в домашніх умовах навіть без допомоги фахівців. Рейкова стеля у ванній кімнаті або кухні – це часто зустрічається тенденція, тому що цьому матеріалу не страшні висока вологість, температурні перепади. Рейкова конструкція має чимало вагомих переваг:

  • спорудження такого виду універсально, відмінно вписується в будь-який дизайн кімнати;
  • стеля для ванної кімнати з рейок стійкий до впливу води і пари, він не втрачає колір, не деформується;
  • термін експлуатації становить мінімум 20 років;
  • за конструкцією дуже просто доглядати (іноді протирати вологою губкою);
  • незаперечна гідність рейкової стелі у ванній кімнаті – широка кольорова палітра, різні фактури, розміри;
  • легкий, швидкий процес монтажу;
  • підвісна конструкція такого типу відрізняється помірною ціною плюс високою якістю виготовлення.

Який вибрати рейкова підвісна стеля у ванну

Щоб правильно вибрати матеріал для оформлення стелі у ванній, треба запам'ятати кілька корисних нюансів. Наприклад, зовнішній вигляд готової конструкції і метод її установки залежить від типу прикріплення рейок один до одного:

  1. Відкрите з'єднання – встановлення складових частин з проміжком приблизно 1,5 сантиметра. Зазори ховають за допомогою декоративного профілю.
  2. Закрите з'єднання – стельові рейки з'єднуються стик в стик, без застосування додаткових вставок.

Ще один важливий момент – це вид кріплення обробки до каркасу:

  • німецька рейка має П-образні бічні частини;
  • італійська – закруглені боковини;
  • французька рейка – поєднання перших двох.

Найчастіше для виготовлення декоративних планок застосовують алюміній. Це сировина довговічно, максимально стійке до агресивних умов, відмінно підходить для сирого мікроклімату приміщення. Ще для виробництва стельових рейок використовують сталь. Вона покривається захисним шаром, що запобігає появі іржі. Металевий рейкова стеля обходиться дешевше алюмінієвого, але і прослужить він менше.

Класифікація рейок для обробки стелі за ступенем блиску (видно на фотографіях нижче):

  1. Дзеркальні – мають хромоване поліроване покриття і візуально розширюють площу ванної.
  2. Глянцеві складові частини конструкції – це великий вибір поєднань, помірний блиск, велику кількість відтінків.
  3. Напівматові і матові панелі дозволяють створити строгу і класичну обробку приміщення.

Для грамотного вибору облицювання необхідно виміряти стелю і купити панелі певних габаритів. Параметри будматеріалу розрізняються: довжина може становити три або чотири метри, ширина виробу – від 2,5 до 40 сантиметрів. Якщо виникають труднощі при підрахунках, то краще звернутися до професійним будівельникам і проконсультуватися з цього питання.

Монтаж рейкової стелі

Вважаються монтажні роботи з «заготовками» дуже легкими: головне – строго слідувати інструкції. Кожен бажаючий може сам прикріпити рейки до стелі. Якщо є труднощі, бажано найняти спеціаліста. Розберіться, як встановити рейкова стеля у ванній. Цей захід складається з етапів:

  1. Розмітка поверхні. За допомогою лазерного або гідравлічного рівня необхідно відзначити ділянки установки підвісів, поставити позначки на стінах.
  2. Установка профілю або куточка. Цю частину конструкції обрізають до необхідного розміру, монтують поверх розмітки саморізами.
  3. Треба визначити напрямок рейок, які прикріплюються перпендикулярно (повинні бути розташовані паралельно).
  4. Після здійснюється монтаж підвісів, які фіксують дюбелями.
  5. Кріплення стрингерів. Щоб поєднати ці складові елементи з каркасом, потрібно використовувати спеціальні поглиблення, які є в самій конструкції.
  6. Попередні регулювальні заходи (стрингери повинні бути розміщені трохи вище рівня профілю).
  7. Монтаж рейок. Підвіси остаточно регулюють, прикріплюють панелі до стелі. При нагоді конструкцію можна легко розібрати.

Де купити і скільки коштують рейкові стелі для ванної

Вартість облаштування рейкової конструкції для ванної складається з врахування таких параметрів, як тип поверхні, площа кімнати, нюанси конструкцій і так далі. Наприклад, сталеві рейки, оброблені лакофарбовим матеріалом, будуть коштувати приблизно 350-400 рублів за квадрат. Підвісні панелі з алюмінію обійдуться дорожче, але і якість у них значно вище: ціна від 900-1000 рублів за квадратний метр. Послуги професійних будівельників оцінюються в 500-600 рублів за квадрат приміщення, монтаж світильників – від 350 грн. за штуку. У разі самостійної установки:

  • напрямні обійдуться приблизно в 150-180 рублів за штуку;
  • пристінний профіль – від 80 р.;
  • кронштейни – від 85 плюс витратний матеріал (кріплення).

Відео: установка рейкової стелі

Як зробити рейковий алюмінієвий стеля у ванній своїми руками

Фото: рейкова стеля у ванній

Відгуки

Ганна, 35 роківКоли прийшов час робити ремонт у ванній кімнаті, ми перебрали безліч варіантів для обробки стелі. Зупинилися на алюмінієвих рейках. Чоловік особисто займався установкою: цей процес нескладний, головне – дотримуватися інструкції. Міцне, красиве рейкове покриття радує нас вже кілька років. Мінусів поки не спостерігається.
Михайло, 44 рокиНещодавно були в гостях у друзів, які зробили ремонт місяць тому. У них встановлено рейкова стеля у ванній кімнаті. Таке покриття виглядає дуже ефектно – значно краще, ніж натяжна. Дзеркальні рейки візуально збільшують простір. Додатково до цього матеріал максимально стійкий до впливу вологості.
Ольга, 24 рокиПереїхали на нову квартиру. Ванна потребувала термінового ремонту. Для обробки стелі знайомі будівельники порадили використовувати підвісні рейки зі сталі. Підсумок: вийшло унікальне дизайнерське покриття, яке ідеально вписується в приміщення. Ціна на цей будматеріалу відносно висока, але його якість її виправдовує.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!